Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інспектування.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
286.72 Кб
Скачать

6.3. Пересувні джерела забруднення,

6.3.1. Що повинно перевірятися на автопідприємствах?

При повному обстеженні підприємств повинні перевірятись транспортні дільниці або цехи.

В акті повинно бути відображено:

— кількість автомобілів з бензиновими двигунами, Дизельними та тих, що працюють на газоподібному паливі;

— наявність контрольно-регулювальних пунктів (постів) - КРП, їх оснащеність обладнанням, контрольно-вимірювальною апаратурою, можливість роботи в холодну пору року.

На підприємствах, що не оснащені КРП, перевіряється:

а) наявність договору з іншою організацією, яка проводить визначення вмісту забруднюючих речовин в викидах відпрацьованих газів автомобілів, та періодичність перевірок;

6) додержання термінів державної повірки приладів ( не рідше 1 разу на 6 місяців для газоаналізаторів і 1 разу на рік для димомірів);

в) наявність необхідної технічної документації;

г) ведення журналів обліку результатів вимірів, відміток про направлення автотранспортних засобів на ремонт, наявність та дотримання графіку перевірки автотранспорту на вміст оксиду вуглецю, вуглеводнів та димності у відпрацьованих газах автомобіля;

д) наявність дільниць (постів) по ремонту та обслуговуванню систем живлення і запалення двигунів, їх укомплектованість газоаналітичною апаратурою.

Перевірка вмісту забруднюючих речовин у викидах відпрацьованих газів автомобілів проводиться:

- на підприємствах-виготовлювачах - на контольно-регулювальному посту та на складі готової продукції;

- на підприємствах, що здійснюють ремонт, технічне обслуговування та експлуатацію автомобілів, - на контрольно-регулювальному пункті (посту) та при виїзді (в'їзді) з території підприємства;

При виявленні порушень встановлених стандартами норм вмісту забруднюючих речовин у викидах відпрацьованих газів:

- на підприємствах-виготовлювачах, підприємствах, що здійснюють ремонт та технічне обслуговування - автомобіль на склад готової продукції відновляти заборонено, він відправляється на регулювальні роботи;

-на підприємствах, що здійснюють експлуатацію, - автомобіль до рейсу не допускається і направляється на регулювання.

Контрольні виміри вмісту забруднюючих речовин в викидах відпрацьованих газів проводяться приладами Держекоінспекції або підприємства, що перевіряється.

6.3.2. Операція «Чисте повітря».

6.3.2.1.Загальні положення.

Зростаюче забруднення атмосферного повітря автотранспортом викликало необхідність посилення мір контролю за цим негативним явищем, що знайшло відгук в проведенні щорічних операцій «Чисте повітря».

Регламентується порядок здійснення цих операцій Положенням «Про порядок взаємодії органів Державної екологічної інспекції Мінприроди і Державної автомобільної інспекції МВС України» й, в перту чергу, Положенням «Про проведення операції «Чисте повітря»».

Координація робіт по державному контролю за охороною атмосферного повітря від забруднення шкідливими викидами автотранспортних засобів здійснюється Міністерством охорони навколишнього природного середовища.

Організація і проведення операції «Чисте повітря» здійснюється представниками територіальних органів Державної екологічної інспекції за участю Державної автомобільної інспекції та іншими спеціально уповноваженими державними органами і громадськими об'єднаннями в галузі охорони навколишнього природного середовища.

На період проведення операції «Чисте повітря» територіальними органами Державної екологічної інспекції з участю Державтоінспекції розробляється план її проведення, який погоджується з зацікавленими органами, що приймають в ній участь.