Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вся книга.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.38 Mб
Скачать
  • стадія перитоніту — тривалість більше 12 год.

    356


    Послідовність заходів

    Дані обстеження пацієнтів

    і характер заходів

    Примітка

    Встановлення діагнозу на основі:

    а) скарг

    б) анамнезу за- хворювання

    в) об’єктивного обстеження

    Скарги на інтенсивний біль у животі нападоподібного, а потім постійного характеру з локалізацією в надчерев’ї або біля пупка, блювання шлунковим вмістом, рідкі випорожнення через

    1. год від початку захворювання, на- явність у блювотних масах прожилків крові.

    В анамнезі таких пацієнтів зустріча- ються атеросклероз судин, тромбофле- біти, ішемічна хвороба серця, аритмії, вади серця.

    При огляді в перші години захворюван- ня (стадії ішемії) пацієнти неспокійні, не знаходять собі місця через різкий біль у животі, займають вимушене по- ложення (колінно-ліктьове). Характерною ознакою є підвищення АТ і відсутність ознак подразнення очеревини та болючості при глибокій пальпації живота.

    У стадії інфаркту з’являється неадек- ватна поведінка пацієнта (ейфорія), АТ нормалізується, пульс прискорюється живіт здутий, при пальпації м’який неболючий, відсутні м’язове напру- ження та ознаки подразнення оче- ревини, перистальтика кишок різко ослаблена або відсутня, у калі — кров (мелена).

    У стадії перитоніту різко погіршу- ється загальний стан хворих: вони ста- ють адинамічними, в’ялими, можуть з’являтися психічні розлади. Мелена змінюється затримкою випорожнень і газів, АТ знижується, наростають явища парезу кишок, з’являються симптоми подразнення очеревини (на пруження м’язів передньої стінки жи- вота, позитивний симптом Щоткіна— Блюмберга)

    Біль може по- чинатися після споживання їжі

    Унаслідок шо- кового стану

    Унаслідок не- крозу стінки кишки

    Унаслідок ін- токсикації і зневоднення

    357

    Послідовність

    заходів

    Дані обстеження пацієнтів і характер заходів

    Примітка

    Перша допо- мога

    1. Створити психічний і фізичний спо- кій.

    2. У міру можливості надати пацієнту зручного положення.

    3. На ділянку живота покласти міхур з льодом

    Досягається

    зменшення

    болю

    Зменшується

    запалення

    Транспортуван-

    ня

    Негайне транспортування пацієнта на ношах в хірургічне відділення. Стежи- ти за загальним станом і показниками гемодинаміки

    Досягаються своєчасна діа- гностика і ліку- вання

    НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ВИРАЗКОВІЙ ХВОРОБІ ШЛУНКА І ДВАНАДЦЯТИПАЛОЇ КИШКИ, УСКЛАДНЕНІЙ ПЕРФОРАЦІЄЮ

    Шлунок (уепігісиїив, ^ааіег) — це розширена частина травного каналу. Він розташований у верхній частині черевної порожнини — в надчеревній та лівій підребровій ділянках. Величина шлунка зале- жить від індивідуальних особливостей та його наповнення. Розміри шлунка новонародженого становлять до 5 см в довжину, а дорослого

    • 25 см. У ньому розрізняють передню та задню стінки. Ввігнутий край, який спрямований вправо і вгору, називається малою криви- ною, а опуклий край, спрямований вниз і вліво, — великою криви- ною. Частина шлунка, яка прилягає до місця входження в нього стравоходу, має назву кардіальної. Зліва від цієї частини утворюєть- ся куполоподібне випинання — дно шлунка (склепіння). Середня частина становить тіло органа, а ділянка шлунка, яка переходить у дванадцятипалу кишку — його воротарну частину.

    Іннервація шлунка здійснюється за допомогою блукаючого не- рва і черевного нервового сплетення. При селективній проксималь- ній ваготомії потрібно зберегти гілки, які ідуть до печінки, черев- ного сплетення, і рухові гілки, які скеровані до антрального відділу шлунка.

    Перистальтика шлунка здійснюється за рахунок рухових ім- пульсів, які виходять із підслизового і м’язового сплетень. Перис- тальтика найбільш виражена в антральному відділі. Вона призво- дить до порційної евакуації шлункового вмісту в дванадцятипалу кишку. Весь процес роботи шлунка, воротарної частини і дванадця- типалої кишки скоординовані і залежать від дії блукаючого нерва, механічного (об’єм і характер їжі), хімічного (хлоридна кислота),

    358

    гормонального (ентерогастрин) впливів та інших чинників. При ба- гатьох захворюваннях шлунка виникає порушення його моторики, яке слід враховувати при виборі методів лікування.

    Стінка шлунка має такі шари: слизова оболонка, підслизова осно- ва, м’язова і серозна оболонки. Слизова оболонка має багато складок, які розташовані в різних напрямках. На малій і великій кривинах ці складки поздовжні. Між складками знаходиться підвищення — шлункові поля, в яких розташовані ямки. В ямки відкриваються вивідні протоки залоз шлунка, кінцевий секреторний відділ яких залягає у слизовій оболонці шлунка. При руйнуванні патологічним процесом (виразкою, пухлиною тощо) стінок шлунка виникає пер- форація.

    Перфоративна (проривна) виразка шлунка і дванадцятипалої кишки є одним із хірургічних ускладнень виразкової хвороби. Тяж- кість стану хворого пояснюється тим, що агресивний шлунковий вміст через перфоративний отвір виливається у черевну порожнину і спричинює її сильне подразнення і запалення. Тільки екстрена опе- рація є єдиним способом збереження життя такому пацієнту.

    Етіологія і патогенез. У 50,7 % випадків перфорують виразки дванадцятипалої кишки, у 42,8 % — виразки воротарної частини шлунка, у 4,8 % — виразки малої кривини тіла шлунка і в 0,7 % — виразки кардії.

    Виразки, які розміщені на передній стінці шлунка й дванадцяти- палої кишки, частіше дають перфорацію із загальним перитонітом, тоді як виразки на задній стінці — перфорацію з адгезивним запа- ленням.

    Причинами перфорації виразок вважають загострення виразко- вої хвороби, шкідливі звички, стреси, професійне і фізичне наван- таження, неправильне харчування та зловживання спиртними на- поями.

    Класифікація. Проривні гастродуоденальні виразки поділяють:

    1. За етіологією:

    • виразкові;

    • невиразкові.

    1. За локалізацією:

    • виразки шлунка (малої кривини, кардіальні, антральні, пе- редворотарні, воротарні), передньої та задньої стінок;

    • виразки дванадцятипалої кишки (передньої та задньої сті- нок).

    1. За перебігом:

    • прориви в черевну порожнину;

    • прикриті перфорації;

    • атипові перфорації.

    359

    Послідовність за- ходів

    Дані обстеження пацієнта і характер заходу

    Примітка

    Встановлення діа- гнозу на основі:

    а) скарг

    б) анамнезу за- хворювання

    в) об’єктивного обстеження

    Скарги на різкий “кинджальний” біль у надчеревній ділянці або по всьому животі, що іррадіює в плече, шию, нудоту, блювання.

    Нерідко можна з’ясувати наяв- ність у пацієнта виразкової хвороби шлунка або дванадцятипалої киш- ки.

    Шкірні покриви бліді, покриті хо- лодним липким потом. Дихання по- верхневе, прискорене, за грудним типом. Пульс спочатку сповільне- ний, а пізніше стає частим і меншо- го наповнення. При огляді — жи- віт втягнений, не бере участі в акті дихання, при пальпації різко бо- лючий, напружений (“дошкоподіб- ний” живіт). Позитивний симптом Щоткіна—Блюмберга. При перку- сії — зникнення печінкової тупос- ті внаслідок скупчення повітря під правим куполом діафрагми

    Блювання реф- лекторне, як пра- вило, одноразове

    Рідше спостері- гаються “німі” виразки

    Невідкладна до- помога

    1. Пацієнту надати горизонтально- го положення на спині.

    2. На надчеревну ділянку покласти міхур з льодом.

    3. При розладах серцевої діяльності ввести серцеві засоби.

    4. При розвитку шоку розпочати протишокові заходи (налагодити інфузію протишокових рідин). Запам’ятай! Вводити анальгетики і спазмолітики заборонено

    Забезпечується фізичний спокій Зменшується біль

    Покращується серцево-судинна діяльність Покращується мікроциркуля- ція, стабілізуєть- ся гемодинаміка

    360

    Послідовність за- ходів

    Дані обстеження пацієнта і характер заходу

    Примітка

    Транспортування

    Транспортувати пацієнта потріб- но на ношах в положенні лежачи з припіднятим головним кінцем і зі- гнутими ногами в кульшових і ко- лінних суглобах

    Забезпечується

    кваліфіковане

    лікування

    НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ЗАЩЕМЛЕНІЙ ГРИЖІ ЖИВОТА

    Діафрагма (йіарЬга£та) — це м’язово-сухоясилкова пластинка, яка має форму купола і відділяє грудну порожнину, від черевної. За будовою діафрагму поділяють на м’язову частину і сухожилковий центр. М’язова частина ділиться на три відділи: поперековий, ребро- вий, груднинний.

    Між цими відділами розміщені щілини трикутної форми, які не мають м’язових волокон. Це слабкі місця діафрагми, у них можуть виникати діафрагмові грижі. Слабкими місцями є природні отвори ді- афрагми. Два отвори розміщені в поперековому відділі діафрагми — отвір, через який проходить аорта, і отвір, через який проходить стравохід. У сухожилковій частині є отвір, через який проходить нижня порожниста вена.

    Діафрагма — дихальний м’яз. При скороченні вона опускаєть- ся, об’єм грудної клітки збільшується у вертикальному напрямку і відбувається вдих. При розслабленні діафрагма піднімається, легені спадаються, відбувається видих.

    Пахвинний канал (сапаїів іп^иіпаїіа) — це коса щілина завдовж- ки 4—5 см. Лежить у передній нижній частині стінки живота над пахвинною зв’язкою. У чоловіків через нього проходить сім’яний канатик, а в жінок — кругла зв’язка матки. У пахвинному каналі розрізняють чотири стінки:

    а) верхню, обмежену вільним краєм внутрішнього косого та по- перечного м’язів живота;

    б) нижню, обмежену жолобом пахвинної зв’язки;

    в) передню, обмежену апоневрозом зовнішнього косого м’яза жи- вота;

    г) задню, обмежену поперечною фасцією.

    Канал має два отвори — поверхневе і глибоке пахвинні кільця. Поверхневе пахвинне кільце розміщене трохи вище від лобкового горбка і має овальну форму. Глибоке пахвинне кільце розміщене на задній поверхні передньої черевної стінки, на 2 см вище від середини пахвинної зв’язки.

    361

    Ділянка пахвинного каналу — одне із слабких місць передньої черевної стінки, тому в цій ділянці можуть виникати пахвинні грижі.

    До слабких місць передньої черевної стінки належать також біла лінія живота і пупкове кільце.

    Біла лінія живота (Ііпеа аІЬа) розташована між піхвами правого і лівого прямих м’язів живота на протязі від мечоподібного відростка груднини до лобкового симфізу. Складається з переплетених сухо- жилкових волокон апоневрозів зовнішнього косого, внутрішнього косого і поперечного м’язів живота правого і лівого боку. Верхній відділ ширший, але тонший за нижній і може бути місцем утворення гриж.

    Пупкове кільце розміщене приблизно на середині білої лінії. Воно закрите сполучнотканинним рубцем і також може бути місцем утворення грижі. Через пупкове кільце у плода проходять пупкова вена і дві пупкові артерії. Втягнута складка шкіри посередині живо- та називається пупком.

    Стегновий канал (сапаїів їетогаїіа) в нормі не існує, а утворю- ється при виникненні стегнових гриж.

    Простір позаду пахвинної зв’язки, що утворений відростком клу- бової фасції, який іде від пахвинної зв’язки до клубово-лобкового підвищення, ділиться на дві щілини — лакуни: м’язову, яка розта- шована латерально (через неї проходять клубово-поперековий м’яз і стегновий нерв), і судинну, яка розташована медіально (через неї проходять стегнова артерія та вена). Саме через судинну лакуну вну- трішні органи при утворенні гриж випинаються з порожнини таза та черевної порожнини під широку фасцію стегна. У цих випадках і утворюється стегновий канал. Його стінками будуть: латерально — стегнова вена, позаду — глибокий листок широкої фасції стегна, спе- реду — пахвинна зв’язка. У медіальному куті судинної лакуни роз- ташоване стегнове кільце (внутрішнє кільце стегнового каналу, або вхідний отвір). Воно обмежоване: латерально — стегновою веною, спереду і зверху — пахвинною зв’язкою, медіально — лакунарною зв’язкою, ззаду — гребінною зв’язкою.

    Грижі живота поділяють на зовнішні та внутрішні.

    Зовнішні грижі — випинання органів черевної порожнини, по- критих пристінковим листком очеревини через природні або на- буті отвори в черевній стінці, тазовому дні під шкіру і в м’язові простори.

    Внутрішні грижі — утворюються всередині черевної порожни- ни, в її кишенях, складках, або проникають у грудну порожнину че- рез природні або набуті отвори в діафрагмі.

    Складники грижі: ворота, грижовий мішок та грижовий вміст.

    362

    Ворота грижі — отвір, через який під впливом різних причин проходить випинання пристінкової очеревини і внутрішніх органів черевної порожнини.

    Грижовий мішок — частина пристінкової очеревини, яка вийшла через грижові ворота. У ньому розрізняють шийку (проксимальну частину, яка розміщена у воротах грижі), тіло (найширша частина мішка, розміщена під шкірою), верхівку (дистальна частина грижо- вого мішка).

    Грижовий вміст — це внутрішні органи, що розміщені в грижо- вому мішку. Ними зазвичай є рухомі органи черевної порожнини: великий чепець, петлі тонкої кишки, сигмоподібна, поперечна обо- дова та сліпа кишки, апендикс, дивертикул клубової кишки, матка, придатки матки. Вмістом діафрагмових гриж можуть бути шлунок, нирка, селезінка, печінка.

    Класифікація. За часом утворення:

    1. Вроджені;

    2. Набуті (від напруження, від слабкості, післяопераційні, трав- матичні).

    За локалізацією:

    1. Черевної стінки: пахвинні, стегнові, пупкові, білої лінії живо- та, спігелівої лінії, поперекові.

    2. Діафрагми: грижі стравохідного отвору діафрагми, грижі типу Ларея, Бог далека, релаксація діафрагми.

    3. Тазові: затульного отвору малого таза, сідничні, промежинні.

    4. Внутрішні: кишень та отворів черевної порожнини (чепцева кишеня, отвір У/іпзіоуі, гесеабт «Іиогїепоіеіипаїіз тощо).

    5. Післяопераційні.

    6. Ковзні (однією із стінок грижового мішка є орган, який част- ково покритий очеревиною: сечовий міхур, сліпа кишка).

    За клінічним перебігом:

    1. Вправні: грижовий вміст легко переміщується через ворота з черевної порожнини і назад.

    2. Невправні: вміст грижового мішка не може бути вправленим через грижові ворота за наявності зрощення або великих розмірів грижі.

    3. Ускладнені:

    • защемлення;

    • запалення;

    • копростаз.

    Етіологія. Фактори, які сприяють розвитку гриж живота:

    1. Вроджені дефекти черевної стінки (при вроджених грижах).

    2. Розширення отворів черевної стінки (наявні в нормі, але пато- логічно розширені отвори черевної стінки).

    363

    Послідовність

    заходів

    Дані обстеження пацієнта і характер заходів

    Примітка

    Встановлення діагнозу на основі: а)скарг

    Скарги на біль, невправимість випи- нання на передній черевній стінці, яке раніше вправлялося, затримку випорожнень і газів або утруднене се- човипускання.

    364

    Послідовність

    заходів

    Дані обстеження пацієнта і характер заходів

    Примітка

    б) анамнезу за- хворювання

    в) об’єктивного обстеження

    Запам’ятай! Біль локалізується в ділянці випинання, спочатку має переймистий характер і неухильно наростає, що іноді призводить до шо- кового стану.

    В анамнезі є наявність грижі, яка са- мостійно і без зусиль вправлялася в черевну порожнину. Біль з’являється зазвичай після фізичного напружен- ня.

    Грижове випинання напружене, ущільнене, різко болюче при пальпа- ції, не вправляється у вільну черевну порожнину. Симптом “кашльового поштовху” негативний. У задавнених випадках спостерігається тахікардія, сухість язика, біль по всьому живо- ті, позитивні симптоми подразнення очеревини

    Запам’ятай! Негативний симптом “каш- льового поштов- ху” зумовлений відмежуванням грижі від черев- ної порожнини

    Невідкладна до- помога

    1. Створити спокій пацієнтові.

    2. Накласти міхур з льодом на живіт.

    Запам’ятай! Категорично забороня- ється вправляти защемлену грижу і призначати знеболювальні, спаз- молітичні засоби, теплу грілку. За- щемлена грижа є абсолютним пока- занням до екстреного оперативного втручання

    Частково змен- шується біль Запобігання роз- витку ішемічних змін у ділянці защемлення

    Транспортуван-

    ня

    Пацієнта якнайшвидше потрібно транспортувати в хірургічний стаціо- нар на ношах у горизонтальному по- ложенні

    Досягається своєчасне ліку- вання

    365

    Послідовність

    заходів

    Зміст заходів

    Примітка

    Встановлення діагнозу на основі:

    а) скарг

    б) анамнезу за- хворювання

    в) об’єктивного обстеження

    Скарги на загальну слабкість, за- паморочення, шум у голові, ну- доту, підвищену пітливість, не- притомність, які характерні для прихованого періоду. Такий стан інколи пояснюють як вегетосу- динну дистонію, вагітність, іше- мічну хворобу серця тощо. Другий, явний період профузної кровотечі, починається з блюван- ня кавовою гущею, іноді колапсу. Наявність больового або диспеп- сичного синдромів у минулому, загострення болю за декілька днів або тижнів до кровотечі, зник- нення його після появи кровотечі (симптом Бергмана), систематичне вживання натрію гідрокарбонату, знеболювальних і спазмолітичних препаратів; у минулому лікуван- ня з приводу гастриту, виразкової хвороби, новоутворень тощо. Виражена блідість шкірних по- кривів, періодична непритом- ність, пацієнти покриті холод- ним потом, ціаноз губ, кінчиків пальців, порушення зору, слуху, психічні розлади, пульс частий, 120—140 за 1 хв, АТ низький (80—50 мм рт. ст.). Блювотні маси у вигляді кавової гущі, кал чорно- го кольору (мелена)

    Призводить до піз- ньої діагностики

    Запам’ятай! Для виключення інших джерел кровотечі потрібно оглянути носові ходи в паці- єнта

    Невідкладна до- помога

    1. Створити спокій (фізичний, психічний).

    2. Надати пацієнту положення Тренделєнбурга (при колапсі).

    Зменшується кро- вотеча

    Сприяє перерозпо- ділу крові і норма- лізації АТ

    Збб

    Послідовність

    заходів

    Зміст заходів

    Примітка

    1. Заборонити вживання їжі і води.

    2. Накласти міхур з льодом на жи- віт.

    3. Внутрішньовенно ввести 10 мл 10 % розчину кальцію хлори- ду, 5 мл 12,5 % розчину натрію етамзилату внутрішньовенно або внутрішньом’язово.

    4. Струминно внутрішньовенно ввести кровозамінні препарати: реополіглюкін, желатиноль

    Запобігання подраз- ненню слизової обо- лонки шлунка Звужуються судини і зменшується кро- вотеча

    Хімічний метод спинення кровотечі

    Збільшується ОЦК

    Транспортуван-

    ня

    Пацієнта скерувати в хірургічне відділення на ношах в положен- ні лежачи в супроводі медичного працівника

    Стежити за загаль- ним станом пацієн- та, пульсом, АТ

    ВВЕДЕННЯ ЗОНДА БЛЕКМОРА—СИНГСТЕКЕНА

    Зонд складається з трьохканального тонкого шлункового зонда, два канали якого слугують для роздування балонів: верхнього, який стискає вени стравоходу, нижнього, який стискає кардіальну части- ну шлунка. Третій канал призначений для евакуації вмісту із шлун- ка, контролю за кровотечею, годування пацієнта.

    Показання: кровотеча із вен стравоходу.

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    Обладнання

    Вазелін, зонд Блекмора— Сингстекена, 0,5 % розчин дикаїну, шприц Жане, шприци ін’єкційні, анальгін, димедрол, промедол

    Підготовка мед- працівника до маніпуляції

    1. Руки помити з милом, обробити 70 % розчином етилового спирту, одягнути стерильні рукавички.

    2. Змазати кінець зонда вазеліном

    Для інфекційної безпеки

    Забезпечується вільне введення

    Підготовка па- цієнта до мані- пуляції

    1. Повідомити пацієнту мету і хід ма- ніпуляції.

    Дотримуються права пацієнта на отримання інфор- мації

    367

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    1. Провести анестезію глотки 0,5 % розчином дикаїну.

    2. Надати пацієнту відповідного по- ложення

    Усувається блю- вотний рефлекс Досягається умо- ва маніпуляції

    Техніка прове- дення маніпу- ляції

    1. Зонд, змазаний вазеліном, ввести через носовий хід у стравохід і шлу- нок до мітки, яка вказує, що зонд знаходиться в шлунку (мал. 124, а).

    2. Шлунковий зонд роздути шприцом Жане (до 200 см3) і злегка підтягнути (мал. 124, б).

    3. Окремими порціями, по 10—15 см3 з інтервалами в 3—5 хв, роздути стра- вохідний балон до об’єму 150 см3.

    4. Через зонд, уведений у шлунок, відсмоктувати його вміст, промивати холодною водою до чистої води.

    5. Проводити контроль шлунково- го вмісту через визначені проміжки часу (кожні 5—6 год) після випорож- нення балонів.

    6. Після спинення кровотечі через шлунковий зонд можна годувати па- цієнта малими дозами.

    7. За призначенням лікаря ввести розчин промедолу або анальгіну з ди- медролом.

    8. Через 24—72 год після випускання повітря з балонів і відсутності виді- лення крові зонд витягнути із шлун- ка

    Досягається умо- ва маніпуляції

    Досягається стис нення вен карді- альної частини шлунка

    Досягається стис- нення вен страво- ходу

    Досягається ас- піраця вмісту шлунка Здійснюється контроль за ефек- тивністю тампо- нади

    Забезпечується ентеральне хар- чування

    Досягається усу- нення болю

    Достовірність спинення крово- течі

    Дезінфекція

    1. Зонд занурити в дезінфекційний розчин згідно з чинними наказами МОЗ України.

    2. Провести передстерилізаційну об- робку згідно з модулем

    Для дезінфекції

    Досягається ін- фекційна безпека

    ДОГЛЯД ЗА ПАЦІЄНТАМИ ПІСЛЯ ОПЕРАЦІЙ НА ОРГАНАХ ЧЕРЕВНОЇ ПОРОЖНИНИ

    Перебіг післяопераційного періоду характеризується особливос- тями, які умовно поділяють на дві стадії.

    368

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    Обладнання

    Шприц на 10 мл, голки, бинти, 1 % розчин новокаїну, 0,1 % розчин адре- наліну, стерильний перев’язувальний матеріал (серветки, кульки), 1 % роз- чин йодонату, 70 % розчин етилового спирту, пінцети (анатомічний і хірур- гічний), корнцанги, стерильна білиз- на і рушники

    Підготовка медпрацівника до маніпуляції

    Помити руки з милом, висушити, на- діти рукавички

    Для інфекційної безпеки

    Особливості

    догляду

    1. Пацієнту надати горизонтального положення без подушки, голову по- вернути вбік.

    2. Через 4—6 год після операції паці- єнту підняти головний кінець ліжка.

    3. Періодично оглядати ліжко, роз- правляти і проводити заміну білизни. У випадку промокання білизни виді- леннями з рани доцільно її замінити.

    Не допускається аспірація блювот- ними масами Для покращення дихання Забезпечується гігієнічний ком- форт пацієнта

    369

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    1. Проводити лікувальну гімнастику. На 1-у добу пацієнт повинен поверта- тися на бік у ліжку, на 2-у — сидіти, на 3-ю — вставати і ходити по палаті. Ви- няток становлять пацієнти з тяжкими травмами, гнійним перитонітом, які змушені тривалий час дотримуватися ліжкового режиму.

    Вправи для стоп і кистей призначають на 1-й день, на 2-у добу — згинання ніг у колінах, повертання на бік і піднят- тя таза, на 5—7-у добу — вправи для верхніх і нижніх кінцівок, діафрагми

    і м’язів черевної стінки.

    1. Слідкувати за дотриманням пацієн- том голодної дієти протягом 2—3 діб.

    1. Проводити інфузійну терапію. Якіс- ний склад інфузійної терапії залежить від характеру оперативного втручання

    1. стану потерпілого. У 1-у добу призна- чається не менше 2 л рідини.

    Приклад загальної схеми:

    • глюкоза 5 % — 800 мл, інсулін — 8 ОД;

    • сольові розчини — 800 мл;

    • гідролізати білків — 400 мл тощо. За призначенням лікаря вводити ан- тибіотики, сульфаніламідні, десенси- білізувальні та інші засоби

    1. Проводити знеболювальну терапію З—4 доби в повному обсязі. У наступні

    1. доби наркотичні засоби призначати тільки на ніч.

    Застосування знеболювальних засобів запобігає розвитку легеневих усклад- нень, оскільки дає змогу пацієнту в перші години після операції глибоко і повноцінно дихати.

    Запам’ятай! Часті ін’єкції наркоти- ків спричинюють нудоту і блювання. Тому ефективною і фізіологічною є комбінація наркотичних, антигіста- мінних і седативних засобів, наприк-

    Запобігання ускладненням з боку серцево- судинної і ди- хальної систем

    Запобігання ускладненням з боку травного тракту

    Нормалізується водно-сольовий склад крові

    Досягається усунення болю і нормалізація функції органів і систем

    370

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    лад: 1 мл 1 % розчину промедолу, 1 мл 1 % розчину димедролу, 2 мл 50 % розчину анальгіну — 2—3 рази на день.

    1. Спостерігати за діурезом. Інколи ви- никає рефлекторна затримка сечі, яка важко переноситься пацієнтами. По- зиви на сечовипускання з’являються через 6—8 год після операції. У таких випадках слід виконати таке:

    • поставити теплу грілку на ділянку сечового міхура;

    • відкрити водопровідний кран;

    • з дозволу лікаря допомогти пацієн- ту встати з ліжка;

    • за відсутності ефекту від вищеназ- ваних заходів — виконати катетериза- цію згідно з модулем.

    1. Контролювати стан загоєння рани. У 1-у добу після операції звертати ува- гу на стан асептичної пов’язки, яка має бути сухою і чистою. На 2-у добу провести перев’язку. Тампони, які є в рані, видаляти не пізніше, ніж через 48 год після їх ослизнення або прово дити їх заміну.

    Шви на тулубі знімати на 7—10-й день, а в дітей — на 5-й день, в осіб стар- шого і похилого віку — на 12-й день. При лапаротомії шви іноді знімають у два етапи: спочатку, на 7—8-й день, знімають через один шов, а потім, на 9—10-й — усі інші.

    1. Проводити контроль за мікроірри- гаторами і дренажами. Дренажі для відтоку ексудату видалити після при- пинення їхнього функціонування.

    2. Регулярно проводити профілакти- ку пролежнів

    Контролюється функція нирок. Кількість виділе- ної сечі визнача- ється кількістю рідини, введеної в організм, ста- ном кровообігу і функцією нирок

    Досягається контроль за заго- юванням рани

    Терміни зняття швів залежать також від локалі- зації рани

    Забезпечується раннє виявлення ранових усклад- нень, евакуація ранового вмісту Покращується кровопостачання стиснених тка- нин

    371

    ДОГЛЯД ЗА ПАЦІЄНТАМИ З ПЕРИТОНІТОМ

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    Обладнання

    Стерильний перев’язувальний мате- ріал, лотки, хірургічні інструменти, 70 % розчин етилового спирту, розчин фурациліну 1:5000, 3 % розчин водню пероксиду тощо

    Особливості

    догляду

    1. У передопераційний період не дозво- ляти пацієнту:

    а) ставити грілку на живіт;

    б) вживати знеболювальні і послаблю- вальні засоби;

    в) вживати їжу і пиття.

    1. Допомогти пацієнту набути зручного положення в ліжку.

    2. Покласти на живіт міхур з льодом.

    3. При блюванні надати допомогу згід- но з модулем.

    4. Залежно від основного захворювання провести підготовку пацієнта згідно з алгоритмом до екстреної операції.

    1. У післяопераційний період пацієнту надати положення Фовлера (напівле- жачи).

    1. Спостерігати за:

    а) АТ;

    б) пульсом;

    в) добовим діурезом;

    г) біохімічними показниками;

    ґ) виділеннями зі шлункового зонда;

    д) станом дренажів (мал. 125).

