Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Світ.худ.кул.Лекц._8.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

В

Менгір. Франція. Граніт.

ідомі алеї Менгірів у підгір’ї Кавказу (довжина – 2 км); на північно-західній території Франції (Карнак) – 2683 менгіри, приблизно ця споруда давніша за піраміди, її датують V тис. до н.е., вхід до кургану орієнтований на зимове сонцестояння. Висота таких стовпів може сягати 19-21 м, а вага – близько 300 т. Алеї менгірів іноді простираються на декілька кілометрів, зустрічаються у Франції, Великобританії тощо. Існує думка, що менгіри могли слугувати для астрономічних цілей.

  • Дольмени*** – ритуальні споруди до 3 м., окремі кам’яні плити вагою до 3-х тонн. Дольмени представляють собою споруди з декількох крупних камінь, що накриті плоскою кам’яною плитою. Вони могли слугувати гробницями або гігантськими вівтарями для ритуальних жертвоприношень. Найдавніші побудовано бл. ІV – наприкінці ІІІ тис. до н.е. На північно-західному Кавказі дольмени обчислювалися сотнями, вони позначали сакральний центр поселення. Близько 2-3 тис. дольменів відомо у приморських районах Європи, а також в Криму, Азії та Північній Африці.

  • К ромлехи – поставлені по колу або у вигляді алей камені – виконували роль родоплемінних святилищ. Найвідомішою спорудою такого типу є комплекс Стоунхендж, що знаходиться за 120 км від Лондона і складається із 2

    Стоунхендж. Англія

    00 блоків до 6 м заввишки і вагою до 50 тонн.

Стоунхендж почав будуватися, за одними даними бл. 3500 р. до н.е., за іншими – бл. 2200 р. до н.е. (скоріш за все як астрономічний комплекс, пов’язаний із погребальним культом), однак, бл. 1700-1600 рр. до н.е. був перебудований, а тому змінився і зміст попереднього культу. У 56-ти ямах, що були знайдені навколо насипі першого комплексу, виявлені останки кремації, не виключено, що спочатку Стоунхендж символізував браму у позаземний світ.

Варто зазначити, що протягом первісної епохи були закладені фундаментальні основи всієї сучасної людської культури. У цей період була вдосконалена матеріальна культура людини, розвинулися різні види її діяльності (від мисливства і збиральництва до землеробства і скотарства), відбулася еволюція мистецтва (від перших примітивних зображень до складних абстрактних образів), ускладнилася структура людської спільноти, поглибилися уявлення про навколишній світ, з’явилися й удосконалювалися мова та наукові знання. Елементи первісної художньої культури буквально пронизують усю товщу культурних епох, у тому числі і сучасну. У народній творчості, наприклад, зберігається декоративний орнамент у вигляді рослинних і геометричних мотивів, у первісне суспільство сягають такі елементи сучасної культури, як грим, татуювання, маски, ритуалізовані масові дійства (наприклад, паради) тощо. Культура первісного періоду розвитку людини є важливою частиною скарбниці світової культури.

За концепцією цивілізаційного розвитку Ю. Павленка, планетарні екологічні зрушення (танення льодовика, зміна кліматичних поясів і ландшафтних зон), призвели до переорієнтації людства на ресурси водоймищ, на рибальське господарство і привели до ранньої землеробсько-тваринницької господарської культури. Зменшення кількості промислових тварин активізувало експлуатацію водоймищ: розтушування поселень поблизу річок, озер, морських узбереж. Так з’явились перші стаціонарні поселення. Коли ресурси водоймищ при зрості населення перестали задовольняти – відбулася переорієнтація на вирощування харчових рослин., що в свою чергу, активізувало соціокультурний розвиток. Так сформувалось землеробство і скотарство як основа осілого способу життя та вивели людство на принципово нову ступінь розвитку, заклавши основи становлення ранніх цивілізацій.

* Так, кочове плем’я, мало дітей не більше, ніж доросле населення могло їх нести на собі (наприклад, бушменка могла носити дитину, віком до 4-х р., по 7-8 км., у процесі життєзбереження перевага надавалася хлопчикам).

* Архантроп (от греч. archaios − давній та anthropos − людина), (Homo erectus) − відноситься до виду прямо ходячої людини − давні люди (петікантроп, сінантроп).

** Кроманьйонець – давня людина, виникла під час останнього (вюрмського) льодовикового періоду (бл. 50-40 тис. років тому). У порівнянні із сучасною людиною кроманьйонець відрізнявся певною масивністю. Основною здобиччю були мамонти, тому кроманьйонця називають “мисливцем на мамонтів”. Кроманьйонець – синонім верхньопалеолітичної людини.

*** У ХІХ ст. на Мезинській палеолітичній стоянці (частково територія сучасної України) було знайдено кам’яні та кістяні вироби (знаряддя, голки, прикраси, залишки жител) з геометричним малюнком. Цей геометричний стиль копіював природний зріз бивня мамонта.

* Антропогенез (грец. аntropos – людина + genes – походження) – виникнення та iсторико-еволюцiйний процес становлення сучасного типу людини, що є предметом дослiдження ряду природознавчих та суспiльних наук, у тому числi археології, культурології, історії, філософії.

Ритуал (лат. ritualis – обрядовий, вид обряду) – форма складної символічної поведінки, упорядкована система дій, промов; виразник соціальних і культурних взаємовідношень і цінностей; обов’язкове дійство з певними ознаками театралізації, побудоване на емоціях, уявленнях, діях стосовно якогось божества або природного явища, яким воно присвячено. Ритуал відіграє важливу роль в історії суспільства як традиційно вироблений метод соціального виховання. Відгомін давніх культів знаходимо у святкових та повсякденних ритуалах: колядки, веснянки, жнивні пісні, гадання на свята, весілля тощо. Всім відома детальність дипломатичних і урочистість військових ритуалів (привітання або прощання зі знаменом).

*   Мегаліт – грец. mega – великий + lithos – камінь.

**  Менгір – бретон. men – камінь + hir – довгий.

*** Долмени – бретон. dol – стол + men – камінь.