Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ONTIP_GOOD.docx
Скачиваний:
61
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
121.57 Кб
Скачать

33 Система пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки як основа реалізації програмно-цільового методу.

Принципи вибору і реалізації пріоріт напрямків

1)Принцип комплексності – охоплювати більшість соц.-ек проблем, синергічних ефект

2)Принцип цільової спрямованості- деталізація цілей на рівні окремих проектів

3)Принцип альтернативності – набір можливостей

4)Принцип керованості формування організаційних структур управління процесами вибору і реалізації напрямків

Закон України «Про пріоритетні напрями розвитку науки і техніки». Цей Закон визначає правові, фінансові та організаційні засади цілісної системи формування та реалізації пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки в Україні.

Правовою основою формування та реалізації пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки є Конституція України, Закон України "Про наукову і науково-технічну діяльність", Закон України "Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України", інші закони України.

Пріоритетні напрями розвитку науки і техніки формуються на п'ять років на підставі прогнозу розвитку науки і техніки і є складовою прогнозу економічного і соціального розвитку України на середньостроковий період до 5 років

Встановлені стратегії пріоритет напрямки на 2011-2021р

  • Освоєння нових технологій транспортування енергії, енегроефективні ресурсозберігаючі технології та освоєння альтернативних джерел енергії

  • Освоєння нових технологій високотехнологічного розвитку транспортної системи, ракетокосмічної, суднобудівної техніки

  • Нові технології в-ва матеріалів, їх оброблення та зєднання,

  • Технологічне оновлення та розвиток АПК

  • Нові технології та обладнання для якісного медичного обслуговування, лікування та фармацевтики

  • Широке застосування технологій більш чистого в-ва та охорони навк серед

  • Розвиток сучасних інф комунікаційних технологій

Закон про пріоритетні напрями розвитку науки і техніки(16.10.12-останні зміни)

Відповідно до Закону пріоріт напряму визначають як науково-економ та соціальні обґрунтовані напрями н=т розвитку на довгостр період(понад 10 років)

Пріоритетні напрямки до 2020р

  • Енергетика та енегроефективність

  • Наука про життя

  • Нові речовини та матеріали

  • Раціональне природокористування

  • Інформаційні та комунікаційні технології

34. Науково-технічний потенціал як об’єкт науково-технічної політики.

Науково-технічний потенціал визначається сукупністю матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, які спрямовуються у сферу науково-технічної діяльності і здатні забезпечити ефективніше використання суспільної праці. Його невід'ємними частинами є інноваційний та науковий потенціал.

Інноваційний потенціал характеризується сукупною здатністю науково-технічних знань і практичного досвіду, наявних у суспільства на певному етапі розвитку, які забезпечують найбільш повне використання ресурсів економічного потенціалу. Отже, інноваційний потенціал є продуктом реалізації науково-технічного потенціалу і одночасно підсистемою системи економічного потенціалу.

Джерелами інноваційного потенціалу є інформаційні ресурси, результати фундаментальних досліджень, наукових відкриттів, винаходів, наукових та дослідно-конструкторських розробок. Інноваційний потенціал країни - це здатність фундаментальної і прикладної науки забезпечити впровадження новацій у процес виробництва та оновлення продукції.

Науковий потенціал визначається сукупністю ресурсів і можливостей сфери науки будь-якої системи за наявних форм організації та управління ефективно вирішувати виробничі завдання. Елементами є: наукові кадри, фінансові ресурси, матеріально-технічна база, інформаційне забезпечення.

Узагальнюючими показниками розвитку та оцінки науково-технічного потенціалу України є: обсяги фінансування науково-технічних робіт; розвиток різних джерел інноваційного фінансування; динаміка частки фінансування наукових розробок з державного бюджету; обсяги виконаних наукових і науково-технічних робіт та темпи їхнього зростання; мережа наукових та науково-дослідних закладів, їхня динаміка; чисельність працівників наукових та науково-дослідних закладів, їхній якісний склад; частка науково інноваційної продукції в загальних обсягах промислового виробництва.

Науковий потенціал України базується на розгалуженій мережі наукових інститутів, науково-дослідних закладів, які існують у системі Національної академії наук, міністерств і державних комітетів.

Метою розвитку науково-технічного потенціалу країни є створення умов для підвищення продуктивності праці та конкурентоспроможності вітчизняних товаровиробників шляхом технологічної модернізації національної економіки, підвищення рівня їх інноваційної активності, виробництва інноваційної продукції, застосування передових технологій, методів організації та управління господарською діяльністю для покращання добробуту громадян та забезпечення стабільного економічного зростання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]