Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diagnostika.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
310.78 Кб
Скачать

27. Розкрийте зміст психометрики, її завдання та види. Поняття стандартизації методів. Основні властивості психодіагностичних методик, розкрийте їх сутність.

Поняття «психометрика» було введене Вольфом 1734.

Сучасна психометрика вимагає, щоб будь-який тест, який претендує на те, щоб бути науковим, повинен відповідати необхідним психометричним властивостям.

В психодіагностиці психометрика виступає в якості дисципліни, яка обґрунтовує вимоги, яким повинні задовольняти вимірювальні психодіагностичні методи, розробляє процедуру розробки та використання цих методів. Ці вимоги стосуються точності, надійності, достовірності та адекватності методики вимірювання, можливості співставлення отриманих за її допомогою результатів. Відповідність цим вимогам встановлюється шляхом застосування математико-статистичних процедур.

1. Надійність це характеристика методики, яка відображає точність психодіагностичних вимірювань, а також стійкість результатів тесту, незалежність його результатів від впливу можливих випадкових факторів.

До таких факторів відносяться:

1. Різноманітність зовнішніх умов тестування (час доби, освітленість, температура в приміщенні, сторонні звуки).

2. Динамічні внутрішні фактори (т.зв. “впрацьованість” – вихід на стабільні результати темпу і швидкості дій після початку тестування, швидкість розвитку стомлення).

3. Інформаційно-соціальні обставини (різна динаміка встановлення контакту з психологом, що проводить тестування; наявність інших людей в приміщенні; наявність попереднього досвіду знайомства з даним тестом)

2. Валідність – відповідність тесту психічній властивості, що вимірюється. Питання про валідність методики – це питання про те, які і наскільки обґрунтовані висновки можуть бути зроблені на основі тестових оцінок. Питання, що відносяться до валідності, можуть бути зведені до двох: 1. Які висновки можна зробити про те, що вимірювалося тестом? (показник внутрішньої валідності). 2. Які висновки можуть бути зроблені про реальну поведінку людини, на відміну від тієї, що спостерігається при тестуванні? (показник зовнішньої валідності)

3.Репрезентативність (показовий) – властивість вибірки представляти характеристики генеральної сукупності. У психометриці поняття репрезентативності використовують для визначення норм психометричного тесту, а також обґрунтованості вибірок, на яких проводиться стандартизація методик.

4.Стандартизація – уніфікація, регламентація, приведення процедури та тестових оцінок до єдиних нормативів.

Стандартизація розглядається в двох планах: як визначення єдиних вимог до процедури дослідження і як визначення єдиного критерію оцінки результатів діагностичних досліджень. Стандартизація процедури дослідження передбачає уніфікацію інструкцій, бланків дослідження, способів реєстрації результатів, умов проведення дослідження

5. Достовірність тесту в психодіагностиці визначається критерієм помилки вимірювання. Помилка вимірювання – статистичний показник, що характеризує ступінь точності окремих вимірювань.

В теорії психометричних процедур передбачається, що для будь-якої риси (властивості, якості) кожний індивідуум має істиний показник. Будь-який показник, отриманий в тесті для деякого індивідууму, в кожному окремому випадку відрізняється від його істинного значення на випадкову погрішність. Коливання результатів вимірювань в певному діапазоні значень можуть бути пов’язані із систематичними або випадковими помилками. Причинами систематичних помилок можуть бути відхилення від стандарту проведення тесту, неточність в процедурі обробки або низька валідність тесту за ознакою, що вивчається. В цьому випадку результати вимірювань відрізняються від істиних на ту чи іншу постійну величину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]