    1. За призначеннями лікаря проводити: а) промивання шлунка;

    Не допускаєть- ся виникнення ускладнень і діагностичних помилок (“стира- ється” клінічна картина)

    Забезпечується зменшення болю Не допускається аспірація блювот- ними масами Досягається корекція змін в організмі, викли- каних інтоксика- цією

    Забезпечуєть- ся ефективний відтік ексудату через дренажі внизу живота Контролюється ефективність лікування, стан органів і систем

    Не допускається розвиток за- стійних явищ у шлунку

    372

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    б) вводити імуноглобуліни, антиста- філококову плазму, полібіолін та інші біопрепарати;

    в) проводити парентеральне харчуван- ня, дезінтоксикаційну терапію, корек- цію водно-електролітного обміну, віта- мінотерапію;

    г) вводити антикоагулянти (гепарин, клексан, фраксипарин);

    ґ) проводити дихальну гімнастику;

    д) регулярно проводити перев’язки (див. модуль “Методика і техніка перев’язки”)

    е) вводити антибактеріальні, десенсибі- лізувальні та інші засоби

    Досягається підвищення ре- активності орга- нізму

    Для підвищення реактивності організму, покра- щення мікроцир- куляції

    Досягається про- філактика тром- боемболічних ускладнень Запобігання ускладнень з боку дихальної системи

    Для ефективного загоєння ран

    Зменшується за- пальний процес

    Мал. 122. Симптом Щоткіна— Блюмберга

    Мал. 124. Етапи застосування зонда Блеклора—Сингстекена: а — ба- лончики нероздуті; б — балончики роздуті

    ноі порожнини при перито- ніті

    ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

    1. Причини перитоніту.

    2. Перша допомога при перфоративній виразці шлунка.

    3. В яких випадках при травмі живота дозволено вводити знебо- лювальні засоби на догоспітальному етапі?

    4^ До вас звернувся пацієнт М., 37 років, зі скаргами на біль у животі, загальну слабкість. Дві години тому під час бійки одержав удар у живіт. При огляді потерпілий блідий, живіт м’який, відзна- чається місцеве напруження в лівій половині живота в місці удару, яка відстає в акті дихання. Ваші дії і рекомендації.

    1. У пацієнта виявлено спайкову хворобу. До якого виду кишко- вої непрохідності вона належить? Методи діагностики.

    2. У пацієнта з ножовим пораненням живота відзначається кар- тина наростаючої гострої кровотечі. Які найбільш характерні симп- томи внутрішньої кровотечі?

    3. У пацієнта Г., 12 років, 6 год тому виник біль у надчеревній ділянці, який перемістився в праву здухвинну ділянку, було однора- зове блювання. М’язи в здухвинній ділянці напружені, виражений симптом Щоткіна—Блюмберга. Попередній діагноз. Ваші дії.

    375

    УШКОДЖЕННЯ І ЗАХВОРЮВАННЯ ПРЯМОЇ КИШКИ

    Пряма кишка (гесіит) є кінцевим відділом товстої кишки. Вона знаходиться в порожнині малого таза й утворює два згини: крижсіг вий та промежинний. Кінцевий її відділ пронизує тазове дно і закін? чується відхідником. У верхньому відділі прямої кишки знаходить! ся розширення — ампула. У цьому місці слизова оболонка утворю^ три поперечні складки, які відповідають згинам кишки. Нижній відділ кишки звужений і називається відхідниковим каналом. Ту$ розміщені поздовжні складки — відхідникові стовпи, між яким^ розташовані відхідникові пазухи. Простір між пазухами і відхідна*', ком має назву гемороїдальної зони, де скупчені венозні сплетення. М’язова оболонка прямої кишки складається з поздовжнього і по-, перечного шарів. Останній у ділянці відхідника стовщується й утво- рює внутрішній м’яз—замикач відхідника (мимовільний). Ззовні, навколо відхідника, посмуговані циркулярні м’язові волокна фор- мують зовнішній м’яз—замикач відхідника, скорочення якого за- лежить від нашої волі. У верхній частині пряма кишка з усіх боків покрита очеревиною, у середній — з трьох боків і в нижній — зовсім виходить за межі порожнини очеревини.

    Кровопостачання прямої кишки відбувається за рахунок таких джерел: верхня прямокишкова артерія є прямим продовженням нижньої брижової, дві середні і дві нижні прямокишкові відходять від підчеревних артерій. Між цими артеріями здійснюються числен- ні анастомози. Венозна кров від прямокишкового венозного сплетен- ня збирається по одноіменних венах, з яких верхня продовжується в нижню брижову і впадає у ворітну вену, а інші — у систему ниж- ньої порожнистої, утворюючи між собою численні портокавальні анастомози. Розрізняють верхнє і нижнє венозне сплетення прямої кишки. Перше розташоване в підслизовому шарі, друге — нижче від останнього, у підшкірній клітковині навколо відхідника. При застої крові в цих сплетеннях виникає їх розширення (геморой). Іннерва- ція прямої кишки здійснюється парасимпатичними, симпатичними волокнами і чутливими гілками з двох, чотирьох сакральних нервів. У лімфатичній системі прямої кишки розрізняють три зони. Нижня збирає лімфу від промежинної частини кишки і відводить її в пах- винні вузли. Середня забезпечує лімфовідтік від нижньої і середньої ампулярних відділів, а верхня — від проксимальної частини прямої кишки і впадає в систему нижньобрижових лімфатичних вузлів. Пряма кишка виконує в організмі дві основні функції — зберігання і видалення екскрементів.

    376

    Випадання прямої кишки. Причиною випадання прямої кишки є недорозвинення (у дітей) або слабкість (у дорослих) м’язів тазового дна і м’яза-замикача.

    Розрізняють часткове і повне випадання прямої кишки. На по- чаткових стадіях випадає тільки слизова оболонка кишки, пізніше випадання стає повним. Кишка, яка випала, має рельєфну слизову оболонку рожевого кольору. Якщо кишка, яка випала, довго за- лишається невправимою, вона набрякає, кровить, з’являються ви- разки і защемлення. Випадання зазвичай відбувається після акту дефекації, а в окремих випадках кишка може випадати при кашлі, чиханні, крику.

    Перша допомога. При випаданні прямої кишки її потрібно впра- вити. Перед вправленням обов’язково оглянути слизову оболонку кишки, щоб виключити защемлення і некроз. Пацієнта укласти на гінекологічне крісло або в колінно-ліктьове положення, дітей мож- на укласти на спину з приведеними до живота ногами. На кишку, яка випала, накласти серветку, змочену у вазеліновому маслі, паль- цями розширюють зовнішній м’яз—замикач відхідника, і кишка вправляється. Після вправлення необхідно лежати протягом 1 год, у дітей рекомендують після вправлення зблизити сідниці і зафік- сувати їх смужкамии лейкопластиру. За неможливості вправити кишку пацієнта потрібно терміново госпіталізувати в хірургічне відділення.

    Лікування починається з консервативних заходів: виключають- ся натужування при дефекації, фізіотерапевтичне лікування (уль- тразвук, УВЧ), лікувальна фізкультура, масаж м’язів промежини. При консервативному безуспішному лікуванні застосовується опе- ративне втручання.

    Тріщини прямої кишки. Причинами тріщин прямої кишки мо- жуть бути надмірне розтягнення відхідника каловими масами, часті закрепи або рідкі випорожнення, геморой, ускладнені пологи, глис- тяна інвазія, пітниця в дітей у ділянці промежини.

    Основними клінічними симптомами є біль під час акту дефека- ції. На калових масах виявляється світла кров. При огляді відхідни- ка видно щілиноподібної форми тріщини, краї якої щільні. Тріщина часто поєднується із запаленням навколо відхідника.

    Лікування. Призначають свічки з анестезином, сидячі ванни з відваром трав (ромашки, нагідок, чистотілу), з господарським ми- лом за температури води 38—39 °С, до 10—15 хв. Після ванн реко- мендується змазувати тріщини олією шипшини або обліпихи, сол- косериловою та іншими мазями. Вирішується питання про норма- лізацію дієти. Оперативне лікування показано за відсутності ефекту від лікарської терапії.

    377

    Геморой — це варикозне розширення вен у ділянці відхідника. Причиною геморою є всі захворювання, які спричинюють застій ве- нозного кровообігу в черевній порожнині. До факторів, які можуть спричинити геморой, належать: спадкові, відсутність клапанів у ге- мороїдальних венах, сидячий спосіб життя, вагітність, а також важ- ка фізична праця, тривалий кашель, натужування при дефекації* пухлини малого таза тощо.

    Геморой може бути зовнішнім, внутрішнім, поодиноким і мно- жинним, гострим і хронічним, неускладненим і ускладненим кро- вотечею, запаленням, тромбозом, випаданням вузла, защемленням вузла.

    Клінічна картина. Захворювання починається поступово. Спо- чатку з’являються неприємні відчуття в ділянці відхідника — тяж- кість, свербіж, підвищена вологість. Ці ознаки поступово прогре- сують, пацієнти під час дефекації при натужуванні відзначають появу “шишок” із прямої кишки. При огляді гемороїдальні вузли в діаметрі становлять 1—2 см. У спокійному стані вузли перебувають у спалому стані, а при натужуванні і дефекації стають напружени- ми і щільними. У період ускладнення при кровотечі під час і після акту дефекації із прямої кишки виділяється кров. Кровотеча бу- ває різної інтенсивності, в окремих випадках наростає анемія. При огляді в ділянці шишки виявляються різної величини кровоточиві виразки. Ускладнення геморою тромбозом вузлів супроводжуєть- ся сильним болем, який посилюється при акті дефекації, затримці випорожнень. Стан пацієнта різко погіршується, якщо тромбова- ний вузол випадає і защемлюється м’язом-замикачем. З’являється різкий біль. При огляді гемороїдальний вузол щільний і болючий, червоно-синього кольору. Гемороїдальні вузли можуть запалювати- ся, тоді з’являються симптоми запалення: підвищення температури тіла, інтоксикація, сам вузол (і слизова оболонка навколо) червоного кольору, болючий і гарячий при пальпації. При внутрішніх геморо- їдальних вузлах клінічна картина більш виражена.

    Для встановлення діагнозу застосовують пальцеве обстеження прямої кишки, ректороманоскопію, лабораторне дослідження кро- ві.

    Лікування. Неускладнені форми геморою підлягають консер- вативному лікуванню. У лікуванні застосовуються лікувальна фіз- культура, нормалізація дієти для забезпечення рідких випорожнень (включають багато буряку, моркви, яблука, кефір), виключення із дієти гострих продуктів і спиртних напоїв, застосування ванночок після акту дефекації і на ніч з протизапальними травами або анти- септиками. При кровотечі призначають кровоспинні лікарські пре- парати (свічки з адреналіном, мікроклізми з 1—2 % розчином каль-

    378

    цію хлориду, дициноном), знеболювальні свічки (з анестезином, но- вокаїном). При запаленні — протизапальні засоби (свічки з іхтіолом, гідрокортизоном, антибіотики і сульфаніламідні засоби).

    Рак прямої кишки. Причиною раку прямої кишки можуть бути хронічні захворювання прямої кишки: поліпи, часті запалення, но- риці, геморой, туберкульоз.

    Клінічна картина раку прямої кишки розвивається поступово і залежить від локалізації пухлини. Рак верхнього відділу викликає симптоматику часткової кишкової непрохідності, ампулярна фор- ма супроводжується патологічними домішками в калі, а рак прямої кишки порушує функції м’яза-замикача і проявляється місцевими симптомами.

    Захворювання починається непомітно. Характерний “диском- форт прямої кишки”: після акту дефекації з’являється відчуття за- повненої кишки, тиск у промежині, тенезми, закрепи з чергуванням безпричинних проносів. Періодично настає вздуття живота, урчан- ня, стисний біль внизу живота, який віддає в промежину. Після при- йому проносних засобів або після клізми відходить велика кількість калу. Стан поступово погіршується, пацієнт втрачає апетит, худне, блідне, з’являється слабкість, знижується працездатність. Рак пря- мої кишки може ускладнитися непрохідністю кишок, кровотечею, перфорацією, нагноєнням, утворенням нориць.

    Для діагностики здійснюють рентгенологічне дослідження — ір- ригоскопію, УЗД, ректороманоскопію або колоноскопію, пальцеве обстеження прямої кишки.

    Лікування комплексне: променева терапія, хіміотерапія, опера- тивне лікування. Операцію виконують у два етапи. Спочатку забира- ється пухлина і кишка виводиться на передню черевну стінку (коло- стома). Після покращення стану проводиться другий етап операції — пластика прямої кишки.

    Парапроктит — це гнійне запалення навколопрямокишко- вої клітковини. Парапроктит може бути гострим і хронічним. За локалізацією розрізняють підшкірний, підслизовий, сіднично- прямокишковий і тазово-прямокишковий парапроктит. Розвива- ється у пацієнтів з гемороєм, проктитом, тріщинами відхідника, за- крепами.

    Клінічна частина. Захворювання починається раптово. З’являється біль у ділянці промежини біля відхідника або в прямій кишці. Біль швидко посилюється і стає пульсівним. При поверхне- вому процесі (підшкірний і сіднично-прямокишковий) пацієнт помі- чає болючі, набряклі і гіперемовані утворення в ділянці промежини. Нормально сидіти і ходити пацієнт не може. Підвищується темпе- ратура тіла і з’являються симптоми інтоксикації. При глибокому

    379

    процесі (підслизовий і тазово-прямокишковий) пацієнт скаржиться на біль у прямій кишці, який різко посилюється при акті дефекації* Для загального аналізу крові характерні лейкоцитоз, зсув лейко» цитарної формули вліво, збільшення ШОЕ. Діагностику проводять пальпацією промежини або пальцевим обстеженням прямої кишки»

    Лікування парапроктиту — негайне оперативне втручання. У лікуванні обов’язково призначають антибіотики, сульфаніламідні препарати, вітаміни. Перев’язки виконують щоденно, догляд та- кий, як і при геморої. ;

    Хронічний парапроктит характеризується в’ялим перебігом, пе* ріодичними загостреннями і появою нориць (фістул). За локалізаці- єю розрізняють підшкірний, підслизовий, сіднично-прямокишковий і тазово-прямокишковий. Нориці можуть бути неповними (поверх- невими або внутрішніми) і повними, коли нориця з’єднує просвіт прямої кишки з промежиною.

    Причинами переходу гострого процесу в хронічний є: слабка опірність організму, погане загоєння рани, проникнення в рану калу і газів, обширний гнійний процес.

    При загостренні з’являються біль, набряк м’яких тканин, гіпе- ремія, підвищення температури тіла. Утворений гнояк самостійно розкривається з утворенням нориць. Із норицевого ходу виділяють- ся гази, кал і гній, які пацієнт помічає у себе на білизні.

    Для діагностики нориці використовують зонд, введений у нори- цю; фістулографія — це рентгенологічне дослідження з уведенням контрастної речовини в норицю; введення в норицю 1 % розчину метиленового синього або брильянтового зеленого і тампона в пряму кишку.

    Лікування має бути оперативне. Основні принципи лікування полягають у повному висіченні нориці, забезпеченні перебігу рано- вого процесу без ускладнення, підвищенні захисних сил організму. Догляд за пацієнтом проводиться так, як і при геморої.

    ОБСТЕЖЕННЯ ПРЯМОЇ КИШКИ РЕКТАЛЬНИМ ДЗЕРКАЛОМ

    Показання: захворювання прямої кишки і навколовідхідникової ділянки (геморой, поліпи, пухлини, нориці, виразки, сторонні тіла), а також оперативні втручання на прямій кишці (висічення тріщин, гемороїдальних вузлів, поліпів, закриття внутрішнього отвору но- риць тощо).

    380

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    Обладнання

    Ректальне дзеркало, рукавички, вазелін, стерильний лоток, марлеві серветки

    Підготовка мед- працівника до маніпуляції

    1. Помити руки з милом, висушити, надіти рукавички.

    2. Надягнути фартух.

    3. Бранші ректального дзеркала зма- зати вазеліном

    Для інфекційної безпеки

    Не допускається забруднення одя- гу

    Забезпечується легке введення дзеркала

    Підготовка па- цієнта до мані- пуляції

    1. Попередити пацієнта про мету і хід маніпуляції, отримати згоду на її проведення.

    2. Пацієнту надати колінно- ліктьового положення

    Дотримуються права пацієнта на отримання інфор- мації

    Забезпечується доступність обсте- ження

    Техніка прове- дення маніпу- ляції

    1. Бранші ректального дзеркала обе- режно ввести в пряму кишку.

    2. Розвести бранші дзеркала і, зміщу- ючи по колу за ходом годинникової стрілки, оглянути слизову оболонку прямої кишки і навколовідхіднико- ву ділянку. Слід звертати увагу на:

    • колір слизової оболонки;

    • наявність інфільтратів, пухлин, виразок, тріщин;

    • вміст прямої кишки.

    1. Після закінчення огляду бранші дзеркала звести і вийняти з прямої кишки

    Досягається умо- ва маніпуляції Забезпечується огляд

    Досягається за- кінчення маніпу- ляції

    Дезінфекція

    Ректальне дзеркало занурити в дез- інфекційний розчин згідно з чинни- ми наказами й інструктивними лис- тами МОЗ України

    Для дезінфекції

    ПАЛЬЦЕВЕ ОБСТЕЖЕННЯ ПРЯМОЇ КИШКИ

    Показання: біль, патологічні виділення із прямої кишки, пору- шення функцій прямої кишки, захворювання органів черевної по- рожнини. Протипоказання: відносним протипоказанням для обстеження прямої кишки є защемлення або тромбоз гемороїдальних вузлів.

    381

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    Обладнання

    Рукавички, вазелін, стерильний лоток, марлеві серветки

    Підготовка мед- працівника до ма- ніпуляції

    1. Помити руки з милом, висуши- ти, надіти рукавички.

    2. Надягнути фартух.

    3. Надіти рукавички, вказівний палець правої руки змазати вазе- ліном

    Для інфекційної безпеки і Не допускаєть- ; ся забруднення одягу | Забезпечується легке введення ' пальця '

    Підготовка пацієн- та до маніпуляції

    1. Попередити пацієнта про мету і хід маніпуляції, отримати згоду на її проведення.

    2. Пацієнту надати колінно- ліктьового положення

    Дотримуються права пацієнта на отримання інфор- ї мації

    Забезпечується доступність об- стеження і

    Техніка проведен- ня маніпуляції

    1. Провести візуальний огляд про- межини, звернути увагу на стан шкіри навколо відхідника.

    2. Пальцями лівої руки розвести сідниці й оглянути навколовідхід- никову ділянку.

    3. Другий палець правої руки ввести в пряму кишку (мал. 126) і, рухаючись по колу за ходом го- динникової стрілки, провести об- стеження ампули прямої кишки, звертаючи при цьому увагу на:

    • стан зовнішнього м’яза— замикача відхідника;

    • стан прилеглих тканин, слизо- вої оболонки;

    • наявність і характер патологіч- них утворень (болючість, розміри, консистенція, рухомість);

    • у чоловіків — розмір і консис- тенцію простати, у жінок — стан матки і придатків.

    1. Після закінчення пальцево- го обстеження оглянути палець. Звернути увагу на наявність слі- дів крові, гною, слизу тощо

    Виявляються па-

    {

    ТОЛОГ1ЧН1 зміни : шкіри

    Досягається ви- явлення патоло- гічних процесів | Досягається ви- явлення патоло- ] гічних процесів |

    Забезпечується виявлення пато- логічних виді- лень

    382

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    Дезінфекція

    Використані рукавички занурити у дезінфекційний розчин згідно 3 наказами й інструктивними лис- тами МОЗ України

    Для дезінфекції

    ДОГЛЯД ЗА ПАЦІЄНТОМ з колостомою

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    Обладнання

    Стерильний перев ’язувальний мате- ріал, лоток, вазелін, бинт, бандаж, пінцет, ножиці, розчин фурацилі- ну 1:5000 або 1 % розчин бетадину, паста Лассара

    Особливості до- гляду

    1. Регулярно змінювати пов’язку.

    2. Пов’язку накладати так, щоб вона не сповзала при рухах пацієнта.

    3. Після кожного випорожнення па- цієнта проводити туалет шкіри.

    4. Шкіру навколо нориці змазува- ти індиферентними мазями (паста Лассара, цинкова мазь).

    5. На виступаючу слизову оболонку кишки накладати пов’язку з вазелі- ну і зафіксовувати бинтом або бан- дажем.

    Запам’ятай! Для фіксації пов’язки рекомендовано застосовувати кле- ол, а не лейкопластир, так як остан- ній спричинює подразнення шкіри і появу дерматиту.

    1. Після формування нориці і заго- єння рани слід проводити щоденні ванни і навчити пацієнта користу- ватися калоприймачем.

    2. При затримці калу потрібно зро- бити клізму через отвір нориці.

    3. Навчити пацієнта очищувати кишки через отвір нориці і регулю- вати акт дефекації при закрепах:

    Запобігання по- дразненню і за- паленню шкіри навколо нориці Досягається ін- фекційна безпека Запобігання по- дразненню шкіри Запобігання ма- церації шкіри

    Досягається зво- ложення кишки

    Запобігання по- дразненню шкіри

    Досягається очи- щення кишок

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    а) 2 рази на добу вводити в кишко- ву норицю гумовий зонд і за допо- могою кухоля Есмарха, що приєд- наний до його зовнішнього кінця, вливати в кишку 500—600 мл води або 150—200 мл рослинної олії;

    б) після відходження калу в нори- цю слід ввести марлевий тампон, змащений вазеліном, поверх нього покласти сухі серветки, які зафік- сувати бинтовою пов’язкою або бан- дажем

    Досягається по- слаблювальний ефект

    Досягається на деякий час за- тримка виділен- ня вмісту кишок

    НАКЛАДАННЯ КАЛОПРИЙМАЧА

    Показання: калоприймач накладається після сформованої нори- ці і загоєння післяопераційної рани.

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    Обладнання

    Стерильний перев’язувальний ма- теріал, пінцети, ножиці, лотки, 1 % розчин бетадину, розчин фу- рациліну 1:5000, бинт, калоприй- мач (мал. 127)

    Підготовка мед- працівника до ма- ніпуляції

    Руки помити з милом, висушити, обробити спиртом, надіти рука- вички

    Для інфекційної безпеки

    Підготовка пацієн- та до маніпуляції

    1. Пояснити пацієнту мету і хід маніпуляції.

    2. Надати пацієнту положення ле- жачи.

    3. Пояснити пацієнту переваги користування одноразовим кало- приймачем

    Дотримується право пацієнта на отримання інфор- мації

    Забезпечується умова маніпуля- ції

    Для зручності й особистої гігієни

    Техніка проведен- ня маніпуляції

    1. За допомогою мірки, яка дода- ється, слід виміряти діаметр отво- ру нориці.

    2. На паперовій наклейці, що по- криває липку пластинку, окрес- лити контури нориці.

    Визначаються розміри нориці

    Переносяться контури нориці на липку плас- тинку

    384

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    1. Вирізати отвір у нижній плас- тинці відповідно до намальованої лінії, залишаючи при цьому не менше ніж 5 см до кільця, де фік- сується мішечок.

    2. Шкіру навколо нориці насухо витерти серветками.

    3. Зняти захисну плівку з липкої пластинки і щільно притиснути її до шкіри навколо отвору нориці.

    4. До кільця липкої пластинки за- кріпити мішечок, який слід змі- нювати у міру наповнення

    Профілактика витікання вмісту нориці повз мі- шечок

    Для приклеюван- ня липкої плас- тинки Досягається фіксація липкої пластинки Забезпечується герметичність калоприймача

    ПІДГОТОВКА ПАЦІЄНТА ДО РЕКТОРОМАНОСКОПІЇ

    Показання: кишкові кровотечі, геморой, хронічні запальні про- цеси, злоякісні пухлини, поліпи, виразки прямої кишки, хронічна дизентерія, амебіаз тощо.

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    Обладнання

    Кухоль Есмарха з гумовою трубкою і наконечником, вазелін, миска, ректороманоскоп, гумові рукавич- ки

    Підготовка мед- працівника до маніпуляції

    Руки помити з милом, висушити, обробити спиртом, надіти рукавич- ки

    Для інфекційної безпеки

    Підготовка паці- єнта до маніпу- ляції

    1. За 2—3 дні до обстеження паці- єнту дати послаблювальні засоби (20 % розчин магнію сульфату по 1 столовій ложці три рази на день).

    2. Увечері перед дослідженням па- цієнту зробити 2 очисні клізми з ін- тервалом у 30 хв.

    3. Дозволити пацієнту легку вечерю (наприклад, чай з печивом).

    4. Уранці, за 2 год до дослідження, зробити пацієнту очисну клізму, звільнити кишки до чистої води.

    Досягається про- носний ефект

    Забезпечується очищення прямої і сигмоподібної кишок

    Для розванта- ження кишок Досягається очи- щення нижніх відділів кишок

    13 9-240

    385

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    1. Дослідження проводити натще- серце.

    2. Перед дослідженням пацієнту ви- порожнити сечовий міхур.

    3. Пояснити пацієнту хід і мету ма- ніпуляції і отримати згоду на її про- ведення

    4. Скласти і підготувати до роботи ректороманоскоп.

    5. Пацієнту надати колінно-ліктьово- го положення з опущеними стопами за край ректороманоскопічного стола.

    6. Введення ректороманоскопа й огляд нижніх відділів кишок здій- снює лікар, а медсестра допомагає йому під час маніпуляції (мал. 128)

    Досягається умо- ва маніпуляції Для ефективного проведення мані- пуляції

    Забезпечується право пацієнта на отримання інфор- мації

    Необхідна умова маніпуляції Забезпечується вільне введення приладу

    Досягається осно- вна мета маніпу- ляції

    Дезінфекція

    Розібрати ректороманоскоп, про- вести дезінфекцію і передстериліза- ційну обробку згідно з модулем

    Для дезінфекції

    НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ТРАВМАХ ПРЯМОЇ КИШКИ

    Ушкодження прямої кишки виникають унаслідок різних травм. Здебільшого причиною ушкоджень є побутовий, спортивний, автодо- рожний та виробничий травматизм. Найчастіше ушкодження супро- воджуються поєднаною травмою промежини та прямої кишки. Вони можуть бути закритими (садна, гематоми) та відкритими (з порушен- ням цілості шкіри промежини, слизової оболонки прямої кишки).

    Діагноз підтверджується під час огляду, пальцевого обстеження прямої кишки та ректороманоскопії.

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    Встановлення діа- гнозу на основі: а) скарг

    Скарги на біль у ділянці прямої кишки, виділення крові під час де- фекації, наявність рани, іноді виді- лення кишкового вмісту через неї, порушення функції зовнішнього м’яза — замикача відхідника.

    386

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    б) анамнезу за- хворювання

    в) об’єктивного обстеження

    Закрита травма, падіння на тверді предмети промежиною або відхід- никовою ділянкою, а також прони- каючі поранення живота і таза.

    При огляді визначається рана, іно- ді з підтіканням кишкового вмісту або відходженням газів через неї, деформація відхідника, а в тяжких випадках — флегмона параректаль- ної клітковини і симптоми подраз- нення очеревини

    Пальцеве об- стеження і обстеження ректальним дзер- калом доцільно виконувати під наркозом

    Невідкладна до- помога

    1. Ввести знеболювальні засоби.

    2. Обробити рану згідно з модулем і накласти асептичну пов’язку

    Для знеболювання

    Профілактика

    інфікування

    Транспортування

    Пацієнта транспортувати в поло- женні лежачи в хірургічний стаціо- нар або спеціалізоване проктологіч- не відділення

    Досягається спе- ціалізоване ліку- вання

    Лікування пацієнта полягає у видаленні стороннього предмета з прямої кишки. Однак слід пам’ятати, що їх видалення буває інколи складною та болючою процедурою, тому краще пацієнта направити до хірурга або лікаря-проктолога. У тяжких випадках сторонні тіла ви- даляють під наркозом або із застосуванням знеболювальних засобів.

    ДОГЛЯД ЗА ПАЦІЄНТАМИ ПІСЛЯ ПРОКТОЛОГІЧНИХ ОПЕРАЦІЙ

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    Обладнання

    Стерильний перев’язувальний мате- ріал, лотки, хірургічні інструменти, 70 % розчин етилового спирту, розчин фурациліну 1:5000, 3 % розчин водню пероксиду тощо

    1. Спостерігати за виконанням пацієн- том призначеного режиму лікування і харчування.

    2. Спостерігати за станом психіки па- цієнта, функціонуванням серцево- судинної, дихальної систем, травного тракту, сечових органів.

    3. Стежити, щоб постіль була чистою, сухою і зручною, матрац накрити кле- йонкою.

    Досягається ефективність лі- кування Забезпечується своєчасне вияв- лення ускладнень

    Забезпечується гігієнічний ком- форт пацієнта

    387

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    1. За призначенням лікаря вводити знеболювальні і снодійні препарати.

    2. Згідно з призначеннями проводити парентеральне харчування, оскільки при великих проктологічних операці- ях пацієнт втрачає від 4 до 5 л рідини. Таку кількість рідини пацієнт повинен отримати парентерально і, по можли- вості, перорально.

    3. 3 3—4-ї доби пацієнта перевести на природне харчування (безклітковинна дієта).

