Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФФЗ кукуруза на зерно Железняк Microsoft Office...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
104.12 Кб
Скачать

Малорічні однодольні (злакові) бур’яни

Пажитниця п’янка або дурійка – Lolium temulentum – однорічний ранній бур’ян. Коренева система мичкувата. Стебло пряме 30-80 см, листок лінійний до 6 мм, язичок коротенький, суцвіття складний колос 10-30 см завдовжки з шорсткою віссю. Колоски обернені до осі ребром, довгасто – еліптичні 10-20 мм, 3-8 квіткові. Луски рівні, нижня з остюком. Плід – яйцеподібно – еліптична зернівка. Маса 1000 насінин 6-8 г. цвіте і плодоносить з червня по липень, розмножується насінням. Вегетаційний період 120 днів. Схожість у грунті зберігається до 3 років. Насіння отруйне для людей і тварин.

В зв’язку з тим, що малорічні бур’яни на посівах с.-г. культур, парових полях зустрічаються не по одинці, а цілими групами, то і заходи боротьби застосовують одночасно проти цілої групи малорічних бур’янів.

Заходи боротьби з малорічними однодольними бурянами:

Очищення насіння на трієрних машинах, термічна обробка зернофуражу та зерновідходів перед застосуванням; лущення стерні; засмічені поля відводити під просапні культури, зберігати гній у буртах 4-6 місяців; на узбіччях доріг необроблюваних землях скошення бур’янів до фази цвітіння; до- і після сходове боронування, міжрядне розпушення і підгортання. І використання гербіцидів.

Малорічні дводольні (злакові) бур’яни

Зірочник середній або мокрець – Stellaria media – однорічний ранній бур’ян. Стебло 5-40 см, лежаче, розгалужене, зелене округле. Коренева система стрижнева, головний корінь дуже розгалужений. Листки яйцеподібні супротивні, верхні – сидячі, нижні – на черешках 1,5-3 см. Квітки дрібні на довгих опушених ніжках, розміщених у пазухах розгалужень стебла, білі. Плід – однонасінна коробочка. Насіння темно – коричневе, червонувато – сіре, округле, вкрите рядами горбочків. Одна рослина дає 15-20 тис. насінин. Воно зберігає схожість 10 років. Сходи з’являються протягом усього літа. З глибини 3 см насіння сходів не дає.

Заходи боротьби з малорічними дводольними бурянами:

Лущення стерні з попереднім знищенням усіх післяжнивних решток, рання оранка на зяб, якісний передпосівний обробіток грунту; дотримання сівозміни, правильне зберігання гною, догляд за посівом.

Гербіциди для однорічних злакових і дводольних бур’янів (зірочника середнього і пажитниці п’янкої): Аценіт А 880 к.е. (2,0-3,5 л/га); Варта к.е. (1,5 – 3,0 л/га); Гвардіан 79% к.е. (2,4-3,5 л/га); Діален Супер 464 SL в.р.к. (1,0-1,25 л/га); Дуал Голд 960 ЕС к.е. (1,0-1,3 л/га); Екстрем к.е.(1,5-3,0 л/га); Примекстра Голд 720 SC к.с. (2,5-3,5).

Розділ 2. Методика обстеження культури та економічний поріг шкодочинності (епш)

Використання одного і того же шкідливого виду, величини ЕПШ можуть варіювати за роками і окремими господарствами, тому практичне використання середніх значень ЕПШ показує, що доцільність застосування інсектицидів може з задовільною ступеню вірогідності забезпечити активізацію захисту рослин від шкідників.

Метод ґрунтових розкопок. Цим методом визначають численність шкідників, які зимують у ґрунті або розвиваються в ньому і шкодять рослинам, живляться різними органами. Для цього на полі виконують визначну кількість ям заданого розміру, а ґрунт висипають на брезент і ретельно перебирають руками. Крім ручної вибірки шкідників, грунт можна просівати або промивати водою на ситах з різним розміром отворів. Вибраних шкідників фіксують.

Метод облікових ділянок застосовують для визначення чисельності шкідників, що живуть відкрито. Облік проводять за допомогою рамки відповідного розміру, яку прикладають на рослини. Стебла в її середині умовно оглядають і підраховують малорухомих шкідників.

Метод облікових рядків та облікових рослин подібний до методу облікових ділянок. Різниця полягає лише в тому, що замість ділянок визначеного розміру ретельно обстежують відповідну кількість рядків довжиною 0,25; 0,5; 1 метр в квадраті або відповідну кількість рослин чи стебел.

Метод рослинних проб застосовують для виявлення прихованих шкідників. За його допомогою визначають чисельність личинок соняшникової молі, рослиноїдних кліщів тощо.

Метод ентомологічного косіння застосовують для виявлення і обліку дрібних та рухливих комах, що живуть у травостої. Для цього застосовують ентомологічні сачки. Після кожних 10 комах ми аналізуємо комах, на місці, або збираємо для аналізу в лабораторії.