Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Наукова робота Пащак Н..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
196.1 Кб
Скачать

2.3.Моральний розвиток учнів початкових класів в ммк №38

Молодший шкільний вік – особливий етап у формуванні ставлення людини до навколишнього світу, коли визначається спрямованість особистості – громадська, колективістська, чи, навпаки, егоїстична, індивідуалістська. Цей вік сприятливий для формування основ культури поведінки. Молодші школярі вже здатні сприймати вимоги до себе, вони піддатливі зовнішньому впливові, схильні до наслідування.

Поняття "духовне багатство особистості" стосовно молодшого школяра включає в себе оптимальний для цього віку рівень розвитку інтелектуальної, емоційної, діяльно-практичної сфер особистості, потребу в знаннях і ширину світогляду, розвинуте уявлення, прагнення до творчості.

Одним з аспектів духовного виховання є моральне виховання дитини. Я вважаю, що виховна робота має одночасно спрямовуватися й на всебічний моральний розвиток учнів, і на розв’язання цілком конкретних для певного етапу виховання завдань. При цьому не можна не зважати на нерівномірність морального виховання, неоднакову активність дітей у різних сферах діяльності.

Під час проходження практики в початковій школі Миколаївського муніципального колегіуму №38 мені випала честь познайомитись з принципами та методами В.О.Сухомлинського які використовуються вчителями. Метою мого спостереження було побачити як виховуються та морально розвиваються учні школи.

Я побачила що ММК є великою дружньою родиною і саме тут діти почувають себе як вдома. Уроки учнів загалом проходять в класі, але є внятки коли гарна погода деякі уроки можна провести на дворі в межах школи. Після закінчення уроків майже всі учні школи розходяться на додаткові заняття для поглиблення своїх знань, щоб потім займати перші місця в різних конкурсах та олімпіадах.

Також в школі є різні гуртки наприклад: хореографічний гурток він поділяється на народні танці та бальні танці, хорові гуртки. Також діти в школі займаються гімнастикою для розвитку м’язової структури свого тілаю

Участь у роботі класу і колегіуму дає можливість кожному учню реалізувати свій творчий потенціал, організовувати, планувати, оцінювати результати своєї діяльності, а також формувати вміння та навички управлінської діяльності, стосунків взаємоповаги, співробітництва між дорослими та дітьми.

Разом с членами комісії «Дозвілля» та «Інтелект» проводяться багато свят: посвята в козачата на святі Покрови, посвячення в старшокласники, уроки мужності, змагання «Ну – мо , хлопці!» «Веселі старти», дні здоров’я, спортивні змагання, конкурси читців, фестиваль дитячої творчості «Дзвіночки Миколайчика», «Щедрий вечір», «Таланти, твої, колегіум».

ВИСНОВКИ

В. О. Сухомлинський стверджував, що при рішенні головних проблем виховання дітей і формування їх наукового світогляду необхідно враховувати психофізіологічні особливості і протиріччя цього віку. Педагог бачив, що правильне співвідношення виховних впливів з особливостями віку - запорука успіху. Тому він докладно розкриває протиріччя, властиві віку дитини, і на цій основі будує свою педагогічну аргументацію, багато уваги приділяє питанням фізичного виховання, психічного розвитку, проблемам дружби, товариства, любові, додає особливо велике значення статевому вихованню і розвитку емоційної сфери. Василь Олександрович розкрив механізм розумового виховання, що, на його думку, складається з наступних складових: дослідницький підхід до знання на уроках і активне пізнання природи і праці; емоційне сприйняття; практичне використання результатів пізнання. Формуючи світогляд, вчитель одночасно формує і духовний світ дитини, тому що «світогляд людини - це особисте його відношення до істин, закономірностей, фактів, явищам, правилам, узагальнень, ідей. Виховання науково-матеріалістичного світогляду є проникненням педагога в духовний світ вихованця». Педагог розкриває весь складний процес формування моральних якостей особистості. Він веде вихованця через знайомство з елементарними нормами моралі до пробудження моральних почуттів, а потім - до вироблення моральних звичок і через вправи в моральних учинках - до моральних переконань.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1.Амонашвили Ш.А. Размышление о гуманной педагогике. — М.: Изда тельский Дом Шалвы Амонашвили, 2006. - 494 с.

2.Бех І.А. Особистісно зорієнтоване виховання. - К.: ІЗМН. - 1998.

3.Библер B.C. Культура: диалог культур (опыт определения) // Вопр. фи лософии. - 1989. - №6.

4.Білоусова В. О. Теорія і методика гуманізації взаємовідносин учнів у позаурочній діяльності загальноосвітньої школи. — К.: ІЗМН, 1997.

5.Бодалев А.А., Шорохова Е.В. Психологические проблемы формирова ния нового человека // Психологический журнал. — 1983. — Т.4. — №6.

6.Бондаревская Е.В. Опыт выявления уровня воспитанности учащихся // Советская педагогика. — 1985. — №4.

7.Вентцель К.Н. Свободное воспита ние: Сб. науч. трудов. — М., 2003.

8.Кудрявцев В. Инновационное дош кольное образование: опыт, проб лемы и стратегия развития // Дош кольное воспитание. — 1998. — N21. -С.76-83. – С. 76.

9.Лімонченко В. Феномен дитинства в контексті педагогічної культури // Діалог культур: Україна у світовому контексті. Філософія освіти: Зб. наук, праць. Вип.4. — Львів: Світ, 2007. — 360с.

10.Нестеренко В.Г. Вступ до філософії: онтологія людини: Навч. посібник для студ. вузів / Міжнар. фонд «Відрод ження». - К.: Абрис, 2005. - 336 с.

11.Овчаров Р.В. Технологии практического психолога образования. — М., 2007.-219 с.

12.Педагогический альманах: Свобод ное воспитание. Вып. 3. — М:, 1993.

13.Психологія і педагогіка життєтворчості: Навчально-методичний посіб ник / Ред. рада: В.М. Доній (голова), Г.М. Несен (заст. голови), Л.В. Сохань, І.Г. Єрмаков (наук, ред.) та ін. — К., 2006.-792с. – С. 125.

14.Савченко О.Я. Екологія дитинства: В.О. Сухомлинський і сучасна почат кова школа // Початкова школа. — 2000.-N211.-С.1-4. – С.1.

15.Сивачук Н. Дитина у світогляді україн ського народу // Початкова школа.2000. - №5. - С.48-52. – С. 51.

16.Скаткин М. О школе будущего – М., 1968. – С. 89.

17.Слободчиков В.И. Категория возрас та в психологии и педагогике // Воп росы психологии. — 1991. — №2. — С.37-49.

18.Стельмахович М.Г. Народне дитино знавство. — К.: Т-во «Знання» Украї ни, 2006.-48 с. – С. 5.

19.Субботский Е.В. Золотой век дет ства. - М.: Знание, 2006. - 96 с.

20.Сухомлинский В.А. Сердце отдаю детям. – К.: Высшая школа, 1974. –

21.Сухомлинський В. Духовний світ школяра // Сухомлинський В. Вибрані твори: В 5 т. – Т. 1. – К.: Рад. шк., 1976, 390 с.

22.Сухомлинський В. Павлівська середня школа // Сухомлинський В. О. Вибрані твори: В 5 т. – Т. 4. – К.: Рад. шк., 1976. – 384 с.

23.Фельдштейн Д.И. Социальное разви тие в пространстве — времени Детс тва. — М.: Московский психолого-со циальный институт Флинта,

1997. — 160с. – С. 9 – 10.