Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Автоматичний вим_рювач нел_н_йних викривлень С6...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
70.66 Кб
Скачать

Підготовка до роботи.

1. З'єднати затиск захисного заземлення, розташований в правому нижньому куті, з зануленим затиском мережі живлення.

2. Встановити органи керування в слідуючи положення:

а) перемикач "КАЛИБР" - в положення "0.3" V;

б) перемикач "КАЛИБР Kr V" - в положення V;

в) перемикач меж вимірювання dB, Kr %, mV - в положення "КАЛИБР V";

г) перемикач "ЧАСТОТА kHz" - в будь-яке положення;

д) кнопка "ФИЛЬТР / kHz" - не натиснута;

е) тумблер "СЕТЬ" - вимкнено.

3. Підключити кабель живлення до розніму 220 V 50 Hz, розташованому на задній стінці приладу, та увімкніть його в мережу.

Порядок роботи.

1. Підготовка до проведення вимірювань.

    1. Увімкніть тумблер "СЕТЬ" та, впевніться що горить сигнальна лампочка, прогрійте прилад на протязі 15 хв.

    2. Відкалібруйте вольтметр приладу змінним опором в ручці перемикача dB, Kr, mV, встановив стрілку приладу "KrV" на позначку "10".

1.3 Після калібрування вольтметру перевірте калібровочний рівень. Для цього слід встановити:

- перемикач "КАЛИБР KrV" - в положенні "КАЛИБР";

- перемикач dB, Kr%, mV" - в положенні "100%".

Подати на вхід приладу від генератору сигнал напругою 150 мВ частотою 1 кГц та змінним опором в ручці перемикача "КАЛИБР" встановити стрілку приладу на позначку "10". Встановлений рівень стабілізується системою АРП при змінені вхідної напруги на 10 дБ в межах одного із піддіапазонів: 0.1 - 0.3; 0.3 - 1; 1 - 3; 3 ­­­10; 10 - 30 В, тобто здійснюється автоматичне калібрування. Вказані піддіапазони встановлюються перемикачем "КАЛИБР".

Стрілка індикатору "КОНТРОЛЬ АРУ" при нормальній роботі системи АРП показує похибку статизму АРП та може відхилятися від позначки "0" на 2 позначки, що відповідає похибці статизму 1.5%. Відхилення стрілки вліво більше ніж на дві позначки свідчить про те, що вхідна напруга менше нижньої межі обраного піддіапазону та перемикач "КАЛИБР" належить перемикати по годинниковій стрільці. Відхилення стрілки вправо більш ніж на дві позначки свідчить о перебільшенні вхідної напруги над верхньою межею зворотного піддіапазону, в цьому випадку перемикач "КАЛИБР" треба перемикати проти годинникової стрілки.

2. Проведення вимірювань.

Можливі чотири режиму роботи приладу:

- КАЛИБР V - калібрування вольтметра (див. п. 1.2);

- КАЛИБР - перевірка калібровочного рівня (див. п.1.3);

- Кг - вимірювання коефіцієнту гармонік (див. п. 2.1);

- V - вимірювання напруги (див. п. 2.2);

2.1. Вимірювання коефіцієнту гармонік.

Для вимірювання коефіцієнта гармонік необхідні наступні операції:

а) відкалібрувати вольтметр приладу;

б) органи керування встановити в такі положення:

- перемикач "КАЛИБР" Кг V - положення Кг;

- перемикач "КАЛИБР" - в положення "30 V";

- перемикач dB, Kr %, mV - в положення "100 %";

-перемикач "ЧАСТОТА кГц" - в положення, яке відповідає піддіапазону, в межах якого знаходиться основна частота сигналу, який досліджують;

в) сигнал, що досліджують, з напругою до 30 В подати безпосередньо на гніздо "ВХОД" приладу, а з напругою більше 30 В подати через зовнішній дільник напруги "1:17" та по індикатору "КОНТРОЛЬ АРУ" за допомогою перемикача "КАЛИБР" встановити піддіапазон, відповідно напрузі сигналу, який досліджуємо;

г) натиснути та відпустити кнопку "ПУСК", при цьому починає автоматично перелаштовуватись режекторний фільтр від верхньої до нижньої межі частоти зворотного піддіапазону. Процес перелаштування фільтру спостерігається по індикатору "КОНРОЛЬ АПФ": стрілка індикатора повільно наближується від крайнє правого до позначки "0", та, в залежності від частоти сигналу, що досліджується, може займати положення " 4" позначки відносно позначки "0". Крім цього, процес подавлення основної гармоніки до рівня менше 1/3 шкали необхідно перемикати dB, Kr %, mV", збільшити чутливість вольтметру приладу до встановлення показань приладу в останніх 2/3 шкали. Відлік показань треба проводити по стрільці вимірювального приладу, яка встановилася.

При показаннях приладу більше 10% для визначення істинних значень коефіцієнта гармонік треба користуватися табл. 4 або формулою (3) із розділу 4