Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка ФФЗ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
497.15 Кб
Скачать

Будова розрахунково-графічної роботи

Загальний обсяг роботи – не більше 30 сторінок.

Починається вона титульним аркушем й індивідуальним завданням (додатки А, Б) і змістом.

Розрахунково-графічна робота повинна бути виконана на комп'ютері (шрифт Times New Roman, 14 пт) або акуратно й розбірливо написана на білому папері формату А-4 з дотриманням полів: ліве – 3 см, нижнє й верхнє – 2 см, праве – 1,5 см. При її написанні слід дотримуватися вимог стандартизації, вказувати номера сторінок в тексті та змісті, правильно будувати і розташовувати таблиці, графіки, зображення тощо. Готову роботу необхідно розташувати в прозору обкладинку типу „Noki”.

Невиконання вимог оформлення може призвести до не зарахування завдання та повернення її на доробку.

Вступ

У вступі наводиться народногосподарське значення культури, яку планується захищати, відображається роль захисних заходів від шкідників, збудників хвороб та бур'янів у системі агротехнологічного комплексу вирощування.

Розділ 1

Характеристика шкідливих організмів та графічне

зображення їх розвитку

Перед тим, як розпочинати розробку заходів по боротьбі з шкідливими організмами студент повинен визначити біологічні особливості культури, а також шкідливих об’єктів, проти яких будуть спрямовані заходи. Наслідки вивчення треба стисло навести в цьому розділі. Подробиць, що не мають відношення до розробки заходів боротьби з тим, чи іншим шкідником, хворобою, бур'яном, наводити тут недоцільно.

Для кожного шкідника, які наведені в індивідуальному завданні, необхідно скласти фенологічні календарі у вигляді графіків за наведеною нижче формою (графіки 1.1-1.4).

Графік 1.1

Фенологічний календар

______________________________________________

(Українська та латинська назва шкідника) для умов південного Степу України

Графік 1.2

Графік 1.3

Графік 1.4

Для озимих культур спочатку слід показати осінні місяці (вересень, жовтень, листопад), коли проводиться сівба й починається розвиток культури. Фази розвитку шкідника позначаються так:

 – яйце;

 – личинка;

О – лялечка;

+ – імаго.

Крім фенокалендаря для кожного шкідника навести його біолого-екологічні особливості, які необхідні для обґрунтування хімічних та інших заходів боротьби. Після описання усіх шкідників показати ці заходи. Розташувати їх бажано не за методами боротьби, а у порядку їх виконання. Це набагато полегшить складання календарного план (див. підрозділ 4.2).

Після завершення характеристики шкідників студент вивчає відомості щодо збудників хвороб культури, що надані в індивідуальному завданні. Нижче показана форма описання (таблиця 1.1).

Таблиця 1.1

Короткі відомості про хвороби

__________________________________________

(Назва культури, що захищається)

Назва

хвороби

Збудник, його систематичне положення

Строки зявлення хвороби на полі, її характерні зовнішні ознаки

Зимуюча стадія, місце зимівлі

Джерело первинної і послідуючих інфекцій

Умови, що сприяють розвитку хвороби

Бур'яни характеризуються за такою формою:

1. Назва, синонім.

2 Біологічна група (однодольний, двосім'ядольний).

  1. Тривалість розвитку (багаторічний, однорічний).

  2. Будова кореня.

  3. Інші особливості (зокрема ті, які потрібно враховувати з точки зору боротьби з ним).

Як після описання хвороб, так і наприкінці характеристики бур'янів, також треба навести заходи боротьби з ними. Щодо хімічних обробок, то наведені в літературі інсектициди, фунгіциди, гербіциди неможливо автоматично переносити в календарний план без попереднього порівняння їх із „Переліком пестицидів…”, оскільки асортимент препаратів може істотно змінитися протягом навіть одного року.