Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10–0247 Задувайло..doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
226.3 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

ЧЕРКАСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Методичні вказівки

для проходження

першої виробничої практики

студентами денної форми навчання

напряму підготовки

6.030503 – “Міжнародна економіка”

Затверджено на засіданні кафедри

міжнародної економіки

протокол № 1 від 27.08.2010 р.,

та Методичною радою ЧДТУ,

протокол № 51 від 14.10.2010 р.

Черкаси

2010

УДК 339.9 (07)

ББК 65.5

М 54

Укладачі: Петкова Л.О., д.е.н., професор,

Задувайло Л.М.

Рецензент: Єрмоленко В.А., к.е.н., доцент

М 54

Методичні вказівки для проходження першої виробничої практики студентами денної форми навчання напряму підготовки 6.030503 – „Міжнародна економіка” [Текст] / Укл.: Л.О. Петкова, Л.М. Задувайло ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : чдту, 2010. – 28 с.

У методичних вказівках містяться основні відомості щодо проходження першої виробничої практики студентами напряму підготовки 6.030503 «Міжнародна економіка». Розкрито процедуру проходження практики та її керівництва, подано вимоги щодо оформлення та захисту звіту про проходженя виробничої практики.

Для студентів напряму підготовки «Міжнародна економіка».

УДК 339.9 (07)

ББК 65.5

ВСТУП

Підготовка висококваліфікованих фахівців зі спеціальності «Міжнародна економіка» вимагає поєднання як теоретичних знань, так і практичних навичок роботи на підприємствах, в установах, організаціях.

Виробнича практика є важливою формою закріплення набутих у вищому навчальному закладів знань у реальному секторі економіки та адаптації до умов та характеру майбутньої професії. Виробнича практика передбачає набуття практичних навиків економічної діяльності в ринкових умовах господарювання, вміння самостійно вести аналітичну та дослідницьку роботу зі спеціальності «Міжнародна економіка». Під час проходження практики студенти-практиканти повинні самостійно безпосередньо на робочих місцях виконувати службові обов’язки.

Виробнича практика носить комплексний характер. Вона передбачає завершення формування у студентів системи спеціальних знань, умінь, навиків, достатніх для виконання професійних обов’язків, що передбачені для первинних посад бакалаврів у зовнішньоекономічних службах підприємств (організацій, установ).

У період проходження виробничої практики на основі здобутих під час навчання знань, формуються професійні уміння і навички з підготовки та прийняття самостійно обґрунтованих організаційно-економічних рішень у реальних умовах господарювання, розвиваються потреби у постійному нагромадженні фахового досвіду, новітніх знань та розвитку творчих здібностей студентів.

  1. Мета і завдання виробничої практики

Головною метою виробничої практики є систематизація, закріплення та розширення теоретичних знань, одержаних під час навчання в університеті, розвиток та набуття практичних навичок самостійної роботи за спеціальністю «Міжнародна економіка».

Основними завданнями виробничої практики є:

  • поглиблення і закріплення теоретичних знань з міжнародної економіки, фінансів, права, маркетингу, обліку та аудиту у сфері зовнішньоекономічної діяльності;

  • засвоєння практичних навиків на робочому місці спеціаліста з міжнародної економіки в основних відділах та підрозділах виробничо-господарських структур;

  • практична підготовка студентів до самостійної роботи на одній з відповідних посад з фаху “Міжнародна економіка”;

  • підбір нормативно-правових, інформаційних, звітних і статистичних матеріалів, їх систематизація та аналіз;

  • вивчення основних видів документів та їх застосування у зовнішньоекономічній діяльності;

  • прогнозування основних показників та перспектив розвитку бази практики у сфері зовнішньоекономічної діяльності;

  • здійсненні аналізу зовнішньоекономічної та маркетингової діяльності підприємства (організації, фірми), аналізу імпортно-експортних операцій, взаємовідносин між партнерами, споживачами, посередниками, контрагентами, постачальниками;

  • ознайомлення з організаційно-виробничою структурою підприємства, їх функціями і взаємовідносинами;

  • вивчення і засвоєння форм складання контрактів і угод, які застосовуються на підприємствах з метою здійснення зовнішньоекономічної діяльності, ознайомлення з обчислювальною та організаційною технікою, яка використовується фірмами;

  • підготовка кожним студентом аналітичного звіту на основі програми практики, в якому необхідно виділити основні результати діяльності виробничого підприємства, дати їм оцінку, визначити вплив вирішальних чинників, узагальнити резерви та підготувати рекомендації.

  1. ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОХОДЖЕННЯ ТА КЕРІВНИЦТВА ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ

    Для проходження виробничої практики студенти Черкаського державного технологічного університету напряму підготовки 6.030503 – „Міжнародна економіка” направляються на підприємства, діяльність яких зорієнтована на зовнішньоекономічні відносини, в органи державної влади, організації, які здійснюють міжнародні операції.

    Бази практики і робочі місця мають відповідати вимогам професійного призначення і створювати умови для підготовки бакалавра за спеціальністю 6.050103 “Міжнародна економіка”. За результатами практики студенти мають отримати знання та вміння відповідно до первинних посад, виробничих функцій та типових задач діяльності зазначеної спеціальності, вміти використовувати здобуті теоретичні знання на практиці.

Загальне організаційне, учбово-методичне та наукове керівництво виробничою практикою здійснює декан фінансово-економічного факультету та завідуючий кафедрою міжнародної економіки, а контроль за ходом проходження практики – досвідчений викладач, призначеним кафедрою і затвердженим наказом ректора університету.

Перед початком проходження практики із студентами проводиться попередній інструктаж. Інструктаж перед виробничою практикою проводить відповідальний з кафедри міжнародної економіки Черкаського державного технологічного університету. Кожен з студентів має отримати нижче наведений перелік документів, що супроводжують виробничу бакалаврську практику:

1) направлення на практику;

2) щоденник практики;

3) посвідчення про відрядження;

4) програму практики;

5) індивідуальні завдання.

Важливим процедурним питанням організації практики є складання графіку її проходження. Структура графіку проходження виробничої бакалаврської практики визначається таким чином, щоб студент-практикант зміг отримати необхідні знання, уміння та навики відповідно до освітньо-кваліфікаційних вимог і можливостей бази практики. У зазначеному графіку відповідно до структури підприємства визначаються робочі місця, види робіт, завдання та їх тривалість.

За умови неможливості виконання на підприємстві наперед визначеного завдання керівник практики має право замінити його.

Студент повинен прибути на базу практики не пізніше 9-ої години першого її дня, представитися керівництву підприємства й керівнику практики, у відділі кадрів оформити наказ про зарахування, пройти усі види інструктажу з техніки безпеки та охорони праці, ознайомитися з правилами внутрішнього розпорядку. З керівником практики узгоджується графік проходження виробничої практики, в якому конкретизуються робочі місця, окремі завдання, строки їх виконання та інші умови.

Студент зобов’язаний пред’явити направлення на практику у відділі кадрів чи іншому уповноваженому підрозділі; зробити відмітку про прибуття та надіслати відповідну відривну частину направлення у триденний строк до університету.

Робочий день практиканта триває 8 годин при п’'ятиденному робочому тижні.

При прибутті на базу практики студент-практикант зобов’язаний подати у відділ кадрів підприємства (установи, організації) направлення університету на практику.

Керівник підприємства (установи, організації) разом з начальником відділу кадрів видають наказ, в якому вказують конкретне місце проходження практики, її строки, а також прізвище керівника практикою на підприємстві (в установі, організації).