    4. Стежити за раціональним харчуван- ням пацієнта. Пацієнтам, які оперовані під місцевою анестезією, дозволяється їсти в день операції, а пацієнтам, які опе- ровані під наркозом, — у день операції тільки пити, а їжу споживати з 2-ї доби.

    5. Проводити пацієнтам дихальну гім- настику, содові інгаляції, ставити гір- чичники, відповідно до призначень вводити відхаркувальні засоби з метою усунення гіповентиляції легень, від- новлення дренажної функції бронхів і зменшення в’язкості мокротиння.

    6. Рекомендувати пацієнтам самостійно повертатися в ліжку з 1-го дня операції, у подальшому припіднімати їм голо- вний кінець ліжка, за показаннями вво- дити серцеві й антикоагулянті засоби.

    7. При затримці сечовипускання з до- зволу лікаря пацієнту надати бокового положення або положення сидячи.

    8. Стежити за випорожненнями. При відсутності випорожнень на наступний день після операції пацієнту зробити очисну клізму.

    9. Після кожного акту дефекації про- водити пацієнту сидячу ванну зі слаб- ким розчином калію перманганату або господарським милом.

    Усуваються бо- льові відчуття і забезпечується повноцінний сон Досягається корекція метабо- лічних процесів і профілактика післяоперацій- них ускладнень

    Виключаються хліб, фрукти, мо- лочні продукти Досягається ефективність лі- кування

    Для профілакти- ки пневмонії

    Не допускаються тромбоемболічні і дихальні усклад- нення

    Полегшується самостійне сечо- випускання Запобігання трав- муванню після- операційної рани твердими калови- ми масами Для туалету піс- ляопераційної рани

    388

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    1. Слідкувати за трубкою в прямій кишці.

    2. Доглядати за кишковими нориця- ми згідно з модулем “Догляд за коло- стомою”.

    3. Проводити перев’язки (див. модуль “Методика і техніка перев’язки”). У разі потреби вводити масляні тампони і гумові дренажі в пряму кишку

    Для контролю

    відходження

    газів

    Запобігання ма- церації шкіри навколо нориці Досягається міс- цеве лікування ран

    Мал. 126. Пальцеве обстеження Мал. 127. Калоприймач прямої кишки

    Мал. 128. Проведення ректоро- маноекопії

    ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

    1. Методи обстеження прямої кишки.

    2. Особливості підготовка пацієнта до обстеження прямої кишки.

    3. Ушкодження прямої кишки. Види ушкоджень. Особливості надання невідкладної допомоги.

    4. Особливості догляду за пацієнтами з колосгомою.

    5. Ранні ознаки раку прямої кишки.

    6. Допомога пацієнту з випаданням і защемленням прямої кишки.

    7. Де вас звернувся пацієнт В., 24 роки, зі скаргами на біль у ді- лянці прямої кишки, який посилюється під час акту дефекації. Із анамнезу з’ясовано, що має закрепи, випорожнюється раз на 3 дні. Об’єктизно: при огляді прямої кишки виявлено тріщину розмірами 1x0,2 см з рівними краями, дно покрите грануляціями. Складіть план лінування і догляду за пацієнтом.

    8. У хірургічному відділенні на стаціонарному лікуванні перебу- ває пацієнт із клінікою гострого парапроктиту. Виберіть методи лі- кування, передопераційної підготовки і післяопераційного догляду.

    УШКОДЖЕННЯ І ЗАХВОРЮВАННЯ СЕЧОВИХ І СТАТЕВИХ ОРГАНІВ

    До сечових органів належать нирки, які продукують сечу, і ор- гани, що накопичують і виводять сечу: сечоводи, сечовий міхур та сечівник.

    Нирка (геп) — це парний орган, який знаходиться в поперековій ділянці на задній стінці черевної порожнини, розташований позаоче- ревинно. Права нирка розміщена на рівні XII грудного, III попереко- вого хребців, ліва — на рівні XI грудного, II поперекового хребців. Ліва нирка розташована на 1/2 хребця вище від правої. Нирка має бобоподібну форму. У ній розрізняють опуклу передню поверхню, плоску задню, заокруглений верхній і гострий нижній кінці, ввіг- нутий присередній і опуклий бічний краї. На присередньому краї розміщуються ворота нирки, через які в орган входять ниркова ар- терія, нерви, а виходять сечовід, ниркова вена, лімфатичні судини. Усі ці анатомічні утворення формують ниркову ніжку, яка фіксує орган у певному анатомічному положенні. Крім неї до фіксуючого апарату належать: фіброзна оболонка, що прилягає до паренхіми нирки, за нею розміщена жирова капсула і ззовні — ниркова фасція, яка має передній та задній листки. Нирка лежить у м’язовому ложі, що утворене великим поперековим м’язом і квадратним м’язом по- переку. На фронтальному зрізі нирки видно, що в ділянці його при- середнього краю розташована ниркова пазуха. Вона заповнена су- динами, нервами, жировою клітковиною; крім того, тут є малі та великі чашечки, що відкриваються у ниркову миску. Паренхіма нирки побудована з кіркової тканини, що знаходиться по перифе- рії, і мозкової тканини, яка має вигляд ниркових пірамід. Основами піраміди обернені до поверхні нирки, а верхівками — у ниркову па- зуху. Верхівки пірамід з’єднуються по дві або декілька й утворюють підвищення — сосочки. Усього в нирці є близько 12 сосочків, кож- ний з яких має отвори, через які сеча виділяється в малі чашечки. Ниркова речовина заходить між пірамідами й утворює ниркові стов- пи. Мозкова речовина заходить у кіркову в ділянці основи пірамід і утворює мозкові промені. Мікроскопічно нирка являє собою складну трубчасту залозу, трубочки якої мають назву ниркових (сечових) ка- нальців. Сліпий кінець кожного ниркового канальця у вигляді дво- стінної чашечки — капсули клубочка (ШумлянськогоВоумена) — охоплює клубочок кровоносних капілярів і щільно до них прилягає. Це дає можливість воді і речовинам, що розчинені в ній, легко про- ходити в порожнину капсули. Структурною морфофункціональною

    391

    одиницею нирки є нефрон. Він складається з ниркового тільця, від якого відходять проксимальний відділ нефрона, петля нефрона (пет- ля Генле), дистальний відділ. Нефрон є місцем утворення сечі. Дис- тальні відділи нефрона впадають у збірні трубочки. Ці канальці роз- міщені у пірамідах і виводять сечу в малі чашечки, відкриваючись на верхівці пірамід. Далі сеча потрапляє у великі чашечки, з них — у ниркову миску. Миска продовжується у сечовід, який впадає в се- човий міхур.

    Артеріальну кров до нирки несе ниркова артерія, яка у воро- тах ділиться на 4—5 гілок. Кожна гілка кровопостачає певну ді- лянку, що має назву сегмента. Від цих гілок відходять міжчасткові артерії, які на межі кіркової та мозкової речовини утворюють дуги. Від останніх починаються короткі приносні судини, що утворюють клубочки капілярів. З кожного клубочка виходять виносні суди- ни, які навколо канальців формують другу капілярну сітку. З цієї сітки беруть початок вени. Вони йдуть поруч з одноіменними ар- теріями, потім зливаються в ниркові вени, які впадають у нижню порожнисту вену. Отже, у нирці розташовані дві капілярні сітки. Кров з артерії потрапляє у капіляри, а потім — знову в артерію. Ця особливість розгалуження артеріальних судин отримала назву “чудесної сітки” нирки.

    Сечовід (игеіег) — це трубка завдовжки близько ЗО см. Він по- чинається від ниркової миски, йде вниз по задній черевній стінці і підходить під гострим кутом до дна сечового міхура. Сечовід має черевну і тазову частину, окремо вирізняють ту його ділянку, що знаходиться в середині стінки сечового міхура. Стінка сечовода по- будована із слизової, м’язової і зовнішньої сполучнотканинної (ад- вентиція ) оболонок. М’язова оболонка складається з двох шарів: зо- внішнього і внутрішнього (циркулярного). їх скорочення просуває сечу до сечового міхура.

    Сечовий міхур (уезіса игіпагіа) — це непарний порожнистий ор- ган, який є резервуаром для сечі. Остання виводиться з нього через сечівник. Порожній сечовий міхур розміщений у порожнині малого таза за лобковим симфізом і відокремлений від нього шаром пухкої клітковини. При наповненні сечею він піднімається вище лобка. Ззаду від сечового міхура в чоловіків розташовані сім’яні міхурці та пряма кишка, а в жінок — матка і піхва. У сечовому міхурі розрізня- ють такі частини: дно (нижня частина), тіло (середня частина), вер- хівку (верхня загострена частина). Очеревиною порожній сечовий міхур покритий екстраперитонеально, а наповнений, піднімаючись над лобком, піднімає очеревину, яка покриває його з трьох боків, за- лишаючи його передню поверхню не покритою. Це дає змогу робити прокол сечового міхура через передню черевну стінку, не заходячи в порожнину очеревини.

    392

    Стінка сечового міхура складається з таких оболонок: слизової, м’язової й адвентиційної (там, де він не покритий очеревиною). Сли- зова оболонка утворює складки, які розправляються при наповненні сечового міхура. У його нижній частині розташований внутрішній отвір сечівника. Позаду цього отвору помітний трикутник міхура, де немає складок. Його верхні кути утворені отворами сечоводів. М’язова оболонка має три шари, які формують м’яз, що виштовхує сечу. Циркулярні м’язові волокна навколо сечівника утворюють м’яз—замикач сечівника.

    Сеча із ниркової миски по сечоводах потрапляє у сечовий міхур. Пересуванню сечі по сечоводах сприяють їх перистальтичні рухи. Утворення сечі проходить безперервно, а сечовий міхур вивільняєть- ся періодично, у міру наповнення. У ділянці переходу сечового міху- ра в сечівник є два м’язи-замикачі. Один із них — це м’яз—замикач сечового міхура, закриває вихід із нього. Другий м’яз-замикач за- криває сечівник. За відсутності сечовипускання м’язи-замикачі за- криті, сеча збирається у сечовому міхурі.

    У нормі в сечоводи сеча не надходить, оскільки при наповненні міхура м’язовий шар його стінок стискається і закриває отвори сечо- водів.

    Сечовий міхур іннервується симпатичними і парасимпатичними нервами. Стінки сечового міхура при збудженні парасимпатичних нервів скорочуються, м’яз-замикач розслаблюється, відбувається сечовипускання. Сечовипускання — рефлекторний акт, який по- чинається із подразнення барорецепторів сечового міхура при роз- тягненні сечею його стінки. Подразнення від барорецепторів по афе- рентних нервах передається до центру сечовипускання у крижовому відділі спинного мозку. Звідси по парасимпатичних нервах подраз- нення переходить до сечового міхура, викликаючи сечовипускання. Спіральний центр регулюється вищими відділами центральної нер- вової системи: кора великих півкуль і середній мозок гальмують, а задній відділ гіпоталамуса стимулює його активність. Стійкий кор- тикальний контроль сечовипускання формується під кінець другого року життя дитини.

    Гостра затримка сечовипускання. Це мимовільна затримка ви- порожнення сечового міхура. Причиною можуть бути захворювання сечової і статевої систем (аденома простати, пухлина сечового міху- ра, камені сечівника, стриктури сечівника, парафімоз, ушкодження сечівника) і захворювання, не пов’язані з патологією сечової систе- ми (калові камені, захворювання центральної нервової системи, піс- ля пологів і операцій на органах черевної порожнини).

    Клінічна картина. При затримці сечовипускання пацієнти скаржаться на неможливість помочитися, наростаючий розпираю-

    393

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    Обладнання

    Шприц на 20 мл, тонка голка для міс- цевої анестезії, товста голка, 70 % розчин етилового спирту, 0,5 % роз- чин новокаїну, стерильні серветки, кульки, поліхлорвінілова трубка з перехідником, лейкопластир

    Підготовка па- цієнта до мані- пуляції

    1. Пояснити пацієнту хід маніпуля- ції й отримати згоду на її проведен- ня.

    2. Допомогти пацієнту зручно лягти на спину.

    3. У надлобковій ділянці зголити волосся.

    4. Шкіру в надлобковій і здухвин- них ділянках обробити 1 % розчи- ном бетадину і 70 % розчином ети- лового спирту

    Дотримується право пацієнта на отримання інфор- мації

    Розслаблюються м’язи живота

    Для інфекційної безпеки

    394

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    Підготовка ме- дичного праців- ника

    Вимити руки, висушити, надіти стерильні рукавички.

    Для інфекційної безпеки

    Техніка прове- дення маніпу- ляції

    1. Пальпацією і перкусією визначи- ти межі сечового міхура.

    2. По серединній лінії на 2 см вище лобка місце проколу знеболити 0,5 % розчином новокаїну.

    3. Товстою пункційною голкою 3 приєднаним до неї шприцом про- колоти черевну стінку в суворо пер- пендикулярному напрямку (мал. 129).

    Запам’ятай! Під час проколу слід постійно підтягувати поршень на себе.

    Відчуття “провалу” голки і поява в шприци сечі свідчить про потра- пляння голки в сечовий міхур.

    1. Для зручності випускання сечі від’єднати шприц, а до голки при- єднати гумову трубку.

    2. Після припинення витікання сечі вийняти голку, місце проколу обро- бити 1 % розчином бетадину.

    3. Накласти асептичну пов’язку.

    Не допускається пошкодження ор- ганів черевної по- рожнини

    Досягається місце- ве знеболення

    Виконується осно- вний етап маніпу- ляції

    Досягається ефек- тивність маніпу- ляції

    Для інфекційної безпеки

    Дезінфекція

    Хірургічний інструментарій зану- рити в дезінфекційний розчин і про- вести передстерилізаційну обробку згідно з наказами та інструктивни- ми листами МОЗ України

    Сечокам’яна хвороба. Причинами сечокам’яної хвороби є гіпові- таміноз (особливо вітаміну А), зміни білкового обміну і рН сечі, часті запальні процеси в сечових шляхах.

    Клінічно захворювання проявляється нирковою колькою. Силь- ний біль з іррадіацією вниз живота є характерним для проходження каменю. Тупий, ниючий біль, який викликає відчуття важкості в попереку при відсутності іррадіації, відзначається за наявності ве- ликих каменів ниркової миски. Крім ниркової кольки спостеріга- ються підвищення температури тіла, нудота, блювання, метеоризм,

    395

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    Обладнання

    Клейонка, миска, кухоль Есмарха, вода, рицинова олія, вазелін, шта- тив, наконечники,рукавички

    Підготовка мед- працівника до маніпуляції

    Помити руки з милом, висушити, надіти рукавички

    Досягається інфек- ційна безпека

    Підготовка па- цієнта до мані- пуляції

    1. Пояснити пацієнту мету і хід ма- ніпуляції.

    2. За 2 дні до дослідження пацієнту обмежити вживання продуктів, які містять клітковину (чорного хліба, картоплі, капусти тощо).

    3. Напередодні, після обіду, пацієн- ту дати випити ЗО—50 мл рицино- вої олії.

    4. Увечері, напередодні досліджен- ня, та зранку пацієнту зробити дві очисні клізми до чистої води.

    5. Попередити пацієнта про те, що маніпуляція буде виконуватись на- тщесерце

    Досягається право пацієнта на отри- мання інформації Запобігання газо- утворенню в киш- ках

    Досягається очи- щення кишок

    Забезпечується очищення кишок

    Забезпечується

    інформативність

    дослідження

    Обов’язки ме- дичної сестри

    1. Пацієнта доставити в рентгенка- бінет на каталці або своїм ходом, залежно від тяжкості його стану.

    Досягається безпе- ка пацієнта

    396

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    1. Пацієнту допомогти лягти на рентгенологічний стіл.

    2. Після проведеного дослідження пацієнта доставити назад в палату

    Досягається умова маніпуляції

    Дезінфекція

    Дезінфекцію використаного інстру- ментарію провести згідно з наказом №720

    Для інфекційної безпеки

    Лікування. Пацієнта з нирковою колькою необхідно госпіталі- зувати в урологічне відділення. У період ремісії пацієнт проходить амбулаторне лікування. При нирковій кольці пацієнту вводять знеболювальні засоби і спазмолітики, призначають теплі ванни і грілки, сечогінні засоби і рекомендують багато пити. При приєд- нанні пієлонефриту вводять антибіотики. В амбулаторних умовах лікування проводиться препаратами, які розчиняють камені (ма- гурліт, фітолізин, блемарек тощо), сечогінними відварами трав, а також ультразвукова літотрипсія. Хірургічне лікування полягає у видаленні каменів петлею, яка вводиться за допомогою цистоскопа в сечовід, видаленні каменів при операції пієлотомії і цистотомії або видаленні нирки (при коралових каменях) — нефректомії. Па- цієнтам з рецидивним перебігом сечокам’яної хвороби признача- ють санаторно-курортне лікування. Важлива роль у профілактиці захворювання належить правильному харчуванню і здоровому спо- собу життя.

    НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОПОМОГИ ПРИ НИРКОВІЙ КОЛЬЦІ

    Послідовність

    заходів

    Дані обстеження пацієнта і характер заходів

    Примітка

    Встановлення діа- гнозу на основі:

    а)скарг

    б) анамнезу захво- рювання

    Скарги на сильний біль у попе- рековій ділянці з іррадіацією в пахвинну ділянку або зовнішні статеві органи, часте болюче сечо- випускання, нудоту, блювання, наявність крові в сечі.

    В анамнезі напади болю, захво- рювання нирок, сечокам’яна хво- роба, зміни в сечі (гематурія, піу- рія), розлади сечовипускання, від- ходження каменів із сечею.

    397

    Послідовність

    заходів

    Дані обстеження пацієнта і характер заходів

    Примітка

    в) об’єктивного об- стеження

    Пацієнт неспокійний, часто змі- нює положення від нестерпного болю, можливі нудота і блювання, позитивний симптом Пастернаць- кого

    Перша допомога

    1. Заспокоїти пацієнта.

    2. Покласти теплу грілку на по- перекову ділянку, а якщо немає протипоказань — виконати теплу ванну.

    3. Ввести спазмолітичні засоби: папаверин, но-шпу, платифілін, баралгін внутрішньом’язово або внутрішньовенно

    Досягається розслаблення непосмугованих м’язів і усунення болю

    Досягається усу- нення спазму і больового нападу

    Транспортування

    Пацієнта транспортувати в уро- логічне відділення. Під час тран- спортування стежити за загаль- ним станом пацієнта

    Досягається ефективне ліку- вання

    Гідронефроз — це прогресуюче розширення ниркової миски і ча- шечок, яке виникає внаслідок утруднення відтікання сечі з нирки. Причинами такого захворювання можуть бути пієлонефрит, гломе- рулонефрит, нефроптоз, туберкульоз і пухлини, камені нирок, вро- джена патологія нирок.

    Клінічна картина. Захворювання починається поступово. З’являється біль різного характеру — від ниючого тупого до напа- дів ниркової кольки. Часто відзначаються зміни в сечі: з’являється кров від мікрогематурії до сильної кровотечі, лейкоцити при запаль- ному процесі. При пальпації нирка збільшена в розмірах, болюча і легко зміщується. У подальшому спостерігаються загальні симпто- ми: слабкість, підвищена втомлюваність, зниження апетиту, схуд- нення. Основні методи діагностики гідронефрозу — рентгенологіч- ні, за допомогою яких визначається розширення чашечки і ниркової миски, непрохідність сечі по сечоводах, збільшення нирки.

    Лікування тільки оперативне: усунення причини захворювання або нефректомія.

    Паранефрит — це запалення навколониркової жирової клітко- вини. Розрізняють первинний і вторинний паранефрит. Первинний розвивається внаслідок безпосередньої травми, при ранах або забит- ті поперекової ділянки з наступним інфікуванням і нагноєнням нав- колониркової гематоми чи занесенні інфекції гематогенним шляхом у навколониркову клітковину з віддалених гнійних вогнищ (абсцес,

    398

    ангіна, мастит тощо). Вторинний розвивається як ускладнення гнійно-запального процесу в нирках.

    Клінічна картина. Захворювання починається раптово. З’являються озноб, підвищення температури тіла до 38—40 °С, за- гальна слабкість. Тільки на 4—5-й день захворювання з’являються місцеві симптоми: біль у поперековій ділянці з іррадіацією в стегно. При пальпації поперекової ділянки відзначаються болючість, на- пруження м’язів спини, відчуття ригідності м’язів на боці захворю- вання. Симптом Пастернацького позитивний.

    Для пітвердження діагнозу проводять рентгенологічне дослі- дження, УЗД.

    Лікування. З паранефритом пацієнт скеровується на лікування в урологічне відділення. Спочатку проводиться консервативне ліку- вання: призначаються антибіотики, сульфаніламідні препарати, за- гальноукріплювальні і дезінтоксикаційні засоби, УВЧ, ультразвук на боці захворювання. Якщо терапія не дає бажаного ефекту, прово- диться оперативне втручання — розкриття і дренування гнояка.

    Гострий епідидиміт — це запалення над’яєчка. Орхіт — запален- ня яєчка. Часто запалюються одночасно яєчко і над’яєчко. Причиною можуть бути інфекційні і вірусні захворювання (паротит, грип, пнев- монія), захворювання, які викликають застій крові в органах малого таза і калитки (алкоголь, онанізм, верхова їзда), різні травми.

    Клінічна картина. Захворювання починається гостро, з’являється різкий інтенсивний біль у калитці з іррадіацією в пах- винну ділянку і куприк, підвищення температри тіла до 38—40 °С. Яєчко і над’яєчко збільшені, ущільнені і напружені. Шкіра калитки набрякла, стає червоною, напруженою, гарячою на дотик, складки згладжуються. Пацієнта з такою клінічною картиною слід терміно- во госпіталізувати в урологічне відділення.

    У лікуванні застосовують блокаду сім’яного канатика для знебо- лювання, накладання суспензорія з маззю Вишневського, введення антибіотиків і дезінтоксикаційних засобів. Показані спокій, місцеве застосування холоду 2—3 дні. При утворенні абсцесу показана опе- рація — розкриття і дренування гнояка.

    Перекрут яєчка частіше трапляється в дитячому віці. Причи- ною є відносно довгий сім’яний канатик, подовжена власна зв’язка яєчка, широка піхвова порожнина яєчка. При травмах, фізичному напруженні або різких рухах може виникнути перекрут у ділянці сім’яного канатика.

    Клінічна картина зумовлена порушеним кровопостачанням яєчка. З’являється біль у пахвинній ділянці і калитці. Біль супрово- джується нудотою, блюванням, запамороченням, затримкою сечо- випускання. Приєднуються симптоми гострого живота. При огляді

    399

    пацієнта видно набряк і гіперемію калитки, яєчко болюче, ущільне- не, збільшене в розмірах і підтягнуте до кореня калитки. При паль- пації живота спостерігається болючість, напруження м’язів внизу живота. Перекрут яєчка диференціюється з апендицитом, защемле- ною пахвинною грижою, пахвинним лімфаденітом.

    Лікування. Пацієнта потрібно госпіталізувати в хірургічне від- ділення для екстреної операції. Ускладненням цього захворювання може бути ішемія яєчка і його некроз.

    Чоловічий статевий член (репів), через який виводяться сеча і сім’яна рідина — сперма. Має головку (передня потовщена частина), тіло (середня частина), корінь (задня частина). На головці є зовнішнє вічко сечівника. Між головкою і тілом є шийка головки. На тілі верх- ня поверхня називається спинкою статевого члена. Корінь статевого члена прикріпляється до лобкових кісток. Статевий член покритий шкірою і складається з трьох тіл циліндричної форми: двох печери- стих, або кавернозних, і губчастого. Ці тіла мають сполучнотка- нинну оболонку, від якої відходять перегородки, які розділяють наповнені кров’ю простори — печери. Губчасте тіло статевого чле- на на кінцях потовщене: заднє потовщення називають цибулиною, а переднє — головкою, яка покриває загострені кінці печеристих тіл. Усередині губчастого тіла проходить сечівник. Шкіра статево- го члена в ділянці головки щільно зрослася з білковою оболонкою губчастого тіла, а в інших ділянках — рухома і легко розтягується. У ділянці головки шкіра утворює вільну складку, яка називається передня шкірочка статевого члена (ргериііит). Вона охоплює голов- ку і може зміщуватися. На задній поверхні головки статевого члена передня шкірочка утворює складку — вуздечку.

    Кровопостачання статевого члена зумовлюють гілки внутрішньої та зовнішньої соромітних артерій, венозна кров відтікає в стегнову вену та венозні сплетення сечового міхура, а лімфа — в пахвинні і зовнішні клубові лімфатичні вузли.

    Статевий член іннервують гілки соромітного нерва, нижнього підчеревного сплетення (симпатичні гілки) та гілки тазового нутро- щевого нерва (парасимпатичні гілки).

    Гострий баланопостит — це гостре запалення головки статево- го члена і передньої шкірочки. Розрізняють первинний і вторин- ний баланопостит. Первинний виникає в осіб, які не дотримуються особистої гігієни, при фімозі, механічних і хімічних подразниках. Вторинний баланопостит є наслідком гонореї, сифілісу, діабету, пухлин.

    Клінічна картина. Пацієнти скаржаться на біль, свербіж, виділення гною в ділянці головки статевого члена. Передня шкірочка набрякла, гіперемована. Лікувальні заходи зводяться до

    400

    бережливого виведення головки, проведення туалету головки те- плим антисептичним розчином, закриття передньої шкірочки і на- кладання серветки з антисептичними засобами. Можна використа- ти еритроміцинову мазь, синтоміцинову і метилурацилову емульсії. Ванночки з антисептичним розчином можна робити часто. Якщо протягом тижня стан пацієнта не покращується, його слід скерувати на обстеження до венеролога.

    Варикоцеле — це варикозне розширення вен сім’яного канатика і калитки. Причинами є вроджені аномально розміщені кровоносні судини або підвищений приплив крові до статевих органів. По- рушення кровообігу при варикоцеле поступово може призвести до гіпотрофії яєчка, погіршення сперматогенезу і безпліддя.

    Клінічно захворювання спочатку не проявляється. Пізніше з’являються важкість і дискомфорт у ділянці яєчка. При пальпації визначаються варикозно змінені вени за ходом сім’яного канатика і в калитці. У задавнених випадках яєчко зменшується в розмірах, пацієнти відчувають свербіж, важкість у калитці, тупий біль при ходьбі і фізичному навантаженні.

    Лікування. На початку захворювання рекомендується носити плавки, займатися спортом, особливо плаванням. При неефективно- му консервативному лікуванні проводиться оперативне втручання.

    Передміхурова залоза (ргоаіаіа) — це залозисто-м’язовий ор- ган, який охоплює початковий відділ сечівника та кінцеві відділи сім’явипорскувальних проток. Маса залози у дорослого — близько 20 г. За формою і величиною її порівнюють з каштаном. Лежить у порожнині малого таза під дном сечового міхура. Основа зало- зи прилягає до дна сечового міхура, а верхівка направлена вниз до сечостатевої діафрагми. Передміхурова залоза має дві частки (пра- ву та ліву) і перешийок. Тканина залози складається із залозистої та м’язової речовин. Залозиста речовина утворює часточки залози, які розділені сполучною тканиною та непосмугованими м’язовими волокнами. Часточки виділяють секрет, який входить до складу сперми й активує сперматозоони. Секрет по протоках потрапляє в сечівник.

    Непосмугована м’язова тканина при скороченні сприяє викидан- ню секрету із залозистих часточок, а також виконує роль м’яза— замикача сечівника.

    Зовні передміхурову залозу вкриває сполучнотканинна капсула.

    Кровопостачання передміхурової залози забезпечують гілки нижніх міхурових та середніх прямокишкових артерій, а венозна кров відтікає в міхурове сплетення та через гілки нижніх міхурових вен у внутрішню клубову вену. Лімфа відводиться у внутрішні клубові лімфатичні вузли.

    401

    Показник

    Одиниці СІ

    Добовий діурез

    Колір

    Прозорість

    Густина

    Білок

    Глюкоза

    Кетонові тіла

    1—2 л (60—75 % кількості випитої води)

    Світло-жовтий або жовтий

    Прозора

    1008—1024

    У нормі не визначається У нормі не визначається У нормі не визначаються

    402

    Показник

    Одиниці СІ

    Білірубін

    У нормі не визначається

    Уробілін

    6—10,2 мкмоль/добу

    17-Кетостероїди

    чоловіки

    22,9—81,1 ммоль/добу

    жінки

    22,2—62,4 ммоль/добу

    Сечова кислота

    0,8—1,5 г/добу

    Активність а-амілази (за

    До 120 мг/(год-мл)

    Каравеєм)

    Сечовий осад:

    Лейкоцити

    за Нечипоренко

    До 2000 в 1 мл

    Еритроцити

    за Нечипоренко

    1000 в 1 мл

    Гіалінові циліндри

    за Нечипоренко

    До 20 в 1 мл сечі

    Лікування консервативне, проводиться урологом. При гострій затримці сечовипускання застосовують катетеризацію сечового мі- хура. При неможливості її проведення виконують пункцію сечового міхура і накладання цистостоми. У такому разі необхідне оператив- не видалення передміхурової залози (аденомектомія).

