Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка №2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
292.86 Кб
Скачать

Розділи основної частини

Розділ 1. Теоретична частина (не менше 5 с.) виконується на основі вивчення теоретичних положень класиків економічної науки, праць вітчизняних і зарубіжних економістів, законодавчих актів, урядових рішень і постанов, методичних розробок з досліджуваної проблеми.

Тут аналізу­ються точки зору вітчизняних і зарубіжних учених-економіс­тів, проводиться їхня критична оцінка й обґрунтування пози­ції автора курсової роботи.

Слід пам’ятати, що теоретичним є тільки перший розділ курсової роботи, який складається з окремих (2 або 3х підрозділів).

У першому підрозділі визначається сутність еконо­мічної чи соціально-економічної категорії, її місце в системі економічних або соціально-економічних категорій виробниц­тва і взаємозв'язок з ним, теоретичне і прикладне значення цієї соціально-економічної категорії, характеризу­ється досягнутий рівень теоретичної розробки і практичного рішення досліджуваної проблеми з зазначенням позитивних моментів і недоліків (з посиланнями на літературні джерела).

У другому підрозділі доцільно розглянути позитивний до­свід країн ближнього і дальнього зарубіжжя, позначити перспективи подальшого розвитку розглянутої проблеми.

Незважаючи на те, що перший розділ є теоретичним, в ньому необхідно використовувати ілюстрований матеріал у вигляді таблиць, схем, графіків, діаграм (дані національного та світового економічного розвитку).

Перший розділ має бути написаний у проблемному плані. Це означає, що студент повинен осмислити певне соціально-економічне явище, проаналізувати його висвітлення в літературі й вира­зити своє ставлення до позитивних і негативних сторін пи­тання.

Розділ 2. Аналітична частина (не менше 5 с.). Аналітичним є другий розділ курсової роботи (до 35 с.), він повинен містити:

  1. економічну й соціальну характеристику об'єкта до­слідження, на матеріалах якого воно виконується;

  2. вибір і обґрунтування методів дослідження, що включають організаційно-технічний, економічний, соціальний і законодавчо-пра­вовий аспекти;

  3. аналіз і узагальнення отриманих даних, розрахунки і висновки­.

Зміст і кількість підрозділів цього розділу визначаються задачами дослідження. Аналізовані питання повинні не тільки висвітлювати рівень і динаміку показників, що досліджуються, але й встановлювати причинний зв’язок між ними. Результати аналізу повинні бути підставою для розробки ре­комендацій, що дозволяють усунути виявлені в ході дослі­дження недоліки в економіці досліджуваного об'єкта й одер­жати за рахунок їхнього усунення соціально-економічний ефект (у вартісному відображенні).

Вихідним пунктом економічного аналізу є факти. Будь-яке наукове дослідження повинно спиратися на точні, строго перевірені правильно узагальнені факти дійсності. Розділ повинен бути максимально насичений фа­ктичною інформацією (таблиці, графіки, діаграми, схеми), що відображає відповідні результати в межах рівня господарської діяльності протягом останніх років.

Розділ завершується оцінкою отриманих результатів.

Розділ 3. Практична частина (не менше 5 с.), що є третім розділом курсової роботи, має містити обґрунтовані пропозиції спрямовані на досягнення поставленої мети. Характер і зміст заходів, що пропонуються, повинні базувати­ся на результатах аналізу, проведеного в другому розділі курсової ро­боти.

7.