Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
180.22 Кб
Скачать

Лекція

1. Пошук файлів та папок

Пошук у Windows 7 часто називають миттєвим, на що є кілька причин: по-перше, результати пошуку за допомогою меню Пуск, у вікні Провідника та діалогових вікон Відкрити та Зберегти відображуються відразу після введення кількох перших символів пошукового запиту, а по-друге, швидкість пошуку файлів та папок, у порівнянні з Windows XP, значно зросла, і він дійсно став миттєвим, що стало можливо завдяки індексації окремих об'єктів файлової системи.

Індексацією файла називається процес формування спеціальної бази даних з розширених властивостей (метаданих, тегів) файлів мультимедіа та документів. Як правило, пошук здійснюється саме у цій базі, і тому результати з'являються досить швидко. Однак у бінарних файлів – виконавчі .exe файли, динамічні бібліотеки, файли даних – практично немає метаданих, і індексується лише їх ім'я, а отже, така індексація не має практичного значення, і при цьому значно збільшує розмір індексу. Саме з цієї причини за замовчуванням індексуються лише особисті документи користувача, автономні файли, головне меню, журнал Internet Explorer та папки, додані у бібліотеки, а системні та службові папки до індексованих місць не додаються, хоча за бажанням користувача можуть бути туди включені. Повністю підтримується можливість індексації властивостей і вмісту зашифрованих файлів в локальних файлових системах. Не можуть індексуватися лише документи Microsoft Office, які захищені паролем.

Служба індексації працює у фоновому режимі, коли завантаженість комп'ютера мінімальна. Її робота полягає в постійному моніторингу проіндексованих частин файлової системи, і якщо в цих папках дані додаються, редагуються чи видаляються, до індексу автоматично вносяться відповідні поправки.

В ОС Windows 7 пошук інтегрований в систему, що дозволяє шукати файли та папки декількома способами: в меню Пуск, у вікні Провідника, в тому числі і в діалогових вікнах Зберегти та Відкрити, та власне у вікні пошуку.

Рядок пошуку меню Пуск знаходиться в його нижньому правому кутку, однак після введення декількох символів пошукового запиту миттєві результати пошуку для зручності сприймання займають повністю всю область меню Пуск, перекриваючи всі його пункти, за виключенням Завершення роботи. Щоразу пошук виконується у однаковій послідовності: спочатку – в мережі Інтернет, але лише за умови, що комп'ютер підключений до мережі та пошуковий запит починається з «http», потім – у меню Пуск, закріплених на панелі задач програмах, панелі керування, у бібліотеках, проіндексованих папках, і наостанок – в журналі командної консолі на наявність виконуваних exe-файлів. Після завершення пошуку із результатів видаляються дублікати, і знайдені файли, залежно від місця їх розташування, розбиваються на однойменні групи – Програми, Панель керування, Зображення, Документи, Музика, Відео та створені користувачем бібліотеки і Файли. Загальна кількість результатів пошуку у кожній групі вказана в дужках після її назви, а з усіх результатів відображується лише декілька, розташованих за релевантністю. Можна переглянути список знайдених файлів у кожній з цих груп окремо, клацнувши на її заголовку, або ж ознайомитися з повним списком результатів пошуку, клацнувши на посилання «Ознайомитися з іншими результатами».

Як вже було сказано, у Провіднику Windows 7 пошук є інтегрованим, тому він присутній у діалогових вікнах Відкрити та Зберегти всіх програм, які їх використовують. І хоча у Провіднику пошук також є миттєвим, на відміну від меню Пуск, він виконується лише у проіндексованій частині файлової системи і максимально адаптований для пошуку у бібліотеках. Для цього в рядку пошуку Провідника, що має назву Search Builder, під час введення пошукового запиту з'являються виконані у вигляді посилань характерні для типу бібліотеки, в якій здійснюється пошук, фільтри результатів, кількість яких достатньо велика, і обмежується лише розміром рядка пошуку. Після натискання на відповідний фільтр з випадаючого списку можна обрати потрібний варіант, або ж ввести пошуковий запит вручну з клавіатури. Пошукові запити користувача зберігаються, якщо вони вводилися у вікно пошуку, у вікно Провідника чи бібліотеки, або ж у меню Пуск, але лише за умови, що користувач перейшов до перегляду результатів пошуку, а не відразу відкрив один із файлів. І тому, якщо під час формулювання пошукового запиту він збігається з одним із збережених, то пропонується у вигляді підказки, подібної до тієї, що з'являється в адресному рядку браузера.