    ПРОВЕДЕННЯ ПЕРЕВ'ЯЗКИ ПАЦІЄНТУ З ЦИСТОСТОМОЮ

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    Обладнання

    Бікс із стерильним перев’язу- вальним матеріалом, пінцети — 4 шт., ножиці — 2 шт., лотки — 2 шт., корнцанги — 2 шт., анти- септичні розчини

    Підготовка паці- єнта до маніпу- ляції

    1. Пояснити пацієнту мету і хід маніпуляції.

    2. Надати пацієнту положення лежачи.

    3. Навчити пацієнта користува- тися сечоприймачем

    Дотримується право пацієнта на отри- мання інформації Забезпечується умо- ва маніпуляції Для інфекційної безпеки і гігієнічно- го комфорту

    Підготовка мед- працівника до маніпуляції

    Руки помити з милом, висушити, обробити спиртовим розчином, надіти рукавички

    Для інфекційної безпеки

    Техніка прове- дення маніпуля- ції

    1. Провести перев’язку (див. модуль “Методика і техніка перев’язки”).

    Для інфекційної безпеки

    403

    Назва заходу

    Послідовність дій

    .Примітка

    1. Шкіру навколо нориці оброби- ти пастою Лассара.

    2. Серветку “штани” накласти, обгорнувши її навколо трубки.

    3. Другу серветку накласти з про- тилежного боку і також обгорну- ти її навколо трубки.

    4. В окремій серветці зробити круглий отвір і провести через нього дренажну трубку.

    5. Зафіксувати серветки лей- копластирем або клеоловою пов’язкою (див. модуль “Накла- дання клеолової пов’язки”)

    Для запобігання ма- церації шкіри

    Досягається добрий обхват трубки сер- ветками

    Досягається утри- мання пов’язки

    Дезінфекція

    Дезінфекцію інструментів про- вести згідно з чинними наказами МОЗ України

    ПІДГОТОВКА ПАЦІЄНТА ДО ЦИСТОСКОПІЇ

    Цистоскопія — це дослідження сечового міхура за допомогою цистоскопа.

    Показання: гематурія, хронічний цистит, аномалії розвитку сечового міхура і сечоводів, конкременти, сторонні тіла в сечовому міхурі. Цистоскопія застосовується з метою визначення функції нирок (хромоцистоскопія), проведення диференціальної діагнос- тики ниркової кольки з гострими хірургічними захворюваннями органів черевної порожнини, при піхвово-міхурових і міхурово- прямокишкових норицях.

    Протипоказання: гострі запальні процеси сечового міхура, се- чівника, яєчка, над’яєчка, передміхурової залози, травми і стрик- тури сечівника.

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    Обладнання

    Цистоскоп, 70 % розчин етилового спирту, стерильний ізотонічний роз- чин натрію хлориду, стерильний гліце- рин, кухоль Есмарха або шприц Жане, марлеві тампони, 2 % розчин борної кислоти, фурацилін, стерильні марле- ві кульки, пінцет, лотки

    404

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    Підготовка пацієнта до маніпуляції

    1. Пояснити пацієнту мету і хід мані- пуляції і отримати згоду на її прове- дення.

    2. Випорожнити сечовий міхур.

    3. Зовнішні статеві органи обробити розчином фурациліну.

    4. Перед проведенням дослідження у чоловіків ввести в сечівник 5—10 мл 1 % розчину лідокаїну.

    5. Обкласти зовнішні статеві органи стерильними серветками або прости- радлами

    Дотримується право пацієнта на отримання інфор- мації

    Забезпечується умова маніпуляції Для інфекційної безпеки

    Для знеболювання під час маніпуляції

    Для профілактики інфікування

    Підготовка медпраців- ника до ма- ніпуляції

    1. Помити руки з милом, обробити спиртовим розчином, надіти стерильні рукавички.

    2. Надягнути фартух.

    3. Підготувати цистоскоп до роботи:

    • перевірити прозорість оптики, справність рухомих частин, електрич- не освітлення;

    • складники цистоскопа промити сте- рильним ізотонічним розчином натрію хлориду і викласти на стерильний сто- лик;

    • перед введенням у сечівник цисто- скоп змазати стерильним гліцерином (він розчиняється в промивній рідині і не утруднює огляд).

    1. Підготувати кухоль Есмарха або шприц Жане, заповнений 2 % розчи- ном борної кислоти для введення в се- човий міхур (100—150 мл)

    Для інфекційної безпеки

    Не допускається забруднення одягу

    Запобігання ускладненню під час цистоскопії Профілактика по- дразнення слизової оболонки міхура

    Забезпечується легке введення цистоскопа

    Для розправлення складок слизової оболонки сечового міхура

    Техніка про- ведення ма- ніпуляції

    Запам’ятай! Маніпуляцію виконує лікар.

    1. Зовнішні статеві органи обробити 70 % розчином етилового спирту.

    2. Лівою рукою захопити головку статевого члена або розвести зовніш- ні статеві губи, а правою — легко, без зусиль, ввести цистоскоп у сечівник.

    Для інфекційної безпеки Забезпечується проходження цис- тоскопа в сечовий міхур

    405

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    1. Через кран цистоскопа із сечового міхура випустити залишкову сечу і ви- міряти її кількість.

    2. Витягнути мандрен і в корпус цис- тоскопа ввести оптичну трубку.

    3. Через триходовий кран заповнити сечовий міхур 2 % розчином борної кислоти (150—200 мл).

    Запам’ятай! Розчин вводити до появи відчуття легкого розпирання в надлоб- ковій ділянці і позивів на сечовипус- кання.

    1. Огляд сечового міхура починати з верхівки, що умовно відповідає циф- рі “12” на циферблаті годинника, при цьому отвори сечоводів розміщуються відповідно до цифр “5” і “7”. Поверта- ючи цистоскоп за ходом годинникової стрілки, поступово оглянути всю сли- зову оболонку міхура.

    Запам'ятай! Під час огляду потрібно звернути увагу на:

    • колір і стан слизової оболонки;

    • особливість отворів сечоводів, їх си- метричність;

    • ділянки крововиливів і гіперемію;

    • характер судинного малюнка;

    • наявність патологічних утворень і конкрементів.

    1. Після проведеного огляду:

    • випустити рідину із сечового міхура через триходовий кран;

    • оптичну систему замінити мандре- ном;

    • цистоскоп вивести із сечового міху- ра

    Досягається уточ- нення кількості залишкової сечі Забезпечується огляд сечового мі- хура

    Забезпечується розправлення складок, покращу- ється огляд сечово- го міхура

    Забезпечується повноцінний огляд порожнини сечово- го міхура

    Досягається виве- дення цистоскопа

    Дезінфекція

    Цистоскоп у розібраному вигляді зану- рити в один із дезінфекційних розчинів і провести передстерилізаційну обробку та стерилізацію згідно з наказами та ін- структивними листами МОЗ України

    Досягається зни- щення інфекції

    406

    Послідовність

    заходів

    Дані обстеження пацієнта і характер заходів

    Примітка

    Встановлення ді- агнозу на основі:

    а)скарг

    б) анамнезу за- хворювання

    в) об’єктивного обстеження

    Скарги на біль у нижній половині живота, затримку сечовиділення, виділення крові через сечівник, іно- ді здуття живота, а також наявність рани, з якої виділяється сеча (при відкритих ушкодженнях).

    Травми живота і таза, наявність за- критої або відкритої травми сечово- го міхура.

    При огляді живіт здутий, можлива рана в ділянці сечового міхура, через яку виділяється сеча (при відкритих ушкодженнях), болючість та напру- ження м’язів над лобком, позитив- ний симптом Щоткіна—Блюмберга, під час катетеризації виділяється кров, позитивна проба Зельдовича. Запам’ятай! При позаочеревинних ушкодженнях на 2—3-й день після травми з’являються сечові запливи на промежині, у малому тазі й уро- сепсис

    Невідкладна до- помога

    1. Виконати катетеризацію або над- лобкову пункцію сечового міхура згідно з відповідними модулями.

    2. Ввести внутрішньом’язово 2 мл 50 % розчину анальгіну і 1 мл 1 % розчину димедролу або інші аналь- гетики.

    Зменшується затікання сечі в черевну порож- нину і заочере- винний простір

    Зменшення болю, запобіган- ня травматично- му шоку

    407

    Послідовність

    заходів

    Дані обстеження пацієнта і характер заходів

    Примітка

    Запам’ятай! Анальгетики вводять тільки при відкритих ушкоджен- нях.

    3. Накласти асептичну пов’язку на рану (при відкритих ушкодженнях)

    Досягається ін- феційна безпека

    Транспортування

    Потерпілого транспортувати в хі- рургічний стаціонар у положенні лежачи

    Стежити за за- гальним станом пацієнта

    Мал. 129. Пункція сечового міхура

    408

    ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

    1. Методи обстеження пацієнтів з урологічною патологією.

    2. Ушкодження сечового міхура. Особливості надання невідклад- ної допомоги.

    3. Вас викликали до пацієнта віком 45 років, який впав з дерева й отримав забій промежини. Пацієнт скаржиться на сильний біль внизу живота і неможливість помочитися, при натужуванні із зов- нішнього отвору сечівника з’являється кров. Що з пацієнтом? Осо- бливості надання невідкладної допомоги.

    4. До Вас звернувся пацієнт Т., 69 років, зі скаргами на гостру за- тримку сечі. Хворіє 2 роки, не лікувався. Турбували пацієнта часте сечовиділення, біль унизу живота, у поперековій ділянці. Попере- дній діагноз. Складіть план обстеження, лікування.

    5. До Вас звернулася мама з дитиною віком 4 роки, яку турбу- ють біль у ділянці статевого члена, затруднене сечовипускання. Об’єктивно: головка статевого члена набрякла, гіперемована, у при- пуціональному мішку міститься гнійний ексудат. Що з пацієнтом? Ваші рекомендації.

    6. В урологічне відділення госпіталізована пацієнтка, 18 років, із сильним болем у правій поперековій ділянці з іррадіацією в стегно. Пацієнтка збуджена, не знаходить собі місця. Живіт м’який, болю- чий у правій ділянці, симптом Щоткіна—Блюмберга негативний, симптом Пастернацького різко позитивний з правого боку. Попере- дній діагноз. Особливості надання невідкладної допомоги.

    409

    УШКОДЖЕННЯ ТА ЗАХВОРЮВАННЯ ХРЕБТА І ТАЗА

    Хребтовий стовп (хребет, соїшппа уегІеЬгаІі») виконує функцію опори тіла, тобто він витримує тягар голови, тулуба та верхніх кін- цівок і переносить його на таз та нижні кінцівки, є гнучкою віссю тулуба. Форма хребта дорослої людини зумовлена вертикальним положенням тіла. Хребтовий стовп складається з 33—34 хребців. Останні 9 хребців зростаються і утворюють крижову та куприко- ву кістки. Розрізняють такі відділи хребта: шийний (складається з 7 хребців), грудний (12 хребців), поперековий (5 хребців), крижо- вий (5 хребців), куприковий (4—5 хребців). Усі хребці, за винятком І та II шийних, мають однакову будову, а саме: кожен хребець має тіло, спрямоване вперед, від якого відходить дуга. Тіло і дуга об- межовують хребцевий отвір. При накладанні хребців один на дру- гий ці отвори формують хребтовий канал, в якому розташовується спинний мозок. Канал з’єднується з порожниною черепа через ве- ликий потиличний отвір у потиличній кістці. Дуга кожного хребця за допомогою ніжок дуги хребця прикріплюється до тіла, де зна- ходяться верхні та нижні вирізки. Останні утворюють міжхребцеві отвори, через які проходять спинномозкові нерви. Від дуги кож- ного хребця відходять відростки: угору й униз верхні та нижні су- глобові (парні), назад — остисті (непарні), у сторони — поперечні (парні).

    Між хребцями є всі види з’єднання, а саме: синдесмози — на- приклад, передня та задня поздовжні зв’язки, а також жовта зв’язка між дугами хребців; синхондрози — це диски між тіла- ми хребців; синостози — це крижові хребці, які зрослися в одну крижову кістку; діартрози — перервне з’єднання, що характери- зується наявністю порожнини між поверхнями кісток, суглобової капсули, синовіальної рідини в порожнині суглоба. За будовою ці суглоби комбіновані, за формою плоскі, за функцією багатоосьові, але малорухомі.

    Хребет дорослої людини має вигини. Розрізняють фізіологічні та патологічні вигини. До фізіологічних належать: 1) лордоз — вигин, обернений опуклістю вперед. Лордоз є шийний і поперековий. Вони виникають у дитини, коли вона починає тримати голову і ходити; 2) кіфоз — це вигин, обернений опуклістю назад. Кіфоз є грудний та крижовий. Вони виникають, коли дитина починає сидіти. У людей у нормі є також невеликий вигин хребта вбік — сколіоз. Він виникає внаслідок більшого розвитку м’язів однієї половини тіла (у правші —

    410

    Послідовність

    заходів

    Дані обстеження пацієнта і характер заходів

    Примітка

    Встановлення діагнозу на осно- ві:

    а)скарг

    б) анамнезу за- хворювання

    Скарги на біль у ділянці хребта, який посилюється при рухах, іно- ді зниження або втрату чутливості і рухів.

    Запам’ятай! Рівень втрати чутли- вості і рухів залежить від висоти ушкодження спинного мозку. Наявність травми хребта.

    411

    Послідовність

    заходів

    Дані обстеження пацієнта і характер заходів

    Примітка

    в) об’єктивного обстеження

    При огляді потерпілий, як правило, лежить нерухомо або перебувае у вимушеному положенні: сидячи на кріслі, спирається руками до його спинки (симптом Томпсона), у ді- лянці ушкодження визначається набряк тканин або деформація. При пальпації — локальна болючість, напруження м’язів, а також болю- чість при осьовому навантаженні (легке натискання на тім’яну ділян- ку або постукування по п’ятках ви- кликає болючість у місці перелому), порушення або втрата чутливості і рухової активності в кінцівках, іноді порушення функції тазових органів (нетримання сечі, калу) при ушкодженні спинного мозку (мал. 130).

    Запам’ятай! При підозрі на перелом шийного відділу хребта на- давлювати на го- лову категорично заборонено — це може призвес- ти до зміщення хребців у місці перелому, стис- нення спинного мозку і смерті пацієнта

    Перша допомога

    1. Ввести: 2 мл 50 % розчину аналь- гіну і 1 мл 1 % розчину димедролу внутрішньом’язово або 1 мл 2 % розчину промедолу підшкірно.

    2. Потерпілого обережно переклас- ти на тверді ноші або дерев’яний щит..

    Запам’ятай! При травмі хребта потерпілого не можна повертати на бік або садити.

    1. Під плечі і голову підкласти м’який валик або подушку, а при переломі шийного відділу хребта на шию накласти комірець з вати і картону або драбинчасту шину, об- горнуту марлею і бинтом.

    2. При ушкодженні спинного мозку випустити сечу катетером (див. мо- дуль “Катетеризація сечового міху- ра”).

    3. При відкритих переломах наклас- ти асептичну пов’язку (див. модуль “Методика і техніка перев’язки”)

    Зменшується біль, не допуска- ється виникнен- ня спінального шоку

    Не допускається зміщення хребців

    Забезпечується

    іммобілізація

    Запобігання роз- риву сечового мі- хура, мимовіль- ного витікання сечі

    Досягається ін- фекційна безпека

    412

    Послідовність

    заходів

    Дані обстеження пацієнта і характер заходів

    Примітка

    Транспортування

    Потерпілого обережно транспорту- вати в травматологічний (хірургіч- ний) стаціонар на жорстких ношах у супроводі медичного працівника. У разі відсутності твердих нош або дерев’яного щита потерпілого тран- спортувати на животі

    Постійно стежи- ти за загальним станом пацієнта

    ДОГЛЯД ЗА ПАЦІЄНТАМИ З УШКОДЖЕННЯМ ХРЕБТА

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    Особливості до- гялду

    1. Пацієнта укласти на ліжко з під- кладеним під матрац дерев’яним щитом.

    2. Надати пацієнту зручного поло- ження в ліжку на щиті:

    а) при переломах грудного та попе- рекового відділів хребта пацієнту надати положення на животі, під- клавши під грудну клітку і гомілку подушки;

    б) якщо пацієнт не спроможний пе- ребувати в попередньому положенні, то його слід укласти на спину на твер- ду поверхню або гіпсове ліжечко, під місце перелому підкласти валик, по- ступово збільшуючи його висоту.

    1. Стежити за накладеною петлею Гліссона (мал. 131) і скобами на тім’яних горбах (мал. 132), які ви- користовують при переломах зі змі- щенням шийних хребців.

    2. Проводити лікувальну гімнасти- ку.

    Через 7—10 днів спонукати пацієн- та до активного виконання вправ. Починаючи з 18—20-го дня пацієнт повертається на живіт, піднімає го- лову, кінцівки, йому надають поло- ження “ластівки”. Вправи викону- ють 5 разів на день, спочатку по 5— 6 хв, а потім — 20—ЗО хв.

    Досягається знерухомлення ушкодженої ді- лянки. Досягається максимальне розвантаження та розслаблення м’язів ушкодже- ної ділянки

    Досягається по- ступове зістав- лення кісткових уламків

    Підвищується тонус м’язів

    413

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    1. Стежити за виконанням пацієн- том дихальної гімнастики. У разі по- треби проводити інгаляції киснем, туалет носоглотки.

    2. Розправляти простирадла, під п’ятки і лопатки підкласти ватно- марлеві подушки у вигляді бублика, заміняти мокрі простирадла, догля- дати за шкірою, проводити масаж стиснених ділянок.

    3. Регулярно випорожнювати сечо- вий міхур, оскільки у такої категорії пацієнтів спостерігаються розлади сечовипускання. При нетриманні сечі вставити в сечовий міхур постій- ний катетер.

    4. Спостерігати за цистостомою, яку іноді накладають при переломах хребта з ушкодженням спинного мозку, промивати її антисептиками.

    5. Проводити механічне очищення прямої кишки пальцем у гумовій рукавичці, змащеній гліцерином чи вазеліном.

    6. Спостерігати за накладеними гіп- совими пов’язками (мал. 133): а) гіпсо- вими корсетами при переломах без змі- щення шийних та грудних хребців; б) за гіпсовими лонгетними пов’язками, які накладають на нижні кінцівки при ушкодженнях хребта з порушенням цілісності спинного мозку. Стопа по- винна бути в положенні під кутом 90“ (функціонально вигідне положення)

    Запобігання запа- ленню легень

    Запобігання ви- никненню тро- фічних розладів (пролежнів)

    Досягається ви- порожнення сечового міхура. Запобігання за- пальному проце- су сечовидільної системи. Запобігання роз- витку висхідної інфекції

    Досягається ви- порожнення ки- шок

    Досягається зро- щення перелому. Запобігання звисанню ниж- ньої кінцівки і утворення конт- рактур

    ПЕРЕЛОМИ ТАЗА

    Кульшова кістка (оя сохае) до 16 років складається з окремих кіс- ток: клубової, лобкової та сідчичої. Після 16 років вони зростаються своїми тілами і в цьому місці формують кульшову суглобову ямку, куди входить головка стегнової кістки.

    Таз (реіуів) утворений двома кульшовими і крижовою кістками, куприком та їх зчленуваннями. Розрізняють великий та малий

    414

    Послідовність

    заходів

    Дані обстеження пацієнта і характер заходів

    Примітка

    Встановлення діагнозу на основі:

    а)скарг

    б) анамнезу за- хворювання

    в) об’єктивного обстеження

    Скарги на біль у ділянці таза, по- рушення рухів у нижніх кінцівках, розлади сечовипускання або дефека- ції (при ушкодженні тазових орга- нів).

    Травма кісток таза.

    При огляді визначається зміна кон- фігурації таза (при переломах зі змі- щенням), набряк м’яких тканин або наявність кісткових відламків у рані (при відкритих переломах). Харак- терними є типові положення пацієн- тів:

    а) ноги зігнуті в колінах, приведе- ні до живота, які потерпілий не дає розвести — це вказує на розрив сим- фізу;

    б) “положення жаби” — ноги зігнуті в колінних суглобах і розведені назо- вні — це характерно для переломів обох лобкових або сідничих кісток;

    415

    Послідовність

    заходів

    Дані обстеження пацієнта і характер заходів

    Примітка

    в) положення “прилиплої п’ятки” — симптом характерний для перелому горизонтальної гілки лобкової кіст- ки. При пальпації визначається ло- кальна болючість у місці перелому, а також болючість при стисканні таза в сагітальному або фронтальному на- прямках і при дослідженнях через пряму кишку і піхву.

    При переломі дна вертлюгової впади- ни відзначається вкорочення кінців- ки, а при переломі типу Мальгеня — тазове кільце розходиться в сторони. При ушкодженні сечового міхура — затримка сечовипускання, гематурія, при ушкодженні прямої кишки — порушення акту дефекації і виділен- ня крові через пряму кишку

    Невідкладна до- помога

    1. Ввести вутрішньом’язово 2 мл 50 % розчину анальгіну, 1 мл 1 % розчину димедролу або 30 мг розчи- ну кетанову, у тяжких випадках — наркотичні анальгетики.

    2. Пацієнту надати “положення жаби”, під коліна підклавши валик (мал. 134).

    3. При ушкодженні сечового міхура або сечівника провести катетериза- цію або пункцію сечового міхура.

    4. При травматичному шоку вну- трішньовенно краплинно ввести протишокові препарати (рефортан, реоглюман, реополіглюкін тощо).

    5. При відкритому переломі наклас- ти асептичну пов’язку

    Профілактика

    травматичного

    шоку

    Зменшується біль

    Зменшується надходження сечі у вільну черевну порожнину Покращується мікроциркуля- ція, нормалізу- ється діяльність серця

    Досягається ін- фекційна безпека

    Транспортуван-

    ня

    Потерпілого транспортувати в стаці- онар на твердих ношах у “положенні жаби”: нижні кінцівки зігнуті в ко- лінних суглобах і злегка розведені, під коліна підкладений твердий ва- лик. У разі відсутності нош можна використати дерев’яний щит

    Постійно стежи- ти за загальним станом пацієнта

    416

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    1. Пацієнта укласти на ліжко з під- кладеним під матрац дерев’яним щитом.

    2. Надати пацієнту зручного поло- ження в ліжку на щиті: під коліна підкласти валик, ноги зігнути і розвести в колінних суглобах (при переломах таза без порушення ці- лісності тазового кільця). Трива- лість ліжкового режиму — 4—6 тиж.

    3. Спостерігати за скелетним ви- тягом, який накладений за нижні кінцівки при переломах із пору- шенням тазового кільця.

    4. Стежити за правильним поло- женням пацієнта на гамаку при переломах — розривах лобкового з’єднання (симфізу) (мал. 135).

    5. Стежити за роботою серцево- судинної системи: пульсом, АТ.

    6. Проводити лікувальну та ди- хальну гімнастику.

    7. Розправляти постіль, заміняти мокрі простирадла, доглядати за шкірою, проводити масаж стисне- них ділянок.

    8. Стежити за регулярним випо- рожненням сечового міхура.

    9. Спостерігати за випорожнен- ням кишок.

    10. При ускладнених переломах кісток таза (порушення ціліснос- ті сечового міхура, сечівника, прямої кишки та інших органів) проводять оперативне втручан- ня. Спостерігати за пацієнтами в післяопераційний період згідно з модулем “Догляд за пацієнтами в післяопераційний період”.

    Досягається знерухом- лення ушкодженої ді- лянки

    Досягається розслаб- лення м’язів, зменшен- ня болю

    Досягається поступове зіставлення кісткових уламків унаслідок роз- слаблення м’язів Досягається зростання лобкового з’єднання

    Виявляються патоло- гічні зміни

    Запобігання запаленню легень

    Запобігання виникнен- ню трофічних розладів (пролежнів)

    Досягається випорож- нення сечового міхура Запобігання розвитку висхідної інфекції Запобігання ускладнен- ням з боку органів шлун- ково-кишкового тракту Досягається ефективне лікування

    14 9-240

    417

    Мал. 133. Гіпсова пов’язка (корсет) при переломі шийного (а), грудного (б), поперекового (в) відділів хребта

    418

    Мал. 134. Положення “жаби” при переломі кісток таза

    419

    ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

    1. Транспортування потерпілого при ушкодженні хребта.

    2. Надання невідкладної допомоги і транспортування при пере- ломі таза.

    3. Під час ДТП пацієнт Ф., 32 роки, був затиснутий у машині. Притомний, скаржиться на сильний біль у ділянці таза, відсутність виділення сечі. При огляді в ділянці таза деформація, при стисканні з боків таза відчуває сильний біль у ділянці клубової кістки зліва. Що з пацієнтом? Надайте невідкладну допомогу.

    4. Ідучи по сходах пацієнт підсковзнувся і впав на хребет. Скар- житься на сильний біль, неможливість піднятися на кінцівки. Об’єктивно: при пальпації хребта в ділянці XII грудного — І попе- рекового хребців спостерігається деформація, посилення болю при пальпації. Що з пацієнтом? Ваші дії.

    5. У травматологічне відділення госпіталізований пацієнт П., 40 років, з переломом лівої сідничої кістки. Підготуйте ліжко для пацієнта, надайте йому відповідного положення.

    420

    УШКОДЖЕННЯ І ЗАХВОРЮВАННЯ КІНЦІВОК

    СУДИННІ ЗАХВОРЮВАННЯ КІНЦІВОК

    Тромбоз — це прижиттєве згортання крові в просвіті судин або серця. Згусток крові, що утворився, називається тромбом. Внутріш- ньосудинний згусток лімфи також називається тромбом.

    До місцевих факторів тромбоутворення належать: ушкодження ендотелію, сповільнення і порушення току крові. До загальних: по- рушення рівноваги між згортальною і протизгортальною системами крові і зміна її складу.

    Тромб складається з головки, тіла і хвоста; головкою він при- кріплений до стінки судини в місці її пошкодження, саме там, де розпочинається процес тромбоутворення. Тромб щільний, на відмі- ну від посмертного згустка крові поверхня його посмугована через ритмічне випадання тромбоцитів і фібрину. Поверхня посмертного згустка гладенька, блискуча.

    Залежно від переважання формених елементів крові розрізняють білий, червоний, змішаний і гіаліновий тромби. У білому переважа- ють лейкоцити, тромбоцити і фібрин, він утворюється повільно при швидкому току крові в артеріях. Червоний, на відміну від білого, міс- тить більше еритроцитів, утворюється швидко при повільному току крові, частіше у венах. Змішані тромби, в яких пошарово лейкоцити чергуються з еритроцитами і фібрином, зустрічаються в порожнинах серця, аневризмах, варикозно розширених венах. Гіаліновий тромб не містить фібрину, складається зі зруйнованих еритроцитів, лейко- цитів, білків плазми крові, утворюється в судинах мікроциркулятор- ного русла. Відносно просвіту судин тромби бувають пристінковими і обтуруючими. Тромб, який швидко росте, називається прогресую- чим. “Мігруючий тромбоз” — це коли утворюються множинні тром- би в різних місцях людського тіла при підвищеній схильності крові до згортання. Тромби, які утворюються при загальному сповільненні руху крові при серцевій недостатності, називають застійними.

    Наслідки тромбозу є сприятливі та несприятливі. До перших належать асептичний аутоліз і організація. Тромб розчиняється внаслідок активації протизгортальної системи крові і протеолітич- них ферментів лейкоцитів, які руйнуються в тромбі. Тромб зникає безслідно. Великі тромби рідко розчиняються, вони частіше пророс- тають сполучною тканиною, що називається організацією. Вростан- ня сполучної тканини розпочинається з головки. У ній утворюються тріщини (канали), по яких може відновлюватись рух крові — река- налізація судини. Поверхня таких каналів вистеляється ендотелієм.

    421

    Пізніше вони перетворюються в судини, які містять кров, — васку- ляризація тромба. Крім того, судини можуть вростати збоку інтими. Інколи тромби можуть звапнуватись (флеболіт).

    Несприятливим наслідком є септичний аутоліз під впливом гноє- рідної інфекції. У таких випадках спостерігається розпад тромба на часточки, які переносяться кров’ю в різні органи і тканини, що зу- мовлює генералізацію запалення і розвиток сепсису.

    Значення тромбозу захисне — визначається зупинкою кровотечі

    з ушкодженої судини. Несприятливе — розвиток некрозу, тромбо- емболії, тромбофлебіту.

    Емболія — це циркуляція в крові або лімфі часточок, які в нормі в них не спостерігаються. Емболи переважно рухаються за напрям- ком току крові або лімфи (ортоградно), інколи — ретроградно (про- ти), наприклад, при недостатності клапанів вен, лімфатичних судин, при розширенні їх просвіту (венозний застій, лімфостаз). Можлива парадоксальна емболія, коли за наявності дефектів у міжпередсерд- ній або міжшлуночковій перегородці ембол, минаючи легені, з лі- вої половини серця потрапляє в праве. Залежно від природи емболів розрізняють: тромбоемболію, жирову, повітряну, газову, тканинну (клітинну), мікробну емболію, емболію сторонніми тілами.

