Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diagnostika.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
310.78 Кб
Скачать

2. На які фази поділяється психодіагностичний процес? Обґрунтуйте поділ діагностичного процесу на основні об’єктивні та суб’єктивні компоненти.

Поділ діагностичного процесу на 2 компоненти:

1) суб’єктивний, до якого відносяться характеристики, які свідчать про організацію діагностичного процесу і його здійснення, які забезпечують розкриття психічної діяльності в аналізі, висновках у процедурі дослідження.

2) об’єктивний, до якого відносятьться характеристики, які розглядаються як незмінна умова впливу на психіку, дію психіки зовнішнього та внутрішнього характеру.

За суб'єктивного підходу діагностування здійснюється на основі відомостей, які досліджуваний повідомляє про себе, тобто самоопису (самооцінювання) особливостей особистості, стану, поведінки у певних ситуаціях. Діагностування проводять за допомогою численних особистісних опитувальників, опитувальників стану і настрою, думок, а також опитувальників-анкет тощо.

Об'єктивний підхід передбачає, що діагностування здійснюється на основі успішності (результативності) і способу (особливостей) виконання діяльності. Він охоплює методи діагностики особистісних якостей (спрямовані на "вимірювання" інтелектуальних особливостей особистості); тести інтелекту (встановлюють рівень її інтелектуального розвитку); тести спеціальних здібностей (призначені для вимірювання рівня розвитку окремих складових інтелекту і психомоторних функцій, що забезпечують ефективність у вузьких сферах діяльності); тести досягнень (визначають ступінь володіння певними знаннями, уміннями і навичками).

Фази психодіагностичного процесу:

1) система вимог (навіщо нам потрібно буде ставити діагноз),

2) вплив на психіку людини,

3) сприймання досліджуваним інформації,

4) психічна переробка досліджуваним інформації,

5) поведінка досліджуваного ( реакція ),

6) спостереження і аналіз всього, що відбувається психологом,

7) постановка діагнозу.

3. Що таке валідизація методів психодіагностики? Які вам відомі види валідності? Яка їх сутність?

Валідність – комплексна х-ка, що включає, з одного боку, дані про те, чи придатна методика для вимірювання того, для чого її було створено, а з іншого боку, яка її дієвість, ефективність, практична корисність. Відповідність, повноцінність, придатність.

Теоретична валідність – визначається за відповідністю показників досліджуваної якості, отриманих з допомогою методики, показникам, отриманим за допомогою інших методик – таких, з показниками яких повинна існувати теоретично обґрунтована залежність.

. Емпірична валідність – перевіряється за відповідністю діагностичних показників реальній поведінці, діями і реакціями, що спостерігаються у досліджуваного. Порівняння показників з реальною поведінкою чи результатами практичної діяльності Л.

Внутрішня валідність – відповідність завдань, субтестів, суджень, що містяться у методиці, загальній меті і замислу методики в цілому. Невалідна (або не повністю валідна) м-ка – завдання вимірюють не те, що вимагається від даної м-ки.

Зовнішня – зв*язок між показниками м-ки і найбільш важливими, ключовими ознаками, що відносяться до поведінки досліджуваного. (емпір валідність).Валідність м-ки перевіряється і уточнюється в процесі її достатньо тривалого застосування.

валідність в цілому неможливо виміряти, про неї можна лише судити.

Реальна валідність розкривається тільки в результаті накопичення значного досвіду роботи з тестами. Отримання нових, розширених даних про валідності може радикально змінити уявлення про сферу застосування та ефективності методики. Деякі методики, розроблені для діагностики вербальних чинників інтелекту, з достатньою валідностю відображають лише рівень обізнаності. Сфера застосування тесту в ході його тривалої валидизации може бути, навпаки, розширена. Як приклад можна привести прогресивні матриці Равена, які опинилися в значній мірі насичені фактором, загальним для тестів інтелекту. Реальна валідність ряду психодіагностичних методик, особливо тестів інтелекту, досягнень у навчанні, професійній придатності, особистісних опитувальників, змінюється з часом. Це пояснюється старінням вікових статистичних норм, зміною соціальних норм і зразків поведінки, методів навчання і змісту завдань, вимог до професій. Дана обставина створює необхідність періодичного контролю валідності методик.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]