Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ-1- ЕБ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
257.02 Кб
Скачать

Лекція № 1. Теоретичні засади економічної безпеки

К.е.н., доцент, професор кафедри менеджменту ЛьвДУВС Живко З.Б.

1.1. Сутність, зміст і значення загрози

1.2. Сутність і значення безпеки

1.3. Сутність і зміст економічної безпеки

1.4. Індикатори (критерії і показники) економічної безпеки

1.5. Система економічної безпеки

1.1. Сутність, зміст і значення загрози

Для людей бути в безпеці не означає жити без загроз. Для людини, з моменту її появи на світ та в продовж життя, вони є завжди, або майже завжди. Вони не тільки неминучі, але й до певної міри корисні, оскільки відіграють мобілізуючу роль в діяльності людей, організацій, держави та суспільства.

У процесі функціонування суспільства та розвитку природи виникають різні перешкоди. Однак не всі їх можна кваліфікувати як загрози.

Є перепони руху вперед, що викликані об'єктивними протиріччями розвитку. Наприклад, низькі темпи економічного зростання, низька ефективність виробництва, низький рівень конкурентоспроможності виробництва і продукту тощо. Розвиток цих явищ має негативні наслідки. Але ці перешкоди долаються не здійсненням цілеспрямованих заходів щодо усунення економічних загроз, а організацією функціонування всієї економічної системи суспільства та його окремих суб'єктів.

До загроз слід відносити лише ті фактори, що складають зміст відносин у сфері економічної безпеки. До них належать:

  • об'єктивні природні фактори (наприклад, дії стихійних явищ природи можуть руйнувати продуктивні сили суспільства і приводити до економічних втрат):

  • фактори суб'єктивного характеру, які пов'язані з суперництвом і конкуренцією, порушенням технологій, суспільних законів і норм. (наприклад, позбавлення конкурента джерел постачання сировини, технологій, кредитів, ринків збуту товарів і послуг тощо).

  • Загрози можуть виникати як в середині соціально-економічної системи так і поза її межами. У зв’язку з цим за джерелом походження всі загрози діляться на:

  • внутрішні (виникають у середині економічної системи; наприклад, цілеспрямоване порушення технології виробництва, ушкодження основних виробничих фондів тощо):

  • зовнішні (виникають поза межами економічної системи; наприклад, дискримінація з боку фірм монополістів, підробка продукції, суттєве зниження ціни конкурентом тощо).

Таким чином, загроза - це дія дестабілізуючих природних факторів і / або суб'єктивних, пов'язаних з порушенням законів, норм та технологій, що можуть спричинити потенційні або реальні втрати, здатні викликати небезпеку для соціально-економічної системи.

Реальну небезпеку для суспільства на всіх рівнях складають не просто ті чи інші загрози, а система загроз, яку розуміємо як сукупність взаємопов’язаних дестабілізуючих факторів, які мають системний вплив.

Основними з них є: тіньова економіка, корупція, економічні правопорушення та недобросовісна конкуренція (рис. 1).

Тіньова економіка

Обезкровлення бюджетів

Формування споживацького і антисоціального

типу поведінки

Зниження соціального захисту

ЕБД

ЕБП

Корупція

Деформує

суспільні відносини,

роз’їдає владу

Економічні

злочини

Нанесення

протиправними діями

економічних збитків

Недобросовісна конкуренція

Створює перешкоди розвитку

ринкових структур, умови для

торгових “війн”; нечесних відносин

у підприємницькій діяльності

Рис. 1. Система загроз

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]