Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод.патент.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
433.15 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Київський національний університет будівництва і архітектури

Основні положення винахідної діяльності

Методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни «Ліцензування та патентування наукової продукції» для студентів – магістрів усіх спеціальностей денної форми навчання

Київ 2007

УДК 167.5

ББК 67.93

T 48

Укладачі: Н.В.Ткачук, викладач

І.І.Назаренко, докт.техн.наук, професор

Рецензент: Є.В.Юрков, канд.техн.наук, доцент

Відповідальний за випуск: А.М.Тугай, докт.техн.наук, професор

Затверджено на засіданні кафедри водопостачання, протокол № 15 від 21 лютого 2007 р.

Основні положення винахідної діяльності:

Методичні вказівки для виконання курсової роботи / Уклад: Н.В.Ткачук, І.І.Назаренко – К.КНУБА, 2007. – 40 с.

Розглянуто питання стосовно составленню заявки на винахід.

Призначений для студентів – магістрів усіх спеціальностей денної форми навчання.

Загальні положення

Патентне законодавство є стимулюючим фактором тех­нічного прогресу і сприяє інтенсивному розвитку міжнарод­них економічних, наукових і технічних зв'язків, якщо воно відображає баланс інтересів власника патенту й суспіль­ства в цілому.

Здобуття Україною незалежності спричинило появу низки законів щодо інтелектуальної власності. Широке коло цих законів та інших нормативних документів право­вої охорони об'єктів інтелектуальної власності потребує роз­гляду цілого комплексу теоретичних і практичних питань у галузі винахідницького права, організаційних питань вико­ристання відкриттів, винаходів, промислових зразків, товар­них знаків, питань економіки винахідництва, патентної інформації, прав авторів винаходів, раціоналізаторських про­позицій і промислових зразків, а також експертизи вина­ходів та їх ліцензування.

Винахідницька і патентно-ліцензійна робота є невід'єм­ною складовою діяльності науково-дослідних, проектно-конструкторських, технологічних підприємств. Знання основ цієї роботи передбачено навчальними планами ви­щих навчальних закладів України.

Розгляду всіх цих питань присвячено методичні вказівки «Основні положення винахідної діяльності».

Особливістю методичних вказівок є прагнення авторів викласти матеріал у логічній послідовності від історії форму­вання патентознавства, основних положень патентування, визначення характерних ознак та умов патентоспромож­ності винаходів з оцінюванням правових та організаційних основ патентування винаходу, від розгляду винахідницької та пошукової роботи у процесі створення винаходу до роз­гляду експертизи заявки на винахід, послідовності дії для отримання патенту, його правових засад охорони і насам­кінець розгляд ліцензійних основ використання як об'єктів інтелектуальної власності, так і об'єктів громадської діяль­ності.

Особлива увага приділена класифікації об'єктів вина­ходу, розгляду їх суті, оцінюванню відмінностей і визна­ченню новизни, що є важливим елементом у можливій практичній діяльності фахівця управлінського напряму.

Матеріал методичних вказівок ґрунтується на методології та мето­дах викладання дисципліни «Ліцензування та патентування наукової продукції», аналізі та синтезі навчальної літератури та відповідних законах, перелік яких наведено в кінці посібника.