Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вся книга.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.38 Mб
Скачать

Якщо в рецепті прописано 8о1иїїо Нусіго^епіі регохусіі без вказівки концентрації, тоді відпускають 8о1иііо НусІго§епіі регохусіі сіііиїі, яка містить 3,3 % Н202. Якщо прописана інша концентрація, то його готують із концентрованого розчину (пергідролю).

Кр.: 8о1. Нуйгодепіі регохусіі сШиІае 3 % — 50 ті

Б.8. Для промивання ран.

Калію перманганат — це темно-фіолетові кристали або дрібний порошок з металевим блиском. Розчинний у воді. Є сильним окис- нювачем. Застосовують як антисептик у водних розчинах для про- мивання ран — 0,1—0,5 %, для полоскання рота і горла — 0,01—

  1. 1 %, Для змазування виразок і опіків — 2—5 %, в урологічній практиці — 0,02—0,1 % розчин.

Розчини 0,02—0,1 % застосовують для промивання шлунка при отруєннях.

Кр.: 8о1. Каїіі регтап^апаііз 1 % — 500 ті

Б.8. Для промивання ран.

Кр.: 8о1. Каїіі регтапдапаіїз 0,02 % — 500 ті

Б.8. Для промивання сечового міхура.

^ 3. Кислоти

Широко застосовують надмурашину кислоту (препарат С-4, пер- вомур), нестійку в розчині з високими бактерицидними властивос- тями.

При приготуванні препарату С-4 (суміш мурашиної кислоти і 33 % водню пероксиду) слід дотримуватися всіх правил техніки без- пеки — працювати в рукавичках, а при потраплянні на шкіру пре- парата слід змити великою кількістю води (для запобігання опіку).

Препарат С-4 застосовують для оброблення рук, операційного поля, гумових рукавичок, хірургічних інструментів, шовного ма- теріалу, виробів із гуми, синтетичного матеріалу, а також при гене- ральному прибиранні операційної.

Кр.: Асійі їогтісісі 100 % — 69,0 (або 85 % — 81,0)

Б.8. Для приготування препарату С-4 на 10 мл.

Борна кислота — це білий кристалічний порошок. Застосову- ють зовнішньо як антисептичний розчин у вигляді водних розчинів для полоскання ротової порожнини, зіва, промивання очей.

Кр.: 8о1. Асісіі Ьогісі 2 % — 100 ті

Б.8. Для промивання сечового міхура.

х/ 4. Альдегіди

Розчин формальдегіду — прозора безбарвна рідина зі своєрід- ним гострим запахом, яка змішується з водою і спиртом у всіх спів-

35

відношеннях. Застосовують як дезінфекційний засіб для миття рук, оброблення шкіри при підвищеній пітливості (0,5—1 %), для дезін- фекції інструментів (0,5 % розчин).

Кр.: 8о1. РогтаИеЬуйі 0,5 % — 500 ті

Б.8. Для дезінфекції інструментів. Входить до складу потрійного розчину (формаліну 20, карболової кислоти 10, гідрокарбонату на- трію ЗО на 1 л води).

Гексаметилентетрамін (уротропін). Безбарвні кристали або білий кристалічний порошок, солодкий на смак, без запаху. Водні розчини мають лужну реакцію. Для внутрішньовенного введення розчин гексаметилентетраміну готують в асептичних умовах. Засто- совують як антисептичний засіб при інфекційних процесах у сечо- вих шляхах (циститі, пієлонефриті). Показання для застосування гексаметилентетраміну: холецистит, холангіт, алергійні захворю- вання, захворювання очей, мозку й мозкових оболон.

Ер.: 8о1. НехатеіЬуІепіеІгашіпі 40 % — 10 ті

В.й.сі. № 10 іп атриіііз

  1. По 10 мл внутрішньовенно.

Циміналь — світло-жовтий кристалічний порошок. Пригнічує мікрофлору, сприяє епітелізації і загоєнню ран. Застосовують зо- внішньо для лікування піодермії, трофічних виразок, ускладнених інфекцією, опіків II—ІІІА ступеня, як додатковий засіб при лікуван- ні ран, інфікованих синьогнійною паличкою, при дрібних гранулю- ючих ранах з гнійними виділеннями. При тривалому застосуванні можливе виникнення дерматиту, свербіж.

Препарат протипоказаний при глибоких опіках і екземах.

Форма випуску: у скляних банках по 50—100 г, 1 % і 13 % сус- пензії.

ч/ 5. Спирти

Спирт етиловий. Справляє дію на кору головного мозку, викли- кає характерне алкогольне збудження, пов’язане з послабленням процесів гальмування. У великих дозах спричинює пригнічення спинного і довгастого мозку з ослабленням діяльності дихального центру.

У медичній практиці спирт етиловий застосовують переважно як антисептичний засіб, який використовують зовнішньо для обти- рання і компресів. Внутрішньовенно вводять при гангрені й абсце- сах легень у вигляді 20—33 % розчину в стерильному ізотонічному розчині або в стерильній воді для ін’єкцій. Спирт етиловий широко застосовують у різних розведеннях для виготовлення настоїв, екс- трактів і лікарських форм для зовнішнього застосування. Найбіль- шу бактерицидну дію справляє 70 % спирт. У хірургічній практиці використовують для оброблення рук, операційного поля, дезінфек-

36