Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інспектування.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
286.72 Кб
Скачать

6.2.5.Вимоги до розміщення та обладнанню місць відбору проб з газопилових потоків.

Розташування і обладнання місць відбору проб.

Відбір проб забруднюючих речовин (ЗР) виконують в місцях де, як правило, вимірюється швидкість газопилового потоку.

Розташування місць відбору повинно відповідати вимогам ГОСТ 17.2.4.06, ГОСТ 17.2.4.07 та ГОСТ 12.4.021.

Вибір місця та точок відбору проб визначають на прямолінійній, по можливості вертикальній, ділянці газоходу. Переріз газоходу, де виконуються виміри, слід вибирати на достатній відстані від місць, де змінюється напрям потоку газу або площа поперечного перерізу газоходу (відводи, коліна, шибери, люки, дроселюючи пристрої та інші). Довжина прямої ділянки повинна бути не менша 4-5 еквівалентних діаметрів газоходу. Відрізок прямої ділянки газоходу до місця, де виконуються виміри, повинен бути довшим за відрізок після місця виміру. Відношення довжини відрізків газоходу визначається згідно п.2.2. ГОСТ 17.2.4.06.

Якщо ці вимоги не можливо виконати, тоді визначають поле швидкості особливо ретельно, збільшуючи кількість точок вимірів швидкості та, відповідно, точок відбору проб.

При значному збуренні газопилового потоку (після засувок, кілець,

циклоні в та ін.) перед місцем виміру в газоході встановлюють вирівнювач потоку. Вирівнювач газопилового потоку виготовляють з тонких радіально розташованих металевих пластин довжиною 1-1,5 діаметра газоходу.

В аераційних ліхтарях виміри та відбір проб виконують в центрах тарирувальних ділянок, визначених для виміру швидкості газопилового потоку, на середній лінії, на рівних відстанях від верхнього та нижнього країв прорізу ліхтаря в точках, що стоять одна від одної не більш ніж на 10м кожного ярусу. Виміри виконують з відкритих боків ліхтаря. При загальній довжині ліхтаря більше 50м дозволяється проводити виміри через кожні 25м.

Виміри та відбір проб в газопиловому потоці від вентиляторів, дефлекторів, гирл шахт виконують в газоходах перед ними на відстані, визначеній аналогічно вимогам, як і для газоходів більших довжин.

Для визначення ступеня очищення газу, місця відбору проб на вході та виході газу з ГОУ розміщують та обладнують в безпосередній близькості від ГОУ, з урахуванням вимог п.4.2

Отвори для відбору проб пилу, газоподібних ЗР та аеродинамічних вимірів виконують на газоходах в місцях, що визначені п.4.2 та 4.3 того ж ГОСТу. Діаметр отвору повинен бути 60±10

При виконанні відбору газоподібних ЗР, отвір виконують діаметром 20 мм або достатнім для вводу пробовідводного зонду з електропідігрівом (30-40 мм).

Отвір з зовнішнього боку газоходу Оформлюють патрубком з виступом до 20 мм.

Після відбору отвори необхідно надійно герметизувати заглушками. На газоході біля отвору для відбору про^ монтується пристрій (металевий пруток) для фіксації пробовідбірного зонду та поглинальних приладів.

Відбір проб через пробовідбірний штуцер без відбірного зонду забороняється. Якщо зонд стаціонарно закріплений в газоході, то розташування його вхідного отвору повинно забезпечити відбір представницької проби. Правильне розташування вхідного отвору повинно підтверджуватися попередніми результатами виміру швидкості газу та концентрації ЗР по точках лінійного перерізу газоходу (п.8.2.4 згадуваного ГОСТу). При монтажу передбачається можливість очистки зонду від пилу.

Обладнання площадок для виконання відбору проб.

Площадки для виконання відбору проб обладнують біля місць відбору у відповідності до вимог ГОСТ 12.2.032 та ГОСТ 12.2.033.

Загальна площа робочої площадки повинна бути не менше 2м2 . Площадка має бути захищена від дії підвищених температур, прямих сонячних променів та атмосферних опадів. Оператору не повинні заважати рухаючі частини технологічного обладнання.

Площадка та ведуча до неї дробина повинні мати огорожу. З усіх боків на висоту більш ніж їм площадка захищається бортовими листами.

На площадці обладнується місце для встановлення необхідних приладів. Апаратура та прилади повинні бути надійно закріплені.

Площадку забезпечують стаціонарним чи переносним освітленням та обладнують електричні розетки для живлення приладів.

Для забезпечення оперативного зв' язку з аварійними та технологічними службами підприємства на площадці встановлюють переносні або стаціонарні засоби зв'язку.