Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
28-30.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
110.42 Кб
Скачать

1. Файлові системи vfat і fat32

FAT32

FAT32 — ця файлова система підтримує томи (логічні диски) обсягом до 8 ТБ і використовує для зберігання файлів менші фрагменти диска, ніж файлова система FAT16. Це збільшує вільний простір на диску. Файлова система FAT32 не підтримує диски, менші за 512 МБ. Сектори диска мають розмір по 512 байт.

Master Boot Record. Перший сектор жорсткого диску (LBA=0) є завантажувальним, і перші його 446 байт містять завантажувальну інформацію. Далі йде 64 байти розділів (4 записи про розділ по 16 байт). Потім два байти 0x55 і 0xAA. Вони показують кінець сектора, і використовуються для перевірки його на цілісність. В кожному записі розділу в п'ятому байті міститься інформація про тип файлової системи розділу. Значення 0x0B або 0x0C означає розділ відформатований в FAT.З дев'ятого по дванадцятий байт міститься адреса LBA початку розділу. Також там міститься прапор який показує, що розділ є завантажувальним, і адреси CHS початку і кінця розділу, але вони нас не цікавлять.

Volume ID. Це перший сектор розділу, на який показує вказівник початку з MBR.

В ньому міститься інформація про файлову систему, форматування, і іншу інформацію про розділ.

VFAT

VFAT - це розширення FAT, що з'явилося у Windows 95. У FAT імена файлів мають формат 8.3 і складаються тільки з символів кодування ASCII. У VFAT була додана підтримка довгих (до 255 символів) імен файлів (в кодуванні UTF-16LE, при цьому LFN зберігаються одночасно з іменами у форматі 8.3, ретроспективно званими SFN. LFN нечутливі до регістра при пошуку, проте, на відміну від SFN, які зберігаються у верхньому регістрі, LFN зберігають регістр символів, вказану при створенні файлу. VFAT – призначена для файлового введення-виведення в захищеному режимі і підтримка довгих імен файлів. Зберігає сумісність із 8,3 і навпаки.

2. Базові дисципліни psjn і hprn

PSJN

PSJN (preemptive SJN - SJN з витісненням) - поточний активний процес уривається, якщо його час виконання, що залишився, більший, ніж у новоприбулого процесу. Дисципліна забезпечує ще більшу перевагу коротким процесам перед довгими. Зокрема, в ній усувається те зростання штрафного відношення для найкоротших процесів, яке має місце в SJN.

HPRN

HPRN (highest penalty ratio next - з найбільшим штрафним відношенням - наступний) - дисципліна без витіснення, що забезпечує якнайкращі показники справедливості. Це досягається за рахунок динамічного перевизначення пріоритетів. Всякий раз при звільненні ЦП для всіх готових процесів обчислюється поточне штрафне відношення:

p[i]=(w[i]+t[i]) / t[i]

де i - номер процесу; w[i] - час, витрачений процесом на очікування; t[i] - тривалість процесу - перезадана або прогнозована. Для процесу p[i], що тільки що поступив=1. ЦП віддається процесу, що має найбільше значення p[i]. Для коротких процесів HPRN забезпечує приблизно ті ж показники справедливості, що і SJN, для довгих - ближчі до FCFS. На великому діапазоні середньої тривалості процесів показники, забезпечувані HPRN, представляють середнє між SJN і FCFS і слабо залежать від тривалості. Ще одна гідність HPRN - в тому, що в часі очікування може враховуватися (з деякими ваговими коефіцієнтами) і очікування в інших чергах і, таким чином, виконується більш комплексний облік завантаження системи. Істотним недоліком методу є необхідність перевичислення штрафного відношення для всіх процесів при кожному перемиканні, що погано узгоджується із загальною політикою мінімізації накладних витрат в дисциплінах без витіснення.

Варіант 30

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]