Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
25-27.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
37.19 Кб
Скачать

Взаємодія процесів в межах однієї машини

Для взаємодії процесів, що виконуються на одному комп'ютері (під управлінням однієї операційної системи) використовують (механізми взаємодії забезпечуються ядром операційної системи, в якій виконуються процеси):

  • сигнали — асинхронні (неочікувані) повідомлення, що не передають дані між процесами, а сповіщають про подію (надзвичайну ситуацію), на яку процес має відреагувати виконанням наперед визначеної дії

  • неіменовані та іменовані канали (англ. pipes) передачі даних як синхронних (очікуваних) повідомлень; відправлення повідомлення відбувається подібно до операції запису в файл, отримання — подібно до читання даних з файлу, якщо канал порожній — процес, що очікує дані призупиняється до надходження даних в канал.

  • черги повідомлень — пакети даних, що передаються між процесами з увідомленням отримувача про надходження пакету;

  • сегменти подільної пам'яті — засіб, що дозволяє кільком процесам сумісно використовувати (поділяти) фрагмент оперативної пам'яті з метою обміну даними; відправлення даних відбувається шляхом запису в пам'ять, отримання — читанням з пам'яті.

Взаємодія процесів, що виконуються на різних машинах

Взаємодія процесів, що виконуються на різних комп'ютерах — під управлінням окремих операційних систем, міжмашинна взаємодія — забезпечується через спеціальну абстракцію — сокет. В залежності від рівня використання сокетів існують наступні засоби міжмашинної взаємодії процесів (механізми взаємодії узгоджено забезпечуються ядрами операційних систем, в яких виконуються процеси):

  • пряме використання сокетів — технологія, що вимагає програмування на низькому рівні і реалізації протокола передачі даних;

  • RPC (Remote Procedure Call), віддалений виклик процедур — технологія, що забезпечує взаємодію між процесами подібно до виклику функцій, дані в один бік передаються як аргументи функцій (віддалених процедур), в іншому — як результати виконання функцій (віддалених процедур).

  • CORBA — технологія, що передбачає можливість взаємодії між процесами як між об'єктами CORBA, є подальшим розвитком технології RPC.

Варіант 27

1. Таблиця розташування файлів.

FAT англ. File Allocation Table - Таблиця розміщення файлів. Існує декілька версій FAT, а саме FAT12, FAT16, FAT32.У FAT12 не можна було створити папку, усі файли розміщувалися у головному каталозі (прямо на диску). Розроблена Біллом Гейтсом та Марком МакДональдом в 1976—1977 роках. Викорситовувалась в якості основної файлової системи в операційній системі сімейства DOS та Windows (до версії Windows 2000). Сектори диска мають розмір по 512 байт.

Структура файлової системиFat32

Master Boot Record

Перший сектор жорсткого диску (LBA=0) є завантажувальним, і перші його 446 байт містять завантажувальну інформацію. Далі йде 64 байти розділів (4 записи про розділ по 16 байт). Потім два байти 0x55 і 0xAA. Вони показують кінець сектора, і використовуються для перевірки його на цілісність.В кожному записі розділу в п'ятому байті міститься інформація про тип файлової системи розділу. Значення 0x0B або 0x0C означає розділ відформатований в FAT.З дев'ятого по дванадцятий байт міститься адреса LBA початку розділу.Також там міститься прапор який показує, що розділ є завантажувальним, і адреси CHS початку і кінця розділу, але вони нас не цікавлять.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]