Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12-13_BPD_konspekt.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Периметрові системи охорони

В даний час на ринку систем охоронної сигналізації існує широкий вибір периметрових засобів виявлення як вітчизняного, так і імпортного виробництва, що використовують самі різні фізичні принципи і вірогідності, що дозволяють визначити факт вторгнення людини в зону, що охороняється.

Той або інший тип периметрової сигналізації (а можливо і поєднання декількох типів) вибирається залежно від типу загороди, рослинності, рельєфу місцевості, кліматичних умов, різних інших чинників.

Найчастіше використовуються системи із застосуванням:

  • ємкісних датчиків;

  • інфрачервоних датчиків;

  • ультразвукових датчиків;

  • мікрохвильових датчиків;

  • вібраційних датчиків;

  • датчиків тиску;

  • сенсорного кабелю.

Система охоронної сигнализации

Система охоронної сигналізації призначена для сповіщення служби охорони про розбійний напад, а також передачі повідомлень тривоги на пульт центрального спостереження.

Можливе використання дротяних або радіоканальних оповіщувачів тривоги.

Всі оповіщувачі охоронної сигналізації мають бути запрограмовані на роботу в 24 годинному режимі (без права відключення).

Пристрої для включення охоронної сигналізації як правило розміщуються в місцях, непомітних для відвідувачів і забезпечуючих передачу сигналу тривоги в будь-якій ситуації і таких, що виключають мимовільні спрацьовування.

Інформація про спрацьовування охоронної сигналізації повинна поступати у вигляді звукового і світлового сигналу.

Система відео спостереження

Система відеоспостереження призначена для візуального контролю обстановки по периметру об'єкту і в його внутрішніх приміщеннях засобами телевізійної техніки.

Система як правило включає:

  • внутрішні і зовнішні (поворотні і стаціонарні) відеокамери для отримання відеозображення;

  • пристрої обробки і перетворення відеозображення;

  • апаратуру відеозапису і відтворення;

  • апаратуру управління і комутації відеосигналів.

Система повинна забезпечувати запис візуальної і службової інформації від відеокамер на відеомагнітофони і проглядання цієї інформації як на телевізійних моніторах.

Типова модель функціонування системи відеоспостереження

Все устаткування системи повинно працювати цілодобово. Телевізійні сигнали від відеокамер зовнішньої і внутрішньої установки через апаратуру обробки і перетворення відеозображення, що включає мультиплексори (пристрої, що дозволяють переглядати на екрані монітора одночасно до 16 телекамер), квадратори (перегляд до 4 телекамер), детектори руху, поступають на вхід матричного комутатора.

Перегляд телекамер здійснюється на моніторах в режимах: повноекранне зображення, послідовне перемикання відеокамер, перемикання відеокамер за програмою, квадрозображення, поліекранне зображення. Перемикання відеокамер здійснюється з системної клавіатури контроллера.

Поточний відеозапис всіх відеокамер ведеться в 24-годинному мультиплексному режимі за допомогою відеомагнітофонів. При цьому частина відеокамер записується із зниженою частотою вибірки кадру, але при активізації діяльності в зоні їх спостереження, періодичність запису збільшується. Запис відеокамер, що працюють від джерела тривог, ведеться в 3-годинному режимі в перебігу певного часу. Запис по тривозі може бути припинена уручну, або автоматично після закінчення певного проміжку часу.

Оператори основного посту охорони можуть контролювати будь-яку відеокамеру. З інших постів охорони контролюються відеокамери, закріплені за цим постом.