Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
28-30.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
110.42 Кб
Скачать

Варіант 28

1. Фізична та логічна організація файлових систем

Файлові системи можна розглядати на двох рівнях: логічному і фізичному. Логічний визначає відображення файлової системи, призначене для прикладних програм і користувачів, фізичний - особливості розташування структур даних системи на диску й алгоритми, які використовують під час доступу до інформації.

Логічна організація файлової системи: Одною з основних задач ОС представлення зручне користувачу інтерфейсу при роботі з даними, які зберігаються на носіях. Логічна модель в раках ОС підміняє фізичну модель розміщення даних на носіях. Файл – поіменова область пам’яті в яку записуємо і з якої зчитуємо дані

Фізична організація файлової системи: Важливим компонентом фізичної організації файлової системи є фізична організація файлу, тобто спосіб розміщення файлу на диску. Основними критеріями ефективності фізичної організації файлів є:

• швидкість доступу до даних;

• об'єм адресної інформації файлу;

• ступінь фрагментованості дискового простору;

• максимально можливий розмір файлу.

Безперервне розміщення - найпростіший варіант фізичної організації при якому файлу надається послідовність кластерів диска, що утворюють безперервний ділянку дискової пам'яті

Переваги: висока швидкість доступу, оскільки витрати на пошук і зчитування кластерів файлу мінімальні, мінімальний об'єм адресної інформації, дана фізична організація максимально можливий розмір файлу не обмежує.

Недоліки: серйозною проблемою є фрагментація

2. Базові дисципліни планування fcfs, rr, sjn

FCFS

Першим оброблюється той процес, який прийшов першим, наступний процес не виконується доти, доки не завершиться попередній

RR

RR (round robin - карусель) - проста дисципліна з витісненням. Процес отримує в своє розпорядження ЦП на деякий квант часу Q (у простому випадку розмір кванта фіксований). Якщо за час Q процес не завершився, він витісняється з ЦП і прямує в кінець черги готових процесів, де чекає виділення йому наступного кванта, і так далі Показники ефективності RR істотно залежать від вибору величини кванта Q. RR забезпечує якнайкращі показники, якщо тривалість більшості процесів наближається до розміру кванта, але не перевершує його. Тоді більшість процесів укладаються в один квант і не стають в чергу повторно. При величині кванта, прагнучій до нескінченності, RR вироджується в FCFS. При Q, прагнучому до 0, накладні витрати на перемикання процесів зростають настільки, що поглинають весь ресурс ЦП. RR забезпечує якнайкращі показники справедливості: штрафне відношення P на великій ділянці тривалості процесів t залишається практично постійним.

SJN

SJN (shortest job next - найкоротша робота - наступна) - невитісняюча дисципліна, в якій найвищий пріоритет має найкоротший процес. Для того, щоб застосовувати цю дисципліну, повинна бути відома тривалість процесу - задаватися користувачем або обчислюватися методом екстраполяції. Для коротких процесів SJN забезпечує кращі показники, чим RR, як по втраченому часу, так і по штрафному відношенню. SJN забезпечує максимальну пропускну спроможність системи - виконання максимального числа процесів в одиницю часу, але показники для довгих процесів значно гірші, а при високому ступені завантаження системи активізація довгих процесів може відкладатися до безкінечності. Штрафне відношення слабо змінюється на основному інтервалі значень t, але значно зростає для найкоротших процесів: такий процес під час вступу до системи має найвищий пріоритет, але вимушений чекати, поки закінчиться поточний активний процес.

Варіант 29

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]