Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
999999999jvhgbffdfswwqweweB36.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
491.52 Кб
Скачать

5.5. Сек'юритюаиія міжнародних кредитів

У міжнародному кредитуванні широко застосовуються синдиковані кредити, які надаються переважно у формі єврокрелитів міжнародними консорціумами (синдика- тами) банків. Синдикований ринок єврокрелитів виступає другим сегментом ринку ба- нківських кредитів і характеризується високою активністю і низькою вартістю. Пер- ший синдикований кредит був наданий .Австрії наприкінці 1960-х років Банкірським трестом (Вапкеп Тгизі). У 1990-х роках XX ст. синдиковані кредити становили 40— 58 % євровалютних позик і основними позичальниками були храшн-членн ОЕСР. (Пи- тання про «Синдикований ринок кредитів та методи зниження ризиків при наданні си- ндикованих кредитів» детально розглядаються у темі 7 «Особливості функціонування єврорннку»).

Міжнародні консорціуми, або синдикати, створюються у багатьох випадках для проектного фінансування, тобто банківського кредитування швестнпІйних проектів, за якого кредитор бере на себе частково або повністю ризики, пов'язані з їх реалізацією. Кредит при цьому погашається виключно чи переважно за рахунок доходів від реалі- зації проекту: додатковим забезпеченням можуть були активи, шо належать до інвес- тиційного проекту. Створення синдикату — це співфшансування інвестиційного прое- кту.

Крім того, існує ше проектне фінансування з послідовним фінансуванням. У ньо- му бере участь великий банк-організатор, котрий оцінює інвестиційний проект, розро- бляє кредитний договір і видає позику, а потім після видачі позики, за угодою песії він передає свої вимоги до позичальника іншому кредитору. У 1980—1990-тІ роки став практикуватися спосіб передавання вимог через розміщення кредиту серед Інвесторів шляхом сек"юритизапІЇ. Банк-організатор продає дебіторські рахунки за виданим кредитом траст-компаніям, шо випускають пінні папери, під їхнє забезпечення. Останні розмішують їх серед інвесторів. Кошти, шо надходять від пози- чальника в рахунок погашення заборгованості, зараховуються у фонд викупу пінних паперів.

Сек'юршпизвція — сучасна тенденція на міжнародному ринку банківських кре- дитів. Пе переважання на ринку позикових капіталів емісії пінних паперів над банків- ськими кредитами (іноземними і синдикованими єврокредитамн), оскільки останні є менш привабливими для представників промнслозо-розвннених країн. У сукупному чистому обсязі ресурсів, шо надходять у країни, які розвиваються, сьогодні переважа- ють прямі Іноземні інвестиції та іноземні портфельні інвестиції. У 1985 р. на міжнаро- дні банківські кредити припадало понад 50 % припливу приватних коштів у країни, шо розвиваються, на прямі іноземні інвестиції— 22 %, на іноземні портфельні Інвестиції — 18 %. На початку XXI ст. пі часткові показники становили відповідно 8 %, 43 % і

48 % (решта припадає на субсидії, шо отримані від неурядових організацій). Така змі- на структури потоків капіталу є результатом процесу глобалізації виробництва, який відбувається шляхом збільшення обсягу операцій у межах транснаціональних корпо- рацій. Це стимулює зростання прямих Іноземних інвестицій і підвищення ступеня «сек'юрнтизапїї» фінансових операцій, шо сприяє збільшенню трансграннчннх потоків іноземних портфельних інвестицій в акціонерний капітал і облігації.

Таким чином, сек'юритмзація — пе заміщення традиційних форм банківського кредиту випуском пінних паперів. Забезпеченням їхньої емісії служить «пакет» зо- бов'язань банківських клієнтів за отриманими ними аналогічними за характером кре- дитами. Банк виплачує пропенти І погашає пі пінні папери Із коштів, шо надходять від позичальників на погашення позики. Щоб запобігти при продажу пінних паперів юри- дичному застереженню «про оборот на банк-емітент» (пі активи залишаються на його балансі), банки використовують акредитиви «стенд-бай». Першокласні банки світу, особливо міжнародні, надають перевагу тому, шоб за нагороду перезоступнти його іншим кредиторам у разі недостатності ліквідних коштів і при значних ризиках.

43

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]