Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 2 лек 3 набл и экспер.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
180.22 Кб
Скачать

Основні види експерименту:

п/п

Ознаки

Види

Характеристика

1

Залежно від умов діяльності

Лабораторний

Природний

(запропонований А.Ф. Лазурським )

Проводиться у спеціально організованих умовах (спец. лабораторіях), що відрізняються від реальних, за допомогою відповідної апаратури, технічних приладів; дії піддослідних повністю визначаються інструкціями.

Проводиться в звичайних (реальних) для піддослідного умовах діяльності (у класі, під час роботи) при цілеспрямованому варіюванні деяких з них дослідником. Умови при його проведенні, організовує саме життя (у ВНЗ, наприклад, вони органічно включені в навчально-виховний процес). Експериментатор користується лише поєднанням різних (контрастних, як правило) умов діяльності випробовуваних і фіксує за допомогою діагностичних методик досліджувані психологічні особливості випробовуваних.

Він проводиться за певною програмою, але так, щоб людина не знала, що її досліджують, і розв’язувала свої завдання спокійно, у звичному для неї темпі, з притаманними їй характерологічними особливостями і ставленням до навчальних, трудових, спортивних та інших доручень.

2

В залежності від втручання дослідника у перебіг психічних явищ або за характером дій дослідника

Констатуючий

Формуючий

Вивчення наявних психічних особливостей, рівнів розвитку відповідних якостей без зовнішнього втручання, а також констатацію відносин причин і наслідків. Виявляє факти, закономірності, що склалися в ході розвитку людини.

Припускає активну, цілеспрямовану дію дослідника на випробовуваних з використанням засобів навчання і виховання людини, щоб виробити певні властивості або якості. Виявляє закономірності, умови, психологічні механізми розвитку певних якостей, здібностей, властивостей шляхом активного їх формування.

3

Залежно від ступеня розробленості проблеми

Пошуковий

Уточнюючий

Критичний

Відтворювальний

Направлений на отримання принципово нових результатів в малодослідженій області.

Метою є визначення меж, в рамках яких поширена дія даної теорії або закону.

Організовується в цілях спростування існуючої теорії або закону новими фактами

Передбачає повторення експериментів попередників для визначення достовірності, надійності і об'єктивності отриманих ними результатів

Найбільш поширеними є лабораторний і природний експерименти. Для обох видів існують деякі загальні правила, що виражають суть методу, наприклад: довільне введення експериментатором незалежних змінних і контроль за ними, а також за змінами залежних змінних. Загальною є також вимога виділення контрольної і експериментальної груп, щоб результати вимірювань порівнювались з певним еталоном.

Один від одного вони відрізняються тим, що дозволяють вивчати психологію і поведінку людей в умовах, віддалених (лабораторний) або наближених (природний) до дійсності.

Природний експеримент припускає проведення дослідження під контролем експериментатора, але в природних умовах (наприклад, безпосередньо перед іспитами). Він організовується і проводиться в звичайних життєвих умовах, де експериментатор практично не втручається в хід подій, що відбуваються, фіксуючи їх в тому вигляді, як вони розгортаються самі по собі. Експериментальні умови в ньому обмежуються замаскованим включенням дій дослідника у спільну з піддослідним поведінку (наприклад, гру дітей у дитсадку). Основна тенденція цього методу поєднувати експерименталъність дослідження з природністю умов — дуже цінна і значуща.

Природний експеримент, може бути декількох видів: 1) диференціально-психологічний (направлений на перевірку гіпотез в контексті психології індивідуальних відмінностей); 2) соціально-психологічний (направлений на перевірку гіпотез в контексті соціально-психологічних закономірностей при роботі з групами); 3) виробничий (направлений на перевірку гіпотез в контексті психології праці); 4) психолого-педагогічний.

До теперішнього часу використовується запропонована Лазурським схема експериментального дослідження психологічних якостей, що включає: 1) вимірювання проявів особливостей особистості випробовуваних; 2) соціально-педагогічна дія на них в цілях підвищення рівня відстаючих якостей; 3) повторне вимірювання проявів особистісних властивостей випробовуваних; 4) порівняння результатів першого і другого вимірювань; 5) висновки про ефективність здійснених дій як психолого-педагогічних прийомів, що призвели до зафіксованих результатів (Горбатов Д. С.).

Природний експеримент має свої переваги і недоліки:

переваги

недоліки

1. відносна замаскованість цілей дослідження;

2. достатньо неформальна обстановка проведення дослідження - є наслідком його органічної включеності в умови життя і діяльності випробовуваних

складність підбору контрастних природних умов і, зокрема, всі недоліки тих неекспериментальних і діагностичних методик, які застосовуються у складі природного експерименту і служать для відбору експер. даних.

Природний експеримент широко застосовується, наприклад, в соціальній, педагогічній психології, психології управління.

Лабораторний експеримент особливий тип експериментального методу, який проводиться в приміщенні, спеціально пристосованому для точного проведення досвіду, контролю всіх дій на випробовуваного і реєстрації його відповідей і дій. Психологічна лабораторія оснащена спеціальним устаткуванням, яке може бути і дуже складним - спеціально розроблені установки, апаратура, підключені до комп'ютера - і дуже простим. Іноді для проведення досвіду достатньо паперу, олівець і секундомір. Важливо, щоб устаткування забезпечувало реалізацію основних якостей експерименту. Тобто, лабораторний експеримент може проводитися як з використанням апаратури, так і без неї, але обов'язково із застосуванням спеціальних розроблених експериментальних матеріалів.

Лабораторний експеримент припускає створення деякої штучної ситуації, в якій властивість, що вивчається, можна краще всього розкрити. Він застосовується зазвичай при вивченні елементарних психічних функцій (сенсомоторних реакцій, відмінностей сенсорних порогів чутливості тощо) і набагато рідше при вивченні складніших психічних явищ (процесів мислення, мовних функцій тощо).

Лабораторний експеримент найбільш відповідає предмету психологічного дослідження.

Лабораторний експеримент має свої переваги і недоліки (Горбатов Д. С.):

переваги

недоліки

1 . Забезпечується висока точність результатів.

2. Створюються оптимальні умови для досліджень психологічних явищ.

3. Здійснюється майже повний контроль за всіма змінними.

4. Можливі повторні дослідження в аналогічних умовах.

1 Умови діяльності випробовуваних не відповідають реальним (штучність експерименту).

2. Ускладнююча роль дії експериментатора (випробовувані знають про те, що вони є об'єктами досліджень, що впливає на їх поведінку).

3. Аналітичність і абстрактність експерименту.

І лабораторний, і природний експерименти можуть бути констатуючими і формуючими. Формуючий експеримент є істотною перебудовою психолого-педагогічної практики (як спільній діяльності дослідника і випробовуваного) і, в першу чергу, перебудовою її змісту і методів, що призводить до істотних видозмін ходу психічного розвитку і характерологічних особливостей випробовуваних.