Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КМ-відповідді.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

1 Дайте визначення комп’ютерної мережі.

Комп’ютерна мережа – це система зв’язку комп’ютерів чи комп’ютерного устаткування (наприклад, маршрутизатор).

Комп’ютерна мережа являє собою сукупність територіально рознесених комп’ютерів, здатних обмінюватися між собою повідомленнями через середовище передачі даних.

2 Наведіть класифікацію комп’ютерних мереж за розміром охопленої території.

LAN (Local Area Network) — локальны мережы, що мають замкнуту інфраструктуру до виходу на поставщиків послуг. Термін «LAN» може описувати і маленьку офісну мережу, і мережу рівня великого заводу, що займає кілька сотень гектарів. Локальні мережі є мережами закритого типу, доступ до них дозволений лише обмеженому колу користувачів только, для яких робота в такій мережі пов’язана з їх професійною діяльністю.

CAN (Campus Area) — об’єднує локальні мережі будівель, що розташовуються близко одна біля одної.

WAN (Wide Area Network) — Глобальні мережі розміщуються на великих географічних просторах. Практично для глобальних мереж не існує обмежень на обсяг. Глобальні мережі об'єднують велику кількість локальних та кампусних мереж. Суттєвою рисою їх є відсутність єдиної адміністративної підпорядкованості. Найкращим прикладом глобальної мережі є Internet. Вони відкриті та орієнтовані на обслуговування будь-яких користувачів.

3 Дайте визначення топології мережі.

Топологія мережі – це її геометрична форма або фізичне розташування комп’ютерів по відношенню один до одного. Під топологією (компонуванням, конфігурацією, структурою) комп'ютерної мережі звичайно розуміється фізичне розташування комп'ютерів мережі один щодо іншого та спосіб їх з'єднання лініями зв'язку. Важливо відзначити, що поняття топології ставиться, насамперед, до локальних мереж, у яких структуру зв'язків можна легко простежити. У глобальних мережах структура зв'язків звичайно схована від користувачів і не надто важлива, тому що кожний сеанс зв'язку може виконуватися по своєму власному шляху.

4 Наведіть види топологій комп’ютерних мереж.

  • Повнозв'язна топологія – всі комп’ютери з’єднані між собою. Вимикання одного з них не викличе проблем зв’язку між іншими.

  • Комірчаста топологія

  • Топологія «кільце» - кожен комп'ютер з'єднаний лише з сусідніми (скажімо, зліва і справа від нього). Вона надає можливість контролю доставки.

  • Топологія "зірка"

Вона надійніша, але вимагає спеціального пристрою.

  • Топологія "ієрархічна зірка"

  • Топологія "загальна шина" – канал, що розділяється усіма

Економічна, проста для установки, але з низькою надійністю та погано масштабується

Змішана топологія – може містити усі види попередніх топологій. Наприклад, поєднання зірки та кільця.

  1. Наведіть визначення, переваги та недоліки комірчастої топології.

Комірчаста топологія (mesh) виходить з повнозв′язної шляхом видалення деяких можливих зв′язків ( . б). У мережі з комірчастою топологією безпосередньо зв′язуються тільки ті комп’ютери між якими відбувається інтенсивний обмін даними а для обміну даними між комп’ютерами не сполученими прямими зв′язками використовуються транзитні передачі через проміжні вузли.

Комірчаста топологія допускає з’єднання великої кількості комп’ютерів і характерна як правило для глобальних мереж.

  1. Наведіть визначення, переваги та недоліки топології типу загальна шина.

«Ши́на» — топологія комп'ютерної мережі, яку часто називають також «лінійною шиною» (linear bus). У ній використовується один кабель, що іменується магістраллю або сегментом, до якого підключені всі комп'ютери мережі. Дана топологія є найбільш простою і поширеною реалізацією мережі.

Топологія шина самою своєю структурою припускає ідентичність мережного встаткування комп'ютерів, а також рівноправність всіх абонентів по доступу до мережі. Комп'ютери в шині можуть передавати інформацію тільки по черзі, тому що лінія зв'язку в цьому випадку єдина. Якщо кілька комп'ютерів будуть передавати інформацію одночасно, вона спотвориться в результаті накладення (конфлікту, колізії). У шині завжди реалізується режим так називаного напівдуплексного (half duplex) обміну (в обох напрямках, але по черзі, а не одночасно).

Переваги:

  • Невеликий час установки мережі;

  • Дешевизна (потрібно менше кабелю і мережевих пристроїв);

  • Простота настройки;

  • Вихід з ладу робочої станції не відбивається на роботі мережі.

Недоліки:

  • Несправності в мережі, такі як обрив кабелю і вихід з ладу термінатора, повністю блокують роботу всієї мережі;

  • Складна локалізація несправностей;

  • З додаванням нових робочих станцій падає продуктивність мережі.

  1. Наведіть визначення, переваги та недоліки зіркоподібної топології.

Зірка - це єдина топологія мережі з явно виділеним центром, до якого підключаються всі інші абоненти. Обмін інформацією йде винятково через центральний комп'ютер, на який лягає більше навантаження, тому нічим іншим, крім мережі, він, як правило, займатися не може. Зрозуміло, що мережне устаткування центрального абонента повинно бути істотно складнішим, чим устаткування периферійних абонентів. Про рівноправність всіх абонентів (як у шині) у цьому випадку говорити не доводиться. Звичайно центральний комп'ютер самий потужний, саме на нього покладають всі функції по керуванню обміном. Ніякі конфлікти в мережі з топологією зірка в принципі неможливі, тому що керування повністю централізоване.

Переваги:

  • Обрив кабелю або коротке замикання в ньому при топології зірка порушує обмін тільки з одним комп'ютером, а всі інші комп'ютери можуть нормально продовжувати роботу.

  • Велике достоїнство зірки (як активної, так і пасивної) полягає в тому, що всі точки підключення зібрані в одному місці. Це дозволяє легко контролювати роботу мережі, локалізувати несправності шляхом простого відключення від центра тих або інших абонентів (що неможливо, наприклад, у випадку шинної топології), а також обмежувати доступ сторонніх осіб до життєво важливих для мережі точок підключення. До периферійного абонента у випадку зірки може підходити як один кабель (по якому йде передача в обох напрямках), так і два (кожний кабель передає в одному із двох зустрічних напрямків), причому останнє зустрічається набагато частіше.

Загальним недоліком для всіх топологій типу зірка (як активної, так і пасивної) є значно більша, ніж при інших топологіях, витрата кабелю. Наприклад, якщо комп'ютери розташовані в одну лінію, то при виборі топології зірка знадобиться в кілька разів більше кабелю, чим при топології шина. Це істотно впливає на вартість мережі в цілому й помітно ускладнює прокладку кабелю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]