Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Автоматичний вим_рювач нел_н_йних викривлень С6...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
70.66 Кб
Скачать

П.2.3. Будова приладу.

ВНВ автоматичний С6-7, структурна схема якого приведена на мал. П.1, складається із наступних функціональних вузлів:

- дільника напруги;

- вхідного пристрою;

- атенюатора вхідного;

- блока АРП (автоматичне регулювання підсилення);

- ПР (підсилювач режекторний);

- підсилювача;

- перетворювача;

- калібратора;

- блоку АПФ (автоматична підстройка фільтру);

- блоку живлення;

П.2.4. Принцип дії.

В приладі С6-7 використовується роздільне вимірювання середньоквадратичного значення напруги вищих гармонік сигналу та середньоквадратичного значення цього же сигналу при нормованому значені напруги першої гармоніки на вході преселекторному фільтру.

Вимірювальний сигнал надходить на вхід вхідного пристрою, який призначено для установлення одного з трьох можливих режимів роботи приладу:

- КАЛИБР. - перевірка калібровочного рівня;

- Кг - вимірювання коефіцієнта гармонік;

- V - вимірювання напруги.

Вхідний атенюатор слугує для вибору меж вимірювання напруги при роботі приладу в режимі вольтметру та коефіцієнта гармонік при роботі в режимі вимірювання нелінійних викривлень.

Мал. П.2.1. Структурна схема приладу.

З атенюатора досліджуємий сигнал надходить на блок АРП, де стабілізується напруга вхідного сигналу на умовно вибраному рівні, який відповідає 100 % Кг, та далі на РП, в якому за допомогою блока

АПФ здійснюється автоматичне подавлення 1-й гармоніки попередньо підсиленого сигналу. Відфільтрований сигнал через атенюатор надходить на підсилювач вольтметра, на вході якого під`єднан калібратор, який дозволяє відкалібрувати шкалу вольтметру середньоквадратичних значень.

Перетворювач середньоквадратичного значення напруги з нелінійним зворотнім зв'язком перетворює сигнал змінного струму в сигнал постійного струму, який вимірюється гальванометром, який відкалібрований в значеннях коефіцієнта гармонік та в значеннях напруги.

Блоки АРП та АПФ мають виходи на вимірювальні прилади "Контроль АРУ" та "Контроль АПФ", які служать для контролю роботи цих вузлів.

Вказівки до заходів безпеки.

До роботи з приладом допускаються особи, які пройшли інструктування по техніці безпеки при роботі з електро та радіо вимірювальними приладами.

Перед включенням приладу та до під'єднання до приладів необхідно затиск захістного заземлення “ЗАЗЕМЛЕННЯ” з'єднати з зануленим затиском мережі живлення, а від'єднання затиску “ЗАЗЕМЛЕННЯ” допускається тільки після всіх від'єднань та вимкненні приладу.

При проведенні вимірювань, при обслуговуванні та ремонтуванні у випадках використання приладу разом з іншими приладами або включенні його у склад установок необхідно вирівняти потенціали корпусів, з'єднав їх між собою.

При роботі з вимкненим приладом, відкритим для проведення ремонту окремих вузлів та блоків, необхідно приймати заходи обережності, так як всередині приладу на контактах мережевого розніму, тумблеру СЕТЬ та первинної обмотці трансформатору мається напруга 220 В.