Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції по статич. тензом.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
143.24 Mб
Скачать

3.1.2. Мостовий метод вимірювання опору

Цей метод є найточнішим для вимірювання опору. Найпоширенішою схемою включення тензорезисторів є схема, що будується на використанні чотирираменного вимірювального моста, який називають мостом Уінстона (Вінстона). Такий міст є поєднанням замкнутого контуру, який складається з чотирьох послідовно з’єднаних елементів, що мають електричний опір, а також джерела живлення та вимірювального приладу. Вимірювальний міст малюють у вигляді ромба (рис. 3.2), сторони якого називають раменами, а точки з’єднання рамен - вершинами чи вузлами моста. В одну із діагоналей моста, наприклад, між вершинами А і Б включають джерело постійного чи змінного струму і називають її діагоналлю живлення чи входом моста, в другу діагональ (між вершинами В і Г) включають вимірювач і називають її вимірювальною діагоналлю чи виходом моста.

Залежно від струму, яким живиться міст, розрізняють мости постійного і змінного струму.

Кожне рамено моста може складатися з одного чи декількох опорів, з’єднанних між собою послідовно, паралельно чи мішано. Рамена моста змінного струму можуть складатися як з активних, так і реактивних опорів (ємностей або індуктивностей) або бути комплексними елементами з одночасно активним та реактивним опором.

Рис.3.2. Напрямок струмів у ланцюгах вимірювальної мостової схеми

Уінстона (Вінстона).

Для вимірювання електричних опорів використовують важливу властивість моста: за певного співвідношення опорів рамен (коли ) не зважаючи на те, що на вході моста є певна напруга, напруга на його виході стає нульовою.

Стан електричної рівноваги дуже легко порушується за найнезначнішої зміни вказаного співвідношення. Таким чином, електровимірювальний міст може знаходитись в одному з двох станів - рівноважному чи не рівноважному.

Якщо різниця потенціалів на виході моста дорівнює нулю (струм у вимірювальній діагоналі відсутній), то такий міст називають врівноваженим або збалансованим. Розглядаючи схему вимірювального моста (див.рис.3.2.), на якій вказано напрямок струму в раменах, неважко збагнути, що різниця потенціалів між точками В і Г дорівнює нулю за умови, що напруги в кожній парі суміжних рамен, симетричних відносно вимірювальної діагоналі (тобто та ) однакові за величиною і протилежні за напрямком, тобто

(6)

Поділивши першу рівність на другу, отримаємо :

, (7)

Звідки , (8)

або . (9)

Таким чином, отримані три форми запису, кожна з яких визначає умову рівноваги мостової схеми.

3.1.3. Теорія роботи не рівноважних мостів

Розглянемо рис. 3.2 і простежимо за напрямком руху струму в окремих ланках ланцюга. За початкову точку схеми приймаємо плюсову, а за кінцеву - мінусову клеми джерела живлення. Від плюса батареї загальний струм живлення прямуватиме до вузла А, де він розділиться на дві частини: струм , і струм . Від точки А до мінуса джерела живлення (точки Б) струм піде двома шляхами: через рамено , вимірювач, рамено і через рамена і . Струм також піде двома шляхами: через рамено , вимірювач, рамено і через рамена і . Отже, через вимірювальний прилад проходять одночасно два протилежно напрямлених струми. Якщо вони збігаються за величиною, то результуючий струм =0. Це буде у тому випадку, коли схема збалансована. Якщо ж схема розбалансована, то через вимірювач проходить струм розбалансу , що дорівнює різниці двох зустрічних струмів. Величина цього струму залежить від ступеня розбалансування схеми і величини напруги живлення , а напрямок - від полярності прикладеної до точок А і Б напруги та від знака приросту опору в активному рамені .

Основним критерієм для оцінки якості роботи мостової схеми є характеристика перетворення, що показує залежність струму розбалансування від відносного приросту опору в одному чи декількох активних раменах.