Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика викладання фахових дисципл__н.Навчальн...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
172.54 Кб
Скачать

Учбова лекція (словесний метод вчення)

Як один із словесних методів, учбова лекція, має на увазі під собою, усній виклад матеріалу. Ця форма відрізняється від розповіді більшою протяжністю за годиною, логічніше складним і насиченім матеріалом. Лекція займає зазвичай цілій урок, а розповідь лише його частина. Учбова лекція відрізняється логічною вивіреною побудовою матеріалу, для кращого сприйняття студентами. Найзручніше вести учбову лекцію за допомогою технічних засобів, аудіо записів, відео записів і ін.

Бесіда (словесний метод вчення) Бесіда також відноситься до словесних методів вчення, цей метод відрізняється своїм зворотним зв'язком з виучуваними. Обговорення будується на взаємодії вчитель-учень. Вчитель ставить основні, додаткові і навідні питання учням, що допомагає виучуваним освоїти нову термін або поняття з теми, і надалі всю тему. Тут є зворотний зв'язок з учнями, і інформація до них поступає не відразу сформованою, а їм треба зробити виводи самі, за допомогою питань вчителя. У цьому і краса цього методу. Питання для бесіди мають бути підготовлені вчителем заздалегідь, але вони мають бути ємкими, і не дробиться на велику безліч. Це приведе до логічних невідповідностей і ускладнення сприйняття.

Наочні методи вчення Наочні методи вчення є одними з найважливіших чинників у вченні. Ці методи особливо важливі учням з більш вираженою формою візуального сприйняття. Ці методи повинні викладатися спільно із словесними методами. Зв'язки цих двох методів неділимі, оскільки саме їх цілісністю є найефективніший варіант сприйняття і переробки інформації. Оскільки один без одного ці методи дають малу ефективність. Вони складні для сприйняття учня окремо. Але не всі зв'язки цих двох методів хороші, їх треба варіювати залежно від підготовленості учнів, характеру наочних засобів, доступних викладачеві, від вміст теми.

Практичні методи вчення Практичні методи охоплюють широкий круг інформації належній перевірці в учня. Для правильного вживання практичних методів потрібно враховувати наступні речі: контролювати успішність учнів по цих практичних завданнях, ставити чітку мету завдання, планування годин, які відводиться на завдання, виявляти помилки, стимулювати студентів, коригувати вчення. Практичні методи включають письмові завдання, робота з комп'ютером. Цей метод створює тандем із словесним і наочним методами. Один без одного вони малоефективні.

Індивідуальні методи вчення Це методи вчення направлені на самостійну розумову діяльність кожного учня. Заняття в цьому випадку будуються так: викладач дає матеріал, поступово підводячи учня до загальних понять, а учень спочатку робить виводи, з приватних фактів приводячи їх до загальних. Далі слідує роздача завдань викладачем, які ставлять перед учнем якусь проблему, і учень йде до вирішення цієї проблеми через приватні факти до загальнішим. Що вчаться, у свою чергу, роблять доступні виводи і узагальнення. Цей метод вчення широко застосовується для вивчення пристроїв і на практичних заняттях. Індивідуальний метод вчення використовується для освоєння складних тим, де потрібна висока інтелектуальна активність виучуваного.

Дедуктивний метод вчення Тут протилежний випадок, ніж індивідуальний метод, викладач спочатку говорить про загальні факти, а лише потім починає виводити окремі випадки. У свою чергу виучуваний спочатку засвоює загальні положення, а потім приватні. Цей метод сприяє розвитку абстрактного мислення, і дозволяє таким, що вчиться швидко проходіть матеріал. Учні краще засвоюють матеріал, а потім роблять з нього приватні виводи. Цей метод хороший, але не варто використовувати його весь час, його треба гармонійно комбінувати з індивідуальним. Все залежить від бажань викладачів, «прокачати» у учня дидактичне мислення або яке-небудь ще.