Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція № 6.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.07.2019
Размер:
48.64 Кб
Скачать

Лекція № 6

Тема: Керування документами та представленнями

План

  1. Документи та представлення

  2. Фреймові вікна

  3. Ресурси шаблону документу

Керування документами і представленнями

Оскільки архітектура документ/представлення є наріжним каменем будь-якого документ - орієнтованого застосування (як вже було сказано, діалогові застосування потрійні трохи інакше, чим додатки архітектури документ/представлення), класи MFC повинні володіти здатністю створювати і видаляти об'єкти класів, що реалізовують архітектуру документ/представлення. У зв'язку з тим, що додаток здатний забезпечувати декілька типів взаємин документ/представлення, класи MFC повинні володіти можливістю з'ясовувати, які саме класи документа, представлення і відображення використовуються, які відносини між цими класами, а також, як створювати об'єкти цих класів під час виконання програми. Не дивлячись на те, що один документ може підтримувати декілька різних типів представлень, цілком можлива ситуація, коли асоціація інших представлень з даним документом може виявитися безглуздою.

Створивши проект додатку SDI, можна відмітити, що у функцию-член Initlnstance об'єкту додатку майстер АррWizard додає код створення шаблону документа. Цей код може виглядати подібно до приведеного нижче (ім'я додатку — SDIApp):

BOOL CSDIAppApp::Initlnstance () {

CSingleDocTemplate* pDocTemplate;

pDocTemplate = new CSingleDocTemplate{

IDR_MAINFRAME

RUNTIME_CLASS(CSDIAppDoc)

RUNTIME_CLASS(CMainFrame) // головне фреймове вікно SDI

RUNTIME_CLASS(CSDIAppView)

);

AddDocTemplate(pDocTemplate);

Отже, розглянемо, що саме робить даний код. Після розміщення в стеку покажчика на клас CSingleDocTemplate здійснюється виклик конструктора класу, якому передається чотири параметри. Перший параметр — це ідентифікатор ресурсу. Докладніша інформація про ідентифікатори ресурсів приводиться далі в цьому розділі. Другим, третім і четвертим параметрами конструктора класу CSingleDocTemplate є покажчики на інформацію про класи часу виконання (runtime class information). Макрокоманда RUNTIME_CLASS створює покажчик на інформацію про класи часу виконання для певного класу. В даному випадку такий підхід використовується для доступу до інформації про класи документа, головного вікна і представлення додатку. Це зроблено для того, щоб клас CSingleDocTemplate міг динамічно створити ці об'єкти і сформувати таким чином повний комплект, необхідний для забезпечення архітектури документ/представлення.

Об'єкт CSingleDocTemplate існує впродовж всього періоду виконання додатку. Класи MFC використовують його як контейнер, а при завершенні роботи додатку (і видаленні об'єкту CWinApp) всі шаблони документа, додані в цей об'єкт, також будуть видалені. У складі функції CWinApp: : Initlnstance знаходиться фрагмент коди, яка розміщує в пам'яті екземпляр класу CSingleDocTemplate даного застосування (CWinApp), а наявність коди, що видаляє об'єкти шаблону документа, можна уникнути, якщо використовувати для їх створення шаблон AddDocTemplate. Це пов'язано з тим, що функція-деструкція CWinApp автоматично видалить все, що було розміщене в пам'яті шаблоном документа.

Фреймові вікна

Про взаємодію документів і фреймів вже згадувалося, тепер розглянемо цю тему детально. Не дивлячись на те, що безпосередньо з класами фреймів доводиться працювати не так часто, як з класами документів і представлень, читач, ймовірно, вже усвідомив, наскільки важливе правильне розуміння ролі фреймів в додатку з архітектурою документ/представлення.

Фактично, представлення реалізовані в додатку у вигляді вікон, але не контекстних або фреймових, а у вигляді дочірніх вікон, що не мають ні рамок, ні власних меню. Таким чином, ці вікна повинні знаходитися усередині спеціальних фреймових вікон. Класи MFC розташовують вікно представлення в клієнтській області (client area) фреймового вікна, вказаного в конструкторі шаблону документа. У додатку SDI фреймове вікно завжди є головним вікном (main window) додатку. Представлення, що містять, фреймові вікна додатків багатодокументного інтерфейсу є дочірніми вікнами (child window).

При розробці додатків Windows більшість програмістів не роблять ніяких додатковий дій, щоб відокремити клієнтську область додатку від фреймового вікна. Замість цього зазвичай створюють вікно в стилі WS_OVERLAPPED і працюють прямо в його клієнтській області. Для розділення завдань класів MFC, корпорація Microsoft реалізувала їх так, щоб існувало два різних типи фреймових вікон, які можна використовувати залежно від обставин, тобто в бібліотеці MFC фреймові вікна SDI відрізняються від фреймових вікон MDI як внутрішньо, так і зовні. Докладніша інформація про фреймові вікна приводиться далі, а поки досить зрозуміти, що саме фреймове вікно отримує всі повідомлення від меню і рамок вікон.

Повідомлення рамок вікна (window frame message) отримують лише ті вікна, які володіють рамками. Такі повідомлення містять інформацію про зміну розмірів вікна, його розгортання, згортанні і так далі Крім того, фреймове вікно отримує достатньо багато повідомлень з областей, що не відносяться до клієнтської, оскільки фреймове вікно несе відповідальність за реалізацію і неклієнтській області (nonclient area) вікна додатку.

Ресурси шаблону документа

Першим параметром конструктора класу CSingleDocTemplate є ідентифікатор ресурсу (resource ID). Подібні ідентифікатори застосовуються для вказівки ресурсів, використовуваних для вкомплектовування фрейма таблицею акселераторів (accelerator table), меню, піктограмою і панеллю інструментів, в чому легко переконатися, створивши в середовищі розробки простий додаток SDI і відкривши панель Resource View (Ресурси) середовища розробки. У цій панелі всі вищезгадані типи ресурсів будуть відображені з однаковим ідентифікатором IDR_MAINFRAME. Не дивлячись на те, що зовсім необов'язково використовувати встановлене за умовчанням значення IDR_MAINFRAME, застосування, що розробляється, повинно використовувати однаковий ідентифікатор для кожного з типів ресурсу, що асоціюється з фреймовим вікном додатку. Такий підхід був задуманий і реалізований в бібліотеці MFC спеціально: застосування єдиного ідентифікатора дозволяє передати конструктору класу CSingleDocTemplate один параметр, а не цілий набір параметрів (але одному на кожен тип ресурсу).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]