Крім фільтрів пошуку, у Windows 7, як і у Windows Vista, при формулюванні пошукового запиту можна використовувати логічні оператори для комбінування фільтрів та розширення діапазонів пошуку.

Оператор

(синтаксис та назва)

Приклад та пояснення

" "

точна фраза

«правила конкурсу»

Знаходить файли, що містять точну фразу «правила конкурсу»

*

будь-яка кількість довільних символів

*.exe

Знаходить усі файли, що мають розширення exe

Конкурс*

Знаходить всі файли, що починаються словом «конкурс»

AND або +

логічне «І»

Курсова+робота+інформатика

Курсова AND робота AND інформатика

знаходить файли, що містять у своїй назві всі три слова «курсова», «робота» та «інформатика»

OR

логічне «АБО»

Курсова OR реферат

знаходить файли, що містять у своїй назві одне чи обидва слова «курсова» та «реферат»

NOT або -

логічне «НЕ»

Реферат -інформатика

знаходить файли, що містять у своїй назві слово «реферат», але не містять «інформатика»

>

Більше, ніж

Размер:>1ГБ

всі файли, розмір яких більше 1 гігабайта

<

менше, ніж

Глубина цвета:<24

Знаходить всі зображення з глибиною кольору менше 24 біт

><

Нестрогий діапазон

>1МБ <1ГБ

знаходить всі файли розміром від 1 МБ до 1 ГБ

=

Точне значення

Размеры:=800х600

Знаходить всі зображення шириною 800 пікселів та висотою 600 пікселів.

Може застосовуватися як строгий діапазон у поєднанні з іншими операторами нерівності:

Размеры:<=640х480

знаходить усі файли, шириною менші чи рівні 640 пікселів, а висотою – менше чи рівні 480 пікселів.

..

Строгий діапазон

Ширина:16..64

Знаходить усі зображення шириною від 16 до 64 пікселів

Результати пошуку подані в новому для Провідника і достатньо зручному режимі відображення елементів Вміст. В адресному рядку на місці секцій папок знаходяться фільтри пошуку, використовуючи стрілки біля яких, можна обмежувати діапазон того чи іншого фільтра, а навігаційні кнопки Вперед та Назад дозволяють швидко пересуватися між отриманими в окремих випадках фільтрування результатами.

В той час, як в ОС Windows XP та Vista результати пошуку сортувалися лише за датою модифікації, у Windows 7 для цього використовується вдосконалений алгоритм релевантності. Такий спосіб сортування використовується пошуковими машинами для впорядкування результатів пошуку таким чином, щоб найбільш адекватні пошуковому запиту результати слідували першими у списку, а ті, що практично не збігаються – останніми. Отже, термін «релевантність» можна визначити як оцінку степеня лексичної та практичної відповідності результатів пошуку до пошукового запиту.

У Windows 7 степінь релевантності визначається сумою балів, нарахованих пошуковою службою Windows Search за кожну повну чи часткову відповідність з певним критерієм пошуку, і коливається в межах 0 – 1000. Оцінка 0 означає, що файл не проіндексований. Пошук за ключовими словами виконується не лише в імені, а й у метаданих (в файлах мультимедіа – тегах), а для текстових файлів – в його тілі. Якщо ключове слово чи його частина знайдена в імені файла, у пошуковому рейтингу він оцінюється вище, ніж той, в якому ключові слова повністю чи частково співпали лише з метаданими. При оцінюванні також враховується порядок слідування слів: якщо він співпадає, такий файл оцінюється більшим балом, ніж той, в якому також були знайдені всі слова, однак порядок їх слідування не співпав з пошуковим запитом. Точне співпадіння в імені чи метаданих із запитом також дає більшу кількість балів, ніж часткове.

Обчисливши суму балів, Windows Search розташовує всі результати за спаданням отриманої оцінки, яка може як звичайна властивість відображуватися в одному із стовпчиків.

Крім вбудованих засобів пошуку, у Windows 7 присутнє окреме вікно для пошуку, яке викликається натисненням <Win>+<F>, однак його інтерфейс включає лише рядок введення запиту та випадаючу панель Search Builder, і тому можливості цього засобу ідентичні, а результати аналогічні до вбудованого пошуку.

