Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
180.22 Кб
Скачать

4.Редакції windows

Операційна система має бути універсальним інструментом, який допомагає користувачеві розв'язувати більшість його задач, і тому повинна володіти якомога більшим набором засобів для цього. Однак, в зв'язку з тим, що ОС Windows 7 є комерційним продуктом, не для кожного користувача доцільно переплачувати за ті можливості, які він не буде використовувати. Тому, намагаючись врахувати потреби якомога більшої кількості користувачів, розробники підготували 6 редакцій ОС Windows 7, що відрізняються між собою наявністю чи відсутністю тих чи інших можливостей.

  • Starter (початкова) – призначена для встановлення на застарілі комп'ютери, бюджетні ноутбуки та нетбуки. Вона має мінімальні можливості, не включає Windows Aero та доступна лише у 32-бітній версії. Спочатку в цій версії не дозволялося запускати одночасно більше 3 програм, однак пізніше Microsoft прибрала це обмеження. Ця версія розповсюджується тільки за ОЕМ-ліцензіями, тобто тільки встановленою на призначені для продажу ноутбуки та нетбуки;

  • Home Basic (домашня базова) – варіант Windows 7 для користувачів, яким потрібні базові можливості цієї ОС. З її складу виключені всі компоненти, призначені для використання в бізнес-середовищі, деякі компоненти для роботи з мультимедіа, а також окремі функції Windows Aero. Ця редакція призначена для розповсюдження тільки на території країн, що розвиваються: Аргентини, Бразилії, Чилі, КНР, Колумбії, Індії, Пакистану, Панами, Філіпін, Мексики, Росії, Тайваню та Туреччини. При активації цієї редакції діють географічні обмеження, що дозволяють активувати її лише з певного регіону;

  • Home Premium (домашня розширена) – основна версія для роздрібної торгівлі домашнім користувачам, яка включає більшість можливостей Windows 7: повну підтримку Windows Aero, підтримку планшетних комп'ютерів, можливість створення домашньої групи, підтримку сенсорного введення, наявність програми Windows Media Center, додаткові ігри та інші можливості. Як і в Home Basic, в цій редакції відсутні всі можливості, призначені для використання в бізнес-середовищі. Для Home Premium на початку продажу була доступна пропозиція Family Pack.

  • Professional (професійна) – призначена для тих, хто працює вдома та представників малого бізнесу. Крім всіх можливостей Home Premium, також включає віддалений робочий стіл, режим Windows XP, можливості для роботи в домені Windows Server, шифровану файлову систему, політику обмеження використання програм (за виключенням AppLocker).

  • Enterprise (корпоративна) – містить всі доступні можливості Windows 7, однак розповсюджується виключно за корпоративними ліцензіями.

  • Ultimate (максимальна) – аналогічно до Enterprise, містить всі існуючі можливості Windows 7, в тому числі багатомовний інтерфейс, BitLocker, можливість запуску UNIX-програм та інше.

Всі редакції Windows 7, крім Enterprise та Starter, розповсюджуються за OEM-ліцензіями та в роздрібній торгівлі. Вміст диска з дистрибутивом Windows для всіх редакцій є однаковим, однак на коробці вказаний серійний номер лише для тієї версії Windows, за яку заплатив покупець. Крім встановлення на «чисту» систему, можливе оновлення до Windows 7 з ОС Windows Vista та Windows XP. Інформація щодо умов оновлення та версії Windows, з яких та до яких можливе оновлення, наведена в таблиці.

Windows 7

Home Premium

Windows 7

Proffesional

Windows 7

Ultimate

32

64

32

64

32

64

Windows XP

ВВ

ВВ

ВВ

ВВ

ВВ

ВВ

Windows Vista

Starter

32

ВВ

ВВ

ВВ

ВВ

ВВ

ВВ

64

ВВ

ВВ

ВВ

ВВ

ВВ

ВВ

Windows Vista

Home Basic

32

O

ВВ

ВВ

ВВ

O

ВВ

64

ВВ

O

ВВ

ВВ

ВВ

O

Windows Vista

Home Premium

32

O

ВВ

ВВ

ВВ

O

ВВ

64

ВВ

O

ВВ

ВВ

ВВ

O

Windows Vista

Business

32

ВВ

ВВ

O

ВВ

O

ВВ

64

ВВ

ВВ

ВВ

O

ВВ

O

Windows Vista

Ultimate

32

ВВ

ВВ

ВВ

ВВ

O

ВВ

64

ВВ

ВВ

ВВ

ВВ

ВВ

O

Крім основних редакцій, для кожної з них, крім Starter, існують 32- та 64-бітні версії, а також додаткові версії з індексами N та KN, призначені для європейського та південнокорейського ринку відповідно, з яких виключені Windows Media Player та інші необов'язкові мультимедіа-компоненти, такі як Windows DVD-Maker та Windows Media Center.

22