Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Analiz_ta_prognozuvannya_ZP_Starodub.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
626.18 Кб
Скачать

Зміст дисципліни за темами

ТЕМА 1. Вступ до курсу. Стислий огляд дисципліни. Термінологія курсу. Теорія та практика аналізу та прогнозування зовнішньої політики: вітчизняний досвід. Ознайомлення студентів з групами методів: аналізу інформації, збору інформації та побудови теорій.

Тема 2. Аналіз зовнішньої політики: ключові теоретичні підходи до дослідження

Багатогранність аналізу зовнішньої політики: визначення об’єкту та предмету дослідження, відділення істотного від неістотного, зведення від складного до простого, виявлення причинно–наслідкових зв’язків, протиріч у розвитку процесу або явищ.

Генеза методів аналізу зовнішньої політики: умови виникнення, етапи розвитку та визначення особливостей їх взаємозв’язку.

Загальне уявлення про систему методів аналізу зовнішньої політики як різновиду політичного аналізу: загальні (соціологічний, нормативно–цінностний, системний, структурно–функціональний, інституціональний, біхевіористський, порівняльний, історичний, демографічний, антропологічний, теорія раціонального вибору, дискурс–аналіз та ін.); загальнологічні (аналіз та синтез, індукція та дедукція, абстрагування та відштовхування від абстрактного до конкретного, поєднання історичного та логічного та ін.); емпіричні (статистичні методи аналізу та планування експериментів, спостереження, опитування, експеримент, математичне моделювання та ін.).

Тема 3. Використання системного аналізу для моделювання міжнародних ситуацій та визначення реагування держави

Уявлення про концепцію системного аналізу. Поняття «система», «системність». Емерджентні властивості. Структура, функція, процес як основні параметри системи. Основні закони поведінки простих та складних систем. Теорія систем Л. Берталанфі, концепція І. Пригожина та теорія соціального хаосу.

Становлення синергетичної парадигми. Синергетична методологія: принципи та технологія. Методологічні принципи синергетики І. Критерії відбору. Структурні принципи «Буття»: гомеостатичність, ієрархічність. Методологічні принципи синергетики ІІ. Породжуючі принципи «Становлення»: нелінійність, незамкнутість, несталість. Методологічні принципи синергетики ІІІ. Конструктивні принципи «Становлення» або принципи збирання та сходження: динамічна ієрархічність, спостереженість. Сім методологічних принципів синергетики. Етапи синергетичного моделювання складних систем.

Системні теорії у дослідженні міжнародних відносин. Реалістична традиція: аналітичні системи М. Каплана, теорія міжнародної політики К. Уолца. Біхевіоризм та математичне моделювання міжнародних відносин: праці Д. Сингера та його послідовників. Системний підхід у ліберальних теоріях: Д. Розенау. Історико–системний підхід Б. Бузана та Р. Літтла. Системний підхід у структуралізмі: А. Вендет. Концепція complexity Р.Джервіса. Системний підхід та традиція постмодерна.

Системний аналіз як методологія прийняття складних рішень у зовнішній політиці держави. Методи ефективної оцінки існуючої ситуації та ресурсів. Створення вірогідних сценаріїв та побудова дерева альтернатив: основні принципи. Методологія вибору оптимальних альтернатив: розрахунок вірогідностей, використання теорії ігор. Приклади використання системного аналізу у прийнятті складних політичних рішень.

Системний аналіз як засіб розвитку стратегічного мислення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]