Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova_metodichka_9_10-spaces_ru.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

15 Визначення площ виробничих приміщень

Визначення зони технічного обслуговування і поточного ремонту автомобілів.

Площу приміщення зони розраховують за формулою

де - площа, яку займає автомобіль в плані (по габаритним розмірам) ,

- число постів;

- питома площа приміщення на 1 площі, яку займає автомобіль в плані (по габаритним розмірам).

Величина залежить від типу автомобіля, розташування постів та їх обладнання і рівна 4-5.

Планувальне рішення приміщення зони обслуговування залежить від взаємного розташування постів обслуговування, яке може бути тупиковим (мал. 1, а), комбінованим з тупиковими постами ТО і прямоточними постами мийки і прибирання (мал. 1, б) і прямоточним (мал. 1, в)·

При загальному тупиковому рішенні зон обслуговування і ремонту розміщення постів може бути прямокутним однорядним (мал. 2, а)двохрядним (рис 2, б), косокутним (рис 2, в), а також комбінованим однорядним (мал. 2, г) або двохрядним (рис. 2, д)·

Розташування постів під кутом до осі проїзду більш зручне для заїзду на них автомобілів і трохи скорочує ширину проїзду. Однак при цьому площа поста буде більшою, ніж при його прямокутному розташуванні.

Нормовані відстані між автомобілями, а також між ними й елементами будинку в зонах ТО і ремонту (див. додаток ) встановлені будівельними нормами і правилами (СниП П-93-74) в залежності від категорії автомобілів (табл. 15.6).

У практиці проектування ширина проїзної частини в зоні ТО і ремонту визначається графічним методом з урахуванням наступних допущень:

Рисунок 1 – Схема планування приміщень зони ТО

Рисунок 2 – Схеми планувань зон ТО і ПР при тупиковому розташуванні постів

в’їзд на пост здійснюється тільки переднім ходом з однократним застосуванням передачі заднього ходу;

при русі автомобіля на поворотах його передні колеса повернені на максимальний кут.

Враховується також, що відстань між автомобілем, що рухається, і найближчим до нього автомобілем, що стоїть на пості, елементом будинку (колона, стіна) або стаціонарним устаткуванням для автомобілів з габаритною довжиною до 8 м повинна бути рівною 0,3 м, більше 8 — 0,5 м і більше 11м — 0,8 м.

Відстань між автомобілем, що рухається, і границею проїзду для автомобілів з габаритної. довжиною до 8 м повинна бути не менше 0,8 м і для автомобілів з габаритною довжиною більше 8 м — не менше 1м.

16 Розрахунок площі виробничих дільниць ( цехів)

Площі виробничих ділянок (цехів) розраховують по площі приміщення, зайнятої устаткуванням, і коефіцієнтові щільності його розміщення:

де — площа ділянки (цеху), ;

— сумарна площа горизонтальної проекції по габаритних розмірах устаткування, ;

— коефіцієнт щільності розміщення устаткування.

Якщо в приміщеннях передбачаються місця для автомобілів або кузовів, то до площі, займаної устаткуванням даної ділянки, необхідно, додати площу горизонтальної проекції автомобіля або кузова.

Значення для відповідних виробничих ділянок (приміщень), згідно ОНТП-АТП-СТО-80, наступні:

Слюсарно-механічний, мідницько-радіаторний, ремонту акумуляторів, ремонту електрообладнання, ремонту таксометрів і радіообладнання, ремонту приладів системи живлення, обойний, краскоготувальний

3-4

Агрегатний, шиномонтажний, ремонту електрообладнання та інструмену

3,5-4,5

Зварювальний, жестяницький, арматурний

4-5

Ковальсько-ресорний, деревооброблюваний

4,5-5,5

На основі вибору відповідного обладнання та приведених розрахунків розробляють планування кожної дільниці. При цьому мінімальна площа приміщення на одного працівника повинна бути не менше 4,5 .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]