Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КМ-відповідді.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Принцип дії

Електромагнітне поле коаксіального кабелю зосереджене в просторі міжпровідниками струму, тобто зовнішнього поля немає, і тому втрати на випромінювання в навколишній до коаксіального кабеля простір практично відсутні. Оскільки зовнішній провідник одночасно служить електромагнітним екраном, що захищає електричне коло струму від впливів ззовні, коаксіальний кабель має високий завадозахист і має відносно малі втрати енергії сигналів, які передаються. Для радіоприйому використовується, як правило, кабель, що має хвильовий опір 50 0 м.

  1. Поясніть, для чого здійснюється скручування провідників у кабелі на витій парі.

  • Кабелі на основі витих пар

    • Вита пара (twisted pair) - вид

кабелю, який складається з однією

або декількох пар ізольованих

провідників скручених між собою

(з невеликим числом витків на одиницю довжини), покритих пластиковою оболонкою.

  • Метою створення витків провідників є:

    • підвищення зв'язку провідників однієї пари (електромагнітна перешкода однаково впливають на обидва дроти пари);

    • зменшення електромагнітних завад від зовнішніх джерел;

зменшення взаємних наведень при передачі диференціальних сигналів

Скручування дротів знижує вплив зовнішніх перешкод на корисні сигнали.

Неекранована вита пара

Кабель на основі неекранованої витої пари (unshielded twisted-pair, UTP) використовується в багатьох мережах і є чотирма парами скручених між собою дротів, при цьому кожна пара ізольована від інших.

На кінцях кабелю UTP, як правило, використовується спеціальний роз'єм — RJ-коннектор (registered jack connector). Спочатку RJ-коннектор застосовувався для підключення до телефонної лінії, а зараз використовується в мережевих з'єднаннях і гарантує хороше і надійне підключення. Отже, може бути істотно понижена кількість потенційних джерел шуму в мережі.

Взагалі кажучи, кабель UTP більш схильний до електричних шумів і перешкод, чим інші типи носіїв. У свій час можна було сказати, що кабель UTP поступається в швидкості передачами даних іншим видам кабелів. Але зараз це вже не так. Фактично, сьогодні UTP є найшвидшим середовищем передачі даних на основі мідних провідників. Проте, в разі використання кабелю UTP, відстань між підсилювачами сигналу менша, ніж при використанні коаксіального кабелю.

Екранована вита пара

Кабель на основі екранованої витої пари (shielded twisted-pair, STP) об’єднує в собі методи екранування і скручування дротів. Призначений для використання в мережах передачі даних і правильно встановлений STP-кабель в порівнянні з UTP-кабелем має велику стійкість до електромагнітних і радіочастотних перешкод без істотного збільшення ваги або розміру кабелю. Кабель STP має всі переваги і недоліки кабелю UTP, але він краще захищає від всіх типів зовнішніх перешкод. Але кабель на основі екранованої витої пари дорожчий, ніж на основі неекранованої.

На відміну від коаксіального кабелю, в кабелі STP екран не є частиною ланцюга передачі даних.

41. Наведіть класифікацію кабелів на витій парі по категоріях та їх типове мережеве застосування

Вита пара (twisted pair) - вид кабелю, який складається з однією або декількох пар ізольованих провідників скручених між собою (з невеликим числом витків на одиницю довжини), покритих пластиковою оболонкою.

42. Наведіть типи оптоволоконних кабелів залежно від розподілу показника заломлення і величини діаметру сердечника, їх пропускну спроможність та довжини хвиль, що вони використовують.

Залежно від розподілу показника заломлення і від величини діаметру сердечника розрізняють:

    • а) багатомодове волокно із ступінчастою зміною показника заломлення;

    • б) багатомодове волокно з плавною зміною показника заломлення;

    • в) одномодове волокно.

43. Наведіть класифікацію методів комутації.

Методи комутації в мережах:

  • Комутація каналів

  • Комутація пакетів

  • Комутація повідомлень

44.Поясніть комутацію каналів. Наведіть переваги та недоліки цього методу комутації.

Властивості:

  • Засновані на з’єднаннях

  • Гарантована пропускна спроможність з’єднання

  • Використовують для мультиплексування трафіку абонентів в каналі синхронне розділення за часом TDM або частотне розділення FDM

  • Добре пристосовані для комутації довгих потоків з постійною швидкістю

  • Можуть відмовляти абонентам у встановленні з’єднання.

  1. Поясніть комутацію повідомлень. Наведіть переваги та недоліки цього методу комутації.

Під комутацією повідомлень розуміється передача єдиного блоку даних між транзитними комп'ютерами мережі з тимчасовою буферизацією цього блоку на диску кожного комп'ютера (мал. 2.32). Повідомлення на відміну від пакета має довільну довжину, що визначається не технологічними розуміннями, а змістом інформації, що складає повідомлення. Наприклад, повідомленням може бути текстовий документ, файл із кодом програми, електронний лист.

Транзитні комп'ютери можуть з'єднуватися між собою як мережею з комутацією пакетів, так і мережею з комутацією каналів. Повідомлення зберігається в транзитному комп'ютері на диску, причому час збереження може бути досить великим, якщо комп'ютер завантажений іншими роботами чи мережа тимчасово перевантажена.

За такою схемою звичайно передаються повідомлення, що не вимагають негайної відповіді, найчастіше повідомлення електронної пошти. Режим передачі з проміжним збереженням на диску називається режимом "збереження-і-передача" (store-and-forward).

Режим комутації повідомлень розвантажує мережу для передачі трафіка, що вимагає швидкої відповіді, наприклад трафіка служби WWW чи файлової служби.

Кількість транзитних комп'ютерів намагаються по можливості зменшити. Якщо комп'ютери підключені до мережі з комутацією пакетів, то число проміжних комп'ютерів звичайно зменшується до двох. Наприклад, користувач передає поштове повідомлення своєму серверу вихідної пошти, а той відразу намагається передати повідомлення серверу вхідної пошти адресата. Але якщо комп'ютери зв'язані між собою телефонною мережею, то часто використовується кілька проміжних серверів, тому що прямий доступ до кінцевого сервера може бути неможливий у даний момент через перевантаження телефонної мережі (абонент зайнятий) чи економічно невигідний через високі тарифи на далекий телефонний зв'язок.

Техніка комутації повідомлень з'явилася в комп'ютерних мережах раніш техніки комутації пакетів, але потім була витиснута останньою, як більш ефективною за критерієм пропускної здатності мережі. Запис повідомлення на диск займає досить багато часу, крім того, наявність дисків припускає спеціалізовані комп'ютери як комутатори, що здорожує мережу.

Сьогодні комутація повідомлень працює тільки для деяких не оперативних служб, причому найчастіше поверх мережі з комутацією пакетів, як служба прикладного рівня.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]