    Тромбоемболія — найчастіший вид емболії. Переважно ембо- лами стають тромби вен великого кола кровообігу, або ті, що утво- рюються на клапанах при ендокардиті. Із вен великого кола крово- обігу вони потрапляють у дрібні гілки легеневої артерії. При цьому зазвичай виникає геморагічний інфаркт легені. При тромбоемболії великих гілок легеневої артерії настає раптова смерть унаслідок роз- витку пульмокоронарного шоку. Суть його полягає в тому, що інти- ма легеневої артерії багата на нервові рецептори, особливо в місці її розгалуження, а подразнення цієї зони емболом, навіть невеликих розмірів, призводить до раптового спазму бронхів, гілок легеневої артерії і вінцевих судин серця.

    Тромбоемболи легені, мітрального й аортального клапанів потра- пляють в аорту і по її розгалуженнях — у різні органи, де закупорю- ють судини і спричиняють розвиток інфаркту.

    Тромбоемболи із вен кишок мігрують по системі ворітної вени у печінку. Часто при мігруючому тромбозі тромбоемболія буває мно- жинною, у таких випадках говорять про тромбоемболічний синдром.

    Жирова емболія — емболами є крапельки жиру. Розвивається при травматичному ушкодженні підшкірної жирової клітковини, переломі трубчастих кісток, масивних ферментативних некрозах жирової тканини (панкреонекроз), помилковому введенні в судини маслянистих ліків. Жир, як правило, потрапляє у вени і в розгалу- ження легеневої артерії. Смерть настає при закупорці 2/3 її гілок від гострої серцево-легеневої недостатності. Якщо закупорена менша

    422

    кількість судин, то жир емульгується, змилюється і розсмоктується ліпофагами, інколи при цьому спостерігається розвиток пневмонії.

    Повітряна емболія виникає при пораненнях вен шиї, в яких є від’ємний тиск, пневмотораксі, випадковому введенні повітря у вену разом з ліками. Масивна повітряна емболія судин малого кола кровообігу спричиняє раптову смерть.

    Газова емболія переважно виникає при швидкій зміні висо- кого барометричного тиску на низький (швидка розгерметизація кабіни літака, космічного апарата, кесонні роботи). При швидкій декомпресії розчинений у крові азот не може вивестись легенями і його бульбашки з’являються в крові — “кров закипає”. Газові ем- боли з’являються в артеріальній крові, закупорюють капіляри всіх органів і тканин, особливо в структурах судинної сітки. Найбільш вразливі головний і спинний мозок, нирки, колінні суглоби, сітків- ка ока. В органах з’явлються ділянки ішемії і некрозу з наступними множинними дрібними крововиливами і мікротромбами.

    Тканинна (клітинна) емболія виникає при руйнуванні тка- нин травмою або патологічним процесом, що призводить до потра- пляння шматочків тканин (клітин) у кровоносне русло. Частіше це стосується злоякісних пухлин, клітини яких проникають у просвіт кровоносних (вен) і лімфатичних судин, що призводить до метаста- зування, тканин головного мозку при травмі голови, а також ново- народжених при пологовій черепно-мозковій травмі.

    Мікробна емболія виникає тоді, коли колонії мікроорганізмів закупорюють просвіт судин (капілярів). Це можуть бути гриби, най- простіші, тваринні паразити. Часто мікробні емболи утворюються при гнійному розплавленні тромбів. У місці закупорки утворюються метастатичні гнояки.

    Емболія сторонніми тілами настає при потраплянні в просвіт судин осколків куль, мін та інших тіл. Важкі сторонні тіла перемі- щуються недалеко, інколи проти току крові — ретроградна емболія. Сюди належить емболія шматочками петрифікатів, кристалами хо- лестерину атеросклеротичних бляшок.

    Значення емболій: метастазування пухлин, метастазування гно- яків з розвитком сепсису, тромбоемболічного синдрому, раптова смерть від пульмокоронарного шоку.

    Облітеруючий ендартеріїт. В основі захворювання лежить дис- трофічне ушкодження артерій, переважно дистальних відділів ниж- ніх кінцівок, яке призводить до стенозу й облітерації судин з розви- тком ішемічного симптомокомплексу. Захворювання частіше спо- стерігається у чоловіків у віці 20—ЗО років.

    Розвитку ендартеріїту сприяють тривалі переохолодження, об- мороження, травми нижніх кінцівок, куріння, психічні травми, ін- фекції та інші причини, які викликають стійкий спазм судин.

    423

    Клінічна картина. Розрізняють такі стадії облітеруючого ендар- теріїту.

    1. Стадія функціональної компенсації. Пацієнтів турбують мерз- лякуватість, поколювання і стискання в кінцівках пальців, підви- щена втомлюваність. При охолодженні кінцівки стають холодними при пальпації, бліднуть, при фізичному навантаженні, наприклад, при проходженні на відстань 1 км пацієнти починають відчувати біль у литкових м’язах або стопі, який примушує їх зупинитися і відпочивати (симптом переміжної кульгавості). Пульс на артеріях стоп послаблений або не визначається.

    2. Стадія субкомпенсації. Переміжна кульгавість виникає після проходження 200 м (ІІА стадія) або швидше (ІІБ стадія). На стопах і гомілках з’являються трофічні розлади: сухість і лущення шкіри, гіперкератоз підошви, нігті стають тьмяними, крихкими, потовще- ними, погано ростуть. Порушується ріст волосся на ушкодженій кін- цівці. Починається атрофія підшкірної клітковини і дрібних м’язів стопи. Пульсація на артеріях стоп не визначається.

    3. Стадія декомпенсації. Біль в ушкодженій кінцівці з’являєть- ся і в спокої. Пацієнт може проходити без болю 25—ЗО м. При під- нятті кінцівки вона стає блідою, при опусканні шкіра червоніє. За- биття, потертості, підстригання нігтів призводять до утворення трі- щин і поверхневих болючих виразок. Щоб полегшити біль, пацієнти інколи вимушені спати з опущеними нижніми кінцівками. Через атрофію м’язів кінцівка зменшується в об’ємі. Працездатність паці- єнтів значно знижується.

    4. Стадія деструктивних змін. Біль у стопі і пальцях наростає і стає нестерпним. Виразки частіше локалізуються на пальцях, оточені запальним валом, дно покрите сірим нальотом, грануляції відсутні. Розвивається гангрена пальців і стоп. Може бути відсутньою пульса- ція на підколінній і стегновій артеріях. Працездатність втрачена.

    Перебіг облітеруючого ендартеріїту триває з періодами загострень і ремісій. Загострення мають сезонний характер — весна, осінь. Для уточнення діагнозу застосовують функціональні проби.

    ВИЗНАЧЕННЯ ПУЛЬСАЦІЇ АРТЕРІЙ НА НИЖНІЙ КІНЦІВЦІ

    Артерії нижньої кінцівки

    Стегнова артерія (а. їетогаїів) є продовженням зовнішньої клу- бової артерії. У верхній третині стегна вона розміщена в стегновому трикутнику, а далі переходить у привідний канал, де лежить разом із стегновою веною та прихованим нервом. Вийшовши з каналу, від- хиляється назад і продовжується в підколінну артерію.

    424

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    Визначення пульсації на стегновій артерії

    Підготовка

    1. Пацієнту надати горизонтально-

    Досягається ефек-

    пацієнта до

    го положення.

    тивність маніпуля-

    маніпуляції

    2. Звільнити обстежувану ділянку

    ції

    від одягу.

    3. Стегно на боці обстеження ви-

    Покращується до-

    прямити і дещо повернути назовні

    ступ до артерії

    425

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    Техніка прове- дення маніпу- ляції

    1. У пахвинній ділянці (нижче від пахвинної складки) пропальпувати пульс, з помірною силою притис- нувши артерію до горизонтальної гілки лобкової кістки.

    2. Визначити число ударів за хви- лину, ритм, напруження та напо- внення

    Досягається визна- чення пульсу на стегновій артерії

    Для повної характе- ристики пульсу

    Запис даних

    Показники пульсу записати в ме- дичну карту пацієнта

    Забезпечується до- стовірність даних

    Визначення пульсації на підколінній артерії

    Підготовка пацієнта до маніпуляції

    1. Пацієнту надати горизонтально- го положення на животі.

    2. Звільнити обстежувану ділянку від одягу.

    3. Нижню кінцівку зігнути в колін- ному суглобі під кутом 120 °С.

    Досягається ефек- тивність маніпуля- ції

    Покращується до- ступ до артерії

    Техніка прове- дення маніпу- ляції

    1. По середині підколінної ямки знайти пульсацію артерії.

    2. Визначити число ударів за хви- лину, ритм, напруження та напо- внення

    Досягається визна- чення пульсу Для повної характе- ристики пульсу

    Запис даних

    Показники пульсу записати в ме- дичну карту пацієнта

    Досягається досто- вірність даних

    Визначення пульсу на задній великогомілковій артерії

    Підготовка пацієнта до маніпуляції

    1. Пацієнту надати горизонтально- го положення.

    2. Звільнити обстежувану ділянку від одягу.

    3. Стегно випрямити, дещо повер- нути назовні

    Досягається ефек- тивність маніпуля- ції

    Покращується до- ступ до артерії

    Техніка прове- дення маніпу- ляції

    1. Між заднім краєм внутрішньої кісточки і надп’ятковим сухожил- ком знайти пульсацію артерії.

    2. Визначити число ударів за хви- лину, ритм, напруження та напо- внення

    Досягається визна- чення пульсу на за- дній великогомілко- вій артерії Для повної характе- ристики пульсу

    Запис даних

    Показники пульсу записати в ме- дичну карту пацієнта

    Досягається досто- вірність даних

    Визначення пульсу на тильній артерії ступні

    426

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    Підготовка пацієнта до маніпуляції

    1. Пацієнту надати горизонтально- го положення.

    2. Випрямити кінцівку і звільнити обстежувану ділянку від одягу

    Досягається ефек- тивність маніпуля- ції

    Техніка прове- дення маніпу- ляції

    1. По середній лінії між першою і другою плесновими кісточками знайти пульсацію артерії.

    2. Визначити число ударів за хви- лину, ритм, напруження та напо- внення

    Досягається ви- значення пульсу на тильній артерії ступні

    Для повної характе- ристики пульсу

    Запис даних

    Показники пульсу записати в ме- дичну карту пацієнта

    Досягається досто- вірність даних

    ПРОВЕДЕННЯ ПРОБИ ПАНЧЕНКА

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    Підготовка па- цієнта до мані- пуляції

    1. Пацієнта попросити сісти.

    2. Покласти ногу на ногу

    Досягається умова маніпуляції

    Оцінювання

    результату

    1. Така поза у здорової людини не викличе жодних неприємних від- чуттів.

    2. Пацієнт із захворюваннями ар- терій (облітеруючий ендартеріїт) скаржиться на оніміння кінцівки, відчуття повзання мурашок

    Кровопостачання нижньої кінцівки не порушене У результаті пору- шеного кровопоста- чання

    ПРОВЕДЕННЯ ПРОБИ ОППЕЛЯ

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    Підготовка паці- єнта до маніпу- ляції

    1. Запропонувати пацієнту роз- зутися, зняти шкарпетки, лягти на кушетку.

    2. Попросити пацієнта підняти вгору випрямлені нижні (верхні) кінцівки

    Досягається умова маніпуляції

    Оцінювання ре- зультату

    Через 20—ЗО с (а в пізніх стаді- ях захворювання через 5—6 с) стопи або кисті бліднуть, а в най- більш ушкоджених місцях ста- ють блідо-мармуровими

    Це свідчить про об- літеруючий ендар- теріїт (атероскле- роз кінцівок)

    427

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    Підготовка па- цієнта до мані- пуляції

    1. Попросити пацієнта лягти іа кушетку

    2. Запропонувати пацієнту пі,'- няти вгору нижні кінцівки і п1' рухати у над’ятково-гомілковїх суглобах, стискати і розслабляв пальці рук

    Досягається умова маніпуляції

    Оцінювання

    результату

    1. Через декілька секуїД з’являється збліднення шкіри.

    2. Хвора кінцівка швидко втоіГ люється

    Такі дані свідчать про захворювання артерій (облітеру- ючий ендартеріїт, атеросклероз)

    Уточнити діагноз допомагають інструментальні методи дослі- дження: реовазографія кінцівок, капіляроскоі[ія’ артеріальна осци- лографія, ультразвукова допплеросфігмоманоїІетРія’ ультразвукове ангіосканування, контрастна артеріографія.

    Реовазографія кінцівок. На нормальних реограмах верхніх та нижніх кінцівок бачимо головну (основну) хви/110 великої амплітуди з крутим висхідним коліном АВ, злегка заок])Угленою чіткою вер- хівкою В і пологим нисхідним коліном ВС, на якому чітко вираже- ні додаткові хвилі Д та перший додатковий зубець менший, ніж другий, другий зубець найбільш постійний. Крім того, перед наступ- ною основною хвилею деколи виділяється Прес:истолічна хвиля- Ко- ливання основних показників реовазограми у практично здорових людей такі:

    Показник

    Передпліччя

    Кисть

    Гомілка

    Стопа

    Ширина АС (у с)

    0,12

    0,12

    0,12

    0,12

    Ширина ОА (у с)

    0,06

    0,06

    0,06

    0,06

    Ширина ОС (у с)

    0,06

    0,06

    0,06

    0,06

    Висота ВС (у мм)

    7—9

    10—12

    7—9

    7—8

    Зубець Д

    +

    +

    ,+

    +

    Зубець Д,

    +

    +

    .+

    +

    Реовазографічний індекс у нормі 0,65—1,51^’ ДЄ1Ч0 вищий на го- мілках, менший на передпліччях і більший н# дистальних, ніж на проксимальних ділянках кінцівок. При нітрогУ1^?111103^ пробі ре- овазографічний індекс у нормі збільшується на пальцях рук у серед- ньому на 200 % , в інших ділянках кінцівок — іна -^О %.

    428

    Артеріальна осцилографія

    Осциляторний індекс (Оі) = 5—15 мм (плечова артерія), на верх- ній третині гомілки — в 1,5 разу більший; середньо динамічний тиск (Му) = 80—100 мм рт. ст.

    Капіляроскопія

    У нормі спостерігається блідо-рожевий або рожевий фон, на яко- му прослідковуються капіляри, що нагадують за формою головку шпильки і лежать паралельно; у полі зору є 15—20 капілярів, ар- теріальне коліно вузьке і коротке, венозне — більш широке і довге, з’єднуються вони заокругленою перехідною частиною; капіляри приблизно однакової товщини, довжини і форми; деколи трапляють- ся звивисті петлі у вигляді вісімки; течія крові рівномірна, швидка, майже не розрізняється.

    Лікування. У початкових стадіях захворювання проводять кон- сервативне лікування, метою якого є:

    • усунення дії несприятливих факторів (запобігання охоло- дженню, відмова від куріння і вживання алкоголю тощо);

    • усунення спазму судин за допомогою спазмолітиків (папаве- рин, но-шпа тощо);

    • усунення болю (анальгетики, блокади паравертебральних симпатичних гангліїв на рівні Ь2—ЬЗ тощо);

    • покращення метаболічних процесів у тканинах (вітаміни гру- пи В, нікотинова кислота, солкосерил, актовегін);

    • нормалізація процесів згортання крові, покращення реоло- гічних властивостей крові (антикоагулянти непрямої дії, рео- поліглюкін, трентал, ацетилсаліцилова кислота, ксантинолу нікотинат).

    Призначають також десенсибілізувальні, седативні, протиза- пальні засоби, фізіотерапевтичне лікування (УВЧ-терапія, електро- форез, сірководневі ванни тощо), з успіхом застосовується гіперба- рична оксигенація.

    У разі відсутності ефекту від консервативної терапії застосову- ють реконструктивні операції для відновлення магістрального кро- вообігу. За наявності некрозу або гангрени виникають показання до ампутації на різних рівнях навіть до ампутації стегна.

    429

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    Встановлен- ня діагнозу на основі:

    а)скарг

    б) анамнезу захворю- вання

    в) об’єктив- ного обсте- ження

    Скарги на сильний біль, відчуття хо- лоду та оніміння, порушення функції кінцівки.

    В анамнезі — вади серця, гіпертонічна хвороба, постінфарктний тромбоендо- кардит, атеросклероз аорти тощо. Пацієнт неспокійний, покритий холод- ним потом, на обличчі страждальний вираз. Тони серця глухі, пульс приско- рений, можлива аритмія, артеріаль- ний тиск підвищений, а при розвитку больового шоку — знижений, кінців- ка бліда, холодна, чутливість знижена або втрачена, відсутня пульсація судин дистальніше від місця оклюзії

    Невідклад- на допомога

    1. Пацієнту створити психічний та фі- зичний спокій.

    2. Ввести знеболювальні: внутрішньо- венно повільно 2 мл 2 % розчину омно- пону в 10 мл 0,25 % розчину новокаїну, внутрішньом’язово 2 мл 50 % розчину анальгіну й 1 мл 1 % розчину димедролу.

    3. Ввести антикоагулянти: внутріш- ньовенно 20 000 ОД гепарину або 0,8 мг клексану в 20 мл ізотонічного розчину натрію хлориду.

    4. Ввести спазмолітики: внутрішньо- м’язово 5 мл баралгіну або 2 мл но- шпи.

    5. Виконати іммобілізацію кінцівки.

    6. Кінцівку обкласти міхурами з льо- дом

    Запобігання ви- никненню больово- го шоку

    Запобігання по- дальшому тромбо- утворенню

    Для усунення спаз- му артерій

    Досягається зне- рухомлення і сповільнюється розвиток некро- тичних змін

    Транспорту-

    вання

    Пацієнта негайно транспортувати на ношах у відділення судинної або за- гальної хірургії

    430

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    Підготовка паці- єнта до маніпу- ляції

    1. Пацієнту, який перебуває у вертикальному положенні, на- класти еластичний джгут у верх- ній третині стегна так, щоб пере- тиснути тільки підшкірні вени (мал. 136).

    2. Запропонувати пацієнту по- ходити із джгутом протягом 5—10 хв

    Для припинення відтоку крові через поверхневі вени

    Для відтоку крові в глибокі вени

    Оцінювання ре- зультату

    1. Якщо підшкірні вени не спа- даються і виникає біль у кін- цівці — це вказує на порушен- ня прохідності глибоких вен.

    2. Спадання підшкірних вен під час ходьби свідчить про прохід- ність глибоких вен

    Видалення під- шкірних вен про- типоказано

    Видалення під- шкірних вен по- казано

    431

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    Підготовка па- цієнтадо мані- пуляції

    1. Запропонувати пацієнту лягти, підняти кінцівку.

    2. У ділянці верхньої третини стег- на накласти венозний джгут.

    3. Запропонувати пацієнту встати

    Досягається умова маніпуляції

    Оцінювання

    результату

    1. Якщо після зняття джгута вени повільно заповнюються знизу, то пробу вважають негативною.

    2. При швидкому наповненні вен зверху після зняття джгута пробу вважають позитивною

    Клапанний апарат функціонує задо- вільно

    Це свідчить про недостатність кла- панів поверхневих вен

    Ускладненнями варикозного розширення вен є: трофічні вираз- ки, гострі тромбофлебіти розширених вен, кровотечі із варикозних вузлів.

    НАДАННЯ НЕВІДКЛАДНОЇ ДОПОМОГИ ПРИ РОЗРИВІ ВАРИКОЗНОГО ВУЗЛА

    Назві заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    Встановлення діа- гнозу на основі:

    а)скарг

    б) анамнезу за- хворювання

    в) об’єктивного обстеження

    Скарги на біль та наявність кро- воточивої рани на нижній кін- цівці, іноді загальну слабкість, шум у вухах, запаморочення. Травма (іноді досить незначна) варикозного вузла.

    При огляді визначається рана в ділянці варикозного вузла, за- звичай на внутрішній поверх- ні гомілки, з якої витікає кров темно-червоного кольору постій- ною рівномірною цівкою

    Невідкладна до- помога

    1. Притиснути пальцем вену дис- тальніше від місця ушкодження.

    2. Краї рани обробити спиртовим антисептичним розчином.

    Зменшується виті- кання крові з рани Профілактика вто- ринного інфікуван- ня

    432

    Назва заходу

    Послідовність дій

    Примітка

    1. Накласти асептичну стисну пов’язку згідно з модулем.

    2. Ушкодженій кінцівці надати підвищеного положення.

    3. При обширному ушкоджен- ні накласти транспортну шину Крамера на кінцівку згідно з мо- дулем.

    4. У випадку значної крово- втрати (різка блідість шкірних покривів, зниження АТ, збіль- шення частоти і зменшення на- пруження пульсу) розпочати протишокові заходи (інфузія кровозамінних рідин)

    Досягається тимча- совий гемостаз Зменшується при- плив крові до рани Досягається іммобі- лізація кінцівки

    Для збільшення об’єму цирку- люючої крові і про- філактики гемора- гічного шоку

    Транспортування

    Пацієнта транспортувати в хі- рургічний стаціонар у положен- ні лежачи з піднятою ушкодже- ною кінцівкою

    Для виконання кін- цевого гемостазу

    Найчастішою локалізацією виразок є внутрішня поверхня ниж- ньої третини гомілки. Виразки можуть бути поодинокими (як пра- вило), але можуть бути і множинними. Зазвичай вони плоскі, з не- рівним дном, пологими краями, серозними або гнійними виділен- нями. Пацієнтів з трофічними виразками турбує біль, особливо при приєднанні інфекції. Трофічні виразки важко піддаються місцевому лікуванню, часто рецидивують, можуть існувати багато років.

    При розвитку гострого тромбофлебіту з’являються болючі ущіль- нення і гіперемія шкіри за ходом розширеної вени, пацієнта турбує біль при ходьбі. При пальпації тромбована вена визначається у ви- гляді щільного болючого тяжа. Може підвищуватися температура тіла.

    Діагностика варикозного розширення вен проводиться на основі скарг пацієнта, анамнестичних даних і результатів об’єктивного об- стеження.

    При варикозному розширенні вен обов’язково проводять рек- тальне обстеження у чоловіків і вагінальне обстеження у жінок з ме- тою виключення пухлин таза.

    Інструментальні методи дослідження: флебографія дає змогу су- дити про прохідність глибоких вен, оцінити стан клапанного апарату комунікантних і глибоких вен; термографія виявляє невидимі оком ділянки розширених вен; ультразвукове дослідження', магнітно- резонансна томографія.

    433

    Лікування неускладнених форм варикозного розширення вен проводять в амбулаторних умовах. Широко використовуються мето- ди склерозування й оперативного лікування. Як склерозивні препа- рати використовують 11,7 % гіпертонічний розчин натрію хлориду, вариглобін, тромбовар тощо. Крім поширеного пункційного методу склерозування застосовують катетерне введення скерозивних речо- вин у варикозно розширену велику поверхневу вену кінцівки, яка піднята на 45° від горизонтального рівня, з наступною еластичною компресією. Не рекомендується застосовувати лікування склеро- зивними розчинами у пацієнтів з різко вираженим розширеним про- світом вен за наявності тромбофлебіту, облітеруючих і гноячкових захворювань. Єдиним радикальним методом лікування пацієнтів з варикозним розширенням вен нижніх кінцівок є хірургічне втру- чання — флебектомія. Вона протипоказана пацієнтам з тяжкими супутніми захворюваннями серцево-судинної системи, легень, пе- чінки і нирок, вагітним, а також пацієнтам з різними гноячковими захворюваннями.

    Догляд за пацієнтами. Підготовка пацієнта до операції вклю- чає ножні ванни з милом, гоління операційного поля. Після опера- ції кінцівці надають підвищеного положення на шині Белера. З 2-го дня на ногу накладають еластичний бинт і пацієнту дозволяють хо- дити. На 3-ю добу при відсутності ускладнень пацієнта виписують на амбулаторне лікування. Еластичний бинт рекомендують носити в післяопераційний період протягом 8—12 тиж.

    За наявності протипоказань до оперативного лікування або при відмові пацієнта від оперативного лікування рекомендують бинтува- ти ушкоджену кінцівку еластичним бинтом або носити спеціальний лікувальний трикотаж (панчохи, колготи), носити зручне взуття на невисокому каблуці, запобігати тривалому стоянню, важким фізич- ним навантаженням. При тривалому сидінні бажано надати кінців- ці горизонтального положення, потрібно через кожні 1—1,5 год по- ходити або по 10—15 раз піднятися на носки — це покращує крово- обіг, венозний відтік. Корисні заняття лікувальною фізкультурою, плаванням, проведення теплих ножних ванн із 5—10 % розчином натрію хлориду.

    ЗАПАЛЬНІ ЗАХВОРЮВАННЯ КИСТІ

    Розвиток і клінічний перебіг панарицію значною мірою визна- чається анатомічними і функціональними особливостями пальців кисті, без знання яких неможливо скласти правильне уявлення про патогенез цього захворювання і визначити раціональне ліку- вання.

    434

    У будові шкіри і підшкірної клітковини на долонній і тильній поверхні пальців виділяють такі відмінності: епітелій долонної по- верхні складається із багатьох десятків клітинних рядів, тоді як в епітеліальному шарі тильної поверхні їх нараховується не більше чотирьох. У шкірі долонної поверхні кисті і пальців відсутній піг- ментоутворювальний апарат, волосся і сальні залози, що виключає можливість виникнення фурункулів і карбункулів, але багато пото- вих залоз, кількість яких досягає 373 на 1 см2, тоді як на грудній клітці і животі їх нараховується 155, на потилиці і спині — 57 на 1 см2.

    Велика кількість нервових і чутливих закінчень зумовлює здат- ність шкіри долонної поверхні бути органом дотику, який може “ба- чити” утримані предмети без контролю зору.

    Шкіра тильної поверхні кисті м’яка, еластична і рухома; під- шкірна клітковина складається переважно із пухкої сполучної тка- нини. Волосся із сальними залозами на шкірі тильної поверхні кисті й основної фаланги є постійно, середній — в окремих випадках, а на кінцевій фаланзі відсутні. Відповідно, фурункули і карбункули можуть виникати тільки на тильній ділянці кисті, на основній і се- редній фалангах.

    Підшкірна жирова клітковина має особливе значення для функ- ції кисті і поширення гнійного процесу. На долонній поверхні жи- рової клітковини більше, ніж на тильній. У дистальних відділах кисті вона краще розвинена, ніж у проксимальній. У дітей жиро- ва клітковина більш рухома, ніж у дорослих. Еластичні власти- вості жирової клітковини дають змогу пальцям і долоням зміню- вати контури своєї поверхні і пристосовуватися при захопленні до форми утримуваного і сприймуваного предмету. З віком жирова клітковина втрачає свою еластичність і кількість її зменшується, разом з тим стає менш досконалою функціональна здатність кисті. Таким чином, жирова клітковина являє собою не запасний, а функ- ціонально необхідний жир. Відновлюється вона повільно, а в разі відсутності клітковини рубець зростається з глибше розміщеними тканинами, стає щільним, нееластичним, який заважає функції кисті.

    На долонній поверхні пальців і кисті відсутня підшкірна фасція, а безпосередньо від сосочкового шару майже перпендикулярно ідуть щільні сполучнотканинні тяжі, які на кінцевій фаланзі вплітають- ся в окістя, на середній і основній фаланзі — в стінку сухожильної піхви, а на долонній — у долонний апоневроз. Ці тяжі густо пере- плітаються сполучнотканинними волокнами, які, розміщуючись паралельно до поверхні шкіри, утворюють численні порожнини в підшкірній клітковині долонної поверхні. Величина і форма по-

    435

    рожнин, заповнених жировою тканиною, змінюються, причому на пальцях розмір їх зменшується в дистальному напрямку: більші по- рожнини розташовані в ділянці основної фаланги, менші — на кін- цевій фаланзі. Завдяки такій будові обмежується рухомість шкіри і утруднюється поширення набряку, наростання якого призводить до порушення кровопостачання жирових часточок і різкого посилення больових відчуттів унаслідок високого внутрішньотканинного тис- ку. Щільніші вертикальні стінки порожнин є суттєвою перешкодою для поширення гнійного процесу по порожнині, але створюють спри- ятливі умови для поширення інфекції в підокісний простір і кістко- ву тканину фаланги. У ділянці міжфалангових складок підшкірна клітковина втрачає порожнистість і утворює суцільний тяж, який зростається із шкірою, що запобігає переходу запального процесу з одної фаланги на іншу.

    На тильній поверхні пальців підшкірна клітковина розвинена слабше і слугує захисною тканиною для запобігання ушкодженням глибоко розміщених сухожиль, судин, нервів. Сполучнотканинні волокна розміщені в ній паралельно до поверхні шкіри і не перешко- джають поширенню набряку в поздовжньому напрямку.

    Тильна поверхня дистального відділу кінцевої фаланги паль- ця захищена нігтем. Нігтьова пластинка має неправильну чотири- кутну форму. Її дистальна частина закінчується вільним краєм, а проксимальна і бічні заглиблюються в нігтьовий жолобок. Над про- ксимальним краєм пластинки нависає шкірна складка — епініхія, або нігтьовий валик. Шкіра нігтьового валика тонша, ніж на інших ділянках пальця. Від внутрішньої поверхні нігтьової пластинки до окістя фаланги проходять тяжі сполучної тканини, які щільно фік- сують ніготь до кістки, що сприяє поширенню гнійно-запального процесу на нігтьову фалангу. Регенерація нігтя при його видаленні продовжується 4—6 міс.

