Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ped_deont_plan.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
260.61 Кб
Скачать

Заняття № 4 (2 год., практичне)

Тема: Формування вмінь та навичок вирішення конфліктних ситуацій

Завдання заняття:

  • осмислення сутності ситуації конфлікту в професійній діяльності педагога;

  • розвиток пізнавального інтересу студентів до проблеми вирішення ситуацій конфлікту з позицій професійної деонтології;

  • формування умінь вирішення ситуацій конфлікту на основі деонтологічних принципів, норм та вимог.

Етапи проведення заняття:

  1. Визначення цілей заняття.

  1. Перевірка домашнього завдання: Аналіз і характеристика ситуацій морального вибору, ризику, підібраних студентами.

  1. Обговорення питань:

  • види конфліктів в професійній діяльності педагога;

  • конфліктна ситуація та поведінка педагога в конфліктній ситуації;

  • стилі вирішення конфліктної ситуації;

  • формування умінь вирішення ситуацій конфлікту.

  1. Дискусія на тему: “Чим відрізняються конфлікти педагогів з учнями від конфліктів педагогів з дорослими людьми (батьками, колегами і т. ін.)?”

  1. Робота з формування навичок здійснювати поведінку в конфліктній ситуації

Завдання № 1. Програйте ситуацію у ролях:

Ситуація 1. Учень зробив провину, справжні причини якої відомі вчителю (зрив у поведінці через неврівноваженість, через сімейні причини і т. ін.), але невідомі керівництву, що збирається застосовувати санкції до учня. Очікувані міри покарання учня вкрай небажані та чреваті конфліктною ситуацією. Учитель (класний керівник), що добре знає учня, розуміє всю небажаність санкцій, але разом з тим перед ним постає питання: як їх попередити?

Ситуація 2. Директор школи ставить в обов’язки вчителя додаткові види діяльності (поливати квіти в школі під час літніх канікул). Якщо вчитель відмовиться від виконання цього обов’язку, то виникне адміністративний конфлікт. Як слід повестися педагогу, щоб попередити конфлікт, або щоб розв’язати конфлікту ситуацію, якщо вона виникне?

Ситуація 3. Два вчителя-колеги, що викладають літературу, застосовують різні методики, форми навчання учнів. Після проведення атестації знань учнів були отримані приблизно однакові результати. Однак учні, що навчаються у одного з вчителів, і їх батьки вимагають від нього, щоб він перейняв досвід колеги. Як слід повестися вчителю, до якого висуваються вимоги, в конфліктній ситуації? Якими будуть дії його колеги?

Ситуація 4. Під час уроку хімії до рук учителя потрапила записка, якою обмінювалися учні на уроці, відволікаючи всіх присутніх на уроці. Як слід повестися вчителю?

6. Тренінг поведінки педагога в конфліктних ситуаціях.

Інструкція. Кожному учаснику запропоновано описати на окремому аркуші конфлікт із учителем, що було пережито ним, його батьками, знайомими, або конфлікт, свідком якого він був, конфлікт між учителями, вчителем і керівництвом у шкільному житті. Ці анонімні описи конфліктів нумеруються і розмножуються відповідно до кількості учасників групи. Кожен учасник повинен оцінити запропоновані конфліктні ситуації знаками «+», «-» чи «0» у залежності от того, у якому ступені він їх вважає значущими для колективного обговорення. Таким чином виявляється “найпопулярніша” конфліктна ситуація.

Учасники поділяються на дві дискусійні групи, кожній з яких пропонується наступний план:

  1. Виберіть одну з запропонованих конфліктних ситуацій, на прикладі якої можна конкретизувати істотні аспекти конфлікту.

  1. Проаналізуйте мотиви конфліктної поведінки сторін.

  1. Визначте дійсні мотиви конфлікту.

  2. Які можливості врегулювання конфлікту Ви бачите?

  3. Інсценуйте ситуацію, використовуючи всі можливості врегулювання конфлікту.

  4. Підведіть підсумки і критично проаналізуйте групову роботу. Які чинники (чи хто) впливали на неї як позитивно, так і негативно?

7. Рольова гра «Моє друге «Я».

Інструкція: За одного, декількох чи всіх учасників рольової гри встає другий студент, що повинен виражати «дійсні» (здебільшого приховувані) почуття, установки і думки того, що стоїть перед ним.

Ситуація 1.

До вчителя перед початком уроку підходить учень і звертається з несподіваним для педагога проханням: “Наталя Іванівно! Не могли б Ви відпустити мене з урока, бо я сьогодні щось не в гуморі займатися”. При цьому учень, дивлячись в очі вчителя, весело посміхається.

Ситуація 2.

На уроці вчитель запропонував учням відкрити підручники і самостійно ознайомитися з конкретним питанням. Спостерігаючи за самостійною роботою учнів, учитель помітив, що один із них, Іваненко, читає не підручник, а художній твір, що не має ніякого відношення до уроку. Коли час самостійного ознайомлення було вичерпано, вчитель починає опитування учнів. “До дошки піде Іваненко”.

8. Ознайомлення з доповідями за темами рефератів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]