Для пошуку інформації у мережі Інтернет за допомогою вбудованого у Провідник пошуку у Windows 7 була представлена нова можливість під назвою федеративний пошук, присутність якого у Windows 7 компанією Microsoft не афішувалася. Дана можливість дозволяє підключати для пошуку зовнішні джерела даних – веб-сайти, мережеві ресурси та внутрішні портали (інтранет) до клієнтської версії Windows через протокол OpenSearch. Для рядового користувача це означає можливість з вікна Провідника здійснювати пошук по кожному сайту, що підтримує цю можливість, а для корпорацій – можливість пошуку на корпоративному сервері, мережевому диску чи SharePoint-сайті. Результати такого пошуку будуть відображуватися так само, як і результати звичайного локального пошуку – наприклад, для кожного зображення за наявності заповненого відповідного тега буде вказуватися розмір, дата створення та модифікації, автор, ключові слова та інше, тому існує можливість їх впорядкування за цими властивостями, а також збереження на жорсткий диск окремого зображення чи групи відсортованих за певним критерієм зображень. Пошук по окремому сайту можливий лише за наявності в системі конектора пошуку – специфічного XML-файла з розширенням .osdx, який може бути створений вручну або завантажений з сайту Microsoft. Після відкриття цього файла на панелі навігації з'явиться відповідний ярлик пошуку, з якого і слід виконувати пошук на даному ресурсі.

2. Internet Explorer

Примітка. В даному розділі стандартним браузером для Windows XP буде вважатися Internet Explorer 6, а для Windows 7 – Internet Explorer 8, незважаючи на підтримку ОС Windows XP браузерів Internet Explorer версій 7 та 8.

Internet Explorer 8 є стандартним браузером для ОС Windows 7. Також дана версія браузера є останньою, яка підтримується ОС Windows XPInternet Explorer 9 розроблявся для ОС Windows Vista та Windows 7.

З 7 версії Internet Explorer не є обов'язковим компонентом Windows, а отже, може бути повністю видалений з системи. З цієї причини він був переіменований з Microsoft Internet Explorer на Windows Internet Explorer.

Найпомітнішим нововведенням інтерфейсу даного браузера стали вкладки, що за принципом роботи схожі на однойменні компоненти стандартних вікон Властивості екрану чи Властивості файла, керувати якими значно легше, ніж кількома одночасно відкритими вікнами браузера. Достатньо лише клацнути на відповідній вкладці для переходу до неї, а щоб поміняти їх місцями, варто лише перетягнути одну із вкладок на нове місце. Для спрощення перегляду та навігації по великій кількості одночасно відкритих вкладок створено компонент «Швидкі вкладки», що відображує ескізи відкритих веб-сторінок в окремій вкладці, і для переходу на одну з них потрібно лише клацнути по ній мишею, а для перегляду заголовків всіх відкритих сторінок та переходу до потрібної треба натиснути на стрілку праворуч від цієї кнопки. Крім того, довільну вкладку можна «стягнути» з браузера, і вона відкриється у новому вікні. Також в Internet Explorer 8 існує відключена за замовчуванням можливість кольорового групування вкладок – якщо одна вкладка відкривалася з іншої, обидві будуть виділені однаковим кольором.

Нова відкрита вкладка містить перелік деяких можливих дій користувача: перелік останніх закритих вкладок, кожну з яких можна відновити, а також можливість відновити їх усі; перехід до приватного режиму перегляду веб-сторінок InPrivate та можливість скористатися одним з доступних прискорювачів (акселераторів).

Новий режим роботи браузера InPrivate Browsing забезпечує високий рівень конфіденційності за рахунок видалення всієї службової інформації про дії користувача після завершення сеансу. У приватному режимі InPrivate Browsing у браузері не зберігаються:

  • нові файли cookie;

  • історія відвіданих сторінок;

  • інформація, введена в форми веб-сторінок;

  • паролі;

  • пошукові запити;

  • відвідані посилання.

Крім цього, тимчасові файли, створені браузером під час роботи в даному режимі, видаляються відразу після його закриття. Однак режим InPrivate Browsing блокується, якщо увімкнений батьківський контроль.

Крім приватного режиму, InPrivate включає можливість блокування збору сайтом особистої інформації про користувача InPrivate Blocking та підписку на «чорні» списки блокування сайтів, які відслідковують історію веб-серфінгу – InPrivate Subscriptions.