    На шкірі кисті є багато ліній і складок, розміщених переважно в поперечному напрямку. Поперечні шкірні складки долонної і тиль- ної поверхонь кисті закінчуються в так званих нейтральних лініях, де шкірний покрив при згинанні, стисканні і випрямленні пальців не піддається дії розтягуючих сил, тоді як інша шкіра рухається, скорочується або розтягується. Нейтральність цієї ділянки, з точки зору розтягнення, пояснюється морфологічними, функціональними причинами. Щільна, груба шкіра долоні в цій ділянці переходить у тоншу шкіру тильної поверхні пальців. Значна перевага розрізу, який проведений по нейтральній лінії, полягає в тому, що він прохо- дить дещо дорсальніше щодо судин, які розміщені в повздовжньому напрямку по передньобічному краю пальців, завдяки чому зменшу- ється небезпека ушкодження цих утворень.

    436

    До кожного пальця, крім великого, направляються сухожилки поверхневого і глибокого м’язів-згиначів, які йдуть разом. Великий палець має один сухожилок м’яза-згинача (довгий згинач І пальця). Сухожилок поверхневого м’яза—згинача пальців на рівні основної фаланги розділяється на дві частини, між якими проходить сухожи- лок глибокого м’яза—згинача пальців. Пізніше дві частини сухо- жилків поверхневого м’яза-згинача знову з’єднуються під глибоким м’язом-згиначем і прикріплюються до основи середньої фаланги. Сухожилок глибокого м’яза-згинача прикріплюється до основи кін- цевої фаланги. М’язи—згиначі II, III і IV пальців окутані фіброзно- синовіальними піхвами, які у вигляді сліпих мішків починаються в місці прикріплення глибоких м’язів-згиначів. Тут сухожилки піх- ви фіксуються поперечними і косими зв’язками до основи нігтьової фаланги і закінчуються зазвичай у головок п’ястних кісток на рівні дистальної лінії долоні.

    Сухожилки довгого м’яза—згинача великого пальця і м’язів— згиначів V пальця на долонній поверхні кисті окутані синовіаль- ними піхвами. Останні починаються біля основи кінцевої фаланги

    і, розміщуючись у зап’ястковому каналі, закінчуються сліпим міш- ком дещо вище шилоподібного відростка променевої кістки. Ділян- ки сухожилкових піхв, які розміщені проксимальніше п’ястково- фалангових суглобів, дістали назву променевої і ліктьової сумок, причому на рівні п’ястково-фалангового суглоба ліктьова сумка V пальця поступово розширюється в променевий бік. Таке промене- ве розширення сумки покриває на долоні значну частину сухожилка

    1. пальця і дещо меншу частину сухожилка II пальця, якщо останнє не має власної піхви в ділянці зап’ясткового каналу. Таким чином, у тих відділах можливе швидке поширення інфекції контактним шля- хом. Приблизно в 10 % випадків у зап’ястковому каналі є зв’язок між ліктьовою і променевою сумками. Це має велике практичне зна- чення, оскільки при виникненні гнійного запалення в одній із сумок гнійний ексудат може проникнути в іншу.

    У всіх пальців, крім великого, є по три кісткові фаланги (І палець має дві фаланги), які з’єднані між собою суглобами, блокоподібними за формою і одноосьовими за характером рухів. Суглобова капсула п’ястково-фалангових і міжфалангових суглобів вільна. На тильній і долонній поверхнях розміщуються складки.

    Кровопостачання. Кожний палець має чотири власні пальцеві артерії, по дві з долонної (від долонних артеріальних дуг) і по дві з тильної (від тильної артеріальної дуги) поверхні кисті. Найбільш ви- раженими є артеріальні стовбури згинальної поверхні пальців, які локалізовані на передньобічних ділянках пальця. Менш виражені пальцеві артерії, які проходять по задньобічних поверхнях пальців

    437

    і відходять від тильної артеріальної дуги. Пальцеві артерії широко анастомозують між собою, п’ястково-фалангові і міжфалангові су- глоби кровопостачаються від пальцевих артерій, які в суглобовій капсулі утворюють густу сітку.

    Венозний відтік від суглобів пальців проходить у поверхневі вени на долонній і тильній поверхнях пальців, а також у поверхневі глибокі вени кисті, які входять до складу судинних пучків кінців- ки. Кровопостачання нігтьової фаланги має низку особливостей. На відміну від середньої й основної фаланг, які подібно до інших труб- частих кісток мають окрему харчову артерію, нігтьова фаланга кро- вопостачається кровоносними судинами розсипного типу, причому проксимальний епіфіз і дистальна частина кінцевої фаланги мають окремі артеріальні гілочки різного калібру, які проникають у кістку головним чином із долонної поверхні. Відповідно кровопостачання проксимального епіфізу більш виражене, ніж іншої частини фалан- ги, що має велике значення в патогенезі кісткового панарицію кін- цевої фаланги і пояснює характер секвестрації й особливості регене- рації нігтьової фаланги.

    Іннервація кисті і пальців здійснюється трьома нервами: сере- динним, ліктьовим і променевим, які, розгалужуючись на свої кін- цеві гілки, іннервують визначені ділянки. Особливо добре іннерву- ються подушечки нігтьових фаланг. У складі нервів є рухові і чут- ливі гілочки.

    Панарицій — це гостре гнійне запалення пальця, яке виклика- не гнійними мікробами. Панарицій буває поверхневим і глибоким. Поверхневий панарицій — пароніхій, шкірний, підшкірний, підніг- тьовий; глибокий — сухожилковий, кістковий, суглобовий, пандак- тиліт.

    Пароніхій — це гнійне запалення нігтьового валика. Він виникає при мікротравмах після манікюру (мал. 137).

    Шкірний панарицій найчастіше локалізується на долонній по- верхні нігтьової фаланги, де на шкірі утворюється міхур з гнійним вмістом. Загальний стан пацієнта не змінюється (мал. 138).

    Піднігтьовий панарицій є наслідком проколу, стороннього тіла під вільним краєм нігтя. Пацієнта турбує локальний біль, через ніг- тьову пластинку просочується гній.

    Підшкірний панарицій частіше локалізується на долонній по- верхні пальця (мал. 139). Пацієнта турбує локальний пульсівний біль, який посилюється у міру наростання набряку. Місцево відзна- чається почервоніння, набряк і різка болючість. Підвищується тем- пература тіла.

    Лікування поверхневих форм панарицію проводиться залеж- но від фази запалення. На початковій стадії, у фазу серозного за-

    438

    палення, застосовують консервативну протизапальну терапію: спиртові ванночки, вологовисихаючі пов’язки з гіпертонічним розчином або з розчином магнію сульфату. У разі відсутності ефекту протягом 1—2 днів і при появі ознак абсцедування показа- на операція — розкриття панарицію, дренування з накладанням пов’язки з антисептиком.

    Пацієнта потрібно обстежити на наступний день. Медична сестра знімає лонгету, робить теплову ванночку з калію перманганатом і обережно забирає відмоклу пов’язку. При неускладненому пере- бігу післяопераційного періоду дренажі забирають через 2—3 дні, перев’язки проводять щоденно.

    Глибокий панарицій частіше розвивається внаслідок пізнього або недостатнього активного лікування поверхневого панарицію. При глибокому панарицію відзначається деформація пальця, різкий набряк, гіперемія, сильний біль. Кістковий панарицій на рентгено- грамі дає зміни в кістці, суглобовий — розширення міжсуглобового проміжку. Сухожилковий панарицій, або тендовагініт, дає зміни за ходом сухожилка. При пандактиліті уражуються всі шари паль- ця, що призводить до некрозу тканин.

    Лікування проводиться в стаціонарі з обов’язковим накладанням гіпсової лонгети. Пацієнт отримує антибіотики, симптоматичну те- рапію. При оперативному лікуванні видаляють секвестри, вогнища некрозу, за показаннями проводять резекцію фаланги або її ампута- цію. Ускладненнями глибокого панарицію можуть бути контракту- ра або анкілоз суглоба.

    Важливе значення має профілактика панарицію — запобігання і своєчасне лікування мікротравм кисті і пальців, гігієнічний догляд за руками, утримання в порядку робочих місць, їх достатня освітле- ність, використання спецодягу, зокрема рукавиць. На робочих міс- цях необхідно мати аптечки для надання першої допомоги при мі- кротравмах (перев’язувальний матеріал, настойка йоду, клей БФ-б тощо), змазування ушкоджених пальців і кисті розчином йоду і на- несення плівкоутворювальних рідин.

    Флегмона кисті. Захворювання виникає як ускладнення панари- цію, інфікування мозолі, після поранень кисті. Клінічно спостеріга- ється болючість і припухлість центральної і бічних частин долоні, набряк і почервоніння шкіри, пальці кисті напівзігнуті, рухи в них різко обмежені через болючість, пасивно розігнути їх неможливо. Спостерігаються симптоми загальної інтоксикації організму. При несприятливому перебігу запальний процес може поширитися на передпліччя.

    Лікування флегмони кисті оперативне.

    439

    Мал. 138. Шкірний панарицій

    440

    ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

    ■'і

    1. Причини тромбоемболії.

    2. Клініка тромбозу артерій нижніх кінцівок. Особливості надан- ня невідкладної допомоги.

    3. Етіологічні фактори, які викликають панарицій.

    4. Види панарицію, особливості клінічної картини.

    5. Панарицій, причини, лікування.

    6. Вас викликали до пацієнтки, яка, працюючи на присадибній ділянці, травмувала варикозний вузол. При огляді з ушкодженого варикозного вузла витікає кров темного забарвлення. Ваші дії.

    7. Вас викликали до пацієнта, який 3 тижні тому переніс інфаркт міокарда і скаржиться на сильний біль, оніміння, відсутність рухів, похолодання лівої нижньої кінцівки. При огляді ліва нижня кінців- ка бліда, холодна на дотик, пульс на тильній артерії стопи, гомілко- вих артеріях не промацується. Попередній діагноз. Ваші дії.

    441

    ДОДАТКИ

    ДОДАТОК 1

    ВИПИСКА З НАКАЗУ М 720 від 31 липня 1978 року “ПРО ПОКРАЩЕННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ХВОРИМ З ГНІЙНИМИ ХІРУРГІЧНИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ, ПОСИ- ЛЕННЯ ЗАХОДІВ ПО БОРОТЬБІ З ВНУТРІШНЬОЛІКАРНЯ- НОЮ ІНФЕКЦІЄЮ”

    ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

    1. Для профілактики і боротьби з післяопераційними усклад- неннями організовуються і проводяться комплекси санітарно- гігієнічних заходів, спрямованих на виявлення і ізоляцію джерел інфекції і запобігання їх передачі. Комплекс заходів включає:

    • своєчасне виявлення хворих і їхню ізоляцію у спеціальні відділення, палати хворих, в яких післяопераційний період ускладнився гнійно-септичними захворюваннями;

    • своєчасне виявлення носіїв патогенного стафілококу і їх сана- ція;

    • застосування високоефективних методів дезінфекції медично- го персоналу, шкіри, операційного поля;

    • організація централізованої стерилізації білизни, перев’язувального матеріалу, інструментів, шприцив;

    • використання методів і засобів дезінфекції для обробки різ- них об’єктів зовнішнього середовища (м’який інвентар, одяг, взуття, посуд тощо).

    1. Завідувач відділення 1 раз в квартал організовує обстеження персоналу на носійство патогенного стафілококу і у разі виявлення носіїв організовує проведення санації.

    2. При виникненні внутрішньолікарняної інфекції серед хво- рих проводять детальне епідеміологічне обстеження, у ході якого виявляють можливі джерела інфекції, шляхи і фактори передачі, проводять заходи по запобіганню подальшому поширенню захворю- вання.

    442

    ДОДАТОК 2

    “САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНИЙ РЕЖИМ У ВІДДІЛЕННІ ХІРУРГІЧНОГО ПРОФІЛЮ”

    1. Після виписування кожного хворого ліжко, тумбочку, під- ставку для підкладного судна протирають поролоновою губкою, змо- ченою дезінфекційним розчином.

    2. Хворому виділяють індивідуальні предмети догляду: плюваль- ницю, підкладне судно, які після використання негайно забирають з палати і миють. Після виписування хворого предмети індивідуаль- ного вжитку підлягають дезінфекції.

    3. Забороняється приймати у відділення хірургічного профілю м’які іграшки та інші предмети, що не витримують дезінфекційної обробки.

    4. Хворих з гнійно-септичними захворюваннями і післяопера- ційними гнійними ускладненнями ізолюють в окремі палати. У цих палатах встановлюють ультрафіолетові бактерицидні випромінюва- чі закритого типу.

    5. У палатах для хворих з гнійно-септичними захворюваннями і післяопераційними гнійними ускладненнями персонал працює в халатах, масках, шапочках. Після закінчення роботи проводять за- міну халатів, масок, шапочок.

    6. Самовільне переходження хворих з палати в палату і вихід в інші відділення забороняється.

    7. Заміну натільної і постільної білизни проводять не рідше одно- го разу на 7 днів. Крім того, білизну замінюють частіше у випадку забруднення.

    8. При заміні натільної і постільної білизни її акуратно збирають у мішки з бавовняної тканини. Категорично забороняється скидати використану білизну на підлогу або у відкриті приймачі.

    9. Сортування і розбирання брудної білизни проводять у спеці- ально відділеному приміщенні поза відділенням. Після заміни бі- лизни протирають усі предмети в палаті і підлогу дезінфекційним розчином.

    10. Виписування хворих проводять в окремому приміщенні.

    11. Тапочки та інше взуття після виписування або смерті хворого протирають тампоном, змоченим 25 % розчином формаліну або 4 % розчином оцтової кислоти, або обробляють аерозолем “Сапожок-74” до повного зволоження внутрішньої поверхні. Потім взуття уклада- ють у поліетиленовий пакет на 3 год, після чого виймають і прові- трюють протягом 10—12 год.

    443


    1. У відділенні дотримуються порядку і чистоти. Прибирання проводять не рідше ніж 2 рази на тиждень вологим методом за до- помогою мильно-содового розчину. Дезінфекційні речовини вико- ристовують після заміни білизни і у випадку виникнення внутріш- ньолікарняної інфекції. У палатах для хворих з гнійно-септичними захворюваннями і післяопераційними гнійними ускладненнями кожний день прибирають з обов’язковим використанням дезінфек- ційних розчинів.

    ДОДАТОК З

    САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНИЙ РЕЖИМ В ОПЕРАЦІЙНОМУ БЛОЦІ, ПАЛАТАХ І ВІДДІЛЕННЯХ РЕАНІМАЦІЇ ТА ІНТЕН- СИВНОЇ ТЕРАПІЇ, ПІСЛЯОПЕРАЦІЙНИХ ПАЛАТАХ І ПЕРЕВ’ЯЗУВАЛЬНИХ"

    1. Операційний блок відділяють від інших приміщень хірургіч- ного відділення тамбуром, що обладнаний джерелом бактерицид- ного ультрафіолетового випромінювання. Двері в операційний блок мають бути завжди закриті.

    2. Операційний блок обладнують стаціонарними бактерицидни- ми опромінювачами і вентиляційними установками з перевищенням притоку повітря над витяжкою. У припливну вентиляційну систему встановлюють бактерицидні фільтри.

    3. Суворо розділюють операційні для чистих і гнійних операцій.

    У випадку відсутності умов для виконання цієї вимоги операції з причини гнійних процесів проводять у спеціально виділені дні з на- ступною дезінфекцією всього обладнання операційного блоку.

    1. Хірурги, операційні медсестри, всі особи, що беруть участь в операції, перед операцією приймають гігієнічний душ, надягають операційний одяг (піжаму, тапочки, шапочку, халат). Перед входом в операційний блок халат знімають, надівають маску, бахіли і про- ходять у передопераційну, де проводять обробку рук і надягають сте- рильний халат, рукавички і маску. Суворо дотримуються “правила червоної лінії”: усі, хто входить в операційну (за червону лінію), по- винні бути одягнуті в стерильну білизну.

    2. Усі інші особи перед входом в операційну надягають чотири- шарову марлеву пов’язку і волосся підбирають під шапочку, потім надягають бахіли. Вхід особам, які не беруть участі в операції, в опе- раційну заборонений.

    444


    1. Хворого перед операцією доставляють в операціинии цлип ии каталці з відділення. Перед операційним блоком хворого переклада- ють на каталку операційного блоку.

    2. Визначають місце для каталки в передопераційній. Кожний день каталку обробляють поролоновою губкою, змоченою дезінфек- ційним розчином.

    3. Усі прилади, апарати та інші предмети, що вносяться і вино- сяться в операційний блок (каталку, кардіографи тощо), перед вхо- дом в операційний блок обробляють поролоновою губкою, змоченою дезінфекційним розчином.

    4. Стіл для стерильного інструментарію покривають стерильним простирадлом перед операцією, розкладають на ньому стерильний інструментарій і закривають зверху стерильним простирадлом.

    5. Стерильний інструментарій, що був використаний під час операції, перев’язувальний матеріал збирають у спеціально призна- чені посудини.

    6. Категорично забороняється зберігання в операційному залі предметів, які не використовуються під час операції.

    7. Суворо розділяють перев’язувальні для чистих і гнійних перев’язок. Коли в наявності є лише одна перев’язувальна, то спо- чатку проводять чисті перев’язки, а пізніше — гнійні з наступною дезінфекцією.

    8. Працівники перев’язних, відділень реанімації та інтенсивної терапії кожний день змінюють халати, шапочки, маски.

    9. Медична сестра під час перев’язок хворих з гнійними проце- сами надягає клейончастий фартух, який після кожної перев'язки протирає поролоновою губкою, змоченою в дезінфекційному розчи- ні, й обробляє руки розчином бактерицидного препарату.

    10. Після проведення перев’язок і збирання перев’язувального матеріалу в спеціально виділену посудину проводять вологе при- бирання із застосуванням дезінфекційного розчину. Інфікований перев’язувальний матеріал підлягає дезінфекції.

    11. Перед транспортуванням хворого з операційної в палату ін- тенсивної терапії або післяопераційну палату ліжко, тумбочку об- робляють дезінфекційним розчином. Ліжко застеляють постільною білизною, що пройшла камерну обробку.

    12. Прибирання операційного блоку, перев’язних, палат і відді- лень реанімації та інтенсивної терапії проводять вологим методом не рідше ніж 2 рази на день з використанням дезінфекційних засобів.

    13. Один раз на тиждень проводять генеральне прибирання опе- раційного блоку і перев’язувальних. Приміщення операційного бло- ку, перев’язних перед тим звільняють від предметів, обладнання, ін- струментів, медикаментів тощо. Як дезінфекційний засіб використо- вують комплекс, який складається з 6 % розчину водню пероксиду і

    445

    1. 5 % мийного засобу. Після дезінфекції приміщення операційного блоку і перев’язних опромінюють ультрафіолетовими променями, включаючи настінні або стельові бактерицидні опромінювачі (ОБН- 2001 або ОБН-350, один опромінювач на ЗО м, ОБН-150 або ОБН-ЗОО — на 60 м на 2 год).

    1. Для знешкодження використаного перев’язувального мате- ріалу і відходів після операції використовують муфельні печі.

    ДОДАТОК 4

    “САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНИЙ РЕЖИМ В ПАЛАТАХ ДЛЯ ХВОРИХ З АНАЕРОБНОЮ ІНФЕКЦІЄЮ”

    1. Джерелом інфекції є хворі з газовою гангреною в будь-який формі: емфізематозній, набряково-токсичній, змішаній і газово- гнійній.

    2. Збудники газової гангрени належать до патогенних клостри- дій анаеробних спороносних бацил. Виділяють мікроби анаеробні й аеробні: стафілококи, кишкова паличка.

    3. Основний шлях передачі інфекції — контактний. Інфікуван- ня може відбутися через потрапляння збудника газової гангрени на ушкоджені шкірні покриви або слизові оболонки із землею, бруд- ною білизною, одягом, а також при користуванні недостатньо про- стерилізованими інструментами, шприцами, голками, шовним і перев’язувальним матеріалом.

    4. Для лікування хворих з газовою гангреною виділяють окре- мі палати, по можливості зі спеціальним входом, операційну- перев’язну, обладнання припливно-витяжної вентиляції, що не з’єднуються з іншими відділеннями.

    5. Стіни приміщень облицьовують кахелем висотою не менше ніж 2 м, підлогу покривають пластиком або лінолеумом. Поверхню меблів, апаратури і обладнання покривають гладенькими, непорис- тими матеріалами, що легко піддаються очищенню і дезінфекції.

    6. Хворий у приймальному відділенні проходить повну або част- кову санітарну обробку: приймає душ, стриже нігті. У тяжких ви- падках поступає в палату без санітарної обробки.

    7. Перед госпіталізацією і після виписування хворого ліжко, тум- бочку, підставку для підкладного судна протирають поролоновою губкою, змоченою 6 % розчином водню пероксиду з 0,5 % мийним

    446


    розчином. Брудну білизну перед пранням знешкоджують шляхом замочування з наступним кип’ятінням у 2 % розчині кальцинованої соди (мийного засобу) протягом 120 хв з моменту закипання.

    1. Хворому виділяють індивідуальні предмети догляду, які піс- ля користування миють. Після виписування хворого його предмети підлягають дезінфекції.

    2. Посуд після використання звільняють від залишків їжі, замо- чують у 2 % розчині соди і кип’ятять протягом 90 хв. Миють проточ- ною водою і зберігають у закритих шафах.

    3. Вологе прибирання палат проводять не рідше ніж 2 рази на день вологим методом із застосуванням 6 % розчину водню перокси- ду з 0,5 % розчином мийного засобу.

    4. Відра, тази, мітлу маркують і використовують за призначен- ням. Після використання автоклавують (температура — +132 °С, тиск — 2 атм.) протягом 20 хв, зберігають в окремому місці.

    5. Хірург, маніпуляційна сестра перед входом у перев’язну на- дягають маски, бахіли. Під час перев’язки або операції надягають клейончастий фартух, який після кожної операції або перев’язки протирають поролоновою губкою, змоченою у 6 % розчині водню пероксиду з 0,5 % мийним розчином.

    6. Перев’язувальний матеріал використовують одноразово, під час операції або перев’язки його збирають у спеціально виділений бікс, автоклавують (тиск — 2 атм., температура — + 132 °С) протя- гом 20 хв і спалюють.

    7. Після проведення операції або перев’язки весь інструмен- тарій, шприци, голки занурюють у 6 % розчин водню пероксиду з

    1. 5 % мийним розчином на 60 хв або кип’ятять 90 хв.

    1. Передстерилізаційна обробка інструментів є аналогічною.

    ДОДАТОК 5

    НАКАЗ

    1. 385

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 16.08.2005 р. за №895/11175

    Про інфекційну безпеку донорської крові та її компонентів

    З метою підвищення рівня інфекційної безпеки донорської кро- ві, її компонентів та препаратів, що заготовлюються та випуска-

    447


    ютьея закладами переливання крові України для потреб охорони здоров’я населення, згідно із Законом України “Про донорство крові та її компонентів” (239/95-ВР) і для виконання Програми розвитку донорства крові та її компонентів на 2002—2007 роки, затвердже- ної Постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2001 № 1403 (1403—2001-п), НАКАЗУЮ:

    1. Затвердити:

      1. Порядок карантинізації донорської плазми, що додається.

      2. Порядок медичного обстеження донорів крові та (або) її ком- понентів (0896—05), що додається.

    2. Міністру охорони здоров’я Автономної Республіки Крим, на- чальникам управлінь охорони здоров’я обласних, Севастопольської міської, Головного управління охорони здоров’я і медичного забез- печення Київської міської держадміністрацій запровадити у прак- тику роботи закладів переливання крові:

    • обов’язкову карантинізацію всієї заготовленої донорської плазми;

    • застосування фільтрів для видалення лейкоцитів при заготів- лі та переливанні компонентів донорської крові;

    • заготівлю донорської крові та її компонентів тільки у пласти- кові мішки (контейнери) з консервантом (антикоагулянтом), дозволеними для застосування в Україні у встановленому по- рядку, з 01.01.2006;

    • використання одноразових стерильних вакуумних пробірок для лабораторного обстеження донорської крові.

    1. Директору Департаменту організації та розвитку медичної до- помоги населенню В.М. Тарану в установленому порядку забезпе- чити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

    2. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника міні- стра В.О. Рибчука.

    Міністр М.Є. Поліщук

    448

    ДОДАТОК 6

    НАКАЗ МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

    1. № 385

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 16.08.2005 р. за №895/11175

    ПОРЯДОК карантинізації донорської плазми

    Цей Порядок визначає організаційні, матеріальні та технічні умови карантинізації донорської плазми, взаємозв’язок між вико- навцями, нормативні засади гарантування якості компонентної ге- мотерапії.

    Порядок є підставою для розроблення стандартних операційних процедур (далі — СОП) на кожне робоче місце відділення карантині- зації донорської плазми.

    1. Загальні положення.

      1. Для цілей цього Порядку терміни використовуються у тако- му значенні:

    • карантинізація (карантинне зберігання, карантин) донор- ської плазми — зберігання плазми із забороною її використання протягом визначеного терміну. Карантинізація донорської плазми проводиться з метою підвищення інфекційної безпеки. При цьому застосовується вилучення непридатної для використання плазми за результатами лабораторних досліджень донора або за даними лікувально-профілактичних закладів про захворювання донора чи наявності у нього носійства збудників інфекційних захворювань.

      1. Карантинізація донорської плазми є додатковим заходом запобігання передаванню гемотрансмісивних інфекцій. Трива- лість серонегативного періоду при ВІЛ-інфекції/СНІД, гепатитах В, С, гепатиті, викликаному парвовірусом В-19, сифілісі у різних хворих — величина змінна і становить не більше 180 днів з моменту інфікування.

      2. Карантинізації не підлягає плазма, отримана від донорів ау- тологічної крові та її компонентів.

      3. Відповідальність за правильну організацію, забезпечення режиму збереження донорської плазми в період карантинізації та обстеження донора покладається на керівника закладу переливання крові.

    15 9-240

    449


    1. Методика карантинізації донорської плазми.

      1. Уся донорська плазма, отримана від донорів, підлягає каран- тину на 180 діб з моменту заготівлі крові або плазми.

      2. Донорська плазма карантинізується в окремих, відділених від експедицій, спеціальних приміщеннях у пронумерованих холо- дильниках з маркуванням “ПЛАЗМА НА КАРАНТИНІ, ВИДАЧІ НЕ ПІДЛЯГАЄ”.

      3. Температурний режим зберігання донорської плазми пе- редбачає цілодобовий моніторинг. Рекомендується використання ПЕОМ та електронних термометрів, звукової сигналізації контролю температури у холодильниках на випадок аварій, відключення елек- тричного струму тощо.

    Передбачається обов’язкове аварійне енергозабезпечення.

      1. При виявленні в період карантинізації вірусоносійства або захворювання донора (ВІЛ, вірусний гепатит, сифіліс) уся заготов- лена від нього плазма, незалежно від терміну зберігання, негайно бракується і знищується зі складанням актів списання та утилізу- ється шляхом спалювання.

      2. Інформація про захворювання осіб (ВІЛ, вірусний гепатит, сифіліс та інші інфекції, визначені МОЗ України), завірена належ- ним чином, негайно надається регіональним закладам переливання крові відповідними територіальними службами з дотриманням ви- мог чинного законодавства щодо медичної таємниці.

      3. Остаточна звірка медичної документації з отриманими дани- ми проводиться після 180-ї доби карантинізації.

      4. На етикетці дози донорської плазми, що пройшла каранти- нізацію, робиться відмітка “Плазма карантинізована” із записом у журналі карантинізації донорської плазми (ф. 494 /о).

      5. Температура карантинізації: від -ЗО °С і нижче.

    450

    ДОДАТОК 7

    До наказу “Епідеміологічний нагляд за інфекціями ділянки хірур- гічного втручання та їх профілактика”.

    № 181 від 4.04.2008 р.

    МЕТОДИКА

    ОБРОБКИ РУК МЕДИЧНОГО ПЕРСОНАЛУ ТА ПАЦІЄНТІВ, ВИ- КОРИСТАННЯ МЕДИЧНИХ РУКАВИЧОК

    Руки медичного персоналу — один з основних факторів пере- давання збудників внутрішньолікарняних інфекцій (далі — ВЛІ). Дотримання медичним персоналом правил і техніки миття та анти- септики рук, використання рукавичок дасть змогу запобігти виник- ненню значної кількості ВЛІ, а також сприятиме раціональному ви- користанню коштів.

    Заходи щодо вдосконалення гігієни рук, у тому числі з викорис- танням рукавичок, є невід’ємною складовою інфекційного конт- ролю, а також пріоритетним у фінансуванні діяльності закладів охорони здоров’я (далі - 303). Цей постулат має в системі науково- доказової медицини категорію 1Б.

    Деконтамінація рук медичного персоналу досягається шляхом миття рук, обробки шкіри рук антисептиками, хірургічної антисеп- тики.

    З метою профілактики передачі інфекції через руки, важливим заходом є забезпечення хірургічних стаціонарів водопровідними кранами з механізмом ліктьового способу приведення в дію.

