Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zanyattya_6_Titrimetrichni_metodi_analizu_metod...doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
192.51 Кб
Скачать

Заняття №6 Тема: Метод нейтралізації. Ацидиметрія. Алкаліметрія.

Мета: Оволодіти методами ацидиметрії та алкаліметрії.

Актуальність теми: Методи об’ємного аналізу, зокрема методи нейтралізації, широко використовуються в біохімічних лабораторіях. Аналіз біологічних рідин дає багато корисної інформації для діагностики захворювань. Метод нейтралізації ґрунтується саме на реакціях нейтралізації, які використовуються при визначенні кислот, основ, солей, фенолів, амінів, амінокислот, різних фармацевтичних і медичних препаратів.

Основні питання теми

  1. Принцип методу нейтралізації.

  2. Робочі і стандартні розчини методу нейтралізації. Способи вираження їх концентрації.

  3. Криві титрування. Точка нейтралізації.

  4. Індикатори методу нейтралізації.

  5. Визначення моменту еквівалентності при кислотно- основному титруванні.

  6. Прикладне значення методу нейтралізації в медицині.

  7. Визначення кислотності шлункового соку. Одиниці вираження кислотності шлункового соку.

Самостійна робота на занятті

  1. Для визначення загальної кислотності шлункового соку, 5 мл його від титрували 0,0952 еквівалентним розчином лугу, затративши для цього 2,8мл. Яка кислотність шлункового соку в клінічних одиницях?

  2. Розрахувати молярну концентрацію еквівалентну соляної кислоти та титр розчину, якщо на титрування 10 мл його витратили 13,6 мл 0,151 еквівалентного розчину їдкого натру.

Методика виконання лабораторної роботи

Робота1. Визначення молярної концентрації еквіваленту соляної кислоти за стандартним розчином бури.

Кожна група із 2-3 студентів готує в мірній колбі розчин тетраборату натрію (концентрацію розчину пропонує викладач). Враховуючи об’єм мірної колби, задану величину концентрації група розраховує наважку солі. Розраховану масу солі відважують на вазі, переносять в мірну колбу і водою доводять до мітки.

В колбочку для титрування відміряють піпеткою точно 5 мл виготовленого розчину тетраборату натрію, додають 1-2 каплі індикатора метил-оранжу, від чого розчин стає жовтого кольору.

В бюретку наливають досліджуваного розчину соляної кислоти ( невідомої концентрації) і титрують нею розчин в колбочці до переходу забарвлення у блідо-рожеве. Титрування повторюють ще 2 рази. Дані записують у таблицю:

№ проби

Vбури мл

Ceбури

VHCl мл

Розраховано

Ce(HCl)

T(HCl)

За середнім значенням V(HCl), витраченого на титрування розраховують молярну концентрацію еквівалентну соляної кислоти в розчині та титр розчину:

За одержаними даними зробити висновок про концентрацію кислоти в досліджуваному розчині.

Робота 2. Визначення концентрації лугу за титрованим розчином соляної кислоти.

В колбочку для титрування відміряють піпеткою 5 мл досліджуваного розчину лугу ( з невідомою концентрацією), додають 1-2 каплі індикатора метил-червоного і титрують із бюретки тією ж соляною кислотою, що в роботі № 1 (концентрація її вже відома за розрахунками), до переходу забарвлення від жовтого до блідо-рожевого. Титрування повторюють ще 2 рази. Результати записують у таблицю.

№ проби

VNaOH мл

CeHCl мл

VHCl мл

Розраховано

CeNaOH

TNaOH

За середнім значенням V(HCl), витраченого на титрування і Ce(HCl) розраховують молярну концентрацію еквівалентну лугу в розчині та титр розчину:

За одержаними даними зробити висновок про концентрацію лугу в досліджуваниму розчині.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]