Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема Банківська система 02.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
108.54 Кб
Скачать

Банк держави

На Національний банк України покладено виконання операцій із державними цінними паперами, для обліку яких створено депозитарій.

Згідно із законом «Про банки і банківську діяльність» Національному банку забороняється фінансування дефіциту державного бюджету.

Розрахунковий центр

Національний банк України відповідно до покладених на нього функцій визначає систему, порядок і форми розрахунків, в тому числі між банками та кредитними установами.

Важливим складовим чинником успішного функціонування платіжної системи є нормативно-правова база, зорієнтована на створення сприятливих умов для її ефективної діяльності, забезпечення своєчасного завершення розрахунків між суб’єктами господарювання.

Із січня 1994 р. у нашій країні впроваджено автоматизовану систему міжбанківських розрахунків з використанням прогресивних технологій у банківській справі. Для функціонування цієї системи в Республіці Крим та кожній області створено регіональні розрахункові палати, що об’єднані у загальнодержавну мережу розрахункових палат України, на верхньому рівні якої знаходиться Центральна розрахункова палата у м. Києві.

Базовим законом, що визначає загальні засади функціонування платіжних систем в Україні та загальний порядок проведення переказу коштів у межах України, є Закон України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні». За цим Законом система електронних платежів (СЕП) Національного банку України є державною системою міжбанківських розрахунків.