    1. Для миття рук використовують рідке мило в дозаторах.

    2. При застосуванні рідкого мила дозатори багаторазового вико- ристання ретельно промити після закінчення в них мила, висушити і потім заповнити новою порцією мила. Не допускається додавати рідке мило в частково заповнений дозатор.

    3. Показання для гігієнічного миття рук:

    • перед і після фізичного контакту з пацієнтом;

    • після відвідування туалету;

    • перед приготуванням і роздачею їжі;

    • у всіх випадках, коли руки явно забруднені.

    1. Техніка миття рук (мал. 140):

      1. Зняти всі прикраси, у тому числі годинники та браслети.

      2. Відкрити кран і струменевим потоком комфортно теплої води змочити руки.

      3. Нанести порцію рідкого мила.

    451


    Терти долонею об долоню

    Права долоня по тильній Терти внутрішні поверхні

    стороні лівої руки і навпаки

    пальців рухами вгору і вниз

    Терти тильною сторо- ною пальців по долоні іншої руки

    Терти пальці коловими рухами

    По черзі, коловими рухами терти долоню

    Мал. 140. Техніка миття рук

      1. Енергійно терти руки протягом не менше ЗО с за такою тех- нікою:

    • терти долоня об долоню;

    • зовнішній бік долонь спочатку правою рукою, а потім лівою;

    • схрестивши пальці однієї руки з іншою, терти між пальцями;

    • далі однією рукою накривають іншу руку “замком” і необхід- но терти в п’ястково-фаланговій зоні, спочатку однієї руки, потім іншої;

    • енергійно терти коловими рухами великі пальці обох рук;

    • кінчиками пальців правої руки терти долоню лівої руки і на- впаки.

      1. Ретельно змити мило під проточною водою.

      2. Насухо витерти руки одноразовим паперовим рушником (серветкою).

      3. Якщо крани без ліктьового способу приведення в дію, їх за- кривають сухим рушником (серветкою), який викидають у смітник, призначений для збору паперових рушників, який має бути розта- шований поруч.

      4. Якщо після миття рук застосовують їх обробку антисепти- ком, то антисептик наносять лише на ретельно висушені руки.

    452

    1. Якщо в процесі роботи руки не забруднені біологічним матеріа- лом або брудом, миття рук можна замінити гігієнічною антисептикою.

    2. Показання для гігієнічної антисептики рук:

    • перед та після проведення маніпуляцій, пов’язаних з можли- вим та явним пошкодженням шкіри та слизових оболонок па- цієнта (обробка пуповинної рани, ін’єкції, установлення кате- терів та зондів тощо);

    • перед та після контакту з рановими поверхнями, інфіковани- ми ранами;

    • при контакті із стерильним матеріалом та інструментарієм;

    • після контакту з біосубстратами хворого (кров, спинно- мозкова рідина, сеча тощо);

    • після контакту з абіогенними об’єктами, потенційно конта- мінованими госпітальною мікрофлорою (прилади, катетери, зонди тощо після їх використання);

    • після контактів з інфекційними хворими;

    • при догляді за пацієнтами, коли необхідно після обробки за- бруднених місць перейти до чистих;

    • перед і після надягання медичних рукавичок;

    • перед виходом з палати.

    1. Для антисептики шкіри рук використовують антисептики, за- реєстровані в Україні. Можливе застосування суміші 70 % розчину етилового спирту з 1—2 % вмістом гліцерину.

    2. Техніка гігієнічної антисептики рук:

    • на долоню нанести 3—5 мл антисептика або ту кількість, що зазначена в інструкції щодо застосування антисептика;

    • енергійно втирати до повного висихання антисептик за техні- кою, наведеною в пункті 4 цього додатка, але не менше ніж 15 с;

    • витирання або висушування рук не допускається.

    1. Показаннями для хірургічної антисептики рук є всі хірургічні операції.

    2. Техніка хірургічної антисептики рук:

    • вимити руки з використанням рідкого мила. Спочатку миють від зап’ястка до ліктя, потім кисті рук з дотриманням техніки (пункт 4 цього додатка);

    • витерти руки насухо паперовим рушником (серветкою);

    • нанести на долоню кількість антисептика, відповідно до ін- струкції щодо застосування при хірургічній антисептиці, що затверджується МОЗ, але не менше ніж 3 мл і енергійно втира- ти його в шкіру передпліччя включно з ліктьовими суглобами до повного висихання. Другою порцією антисептика обробля- ють руки до середини передпліччя. Третьою - тільки кисті рук за технікою, вказаною в пункті 4 цього додатка;

    453

    • витирання рук або їх висушування після обробки антисепти- ком забороняється;

    • на сухі руки надягають 2 пари стерильних гумових рукави- чок;

    • при хірургічній обробці рук щітки використовувати необов’язково. У разі використання щіток вони повинні бути одноразовими. Щітки можна використовувати для обробки навколонігтьових ділянок і тільки 1 раз протягом робочої змі- ни.

    1. Якщо є проблема з централізованим водопостачанням, стаціо- нар забезпечує наявність закритих ємкостей для води з кранами. Воду в ємкості заливають переварену і змінюють не рідше ніж 1 раз на добу. Перед наступним заповненням ємкості ретельно вимити чи- стою губкою, ополоснути і висушити.

    2. Для зниження ризику виникнення ВІЛ у медичного персона- лу, запобігання контамінації їх рук транзиторною мікрофлорою, а також передачі резидентної та транзиторної мікрофлори пацієнтам використовують медичні рукавички.

    3. У медичній практиці використовують три типи рукавичок:

    • хірургічні — використовують під час проведення інвазивних медячних втручань та хірургічних процедур;

    • оглядові — забезпечують захист медперсоналу при виконанні багатьох медичних маніпуляцій;

    • побутові - забезпечують захист медперсоналу при обробці об- ладнання, забруднених поверхонь, інструментарію, при робо- ті з відходами медичних закладів.

    1. Використання рукавичок:

    • для операцій: латексні, неопренові;

    • для ~>глядів\ латексні, тактилонові;

    • при догляді за пацієнтом: латексні, поліетиленові, поліві- нілхпоридні;

    • при проведенні очищення та дезінфекції: нітрилові, неопренові;

    • допускається використання рукавичок з тканини під гумовими.

    1. Стерильні рукавички обов’язково використовують при:

    • усіх хірургічних оперативних втручаннях;

    • інвашвних маніпуляціях;

    • уведенні стерильною голкою в глибокі тканини або рідини ор- ганіїму лікарських форм (внутрішньовенні інфузії, отриман- ня б опроб для досліджень);

    • установленні катетера або провідника через шкіру;

    • маніпуляціях, пов’язаних з контактом стерильного інстру- ментарію з інтактними слизовими оболонками (цистоскопія, категеризація сечового міхура);

    454

    • вагінальному обстеженні;

    • бронхоскопії, ендоскопії шлунково-кишкового тракту, сана- ції трахеї;

    • уведенні периферійної внутрішньовенної або артеріальної ка- нюлі.

    1. Нестерильні чисті рукавички використовують:

    • при рутинному огляді новонародженого, роділлі, породіллі, окрім випадків, зазначених у пункті 15 цього додатка;

    • при роботі з біологічним матеріалом від хворих;

    • при взятті крові;

    • при проведенні внутрішньом’язових, внутрішньовенних ін’єкцій;

    • при проведенні очищення та дезінфекції.

    1. Вимоги до медичних рукавичок, що використовуються:

    • рукавички мають бути відповідного розміру з урахуванням характеру маніпуляцій, що виконуються;

    • рукавички повинні забезпечувати високу тактильну чутли- вість;

    • містити мінімальну кількість антигенів (латекс, латекс- протеїни);

    • при виборі медичних рукавичок враховують можливі алергій - ні реакції в анамнезі пацієнтів на матеріал, з якого виготовле- но рукавички;

    • для проведення передстерилізаційного очищення гострого ме- дичного інструментарію використовувати рукавички з тексту- рованою зовнішньою поверхнею.

    1. Одразу після використання медичні рукавички знімають і за- нурюють в розчин дезінфектанту безпосередньо у місці використан- ня рукавичок.

    2. Після знезараження рукавички одноразового використання підлягають утилізації.

    3. Правила використання медичних рукавичок:

      1. Використання медичних рукавичок не створює абсолютно- го захисту і не виключає дотримання техніки обробки рук, яку за- стосовують у кожному випадку одразу після зняття рукавичок.

      2. Перед надяганням і після зняття рукавичок необхідно ви- мити руки або обробити їх антисептиком.

      3. Рукавички одноразового використання не використовують повторно. Нестерильні рукавички стерилізації не підлягають.

      4. Рукавички замінюють одразу, якщо вони пошкоджені.

      5. Не допускається миття або обробка антисептиком рук в ру- кавичках у проміжках між маніпуляціями.

    455

      1. Не допускається миття або обробка рук в рукавичках між проведенням “чистих” і “брудних” маніпуляцій, навіть в одного па- цієнта.

      2. Не допускається пересування в рукавичках у відділенні (ях) стаціонару.

      3. Перед надяганням рукавичок не можна використовувати засоби, які містять мінеральні масла, вазелін, ланолін.

    1. У стаціонарі забезпечуються умови для дотримання ефектив- ної процедури обробки рук та використання медичних рукавичок:

    • пристрої для миття рук розташовують у зручному місці;

    • акушерські стаціонари забезпечуються водопровідними кра- нами з механізмом ліктьового способу приведення в дію;

    • дозатори з рідким милом, антисептиком, тримачі для паперо- вих рушників (серветок) кріплять безпосередньо над умиваль- ником у спеціальних пристроях. Розташовувати дозатори на умивальниках не дозволяється;

    • використовують лише рідке мило та антисептики, які не спри- чинюють подразнення шкіри в медичного персоналу. Мило, яке містить антисептик, не використовують;

    • медичний персонал може використовувати індивідуальні упа- ковки з шкірними антисептиками, які застосовують безпосе- редньо перед і після маніпуляції з пацієнтом;

    • персонал постійно проходить навчання щодо процедур оброб- ки рук, використання рукавичок і здає заліки за відповідними темами.

    ДОДАТОК 8

    Історія хвороби — це документ, який має важливе лікувальне, наукове і юридичне значення. Історія хвороби при хірургічних за- хворюваннях складається на основі загальних правил обстеження пацієнтів.

    ІСТОРІЯ ХВОРОБИ ХІРУРГІЧНОГО ПАЦІЄНТА

    Паспортні дані

    Дата поступлення Дата виписки

    Кількість проведених у клініці днів

    456

    Прізвище

    ім’я

    побатькові

    Вік

    Національність

    Освіта

    Місце праці

    Професія

    Посада

    Домашня адреса

    Діагноз при поступленні

    Клінічний діагноз

    а) основне захворювання

    б) супутні захворювання

    в) ускладнення основного захворювання

    Назва операції

    Дата операції

    Післяопераційні ускладнення

    1. Скарги хворого. Передусім записують основні скарги хворого в момент бесіди з ним. Кожна скарга має бути описана детально. Якщо є біль, треба визначити його локалізацію та іррадіацію, тривалість, інтенсивність, характер, зв’язок з дизуричними, диспепсичними або іншими явищами, із споживанням їжі або функцією кишки, з факторами побуту або праці, погодою, порою року. Слід зазначити, чи впливають на функцію того чи іншого органа або частини тіла по- ложення хворого в той час, коли він відчуває біль, які знеболюваль- ні засоби застосовувались і наскільки вони ефективні. Разом з цим з’ясовують супутні скарги, які докладно описують.

    Після цього з’ясовують скарги, які хворий сам не висловлює, але про які можна довідатися з опитування відносно певних органів і систем. Так, з’ясовують стан:

    • центральної нервової системи і психіки — настрій, сон, само- почуття після сну, головний біль, збудженість, плаксивість, зацікавлення до роботи тощо;

    457

    • органів чуттів — нюх, слух, зір, дотик;

    • органів дихання — задишка, біль у грудній клітці, кашель, наявність, характер і кількість мокротиння, кровохаркання, носові кровотечі;

    • органів кровообігу — задишка у зв'язку з фізичним наванта- женням, набряки кінцівок, біль у ділянці серця тощо;

    • органів травлення — апетит, ковтання, печія, відрижка, ну- дота, блювання, біль у різних відділах живота, характер випо- рожнень, їх регулярність, частота;

    • органів сечовипускання — частота і розлади сечовипускання (часті, болючі тощо), зменшення або збільшення кількості сечі.

    1. Анамнез захворювання. У хронологічному порядку описують початок, перебіг і розвиток основного захворювання від найпер- ших його проявів і можливих причин до моменту обстеження хво- рого. Обов’язково описують вплив на перебіг захворювання різних лікувальних заходів, стаціонарного, амбулаторного або санаторно- курортного лікування. Якщо хворого обстежували в інших ліку- вальних закладах, то дані цих обстежень потрібно внести до історії хвороби, зазначивши, звідки ці дані взято (з розповіді хворого, до- відки або витягу з історії хвороби, надісланих тим лікувальним за- кладом, де робили обстеження, тощо).

    Коли описують анамнез травматичного ушкодження, зазначають точну хронологію травми, механізм її і характер, стан і положення хворого під час травмування, характер першої допомоги і її обсяг, характер транспортування тощо.

    1. Анамнез життя. Докладно описують біографічні відомості про хворого в хронологічному порядку:

    • період немовляти — місцевість, де хворий народився, вік і здоров'я батьків при його народженні, яка за рахунком дити- на в сім'ї, як здійснювалося вигодовування дитини — моло- ком матері чи штучно;

    • дитинство — розвиток, початок навчання, як навчався, вплив навчання на здоров'я, на що хворів;

    • юність — час настання статевого дозрівання (у юнаків — обволо- сіння лобка, пахвових зон, поява вусів, бороди, зміна голосу);

    • у дівчат — поява менструацій, коли вони встановилися, три- валість їх, періодичність), вплив статевого дозрівання на стан здоров'я;

    • зрілий вік — трудове життя з короткою характеристикою про- фесії і умов праці, статеве життя, здоров'я дружини (чоловіка) і дітей; для жінок — вагітності і перебіг їх, ускладнення, поло- ги, аборти, жіночі хвороби, мимовільні викидні, час останньої менструації.

    458

    Якщо записують перенесені хворим захворювання, операції, травми, то слід зазначити, звідки взято відомості (зі слів хворого, з довідок тощо), в якому віці були ці хвороби, як вони вплинули на здоров’я в подальшому житті.

    Відображують питання спадковості і сімейного анамнезу: захво- рювання в сім’ї та злоякісні новоутворення, хвороби обміну, психіч- ні, венеричні хвороби, туберкульоз; вади розвитку (аномалії), вро- джені захворювання. З’ясовують:

    • житлові умови — площу приміщення і кількість мешканців; сухе, вологе, тепле або холодне, світле або темне приміщення; чи є водопровід, каналізація, вентиляція;

    • харчування — скільки разів на день, в якому вигляді, в які години (регулярне чи ні), кількість їжі, смаки хворого (віддає перевагу м'ясу чи овочам);

    • шкідливі звички — куріння, вживання алкоголю, наркоти- ків, зловживання чаєм, кавою.

    1. Нинішній стан хворого (дані об’єктивного обстеження). Оці- нюють загальний стан хворого (задовільний, середньої тяжкості, тяжкий, дуже тяжкий, агонізуючий), свідомість (ясна, сплутана, втрата свідомості), положення (активне, пасивне, вимушене), вираз обличчя (звичайний, страждальний, сумний тощо), будову тіла (пра- вильна, аномальна — сутулість, деформації), живлення (задовільне, знижене, надмірне), температуру тіла.

    Незалежно від характеру і локалізації захворювання проводять повне і методичне обстеження всіх органів і систем хворого за допо- могою огляду, пальпації, перкусії і аускультації.

    Шкіра: забарвлення (звичайна, бліда, ціанотична, жовтянична, землисто-сіра), пігментації, висипи, рубці, розчісування, лущення, пролежні (визначити локалізацію), еластичність, пітливість, стан волосся і нігтів.

    Підшкірна клітковина: ступінь розвитку (слабка, помірна, над- мірна); набряки, локалізація їх, поширення.

    Видимі слизові оболонки: забарвлення (звичайне, бліде, жовтя- ничне), пігментації, виразки, висипання.

    Лімфатична система: чи пальпуються лімфатичні вузли (під- щелепні, шийні, підключичні, пахвові, ліктьові, пахвинні) чи ні, величина лімфовузлів (не порівнювати з ягодами чи фруктами, а по- дати їх величину в сантиметрах), консистенція їх, болючість, зро- щення між собою і з прилеглими тканинами.

    М’язи: загальний розвиток (добрий, помірний, слабкий), болю- чість при пальпації, тонус (звичайний, підвищений, знижений), міс- цева гіпертрофія і атрофія.

    459

    Кістки: деформації, видимі пухлини, болючість при пальпації, перкусії, навантаження по осі; довжина кінцівок і обводів їх на різ- них рівнях, зміна ходи.

    Суглоби: конфігурація (звичайна, деформації, контрактури й ан- кілози), болючість при пальпації, рухи (пасивні чи активні, обсяг їх); визначення ліній Розера—Нелатона, лінії і трикутника Гютера; симптом балотування наколінка.

    Дихальна система. Форма грудної клітки (звичайна, конічна, бочкоподібна, циліндрична, паралітична, рахітична, куряча, лійко- подібна), деформації (горб тощо), асиметрія грудей (западання над- або підключичних ділянок, випинання або западання одного боку грудної клітки), положення лопаток (щільне прилягання до грудей, відставання). Стан міжребрових зон при глибокому диханні (випи- нання, втягування). Пальпація грудей: болючі місця, набряк покри- вів (визначити локалізацію). Вимірювання довжини об’єму грудної клітки на рівні сосків під час вдиху і видиху.

    Тип дихання (реброве, черевне, змішане, подовжений видих, по- довжений вдих), ритм дихання (правильний, число дихальних рухів за хвилину; дихання Куссмауля, Чейна—Стокса).

    Перкусія легенів порівняльна: перкуторний звук легеневий, коробковий, тимпанічний, притуплений, тупий (точно визначити межі кожного звуку: у вертикальному напрямі — на ключиці, по ребрах і міжребрових проміжках, а в горизонтальному — по лініях груднинно-ключичній, передній, середній і задній пахвовій, лопат- ковій і хребцевій справа і зліва). Висота стояння верхівок спереду над ключицею і ззаду — відносно остистого відростка Суп. Нижня межа легенів по всіх лініях з кожного боку. Екскурсія краю легенів. Порівняльне визначення голосового тремтіння (незмінене, ослабле- не, посилене (точна локалізація)).

    Аускультація легенів порівняльна: дихання — везикулярне, жорстке, бронхіальне, амфоричне, змішане, невизначене, послаб- лене, пуерильне; відсутність дихального шуму (точно визначити межі ділянок прослуховування кожного виду дихання). Хрипи сухі (низького тону, високого тону, дискантові) і вологі (дзвінкі, дрібно-, середньо- і великоміхурчасті), локалізація їх, вплив відкашлювання на появу або зміну кількості хрипів, крепітація, шум тертя плеври. Якщо потрібно, проводять спірометрію.

    Серцево-судинна система. Огляд і пальпація артерій: незвивисті, звивисті, м’які, тверді, вузлуваті, вібрація каротид. Пульс: частота за 1 хв, величина (повний, високий, малий, низький), швидкість (зви- чайний, швидкий або повільний), напруження (не напружений, на- пружений, м’який), ритм (ритмічний, аритмічний, назвати тип арит- мії). Артеріальний тиск максимальний і мінімальний.

    460

    Огляд і пальпація вен: венний пульс (визначити, де відчуваєть- ся); розширення вен шиї, грудної клітки, черевної стінки, кінцівок; ущільнення і хворобливість вен при пальпації. Якщо є варикозне розширення вен нижніх кінцівок, описати симптом Троянова— Тренделєнбурга і маршову пробу.

    Огляд ділянки серця: серцевий горб, серцевий поштовх (визна- чити, де відчувається, його характер — посилений, трясучий, під- німаючий, обмежений протяжністю, розлитий), тремтіння, “котяче муркотіння”.

    Перкусія серця: права, ліва, верхня межа відносної і абсолютної тупості серця.

    Аускультація серця і великих судин. Тони: чіткі, глухі, акценто- вані, розщеплені або роздвоєні; ослаблення або випадання окремих тонів; визначити місце, де виявлено зміни. Ритм: правильний або ж серцева діяльність аритмічна (визначити тип аритмії: екстрасисто- лія, миготлива тощо); маятникоподібний ритм, ритм галопу, ембріо- кардія.

    Шуми: систолічний, діастолічний, пресистолічний тощо; сила шуму (різкий, слабкий), тембр (м’який, грубий), тривалість його (дов- гий, короткий). Місце вислухування шуму і найбільшої його інтен- сивності; місця, куди він проводиться. Зміна характеру шумів при зміні положення тіла. Шум тертя перикарда (де вислуховується).

    Функціональна проба В. А. Штанге, фізичне навантаження — час нормалізації пульсу, дихання і артеріального тиску.

    Органи травлення. Рот. Губи. їх колір (звичайний, блідий, ціа- нотичний), сухість, тріщини. Слизова оболонка внутрішніх повер- хонь губ, щік, твердого і м’якого піднебіння (звичайного, рожевого блідо-рожевого, червоного кольору, пігментація, виразки). Ясна — бліді, розм’яклі, кровоточиві; зуби — каріозні, хитаються, вставні, немає зубів.

    Язик — вологий, сухий; необкладений, обкладений (трохи, по- мірно, дуже); малиновий язик.

    Зів (звичайного забарвлення, червоний), набряк слизової оболон- ки, сухість, нальоти; мигдалики — звичайної величини, гіпертрофо- вані; червоні, припухлість слизової, нальоти, гнійні пробки.

    Живіт. Форма живота — звичайної конфігурації, овальний, грушоподібний, випнутий, такий, що розпливається. Величина епігастрального кута — гострий, прямий, тупий. Живіт здутий, втягнутий; не здутий, часткове западання або втягнення (асиме- трія); чи є видима перистальтика; чи бере участь у диханні. Паль- пація живота поверхнева: живіт м’який або напружений на всьому протязі чи в певних відділах. Глибока послідовна ковзна пальпація за Образцовим. Пальпація печінки, нижня межа її (верхню межу

    461

    визначають за допомогою перкусії). Пальпація селезінки і відріз- ків кишки. Аускультація живота (кишкові шуми, шум сплеску, нижня межа шлунка).

    Сечові органи. Пальпація нирок. Визначення симптому Пастер- нацького. Перкусія і пальпація зони сечового міхура, висота стоян- ня його над лобком.

    Нервова система й органи чуттів. Мова звичайна, скандована, заїкання та ін. Судоми, паралічі, парези, порушення чутливості (ви- значити локалізацію). Сухожильні рефлекси звичайні, ослаблені, посилені, не викликаються, різної сили справа або зліва. Дермогра- фізм білий або червоний. Глотковий, рогівковий і зіничний рефлек- си звичайні, ослаблені, не викликаються.

    1. Місцевий статус (8іаіиа Іосаііз). Опис місця прояву основного захворювання включає дані огляду, пальпації, перкусії, аускульта- ції, вимірювання вогнища хвороби.

    Якщо є рани, точно визначають локалізацію їх згідно із загаль- ноприйнятою анатомічною термінологією (нижня третина гомілки, внутрішня поверхня верхньої третини лівого передпліччя тощо; не можна застосовувати вирази типу “великий палець лівої руки”, “лі- вий бік правої гомілки” або “права фаланга другого пальця ноги”, а треба писати в цих випадках “перший палець лівої кисті”, “внутріш- ня поверхня правої гомілки” або “нігтьова фаланга другого пальця правої стопи”).

    Описують характер рани, причому докладно, не вдаючись до коротких визначень “різана рана”, “забита рана” тощо (цей висно- вок буде пізніше внесено в діагноз). Потрібно описувати всі частини (краї, стінки, дно) і ознаки рани (зіяння, форму, кровотечу), щоб з опису було видно, до якого виду вона належить.

    Описують стан шкіри навколо рани: не змінена, мацерована, на- брякла, гіперемована, інфільтрована на певному протязі тощо; на- явність саден поблизу рани тещо.

    Зазначають, які тканини уражені: шкіра, підшкірна кліткови- на, апоневроз, кістка, м’яз тощо. Грануляційну тканину описують якнайдокладніше: колір (рожеві, бліді, яскраво-червоні грануля- ції), поверхню (зернистість виражена, мало, помірно, великозер- нисті, драглисті грануляції), характер цієї тканини, її кількість (грануляції виражені, в’ялі, заповнюють приблизно дві третини порожнини рани, виступають над рівнем шкіри — надлишкові гра- нуляції, або “дике м’ясо”, кровоточиві — легко кровоточать при найменшому дотику пінцетом). Якщо на грануляціях є наліт або плівчасті виділення, то описують колір цих нальотів або плівок, приблизну товщину, щільнісгь (легко чи важко відокремити їх від поверхні грануляцій). Окремо зазначають наявність у рані некро-

    462

    тизованих тканин, їх кількість, походження (шкіра, підшкірна клітковина, м’язи тощоі).

    Описуючи розміри і форми рани, не можна вдаватися до порів- нянь з величиною монет, ягід або плодів, а застосовувати метрич- ну систему мір і порівнювати з відомими геометричними фігурами (форма округла, подовжена, овальна, трикутна і т. д.); розміри — до- вжину, ширину, глибину — слід подавати в сантиметрах.

    Визначають також кількість виділення (незначне, помірне, над- мірне), його характер (темна густа кров’яниста маса, виділення гній- не, серозно-гнійне, гнійно-кров’янисте тощо), консистенцію (в’язка, рідка, тощо), запах.

    Виразки описують приблизно так само, як і рани. Описуючи ви- разки, особливу увагу приділяють характеру їх країв (підриті, не- рівні тощо), дна (горбисте або гладеньке) і грануляційної тканини.

    Приклад: на зовнішній поверхні середньої третини правої гоміл- ки видно глибокий дефект тканин округлої форми глибиною 2 см, розміри — 3x4 см; шкіра навколо дефекту напружена, набрякла, ущільнена і болісна при пальпації на протязі до 6 см в радіусі від де- фекту; краї дефекту рівні, стінки гладенькі, дно гладеньке; дефект вистелений рожевими соковитими дрібнозернистими грануляціями; виділення незначні, без запаху, серозно-гнійні, безбарвні.

    Описуючи пухлини, визначають локалізацію, розміри пухлини, виразок (якщо є). Якщо їх немає, то описують стан шкіри над пухли- ною (не змінена, набрякла, інфільтрована, чи є “лимонна шкірка”, колір шкіри, чи згортається шкіра над пухлиною в складку), зістав- ляючи пухлину із шкірою, і з тканинами під нею і навколо неї. Ви- значають також рухомість її (обмежена, вільна в межах 2—3 см, не- рухома). Пальпацією встановлюють межі поширення пухлини (не- чіткі, чіткі, пухлина зливається або непомітно переходить у м’які тканини, що її оточують), поверхню її (гладенька, горбиста, будова часточкова), консистенцію (м’яка, тістоподібна, щільна, еластич- на), болісність, розм’якшення в якій-небудь частині пухлини.

    При запальному процесі визначають його локалізацію за описа- ними раніше принципами. Потім описують зовнішній вигляд ураже- ного місця: колір шкіри, розміри ділянки й інтенсивність гіперемії, характер меж з неураженою шкірою (межі чіткі, ділянка гіперемії поступово переходить у шкіру нормального забарвлення).

    При пальпації описують інфільтрат, його розміри, межі, консис- тенцію, зазначають наявність або відсутність розм’якшення, болю- чість при пальпації. Якщо зроблено пункцію інфільтрату, то наво- дять дані про характер утвореної при цьому рідини, а саму цю рідину обстежують.

    Приклад: на зовнішній поверхні середньої третини правого пе- редпліччя видно конусоподібне випинання розмірами біля основи

    463

    до 4 см в діаметрі. Шкіра тут різко гіперемована, блискуча. Ділянка гіперемії правильної округлої форми, вона чітко відокремлюється від прилеглої здорової шкіри. У центрі випинання видно ділянку жовтого кольору діаметром 3 мм, у самому центрі її помічено воло- сину. Пальпацією цього місця визначають круглий і різко болючий інфільтрат діаметром до 3,5 см. Флюктуацію або розм’якшення в центрі інфільтрату визначити не вдалося.

    При забиттях визначають локалізацію, стан шкіри в місці за- биття (садна площинні і лінійні, синці), стан прилеглих м’яких тканин, описують функцію ушкодженої кінцівки, дані її пальпації (можливість ходити або працювати, болючість при пальпації, ущіль- нення, розміри ділянок болючості).

    При переломах описують положення травмованої кінцівки або частини тіла, деформацію (форму, локалізацію).

    Якщо перелом відкритий, то рану описують за загальними пра- вилами, а якщо закритий, то описують стан шкіри в місці перелому (не порушена, садна, крововиливи, ділянку гіперемії тощо). Пальпа- цією визначають найболючіше місце, крепітацію, патологічну рухо- мість кінцівки. Вимірюють довжину та об’єм кінцівки, визначають обсяг рухів у суглобах, описують функцію кінцівки, болючість її при навантаженні по осі.

