Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інспектування.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
286.72 Кб
Скачать

6.3.2.2.Завдання операції.

Головним завданням операції «Чисте повітря» є зниження забруднення атмосферного повітря шкідливими викидами (понад 100 речовин) автотранспортних засобів.

З цією метою у відповідності до плану проведення операції, необхідно:

  1. Здійснити перевірку організації роботи, яка проводиться власниками автотранспорту, станціями технічного обслуговування, по зниженню забруднення атмосферного повітря шкідливими викидами автомобільного транспорту.

  2. Перевірити наявність на підприємствах контрольно-регулювальних пунктів, їх забезпеченість засобами контролю токсичності та димності відпрацьованих газів, організацію їх ремонту, державних перевірок, а також ефективність використання і професійну підготовку обслуговуючого персоналу.

  3. Перевірити автотранспортні засоби, які належать державним, громадським, кооперативним організаціями і індивідуальним власникам на відповідність нормативам державних стандартів щодо токсичності відпрацьованих газів двигунів автомобілів.

  4. В разі наявності недоліків в роботі автогосподарств по охороні атмосферного повітря їх керівництву видавати приписи на усунення виявлених при перевірках недоліків і забезпечення дотримання вимог державних стандартів по токсичності та димності відпрацьованих газів двигунів.

  5. Провести з залученням засобів масової інформації агітаційно- роз'яснювальну роботу серед населення про необхідність боротьби за зниження забруднення атмосферного повітря шкідливими викидами автотранспортних засобів та передовий досвід повітряохоронної роботи підприємств.

Видання агітаційних друкованих матеріалів по операції «Чисте повітря» здійснюється місцевими радами товариств охорони природи, добровільного товариства автолюбителів, органами Державтоінспекції та Держекоінспекції.

6.3.2.3. Організація роботи.

Операція «Чисте повітря» проводиться щорічно протягом травня. За рішенням місцевих органів влади регіональні операції «Чисте повітря» можуть проводитись і у інші визначені ними строки.

Кількість та склад груп, які приймають участь в операції, затверджується територіальними органами Державної екологічної інспекції і Державної автомобільної інспекції.

До складу груп, які формуються для проведення операції, можуть залучатися представники підприємств, установ та організацій, за узгодженням з їх керівництвом.

При проведенні операції «Чисте повітря», у відповідності з планом її проведення, перевірками охоплюються підприємства, що експлуатують автотранспорт або проводять його технічне обслуговування чи ремонт, незалежно від форм власності, а також проводяться вибіркові перевірки транспортних засобів в процесі експлуатації на дорогах.

Проведення інструментального контролю токсичності та димності відпрацьованих газів автомобілів забезпечується як приладами контролюючих органів, так і організацій, що перевіряються.

Перевірка повітряохоронної діяльності автопідприємств, станцій технічного обслуговування, а також автомобілів на автодорогах здійснюється згідно з вимогами державних стандартів та інших нормативних документів.

За результатами перевірки:

  1. Станцій технічного обслуговування автомобілів, автотранспортних підприємств та автогосподарств - складається акт перевірки виконання вимог природоохоронного законодавства (додаток 1 до Положення «Про проведення операції «Чисте повітря»).

По виявлених недоліках видаються приписи на їх усунення, до винних вживаються передбачені законодавством заходи адміністративного впливу.

  1. Державних та індивідуальних автотранспортних засобів на автодорогах - складається відомість результатів вимірів вмісту шкідливих речовин у відпрацьованих газах (додатки 2, 3 до Положення), та вживаються передбачені заходи адміністративного впливу до водіїв.

Результати проведення операції узагальнюються та аналізуються. По виявлених недоліках з питань дотримання вимог природоохоронного законодавства в регіоні інформуються місцеві органи державної виконавчої влади. В місячний термін після закінчення операції матеріали і пропозиції з питань оздоровлення повітряного басейну направляються в Головну екоінспекцію Мінцрироди України (додатки 4, 5 до Положення).

6.4. Нормативи часу при перевірці дотримання повітряохоронного законодавства підприємствами.

Витрати часу на проведення перевірок підприємств, що мають стаціонарні і пересувні джерела забруднення атмосферного повітря визначаються методичними рекомендаціями : «Про нормативи часу при здійсненні робіт по держконтролю за додержанням природоохоронного законодавства».