Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод.патент.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
433.15 Кб
Скачать

Особливості складання формули на різні об'єкти винаходу

Пристрій характеризується конструктивними ознаками, тобто наявністю нових вузлів, деталей, взаємним їхнім розташуванням, новим взаємозв'язком або новою формою відомих деталей і вузлів, матеріалом, з якого вони виконані. У формулі винаходу пристрій описується в статичному стані, а для характеристики зв'язків між вузлами, деталями й іншими поясненнями, що вводяться у формулу, використовують короткі страдательні дієприкметника досконалого виду (постачений, розташований, виконаний і т.д.). Ознаки пристрою у формулі винаходу характеризуються в закінченому виді і тому для їхньої характеристики не можуть бути застосовані дієслова дійсного нахилення, що виражають незавершену дію, а використовуються дієслова типу: містить, має, складається і т.п.

Приклад:

1. Пристрій для очищення стічних вод, що містить радіальну ємність, розподільний трубопровід з тангенціальними підвідними патрубками, водозливну камеру, виконану у виді кільцевого жолоба з внутрішньою і зовнішньою крайками і поплавця, який плаває, відвідну трубу, відвідні рукава і центральну стійку, яка відрізняється тим, що, з метою інтенсифікації процесу очищення водозливна камера облаштована зворотним усіченим конусом, верхня крайка якого прикріплена до внутрішньої зливальної крайки жолоба, при цьому поплавець прикріплений до зовнішньої крайки жолоба.

2. Пристрій по п.1, що відрізняється тим, що він облаштований обмежниками переміщення водозливної камери, розміщеними на центральній стійці.

3. Пристрій по п.1, що відрізняється тим, що воно постачено напівзаглибною дошкою, що плаває, і лійкою, що плаває, з'єднаної шарнірно з трубопроводом, що відводить.

Спосіб характеризується виконанням у визначеній послідовності ряду взаємозалежних дій і описується у формулі за допомогою дієслів дійсної застави, дійсного нахилення, що коштують у дійсному часі, третій особі множини (опускають, послідовно вводять і т.д.).

Приклад:

Спосіб визначення фізико-механічних характеристик ґрунту, що полягає в тім, що наконечник впроваджують у ґрунт під впливом ударів, здійснюваних за допомогою вантажу постійної маси, що падає про задану висоту, реєструють кількість ударів, необхідне для впровадження наконечника на задану глибину, що відрізняється тим, що, з метою визначення показника питомих опорів різанню, використовують наконечник із закріпленими не ньому діаметрально розташованими в одній площині зубами, що ріжуть, однакової ширини, двічі впроваджують наконечник при постійній товщині зрізу, але при різній ширині зубів, і по різниці кількостей ударів судять про показник питомих опорів.

Речовина, отримана механічним способом (сплав, бетонна суміш і т.д.) характеризується якісним і кількісним складом, тому формула повинна містити власне інгредієнти і їхнє кількісне співвідношення. При цьому кількісний зміст кожного інгредієнта виражається в будь-яких одиницях двома числами, що характеризують мінімальна і максимальна межі змісту.

Приклад:

1. Закладна будівельна суміш, що включає доменний відвальний шлак, лужний активатор твердіння і заповнювач, що відрізняється тим, що з метою підвищення корозійної стійкості і підвищення міцності, вона містить як заповнювач - порожню породу при наступному співвідношенні компонентів, у мас. % лужний активатор твердіння – 0,2 - 0,8 порожня порода – 87 – 89 доменний відвальний шлак – інше.