Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12-13_BPD_konspekt.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Група с. Дискреційний захист

Група С характеризується наявністю довільного керування доступом і реєстрацією дій суб'єктів.

Клас С1. Дискреційний захист. Системи цього класу задовольняють вимогам забезпечення розділу користувачів і інформації і включають засоби контролю і керування доступом, які дозволяють задавати обмеження для індивідуальних користувачів, що дає їм можливість захищати свою приватну інформацію від інших користувачів. Клас С1 розрахований на багатокористувацькі системи, у яких здійснюється спільна обробка даних одного рівня конфіденційності.

Клас С2. Керування доступом. Системи цього класу здійснюють більш гнучке керування доступом, чим системи класу С1, за допомогою застосування засобів індивідуального контролю за діями користувачів, реєстрації, обліку подій і виділення ресурсів.

Група в. Мандатний захист

Основні вимоги цієї групи – нормативне (мандатне) керування доступом з використанням міток безпеки, підтримка моделі і політики безпеки, а також наявність специфікацій на функції комплексу засобів захисту (в термінології “Жовтогарячої книги” – довіреної обчислювальної бази, trusted computing base). Для систем цієї групи монітор взаємодій повинний контролювати всі події (потоки) у системі.

Клас В1. Захист із застосуванням міток безпеки. Системи класу В1 повинні відповідати усім вимогам, пропонованим до систем класу С2, і, крім того, повинні підтримувати визначену неформально модель безпеки, маркірування даних і нормативне керування доступом. При експорті із системи інформація повинна піддаватися маркіруванню. Виявлені в процесі тестування недоліки повинні бути усунуті.

Клас В2. Структурований захист. Для відповідності класу В2 КЗЗ КС повинен підтримувати формально визначену і чітко документовану модель безпеки, яка передбачає довільне і нормативне керування доступом, що поширюється в порівнянні із системами класу В1 на всі суб'єкти. Крім того, повинен здійснюватися контроль прихованих каналів витоку інформації. У структурі ядра захисту повинні бути виділені елементи, критичні з погляду безпеки. Інтерфейс КЗЗ повинен бути чітко визначеним, а її архітектура і реалізація повинні бути виконані з урахуванням можливості проведення тестових іспитів. У порівнянні з класом В1 повинні бути посилені засоби автентифікації. Керування безпекою здійснюється адміністраторами системи. Повинні бути передбачені засоби керування конфігурацією.

Клас В3. Домени безпеки. Для відповідності цьому класу ядро захисту системи повинне включати монітор взаємодій, що контролює всі типи доступу суб'єктів до об'єктів, що неможливо обійти (тобто потрібно гарантування заданої ПБ). Крім того, ядро захисту повинне бути структуроване з метою виключення з нього підсистем, що не відповідають за реалізацію функцій захисту, і бути досить компактним для ефективного тестування й аналізу. У ході розробки і реалізації ядра захисту повинні застосовуватися методи і засоби, спрямовані на мінімізацію його складності. Засобу аудита повинні включати механізми оповіщення адміністратора при виникненні подій, що мають значення для безпеки системи. Потрібно наявність засобів відновлення працездатності системи.