Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K.Osnovni tipi vilqnih ekonomi4nih zon yih osob...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
186.37 Кб
Скачать

III. Вез в Україні: особливості та вплив на економіку України.

3.1. Передумови створення вез в україні

Для кожної країни можна виділити такі основні передумови:

1. Географічне положення країни, її окремих регіонів і міст (особливо портів);

2. Рівень соціально-економічного розвитку країни;

3. Наявність виробничої та соціальної інфраструктури;

4. Наявність відповідного законодавства.

Географічне положення України надзвичайно сприятливе щодо розвитку міжнародних економічних відносин і спільного підприємництва. Розташована в Центральній Європі, її південно-східній частині, Україна знаходиться на шляхах, що з'єднують багато країн Європи і Азії.

На півдні Україна має вихід до Чорного моря, на узбережжі якого розташовано ряд портів міжнародного значення. На території України знаходиться гирло однієї з найбільших річок Європи - Дунаю, водний шлях якого дозволяє зв'язати між собою ряд країн Європи, а завдяки каналу Рейн - Майн - Дунай, порти Чорного і Балтійського морів. Найбільш сприятливими для розвитку спільного підприємництва в умовах вільних економічних зон є регіони:

Українського Причорномор'я, Закарпатської області, Донецько-Луганський регіон, а також Крим. Наявні сприятливі умови для формування науково-технічних зон поблизу крупних наукових і університетських центрів - Київ, Харків, Львів, Одеса, Дніпропетровськ, Донецьк.

Через регіон Українського Причорномор'я Україна має вихід у Світовий океан. Тут наявні певні передумови для створення цілого ряду вільних економічних зон.

Концепція створення спеціальних (вільних) економічних зон визначає основні передумови їх ефективного функціонування.

Перш за все повинні бути враховані певні фактори розміщення, зокрема:

- сприятливе з погляду зовнішніх і внутрішніх можливостей для реалізації намічених цілей місце розташування ВЕЗ;

- наявність достатнього ресурсного потенціалу (природнокліматичні умови, корисні копалини, трудові ресурси, науково-виробничий потенціал тощо);

- забезпеченість об'єктами виробничої та соціальної інфраструктури (яка існує або буде створена в процесі розбудови ВЕЗ) згідно з міжнародними стандартами;

- розвинута система комунікацій, особливо засобів зв'язку, розгалужена транспортна мережа;

- відсутність (або врахування в документах про створення ВЕЗ) екологічних обмежень та заборон щодо створення ВЕЗ з огляду на існуючі або передбачувані антропогенні навантаження на навколишнє середовище.

Крім цих загальних для всіх територіально-господарських утворень факторів, повинні врахуватись специфічні умови, характерні для окремих типів ВЕЗ. Вони визначаються:

- цільовою і функціональною спрямованістю кожної ВЕЗ.

- її зв’язками з поза зональною економікою;

- ступенем інтегрованості в національне і світове господарство;

- прив'язкою до наявних систем розселення, виробничих та інших об'єктів.

Варто також врахувати ступінь зацікавленості органів місцевого і регіонального самоврядування й населення у створенні на відповідній території спеціальної (вільної) економічної зони.

Важливою передумовою ефективного функціонування ВЕЗ є наявність конкретної програми її розвитку.

Основними факторами, що обумовлюють вибір виробничої спеціалізації зони, є:

- базовий виробничий потенціал;

- забезпеченість об'єктами виробничої та соціальної інфраструктури;

- наявність відповідних природних і трудових ресурсів необхідної кваліфікації або відносного надлишку трудових ресурсів (незайнятого у суспільному виробництві населення);

- зацікавленість іноземних інвесторів в фінансуванні того чи іншого виробництва.

Зазначеним умовам відповідає ряд регіонів та міст України. Щодо наявності певних соціально-економічних умов, виробничої та соціальної інфраструктури, то тут треба врахувати, що ВЕЗ діють у країнах з різним рівнем економічного розвитку. І якщо у високорозвинутих країнах вони вирішують питання подолання нерівномірності розвитку їх окремих регіонів, то для багатьох країн вони є засобом досягнення гармонійного розвитку всіх регіонів, а також включення цих країн у світовий економічний простір.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]