Ще одне нововведення IE8прискорювачі чи акселератори (Accelerators, activities) – команди, що дозволяють швидше виконувати типові для веб-серфінгу задачі. Акселератори призначені для виконання задач двох типів – пошук інформації на сторінці та надсилання тексту до веб-програми. При виділенні фрагменту тексту обрати потрібний акселератор можна в його контекстному меню або натиснувши на відповідному значку, що з'являється над виділеним текстом.

Крім стандартних акселераторів IE8 – опублікувати у блозі Windows Live Spaces, Знайти місце на Live Maps та картах Bing, Перекласти за допомогою Windows Live, – доступні додаткові акселератори для сайтів Bing, eBay, Yahoo!, Amazon, Wikipedia, Facebook та багато інших, які можна безкоштовно завантажити із сайту Microsoft.

Ще у 7 версії Internet Explorer з'явився засіб для переглядання вмісту RSS-каналів, а у 8 версії до нього була додана можливість читання заголовків каналів та відкриття кожного окремо або відразу всіх в окремих вкладках з панелі Вибраного.

На панель Вибраного також можна додавати посилання на фрагменти веб-сторінок (web-slice), які часто оновлюються – інформація про погоду, фінансові звіти, результати спортивних змагань і т.д. У цьому випадку даний фрагмент можна переглядати безпосередньо з панелі, встановивши вказівник миші на відповідну кнопку. Дана можливість підтримується лише окремими сайтами.

В Internet Explorer 8 були вдосконалені також рядок адреси, засіб пошуку в Інтернеті та миттєвий пошук на сторінці.

Рядок адреси почав виділяти доменне ім'я чорними символами, а решту адреси сірими, що було зроблено, очевидно, з метою спрощення визначення дислокації сторінки.

Також рядок адреси сприймає введений в нього текст як пошуковий запит, здійснює пошук даних слів в історії введених адрес, журналі відвіданих сторінок, вибраному, каналах RSS та «гарячих клавішах» і виводить знайдені співпадіння у випадаючому меню, сортуючи отримані результати за однойменними групами та виділяючи введені слова в знайденому напівжирним шрифтом. Зайві результати пошуку можна видаляти безпосередньо з випадаючого меню.

На панель інструментів було додано засіб пошуку в Інтернеті, використовуючи Bing, Google, Yahoo!, Wikipedia, Yandex чи іншу пошукову машину або засіб пошуку, який обирається користувачем. Аналогічно до миттєвого пошуку, по мірі введення пошукового запиту будуть з'являтися здогадки – можливі варіанти кінцевого результату, які генеруються на основі історії перегляду веб-сторінок, а також обраним пошуковим рушієм (engine).

Засіб миттєвого пошуку слова або словосполучення в Internet Explorer 6 був виконаний у формі діалогового вікна, яке перекривало частину сторінки, однак у 8 версії він набув вигляду панелі вгорі сторінки, вказувалася загальна кількість співпадінь на сторінці, а кожне знайдене в тексті співпадіння стало підсвічуватися на сторінці кольором.

Для боротьби з інтернет-шахрайствами в Internet Explorer 8 з'явився фільтр фішингу SmartScreen, що допомагає уникнути побудованих з використанням соціальної інженерії фішингових сайтів та інтернет-шахрайств при перегляді ресурсів мережі Інтернет. Робота фільтра полягає в перевірці кожного завантаження та адреси сторінки, на яку має перейти користувач, на її присутність в «чорному списку» сайтів, які були звинувачені в шахрайстві. Якщо в результаті перевірки даний сайт чи завантаження виявляється потенціально небезпечним, з'являється попередження про небезпеку та пропонується перейти на домашню або попередню сторінку.

Деякі сторінки, які тестувалися на сумісність з браузером Internet Explorer 7, можуть некоректно відображуватися у ІЕ8. Для таких випадків був створений режим сумісності з попередньою версією даного браузера, який активується «на льоту», тобто відразу, без потреби його перезапуску. Допускається також редагування параметрів режиму сумісності.

У випадку, якщо робота браузера була завершена несподівано – в результаті краху системи, браузера чи відключення живлення – при наступному запуску браузер пропонує відновити попередню сесію, тобто відкрити всі вкладки, що були відкриті на момент аварійного завершення роботи. Якщо до краху роботи браузера призвів некоректний вміст сторінки чи немає потреби у відновленні попереднього сеансу, можна розпочати роботу з домашньої сторінки, однак можливість відновлення вкладок при цьому зберігається.