Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diagnostika.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
310.78 Кб
Скачать

14. Які вам відомі методики для вивчення рівнів самооцінки та рівня домагань? у чому їхня особливість?

1) Дослідження самооцінки особистості: складається із 2 серій: список слів із рисами особистості, які досліджуваний має проранжувати: в 1 серії залежно від оцінки, бажаності їх - «Я - ідеальне» ; в 2 серії – ті риси, які йому притаманні «Я - реальне». Обробляються результати за допомогою коефіцієнта Спірмена і визначається зв'язок між уявленнями людини про риси свого ідеалу та реальні риси.

2) Методика Дембо – Рубінштейн: досліджуваному слід уявити що на верхньому полюсі знаходяться найщасливіші люди, а на нижньому най нещадніші і позначити серед них своє місце. Далі визначити свою позицію в таких шкалах: здоровя, розумовий розвиток,характер. Дану методику можна доповнити й іншими шкалами, які цікавлять психолога.

4) Дослідження рівня домагань особистості моторна проба Шварцландера – це бланк з чотирма прямокутними секціями, кожна з яких складається з маленьких квадратів, розмір сторони яких дорівнює 1,25 см. Дослідження складається з чотирьох проб, даються інструкції і відмічається час їх виконання за допомогою секундоміра. У кожній пробі необхідно проставити хрестики у максимальній кількості квадратів однієї з прямокутних секцій за певний час. Перед кожною пробою досліджуваного просять назвати кількість квадратів, яку він може заповнити хрестиками, розставляючи їх по одному в кожному квадраті за 10 секунд.У запропонованій методиці рівень домагань визначається за цільовим відхиленням, тобто за різницею між тим, що людина намітила виконати за певний час і тим, що вона в дійсності виконала. Дослідження дозволяє виявити рівень і адекватність (реалістичність) домагань досліджуваного.

5) Дослідження рівня домагань на основі вибору карток: 12 завдань із наростаючою складністю і 12 пронумерованих карток. Досліджуваний сам вибирає завдання іприступає до його виконання, а дослідник стимулює ситуацію успіху/ неуспіху у досліджуваного(хвалить/обмежує час виконання, наголошує, що завдання не виконано) Аналізується те, які за складністю завдання вибирає досліджуваний після ситуації успіху/неуспіху. Інший варіант – 10 лабіринтів чим складніший – тим більшого розміру карточка і досліджуваний працює аналогічно.6) Дослідження само ставлення С.Р.Пантелєєва: опитувальник 110 тверджень із відповідями: «+», «-». Аналіз результатів: за допомогою ключа підраховуються відповіді по шкалах: відкритість, самовпевненість,самокерівництво, відображене само ставлення, самоцінність, само прихильність, внутрішня конфліктність, самозвинувачення. Вони групуються у : самоповагу, авто симпатію, самознищення.7) Дослідження егоцентризму: проводиться за допомогою проективного тесту егоцентричних асоціацій, який складається із 40 незавершених речень і досліджуваному необхідно заповнити їх так, щоб утворилися речення, в яких виражено закінчену думку. Індексом егоцентризму є кількість речень, інформація в яких вказує на самого суб’єкта.

15. Які Вам відомі методи опрацювання емпіричних даних психодіагностичного дослідження? В чому їхня сутність? Обгрунтуйте доцільність, на вашу думку, їх застосування.

  • якісний аналіз – визначення рівнів, відсоткових співвідношень отриманих емпіричних даних;

  • кількісний аналіз використання різноманітних видів статистичного аналізу кількісних даних (кореляційний, порівняльний, факторний, кластерний, дисперсійний, регресійний тощо), отриманих під час емпіричного дослідження;

До кількісних методів аналізу та інтерпретації даних належать:

- 1. дисперсний аналіз, що виявляє, наскільки зміна дисперсії (розсіяння) залежної змінної (33) співвідноситься зі змінами незалежної змінної (НЗ), тобто вказує ту якісну змінну, яка викликає зміни 33 (f-критерій Фішера, г-критерій Стьюдента);

-2. кореляційний аналіз, який встановлює зв'язок і спрямованість змін 33 і НЗ;

- 3. факторний аналіз, що призначений для з'ясування впливу факторів (сукупність НЗ, що корелюють) на 33. Фактор може формуватися за допомогою рівняння лінійної регресії;

- 4. регресивний аналіз, що дає змогу зв'язувати кілька 33 в єдиний фактор, який відображає вплив НЗ на об'єкт, прогнозувати розвиток фактора, наділеного тенденцією до зниження через певний проміжок часу;

-5. кластерний аналіз, який визначає зв'язок або ступінь подібності поведінкових реакцій різних об'єктів за "подібністю" їх змінних (характеристик), поєднує за певними статистичними критеріями різні "подібні" об'єкти (досліджувані) в один клас (групу, кластер тощо).

У психологічних дослідженнях якісний аналіз використовують для опису і характеристики зв'язку між явищами.

Якісний аналіз результатів - сукупність процедур і методів опису дослідницьких даних на основі теоретичних умовиводів і узагальнень, індивідуального досвіду, інтуїції, методів логічного висновку.

Типами якісного аналізу результатів є:

- систематизація і диференціація матеріалу досліджень за типами, видами, варіантами; побудова схем і структур;

- психологічна казуїстика - системний опис типових і унікальних випадків.

До методів математично-статистичного аналізу належать:

  • методи описової статистики (опис характеристик досліджуваного явища: розподілу, особливостей зв'язку тощо);

  • методи статистичного висновку (встановлення статистичної значущості даних, отриманих у процесі експериментів).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]