Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод.патент.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
433.15 Кб
Скачать

3. Патентні дослідження

Патентні дослідження - це науковий аналіз, виконаний на основі системного підходу до оцінювання певного об'єкта господарської діяльності (ОГД) протягом його життєвого циклу. Під життєвим циклом ОГД розуміють сукупність, взаємопов'язаних етапів створення (дослідницько-конструк­торські роботи проектування та конструювання, виготовлен­ня), використання (продаж, експлуатація) та послідовного вдосконалення (раціоналізація, оптимізація параметрів-режимів тощо), зняття з експлуатації (демонтаж, утилізація). Відповідно до державного стандарту ДСТУ3575-97 «Патентні дослідження. Основні положення та порядок проведення», введеного з 1 січня 1998 р. патентні дослідження проводяться у складі таких робіт: маркетингу; менеджменту; прогнозування; перспективного та поточного планування; визначення напрямів, темпів розвитку засобів технічного забезпечення своєї діяльності; проектування; формування замовлення виконавцям; вибору напрямів дослідження в разі створення нових і модернізації існуючих ОГД; вико­нання науково-дослідних (НДР) і дослідно-конструкторських робіт (ДКР); науково-технічного співробітництва; впровадження ОГД у виробництво; підвищення якості ОГД, удосконалення технології; матеріального та технологічного забезпечення виробництва; експлуатації ОГД; придбання „Обладнання та ліцензій; реалізації ОГД (продажу, експону­вання на виставках, ярмарках, продажу ліцензій); правової охорони об'єктів промислової власності.

Результатом патентних досліджень є звіт про патентні дослідження.

Розрізняють такі види патентного пошуку: тематичний, іменний, нумераційний, пошук патентів-аналогів і пошук для виявлення патентних прав.

Тематичний пошук - це виявлення аналога винаходу. Аналог об'єкта винаходу - це відомий до дати пріоритету засіб такого ж призначення, сукупність ознак якого подібна до сукупності суттєвих ознак певного об'єкта; найближчий аналог (прототип) - це аналог технічного об'єкта, найближ­чий до нього за сукупністю ознак.

Іменний пошук - це пошук для визначення діяльності різних фірм та інших заявників. За допомогою аналізу і результатів цього виду пошуку можна зробити висновок щодо пріоритетних напрямів роботи провідних фірм певної галузі техніки. Для його проведення використовують алфавітно-іменні покажчики.

Нумераційний пошук - це пошук з метою встановлення тематичної належності документа, його зв'язку з іншими документами, а також правового статусу. Нумераційні пошу­кові системи найчастіше містять такі елементи: номер документа (патенту, заявки тощо), індекс МПК та ін.

Нумераційні покажчики випускають як окремо, так - у складі інших документів (наприклад, офіційних бюле­тенів).

Пошук патентів-аналогів - це визначення патентів, виданих у різних державах на один і той самий винахід (корисну модель). Він дозволяє значно скоротити обсяг розглядуваних патентних документів, а також полегшити деякі інші патентно-інформаційні дослідження.

Пошук для виявлення патентних прав - це визначення патентно-правової охорони певного винаходу (корис­ної моделі) або патентних прав певних осіб.

Реалізація певного виду пошуку здійснюється відпо­відно до вищезгаданого ДСТУ3575-97 за методикою, яка передбачає складення регламенту, що включає такі шість етапів пошуку:

  • визначення предмета пошуку;

  • зазначення мети пошуку інформації;

  • визначення держав пошуку інформації;

  • визначення класифікаційних індексів;

  • визначення ретроспективності пошуку;

  • вибір джерел інформації.

Перший етап - предмет пошуку залежить від конкрет­них завдань патентних досліджень, що формулюються на початковій стадії досліджень, виходячи з теми досліджень.

Якщо тема патентних досліджень - пристрій (апарат, машина, технологічна лінія або її елементи), то предметами пошуку можуть бути: пристрій загалом (загальне компонування, принципова схема); принцип роботи пристрою; вуз та деталі; матеріали (речовини), що використовуються для виготовлення окремих елементів пристрою; технологія виготовлення пристрою; галузі можливого застосування пристрою.

Якщо предметом досліджень є будь-яка система в ці­лому (наприклад, технологічна лінія або установка), то необхідно звернути увагу на її конструктивні або функціо­нальні елементи, які не тривіальні й можуть мати загальне застосування. У такому разі варто розглядати як всю систе­му, так і її конструктивні або функціональні елементи.

Якщо тема патентних досліджень - речовина, то пред­метом пошуку можуть бути: власне речовина (її якісний або кількісний склад); спосіб одержання речовини; вихідні матеріали; галузі можливого застосування речовини.

Якщо тема патентних досліджень - технологічний процес {спосіб), то предметом пошуку можуть бути: техно­логічний процес загалом; його етапи, якщо він є самостійним охоронопридатним об'єктом; вихідні продукти; про­міжні продукти та способи їх одержання; кінцеві продукти та галузі їх застосування; обладнання, на основі якого реалізується цей процес (спосіб).

Другий етап - зазначення мети пошуку інформації ставить на меті одержання вихідних даних для забезпечення високого технічного рівня та конкурентоспроможності ОГД; використання сучасних науково-технічних досягнень включення невиправданого дублювання досліджень і роз­робок; дослідження технічного рівня ОГД, виявлення тен­денцій його розвитку; визначення відповідності ОГД умовам патентоспроможності; обґрунтування конкретних вимог щодо вдосконалення існуючої та створення нової продукції та технології; аналіз конкурентоспроможності ОГД тощо.

Третій етап - визначення держав пошуку інформа­ції визначається залежно від сформульованого завдання пошуку. Зазвичай це високорозвинуті держави світу, у яких найрозвиненіша система патентування.

Четвертий етап - визначення класифікаційних індексів здійснюється за допомогою використання універсальної десяткової класифікації, а для пошуку патентної інформації - міжнародної та національної патентної класифі­кації.

П'ятий етап - це визначення ретроспективності по­шуку, пов'язаного з визначенням патентоспроможності ОГД, який належить до профільних напрямів діяльності органі­зації (патентні дослідження тривають найчастіше 50 років, а визначення патентоспроможності ОГД, який не належить до профільних напрямів діяльності організації, - не менше ніж на 15 років).

Проводячи патентні дослідження з метою визначення рівня й тенденцій розвитку виду техніки, до якого нале­жить ОГД, пошук виконують на період, достатній для вста­новлення тенденцій розвитку цього виду техніки (5-15 років).

Визначаючи ситуацію щодо використання прав на об'єк­ти промислової власності, період пошуку визначають стро­ком дії патенту в державі пошуку (зазвичай не більше 20 років).

Шостий етап - це вибір джерел інформації, розглянутих у п. 4.1. Отриманий таким чином повний пошук, розглянутий на прикладі тематичного пошуку як найпо­ширенішого, може бути використаний у вигляді звіту в різ­них сферах діяльності: обґрунтування та підготовки документів для оформлення заявок на видачу патенту (як основна мета пошуку) і для інших аспектів госпо­дарської діяльності (прогнозів, програм, планів створені, та розвитку виробництва ОГД і надання послуг, заявок на розроблення та освоєння ОГД; вихідних вимог замовника до виконання НДР і ДКР та оформлення звітів про проведення НДР і ДКР; технічних умов на розроблений ОГД; стандартів на розроблений ОГД; карт технічного рівня та якості ОГД).