Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практ Задачи (укр на печать).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
86.02 Кб
Скачать

Тема 2. Ефективність використання оборотних коштів підприємства

Задача 2.1. Визначити показники оборотності оборотних коштів на підприємстві, розрахувавши темпи приросту, якщо за планом обсяг реалізованої продукції становить 713 млн. грн., а середньорічна сума оборотних коштів – 95 млн. грн. Фактично при тих же оборотних коштах за рахунок прискорення їх оборотності було реалізовано за рік продукції на 741 млн. грн.

Задача 2.2. Вартість основних фондів 39,8 млн. грн. Середньорічна величина оборотних коштів 9 млн. грн. Чисельність трудящих 10,2 тис. чоловік. Завод виробив за рік 2,8 млн. умовних тонн продукції за ціною 1700 грн./т. У наступному році в результаті механізації трудомістких робіт на заводі вартість основних фондів зросла на 8%, оборотних коштів – на 10 %, чисельність трудящих скоротилася на 3 %, випуск продукції збільшився на 12 % (у натуральних показниках), ціна одиниці продукції не змінилася. Визначити зміну (темпи приросту) показників фондовіддачі, фондоозброєності, коефіцієнта оборотності й тривалості одного обороту оборотних коштів.

Задача 2.3 У звітному році підприємством було випущено товарної продукції на суму 1,5 млрд. грн. Залишки готової продукції на складі на початок звітного періоду становили 40 млн. грн., а на кінець року – 20 млн. грн. Середньорічна величина оборотних коштів (ОК) у звітному році склала 200 млн. грн. На наступний рік заплановано збільшення випуску товарної продукції до 1,6 млрд. грн., заплановані залишки готової продукції на складі під кінець року не зміняться, а середньорічна величина оборотних коштів зросте на 30%. Визначити, у якому році й наскільки ефективніше використовувалися оборотні кошти підприємства. Скільки буде потрібно підприємству в планованому році оборотних коштів, якщо тривалість одного обороту оборотних коштів за планом скоротиться на 4 дні? Яка повинна бути оборотність оборотних коштів підприємства в плановому періоді, щоб досягти запланованого збільшення випуску продукції при незмінній сумі оборотних коштів?

Задача 2.4. Цех випускає в добу 1800 т. Тривалість виробничого циклу – 3 дні. Собівартість готової продукції 2420,7 грн./т. Коефіцієнт наростання витрат у незавершеному виробництві дорівнює 0,9. Визначити норматив оборотних коштів у незавершеному виробництві.

Задача 2.5. У звітному році завод реалізував продукції на 1125 млн. грн. Середньорічна сума оборотних коштів склала 172,8 млн. грн. У планованому році обсяг реалізації передбачається збільшити на 11%, а оборотність оборотних коштів збільшити на 15%. Визначити потребу в оборотних коштах у планованому році й суму вивільнених оборотних коштів.

Задача 2.6. За рік металургійний завод реалізувало продукції на 1,3 млрд. грн., фактична тривалість одного обороту оборотних коштів склала 63 дня. Намічено в наступному році скоротити її до 58 днів. Визначити, скільки вивільниться оборотних коштів у підприємства.

Задача 2.7. УУ виробниче об'єднання входять три підприємства. Вихідні показники наведені в таблиці.

Показники

Підприємство

1-е

2-е

3-е

Обсяг реалізації продукції, млн. грн.

240,0

172,0

160,0

Середньорічні залишки оборотних коштів, млн. грн.

40,0

21,5

32,0

У планованому році передбачається збільшення обсягу реалізації по першому підприємству на 15%, по третьому – на 10%; прискорення оборотності оборотних коштів по першому підприємству на 1 день, по другому – на 3 дні, по третьому – на 2 дні. Визначите суму вивільнених оборотних коштів у результаті планованого прискорення їхньої оборотності по підприємствах і по об'єднанню й показники оборотності їхніх оборотних коштів.