Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 2 лек 3 набл и экспер.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
180.22 Кб
Скачать

Зміст основних етапів експерименту:

1. Теоретичний етап: визначення теми дослідження; попередня постановка проблеми; вивчення наукової літератури; вибір об'єкту і предмету дослідження; формулювання гіпотези (наукове припущення, яке необхідно перевірити на практиці).

2. Підготовчий етап: складання програми експерименту; вибір залежних і незалежних змінних; визначення послідовних дій експерименту; розробка форми фіксації і аналізу результатів; підготовка необхідного інструментарію (матеріалів, устаткування); формування вибірки; проведення пілотажного дослідження (при необхідності).

3. Експериментальний етап (власне експеримент)

4. Інтерпретаційний етап: аналіз отриманих даних в ході експерименту; формулювання висновків (підтвердження або спростування гіпотези); підготовка звіту про проведений експеримент.

У психології під «пілотажним» дослідженням розуміється пробний (попередній) експеримент або серія експериментів, за допомогою яких апробовуються основна гіпотеза, підходи до дослідження. Найчастіше «пілотаж» проводять перед основним дослідженням (експериментом). Для нього використовується менша вибірка, скорочений план, надійність даних в ньому невелика, але його проведення дозволяє «усунути грубі помилки, пов'язані з висуненням гіпотез, плануванням, контролем змінних».

Користуючись експериментом в психології, треба мати на увазі, що всяке втручання експериментатора, в цілях вивчення психічних явищ, разом з тим неминуче виявляється і засобом корисної або шкідливої дії на досліджуваного. Особливого значення це положення набуває при вивченні психології дитини. Воно накладає обмеження на використання експерименту.

Дані, отримані в експериментальній ситуації, можуть правильно тлумачитись, тільки узяті в співвідношенні з умовами, в яких вони отримані. Тому, щоб правильно інтерпретувати результати психологічного експерименту, необхідно зіставити умови експерименту з передекспериментальною ситуацією і з умовами всього шляху розвитку даної людини і інтерпретувати безпосередні дані експерименту.