Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ONTIP_GOOD.docx
Скачиваний:
61
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
121.57 Кб
Скачать

38. Фонди та їх роль у фінансовому забезпеченні науково-технічної та інноваційної діяльності.

Фінансова підтримка наукової та науково-технічної діяльності може здійснюватися фондами, створеними відповідно до законодавства.

Державні фонди створюються органами державної влади з метою підтримки наукової та науково-технічної діяльності шляхом фінансового забезпечення такої діяльності за рахунок коштів державного бюджету.

Фінансова підтримка наукової, науково-технічної діяльності державними фондами здійснюється шляхом надання грантів науковим установам, вищим навчальним закладам, науковим колективам, іншим юридичним та фізичним особам.

Правовий статус державних фондів визначається законодавством з урахуванням особливостей, передбачених цим Законом.

Голови державних фондів підтримки наукової, науково-технічної діяльності призначаються Кабінетом Міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері наукової та науково-технічної діяльності.

Центральні органи виконавчої влади можуть формувати фонди державної грантової підтримки науково-технічної діяльності в межах видатків державного бюджету цього органу виконавчої влади на фінансування наукової сфери та здійснювати діяльність щодо надання грантової підтримки відповідно до затверджених ними положень. Такі фонди не є юридичними особами.

Перелік центральних органів виконавчої влади, яким надається право формувати фонди державної грантової підтримки науково-технічної діяльності, затверджується Кабінетом Міністрів України.

Порядок використання бюджетних коштів для фінансової підтримки науково-технічної діяльності за рахунок коштів таких фондів встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Кошти фондів державної грантової підтримки розподіляються на конкурсній основі за результатами наукової і науково-технічної експертизи.

Державний фонд фундаментальних досліджень

Для підтримки фундаментальних наукових досліджень у галузі природничих, технічних і гуманітарних наук, що провадяться науковими установами, вищими навчальними закладами, вченими, створюється Державний фонд фундаментальних  досліджень (далі – Фонд).

Кошти Фонду формуються за рахунок: бюджетних коштів; добровільних внесків юридичних і фізичних осіб (у тому числі іноземних).

Кошти Фонду розподіляються на конкурсній основі.

Державний фонд прикладних досліджень

Для грантової підтримки проектів з проведення прикладних наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок, спрямованих на розроблення нових конкурентоспроможних технологій та/або їх складових з метою створення нових і модернізації існуючих виробництв для потреб підприємств створюється Державний фонд прикладних досліджень (далі – Фонд).

Фінансова підтримка Фондом здійснюється на конкурсній основі шляхом надання грантів на проведення прикладних наукових досліджень та науково-технічних (експериментальних) розробок відповідно до положення, затвердженого центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері наукової та науково-технічної діяльності.

Недержавні фонди грантової підтримки наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок

Недержавний фонд грантової підтримки наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок (далі – Фонд) – соціально орієнтований фонд, створений суб’єктом (або суб’єктами) комерційної діяльності для ведення систематичної благодійної діяльності з грантової підтримки конкретних наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок.

Фонд створюється за кошти добровільних внесків суб’єкта (або суб’єктів) комерційної діяльності з метою надання та використання фінансових ресурсів у сфері наукової і науково-технічної діяльності для отримання соціальних чи (та) економічних вигод та відокремлення відповідного благодійного напряму від основної комерційної діяльності.

Джерелами фінансування Фонду можуть бути: щорічні відрахування від прибутку суб’єкта (або суб’єктів) комерційної діяльності – засновника або засновників Фонду; доходи від інвестування постійного капіталу, створеного суб’єктом або суб’єктами комерційної діяльності – засновником або засновниками Фонду; інші джерела, не заборонені законодавством України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]