    При опіках перелічують уражені анатомічні зони, причому в кожному випадку зазначають, чи займає опікова поверхня всю пев- ну анатомічну зону чи тільки її частину. Коротко описують форму опікових ран і, якщо є можливість, вимірюють довжину і ширину опікових поверхонь. Якщо такої можливості немає, то площу ура- ження визначають за правилом дев’яток або правилом долоні. За- звичай викорисовують кілька способів визначення площі ураження і пересвідчитися в тому, що істотної різниці в результатах немає.

    Коротко має бути описано характер і глибину ураження (гі- перемія, міхурі, шкіра з порушенням цілості епідермісу, “перга- ментна шкіра”, обвуглена шкіра тощо). Якщо рани описують че- рез якийсь час після опіку, то треба зафіксувати наявність або від- сутність грануляційної тканини, залишок некротизованої шкіри, острівцевої епітелізації, виділення (характер їх). Якщо опікову рану описують після операції вільної шкірної пластики, то за- значають стан пересаджених трансплантатів, а також стан донор- ської рани.

    1. Дані додаткових методів дослідження. Тут наводять дані ана- лізу крові, сечі і калу, а також рентгеноскопії органів грудної клітки та інших лабораторних, ендоскопічних або рентгенологічних мето- дів дослідження, які потрібно обґрунтувати.

    464

    п/п

    Вид

    обстеження

    Мета

    обстеження

    Роль медпрацівника у підготовці пацієнта

    Принципи лікування

    Режим

    Водний режим

    Дієта

    Приблизне меню на один день

    465

    п/п

    Характеристика препарату

    1

    2

    3

    4

    1

    Назва

    2

    Група препарату

    3

    Фармакологічна дія

    4

    Показання

    5

    Побічні дії

    6

    Спосіб приймання

    7

    Доза

    8

    Особливості введення

    9

    Ознаки передозування

    10

    Допомога при передозуванні

    466

    СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

    Арьев ТА. Ожоги и отморожения. — М.: Медицина, 1971.—285 с.

    Арапов ДА. Анаеробная газовая гангрена. — М.: Медицина, 1972. — 216 с.

    Барикина Н.В., Зарянская В.Т. Хирургия для фельдшеров: прак- тикум. — Ростов-на-Дону: Феникс, 2003. — 480 с.

    Білик Л.С., Шевченко Т.П., Худзик О.М. Медичні маніпуляції в алгоритмах. — Тернопіль: Укрмедкнига, 2000. — 256 с.

    Блохин Н.Н., Петерсон Б.Е. Клиническая онкология. — М.: Ме- дицина, 1979. — Т.1. — 695 с.

    Бобрик І.І., Ковеиініков В.Г. Міжнародна анатомічна номенкла- тура — К.: Здоров’я, 2001. — 327 с.

    Богоявленский В.Ф., Богоявленский И.Ф. Диагностика и доврачеб- ная помощь при неотложньїх состояниях. — Л.: Медицина, 1985.

    Большая медицинская знциклопедия.

    Братусь ВД. Интенсивная терапия в неотложной хирургии. — К.: Здоров’я, 1989. — 280 с.

    Брукман М.С. Руководство для операционнх сестер. — Л.: Меди- цина, 1981. — 287 с.

    Буровий Є.М., Хохоля В.П. Організація хірургічної допомоги сільському населеню. — К.: Здоров’я, 1980. — 36 с.

    Буянов В.М., Нестеренко ЮА. Хірургія. — М.: Медицина, 1990. — 624 с.

    Веденский А.Н. Варикозная болезнь. — Л.: Медицина, 1983. — 190 с.

    Винник Ю.С., Кочетова Л.В., Карлова ЕА., Теплякова О.В. Асеп- тика и антисептика. — Красноярск, 2005. — 112 с.

    Всеукраїнський симпозіум з міжнародною участю „Безкровна хі- рургія: сучасна концепція гемотрансфузійної терапії” (Львів, 27 — 28.10.2000). — Львів: НВП “Мета”, 2000. — 150 с.

    Гаврилов Л.Ф., Татаринов В.Г. Анатомия. — М.: Медицина, 1987.

    Гагу нова Е.Я. Общий уход за бол ьньїми. — М.:Медицина, 1973. — 287 с.

    Георгиева СА. Физиология. — М.: Медицина, 1986. — 400 с.

    Гостищев В.К. Руководство к практическим занятиям по общей хирургии. — М.: Медицина, 1987. — 320 с.

    Григорян А.В. Руководство к практическим занятиям по общей хирургии. — М.: Медицина, 1976. — 351 с.

    Диагностика и лечение ранений / Под ред. Ю.Т. Шапошнико- ва. — М.: Медицина, 1984. — 344 с.

    467

    Довідник фельдшера / За ред. М.А. Андрейчина: В 2 кн. — К.: Здоров’я, 1997. — Кн. 2. — 760 с.

    Зайцев В.Т. Неотложная хирургия брюшной полости. — К.: Здоров’я, 1989. — 272 с.

    Исаков Ю.Ф., Долецкий СЛ, Детская хирургия. — М.: Медицина, 1971. —432 с.

    Исаков Ю.Ф., Стпепанов ЗА., Гераськин В.И. Руководство по то- ракальной хирургии у детей. — М.: Медицина, 1978. — 550 с.

    Кіт, О.М., Ковальчук О.Л., Пустовойт Г.Т. Медсестринство в хі- рургії. — Тернопіль: Укрмедквига, 2002. — 494 с.

    Ковальчук ОМ., Сабадишин Р.О., Маркович О.В. Медсестринство в хірургії. — Тернопіль: Укрмедкнига, 2002. — 479 с.

    Комаров БД. Скорая медицинская помощь. — М.: Медицина,

    1. — 304 с.

    Комаров БД. Справочник операционной и перевязочной сестри. — М.: Медицина, 1976. — 318 с.

    Краснов А.Ф., Гришин В.М., Цейтлин МД. Справочник по трав- матологии. — М.: Медицина, 1984. — 400 с.

    Кузин М.И., Костюченок Б.М. Ранн и раневая инфекция. — М.: Медицина, 1981. — 687 с.

    Кузин М.И., Сологуб В.К., Юденич В.В. Ожоговая болезнь. — М.: Медицина, 1982. — 159 с.

    Курбангамев С.М. Гнойная инфекция в хирургии. — М.: Меди- цина, 1985. — 272 с.

    ЛенюиікинА.И. Рошаль ЛМ. Руководство для сестер детских хи- рургических отделений. — М.: Медицина, 1978. — 304 с.

    Липченко В.Я., Самусов Р.С, Атлас нормальной анатомии челове- ка. — М.: Медицина, 1989. — 320 с.

    ЛиковВМ. Фельдшер скорой помощи. — М.:Медицина, 1978. — 280 с.

    Льіткин М.И., Косачев КД. Панариций. — Л.: Медицина, 1995. — 192 с.

    Маслов В.И. Малая хирургия. — М.: Медицина, 1988. — 208 с.

    Машковский МД. Лекарстіенньїе средства. — М.: Новая волна, 2006. — 1200 с.

    Мильков Б.О. Неотложная хирургическая помощь в условиях сельской врачебной амбулаторій. — К.: Здоров’я, 1987. — 115 с.

    Мильков Б.О., Круцяк В.Н. Хирургические манипуляции. — К.: Вища шк., 1985. — 208 с.

    Михалкович ВА. Руководство для врача скорой помощи. — Л.: Медицина, Ленингр. отд-ние, 1986. — 351 с.

    Муратов С.Н. Хирургические болезни с уходом за больннми. — 2-е изд. — М.: Медицина, 1981,— 336 с.

    468


    Накази та інструктивні листи МОЗ України.

    Наказ № 720 31.07.1978. “Об улучшении медицинской помо- щи больньїм с гнойнмми хирургическими заболеваниями и усиле- нии мероприятий по борьбе с внутрибольничной инфекцией” — М., 1978.

    Напалков Н.П. Общая онкология. — Л.: Медицина, Ленингр. отд-ние, 1989. — 647 с.

    Напалков ПЛ., Смирнов А.В., Шрайбер М.Г. Хирургические бо- лезни. — 2-е изд. — Л.: Медицина, Ленингр. отд-ние, 1968. — 758 с.

    Никитин ГД., Грязнухин Е.Г. Доврачебная помощь при множественних и сочетанннх повреждениях. — М.: Медицина,

    1. — 286 с.

    Невідкладна хірургія захворювань та пошкоджень органів че- ревної порожнини та урогенітального тракту. — К.: Б. в., 1995. — 32 с.

    Неговский В А. Основи реаниматологии. — М.: Медицина, 1981.—326 с.

    Оперативная хирургия и томографическая анатомия / Под ред. К.И. Кульчицкого и И.И. Бобрика. — К.: Вища шк., 1989. — 472 с.

    Очкуренко О.М., Федотов О.В. Анатомія людини. — К.: Вища шк., 1992. — 333 с.

    Пауков В.С., Хитров Н.К. Патология. — М.: Медицина, 1989. — 345 с.

    Петерсон Б.Е. Онкология. — М.: Медицина, 1980. — 446 с.

    Петровский Б.В. Хирургические болезни. — М.: Медицина, 1980. — 584 с.

    Посібник з внутрішніх та інфекційних хвороб / За ред. О.О. Абра- гамовича. — Львів: Б. в., 1999. — 506 с.

    Протоколи МОЗ України.

    Регеда М.С. Невідкладні стани. — Львів: Б. в., 2004. — 587 с.

    РомадановА.Н. и др. Черепно-мозговая травма и общесоматичес- кая патология. — К.: Здоров’я, 1992. — 136 с.

    Руководство по неотложной хирургии органов брюшной полости / Под ред. В.С. Савельева. — М.: Медицина, 1986. — 608 с.

    Русаков А.Б. Транспортная иммобилизация. — Л.: Медицина, Ленингр. отд-ние, 1989. — 128 с.

    Русанов АА. Аппендицит. — М.: Медицина, 1979. — 173 с.

    Руфанов Н.Г. Общая хирургия. — М.: Медгиз, 1951. — 624 с.

    Рябов ГА. Критические состояния в хирургии. — М.: Медицина, 1970. — 320 с.

    Сапін М.Р., Білич ГЛ. Анатомія людини. — К.: Вища школа, 1989.

    469


    Свиридов 0.1. Анатомія людини. — К.: Вищашк., 1989.

    Сидоренко П.І., Бондаренко Г.О., Куц С.О. Анатомія та фізіологія людини. — К.: Медицина, 2007. — 199 с.

    Синельников Р.Д. Атлас анатомии человека: В 3 т. — М.: Медици- на, 1973.— Т. 1 — 458 с. — Т. 2 — 468 с. —Т. З — 400 с.

    Скоблін О.П. Травматологія і ортопедія. — К.: Вища шк., 1970.

    Скоблин А.П., Жила Ю.С., Джереней А.Н. Руководство к практи- ческим занятиям по травматологии и ортопедии. — М.: Медицина, 1975.— 224 с.

    Скрипниченко Д.Ф. Хірургія. — К.: Вища шк., 1992. — 576 с.

    Смирнова ЛА., Шумада И.В. Травматология и ортопедия. — К.: Вищашк., 1984.

    Стручков В.И. Гнойная хирургия. — М.: Медгиз, 1962. — 357с.

    Стручков В.И., Стручков Ю.В. Общая хирургия. — М.: Медици- на, 1988. — 480 с.

    Терехов Н.Т. Переливание крови и кровезаменителей. — К.: Здоров’я, 1979. — 165 с.

    Трубников В.Ф.,Михачев В А. Военно-полевая хирургия. — Харь- ков: Основа. Изд-во при Харьковском ун-те, 1990. — 296 с.

    Трутяк І.Р. Інфекційні ускладнення ран. — Львів: Інтелект плюс, 1999. — 124 с.

    Усенко Л.В. Посібник для практичних занять з анестезіології та реаніматології. — К.: Здоров’я, 1993. — 320 с.

    Федонюк ЯЛ. і ін. Анатомія та фізіологія з патологією. — Терно- піль: Укрмедкнига, 2001. — 676 с.

    Хіміч СД. Хірургія. — К.: Здоров’я, 2004. — 488 с.

    Хирургическая инфекция: Руководство для врачей / В.М. Струч- ков, В.К. Гостинцев, Ю.В. Стручков, АМН СССР. — 2-е изд., пере- раб. и доп. — М.: Медицина, 1991. — 560 с.

    Хирургические манипуляции и операции: практикум для субординаторов-хирургов / Под ред. Л.А. Ковальчука. — Тернополь: Укрмедкнига, 1988. — 390 с.

    Хромов Б.М. Шейко В.З. Хирургическая помощь в поликлиниках и амбулаториях. — Л.: Медицина, Ленингр. отд-ние, 1980. — 520 с.

    Цитовская Л.В. Руководство к практическим занятиям по хи- рургии. — К.: Вища шк., 1988. — 352 с.

    Чепкий Л.П. Справочник по анестезиологии. — К.: Здоров’я, 1987. — 384 с.

    Черенько М.П. Справочник хирурга поликлиники. — К.: Здоров’я, 1990. — 304 с.

    Шалимов АА., Дрюк Н.Ф. Хирургия аортьі и магистральньїх ар- терий. — М.: Медицина, 1979. — 383 с.

    470

    Шалимов АЛ., Саенко В.Ф. Хирургия желудка и двенндцнтипер- стной кишки. — К.: Здоров’я, 1972. — 354 с.

    Шалимов АА., Сухарев И.И. Хирургия вен. — К.: Здоров'я, 1984.— 256 с.

    Шалимов АА., Шалимов СА., Ничитайло М.Е., Доманский Б.В. Хирургия печени и желчевьіводящих путей. — К.: Здоров’я, 1993. — 512 с.

    Шевцов И.П. Доврачебная помощь и уход за урологическими больньїми. — Л.: Медицина, Ленингр. отд-ние, 1978. — 168 с.

    Шевчук М.Г., Хохоля В.П. Хірургічні маніпуляції. — К.: Здоров’я, 1991. — 128 с.

    Юденич В.В., Гришкевич В.М. Руководство по реабилитации обожженнмх. —М.: Медицина, 1986. — 286 с.

    дйнгорн А.Г. Патологическая физиология и патологическая ана- томия. — М.: Медицина, 1966.

    дйнгорн А.Г. Патологическая физиология и патологическая ана- томия. — М.: Медицина, 1983. — 304 с.

    471

    ЗМІСТ

    ПЕРЕДМОВА 4

    ПРОФІЛАКТИКА ХІРУРГІЧНОЇ ІНФЕКЦІЇ 6

    Модуль Асептика б

    Модуль Підготовка хірургічних інструментів

    до стерилізації 8

    Модуль Ґ Підготовка до стерилізації рукавичок

    гумових трубок, дренажів, катетерів 9

    Модуль Виготовлення і підготовка

    до стерилізації перев’язувального матеріалу 10

    Модуль Виготовлення, стерилізація, зберігання дренажів

    і гумових випускників 12

    Модуль Укладання в бікс перев’ язувального матеріалу

    та операційної білизни 13

    Модуль Стерилізація в паровому стерилізаторі 14

    Модуль Контроль ефективності теплової стерилізації 15

    Модуль Повітряний метод стерилізації 16

    Модуль Хірургічна обробка рук 17

    Модуль Надягання стерильного халата . 20

    Модуль Надівання стерильних рукавичок 22

    Модуль Гоління операційного поля 24

    Модуль Обробка операційного поля

    за методом Гроссіха—Філончикова 26

    Модуль Стерилізація шовку за Кохером 27

    Модуль Стерилізація кетгуту за методом Клаудіуса 28

    Модуль Підготовка перев’язувального стола.... 29

    Модуль Техніка накривання інструментальних столів

    £в операційній 30

    Модуль ((Антисептика 32

    ГЕМОСТАЗ 45

    Модуль Накладання кровоспинного джгута 48

    Модуль Техніка накладання джгута на шию

    за методом Мікуліча 54

    Модуль Накладання джгута-закрутки 55

    Модуль Накладання тугої пов’язки 57

    Модуль Накладання кровоспинного затискача на судину 60

    Модуль Туга тампонада рани 61

    Модуль Максимальне згинання кінцівки в суглобі 62

    472

    Модуль Пальцеве притиснення магістральних артерій 63

    Модуль Особливості догляду за хворими із зовнішньою

    кровотечею 67

    Модуль Перша допомога при носовій кровотечі 68

    Модуль Догляд за пацієнтами з носовою кровотечею 70

    Модуль Перша допомога при кровотечі з комірки зуба 71

    Модуль Надання невідкладної допомоги при легеневій

    кровотечі 73

    Модуль Догляд за пацієнтами з легеневою кровотечею 75

    Модуль Надання невідкладної допомоги

    при шлунково-кишковій кровотечі 76

    Модуль Догляд за пацієнтами із шлунково-кишковою

    кровотечею 79

    ЗНЕБОЛЮВАННЯ 82

    Модуль Проведення премедикації 86

    Модуль Проведення місцевої анестезії хлоретилом 88

    Модуль Підготовка до роботи стола сестри-анестезиста 89

    Модуль Підготовка наркозного апарата до роботи 90

    Модуль Місцева інфільтраційна анестезія за Вишневським 91

    Модуль Провідникова анестезія за Лукашевичем — Оберстом..92

    Модуль Футлярна анестезія 94

    Модуль Спинномозкова анестезія 95

    Модуль Техніка проведення закритого масажу серця 96

    ПЕРЕЛИВАННЯ КРОВІ 102

    Модуль Техніка визначення групи крові за допомогою

    стандарнтих сироваток 106

    Модуль Визначення групи крові за допомогою цоліклонів

    анти-А й анти-В 108

    Модуль Визначення резус-фактора крові реціпієнта

    експрес-методом 109

    Модуль Візуальна оцінка придатності крові у флаконі

    до переливання 110

    Модуль Проведення індивідуальної проби на сумісність

    крові донора та реціпієнта 110

    Модуль Проведення проби на резус-сумісність 111

    Модуль Проведення проби на біологічну сумісність 112

    Модуль Спостереження за пацієнтами під час та після

    переливання крові 113

    ДЕСМУРГІЯ 116

    Модуль Правила накладання бинтових пов’язок 116

    Модуль Види бинтових пов’язок 118

    473

    Модуль Види і техніка накладання пов’язок 120

    Модуль Техніка накладання клейових пов’язок 130

    Модуль Накладання еластичного бинта 131

    Модуль Накладання суспензорія 133

    Модуль Накладання бандажа 134

    Модуль Накладання косинкової пов’язки

    на верхню кінцівку 134

    Модуль Транспортна іммобілізація 135

    Модуль Накладання шини Крамера 136

    Модуль Накладання шини Дітеріхса 141

    Модуль Накладання медичної пневматичної шини 147

    Модуль Виготовлення гіпсового бинта 148

    Модуль Техніка накладання гіпсової лонгети 148

    Модуль Догляд за пацієнтами з гіпсовою пов’язкою 150

    Модуль Підготовка до використання шини Белера 151

    ДРЕНУВАННЯ РАН І ПОРОЖНИН ТІЛА 161

    Модуль Догляд за пацієнтами із дренажами 164

    ОПЕРАТИВНА ХІРУРГІЧНА ТЕХНІКА 168

    Модуль Загальний хірургічний інструментарій 169

    Модуль Спеціальний хірургічний інструментарій 170

    Модуль Техніка подавання інструментів 173

    Модуль Складання інструментів та проведення венесекції 175

    Модуль Техніка накладання швів 177

    Модуль Техніка зняття швів 178

    ПЕРЕДОПЕРАЦІЙНИЙ ПЕРІОД 185

    Модуль Підготовка пацієнта до планової операції 185

    Модуль Підготовка пацієнта до екстреної операції 188

    Модуль Транспортування пацієнта в операційну 189

    Модуль Транспортування пацієнта з операційної в палату 190

    ПІСЛЯОПЕРАЦІЙНИЙ ПЕРІОД 192

    Модуль Догляд за пацієнтами в післяопераційний період 193

    УШКОДЖЕННЯ 195

    Модуль Надання першої допомоги при закритих

    ушкодженнях м’яких тканин (струсі, забитті,

    розтягненні зв’язок) 196

    Модуль Надання першої допомоги при вивихах 196

    Модуль Надання першої допомоги при переломах 199

    Модуль Підготовка пацієнта до рентгенографії кісток 203

    474

    Модуль Синдром тривалого роздавлюваний

    Модуль Підготовка до проведення фістулографії 209

    Модуль Догляд за пацієнтами із скелетним витяганням 211

    Модуль Надання невідкладної допомоги ири ранах 212

    Модуль Методика і техніка перев’язки 214

    Модуль Проведення первинної хірургічної обробки

    поверхнево розміщених ран м’яких тканин 217

    Модуль Накладання мішечка з вантажем на рану 219

    Модуль Догляд за пацієнтами з ранами 220

    Модуль Проведення екстреної активно-пасивної

    профілактики правця 221

    Модуль Надання першої допомоги при термічних опіках 224

    Модуль Первинна хірургічна обробка ран

    при термічних опіках . 229

    Модуль Надання першої допомоги при хімічних опіках 230

    Модуль Надання першої допомоги при променевих опіках .... 231

    Модуль Догляд за опіковими хворими 232

    Модуль Надання першої допомоги при обмороженнях 234

    Модуль Первинна хірургічна обробка ран

    при обмороженнях 236

    Модуль Догляд за пацієнтами з обмороженнями 237

    Модуль Надання першої допомоги при електротравмі 238

    Модуль Догляд за пацієнтами з електротравмою 240

    Модуль Надання невідкладної допомоги в разі

    травматичного шоку 241

    ХІРУРГІЧНА ІНФЕКЦІЯ 246

    Модуль Пункція м’яких тканин 256

    Модуль Розкриття поверхнево розташованих абсцесів 257

    Модуль Розкриття карбункула 259

    Модуль Техніка взяття мазка з ранової поверхні

    на мікрофлору 260

    Модуль Догляд за пацієнтами з хірургічною інфекцією 261

    Модуль Догляд за пацієнтами із сепсисом 262

    Модуль Догляд за пацієнтами з анаеробною інфекцією 265

    Модуль Догляд за пацієнтами з правцем 268

    Модуль Догляд за пацієнтами з хірургічним туберкульозом... 271

    Модуль Надання першої допомоги при

    токсикоінфекційному шоку 273

    ПУХЛИНИ 276

    Модуль Догляд за онкологічними пацієнтами 276

    475

    ЗАХВОРЮВАННЯ І УШКОДЖЕННЯ ГОЛОВИ,

    ЛИЦЯ ТА ШИЇ 280

    Модуль Надання першої допомоги при переломі нижньої

    щелепи 280

    Модуль Надання першої допомоги при вивиху нижньої

    щелепи 281

    Модуль Надання першої допомоги при ушкодженні

    сонної артерії 283

    Модуль Надання першої допомоги при черепно-мозковій

    травмі 283

    Модуль Стиснення головного мозку 286

    Модуль Надання першої допомоги при переломі

    основи черепа 289

    Модуль Догляд за пацієнтами з черепно-мозковою травмою... 290

    Модуль Спинномозкова пункція 291

    Модуль Транспортна іммобілізація голови шиною

    Еланського 294

    Модуль Догляд за пацієнтами після операцій на голові 294

    Модуль Надання невідкладної допомоги при хімічних

    опіках стравоходу 296

    Модуль Догляд за пацієнтами після операції на стравоході.... 299

    Модуль Надання невідкладної допомоги при асфіксії

    дихальних шляхів сторонніми предметами 300

    Модуль Догляд за пацієнтами після операцій

    на щитоподібній залозі 303

    Модуль Догляд за пацієнтами з трахеостомою 306

    УШКОДЖЕННЯ І ЗАХВОРЮВАННЯ ОРГАНІВ

    ГРУДНОЇ КЛІТКИ 310

    Модуль Надання першої допомоги при переломі ключиці 310

    Модуль Надання першої допомоги при переломі ребер 311

    Модуль Надання першої допомоги при пневмотораксі 313

    Модуль Пункція плевральної порожнини 317

    Модуль Догляд за пацієнтами із дренажами

    у плевральній порожнині 319

    Модуль Особливості догляду за пацієнтами з ушкодженнями

    і захворюваннями грудної клітки 320

    Модуль Надання невідкладної допомоги при гострому

    маститі 322

    Модуль Догляд за пацієнтками з маститом 324

    Модуль Самообстеження грудних залоз 325

    476

    УШКОДЖЕННЯ І ЗАХВОРЮВАННЯ ОРГАНІВ

    ЧЕРЕВНОЇ ПОРОЖНИНИ 32Н

    Модуль Надання першої допомоги при внутрішньочеревних

    кровотечах 828

    Модуль Абдомінальна пункція (пункція черевної

    порожнини) 331

    Модуль Надання першої допомоги при гострому апендициті.. 332

    Модуль Надання першої допомоги при гострому

    холециститі 336

    Модуль Догляд за пацієнтами з холециститом 340

    Модуль Надання першої допомоги при гострому

    панкреатиті 341

    Модуль Догляд за пацієнтами з панкреатитом 346

    Модуль Надання першої допомоги при гострій кишковій

    непрохідності 348

    Модуль Догляд за пацієнтами з кишковою

    непрохідністю в післяопераційний період 355

    Модуль Надання першої допомога при гострій

    мезентеріальній непрохідності 356

    Модуль Надання першої допомоги при виразковій хворобі

    шлунка і дванадцятипалої кишки,

    ускладненій перфорацією 358

    Модуль Надання першої допомоги при защемленій

    грижі живота 361

    Модуль Надання першої допомоги при шлунково-кишковій

    кровотечі 366

    Модуль Введення зонда Блекмора—Сингстекена 367

    Модуль Догляд за пацієнтами після операцій на органах

    черевної порожнини 368

    Модуль Догляд за пацієнтами з перитонітом 372

    УШКОДЖЕННЯ І ЗАХВОРЮВАННЯ ПРЯМОЇ КИШКИ 376

    Модуль Обстеження прямої кишки ректальним дзеркалом .... 380

    Модуль Пальцеве обстеження прямої кишки 381

    Модуль Догляд за пацієнтом з колостомою 383

    Модуль Накладання калоприймача 384

    Модуль Підготовка пацієнта до ректороманоскопії 385

    Модуль Надання першої допомоги при травмах

    прямої кишки 386

    Модуль Догляд за пацієнтами після проктологічних

    операцій 387

    477

    УШКОДЖЕННЯ І ЗАХВОРЮВАННЯ СЕЧОВИХ

    І СТАТЕВИХ ОРГАНІВ 391

    Модуль Пункція сечового міхура 394

    Модуль Підготовка пацієнта до оглядової рентгенографії

    нирок 396

    Модуль Надання першої допомоги при нирковій кольці 397

    Модуль Проведення перев’язки пацієнту з цистостомою 403

    Модуль Підготовка пацієнта до цистоскопії 404

    Модуль Надання першої допомоги при ушкодженні сечового

    міхура 407

    УШКОДЖЕННЯ ТА ЗАХВОРЮВАННЯ ХРЕБТА І ТАЗА 410

    Модуль У шкод ження хребта 411

    Модуль Догляд за пацієнтами з ушкодженням хребта 413

    Модуль Переломи таза 414

    Модуль Догляд за пацієнтами з ушкодженням таза 417

    УШКОДЖЕННЯ І ЗАХВОРЮВАННЯ КІНЦІВОК 421

    Модуль Судинні захворювання кінцівок 421

    Модуль Визначення пульсації артерій на нижній кінцівці 424

    Модуль Проведення проби Панчека 427

    Модуль Проведення проби Оппеля 427

    Модуль Проведення проби Самюелса 428

    Модуль Надання першої допомоги при гострому тромбозі

    (емболії) магістральних артерій кінцівок 430

    Модуль Проведення проби Дельбе—Пертеса 431

    Модуль Проведення проби Троянова—Тренделєнбурга 432

    Модуль Надання невідкладної допомоги при розриві

    варикозного вузла 432

    Модуль Запальні захворювання кисті 434

    ДОДАТКИ 442

    СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 467

    478

    Навчальне видання

    Бобак Казимира Михайлівна Киретів Василь Васильович Бобак Андрій Іванович

    Навчальний посібник з хірургії в модулях

    Редактор І.А. Муравік Коректор Ж.В. Загоруйко Верстальник В.В. Логвінов Художник-оформлювач В.С. Жиборовський

    Підписано до друку 01.09.2009. Формат 60 х 90 1/16. Папір офсет. Гарн. Шкільна. Друк офсет. Ум.друк. арк. 30,0.

    Зам. 9-240.

    Видавництво “Медицина”

    01034, М. Київ, вул. Стрілецька, 28.

    Свідоцтво про внесення до Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів книжкової продукції ДК № 1585 від 01.12.2003.

    Тел.: (044)581-15-67,234-36-63.

    Е-таі1: шед@Ьоокв.сош.иа

    Віддруковано на “ВАТ Білоцерківська книжкова фабрика”, 09117, м. Біла Церква, вул. Леся Курбаса, 4.