Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
25-27.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
37.19 Кб
Скачать

Паралельні комп’ютери

За останній час архітектура паралельних комп’ютерів зросла досить великими темпами. В даний час налічується дуже багато архітектурних рішень, проте всіх їх можна поділити на два класи:

1. Комп’ютери з спільною пам’яттю (мультипроцесорні системи). В даних комп’ютерах декілька процесорів мають доступ до спільної оперативної пам’яті одночасно. Всі процесори працюють в одному адресному просторі (рис. 13.2).

2. Комп’ютери з розподіленою пам’яттю. Складаються з декількох ЕОМ, кожна з яких має свою власну оперативну пам'ять, окрему операційну систему, свої пристрої введення/виведення. Об’єднання цих комп’ютерів відбувається через єдине комутаційне середовище (рис. 13.3).

Варіант 26

1.Файлова система fat

FAT англ. File Allocation Table - Таблиця розміщення файлів. Існує декілька версій FAT, а саме FAT12, FAT16, FAT32.У FAT12 не можна було створити папку, усі файли розміщувалися у головному каталозі (прямо на диску). Розроблена Біллом Гейтсом та Марком МакДональдом в 1976—1977 роках. Викорситовувалась в якості основної файлової системи в операційній системі сімейства DOS та Windows (до версії Windows 2000).

Структура файлової системиFat32

Сектори диска мають розмір по 512 байт.

Master Boot Record

Перший сектор жорсткого диску (LBA=0) є завантажувальним, і перші його 446 байт містять завантажувальну інформацію. Далі йде 64 байти розділів (4 записи про розділ по 16 байт). Потім два байти 0x55 і 0xAA. Вони показують кінець сектора, і використовуються для перевірки його на цілісність.

В кожному записі розділу в п'ятому байті міститься інформація про тип файлової системи розділу. Значення 0x0B або 0x0C означає розділ відформатований в FAT.

З дев'ятого по дванадцятий байт міститься адреса LBA початку розділу.

Також там міститься прапор який показує, що розділ є завантажувальним, і адреси CHS початку і кінця розділу, але вони нас не цікавлять.

Volume ID

Це перший сектор розділу, на який показує вказівник початку з MBR.В ньому міститься інформація про файлову систему, форматування, і іншу інформацію про розділ.

Порядок розміщення даних

Розділ FAT32 починається сектором Volume ID. Далі знаходиться вільний простір, названий зарезервованими секторами. Після них знаходяться дві копії таблиці розміщення файлів. І вже нарешті після них знаходиться простір, який використовується для зберігання файлів. В самому кінці може знаходитись невикористаний кусочок диска, який може з'явитись через те, що розмір диска не ділиться на розмір кластера.

Нумерація кластерів починаєтся з 2.

2. Взаємодія між процесами (англ. Inter-Process Communication, скорочено англ. IPC) — набір засобів обміну повідомленнями між процесами.

Засоби IPC можуть використовуватись для взаємодії процесів:

  • які виконуються на одному комп'ютері (для багатомашинних систем — під управлінням однієї операційної системи), також відомі як власне IPC;

  • які виконуються на різних комп'ютерах (для багатомашинних систем — під управлінням окремих операційних систем), також відомі як засоби міжмашинної взаємодії;

  • для забезпечення взаємодії процеса з самим собою — наприклад, для синхронізації або обміну даними між різними нитями одного процесу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]