Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КМ-відповідді.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

50. Поясніть принцип доступу до середовища на основі детермінованого доступу (маркери).

Суть детермінованого методу

При детермінованому методі вузли одержують доступ до середовища в зумовленому порядку. Послідовність визначається контролером мережі, який може бути:

- централізованим (його функції може виконувати, наприклад, сервер)

- розподіленим (функції виконуються обладнанням усіх вузлів).

Основні типи детермінованого доступу: 

- доступ з передачею маркера, застосовуваний в мережах ARCnet, Token Ring, FDDI;

- полінг (polling) — опитування готовності, застосовується у великих машинах (mainframes) і технології 100VG-AnyLAN.

Переваги детермінованого доступу:

Основною перевагою є обмежений час проходження кадру, мало залежне від навантаження. Мережі з великим навантаженням вимагають більш ефективних методів доступу. Один із способів підвищення ефективності - перенесення управління доступом від вузлів в кабельні центри. При цьому вузол посилає кадр в комунікаційне пристрій. Завдання цього пристрою - забезпечити проходження кадру до адресата з оптимізацією загальної продуктивності мережі і забезпеченням рівня якості обслуговування, необхідного конкретним додатком.

51.Поясніть методи доступу до середовища на основі випадкового доступу.

Випадковий доступ, він же CSMA/CD(!!!!).

Метод доступу CSMA / CD використовується в мережах з загальним середовищем передачі даних. У нашому випадку це кабель. Така система дуже проста, але одночасно в ній можуть спілкуватися лише два комп'ютери, а інші чекають, коли звільниться середу передачі даних. В той же час дані, передані одним з комп'ютерів, можуть легко прийматися всіма іншими машинами. При такому підході мережа як би ділиться між усіма комп'ютерами.

В мережі можливі виняткові ситуації. Вони називаються колізіями і виникають, коли дві станції починають передачу в один і той же час (з деяким зрушенням за часом). В результаті робота мережі зупиняється на деякий, дуже невеликий час, а потім передача даних поновлюється.

Суть CSMA/CD полягає в тому, що комп'ютери «прослуховують» мережу і намагаються передавати дані тільки тоді, коли мережа не зайнята ніким. Якщо раптом виявиться, що два комп'ютери почали передачу даних майже одночасно, в мережі виникне колізія і передані дані змішаються. Тоді комп'ютери знову «замовкають» і знову намагаються захопити середовище відповідно до певного алгоритму.

Основні правила алгоритму CSMA/CD для станції, що передає сигнал.

1) Станція, що зібралася передавати, прослуховує середовище. І передає, якщо середа вільна. В іншому випадку (тобто якщо середа зайнята) переходить до кроку 2. При передачі декількох кадрів підряд станція витримує певну паузу між посилками кадрів - міжкадровий інтервал, причому після кожної такої паузи перед відправкою наступного кадру станція знову прослуховує середу (повернення на початок кроку 1);

2) Якщо середа зайнята, станція продовжує прослуховувати середу до тих пір, поки середа не стане вільною, і потім відразу ж починає передачу;

3) Кожна станція, що веде передачу прослуховує середу, і в разі виявлення колізії, не припиняє відразу ж передачу, а спочатку передає короткий спеціальний сигнал колізії - jam-сигнал, інформуючи інші станції про колізії, і припиняє передачу;

4) Після передачі jam-сигналу станція замовкає і чекає деякий довільний час у відповідності з правилом бінарної експоненційної затримки і потім повертається до кроку 1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]