Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2_rozdil.docx
Скачиваний:
65
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
45.92 Кб
Скачать

46

2 ОЦІНКА ТА АНАЛІЗ СИСТЕМИ МАРКЕТИНГОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ НА ПІДПРИЄМСТВІ ПАТ «ВІННИЦЬКИЙ ОЛІЙНО-ЖИРОВИЙ КОМБІНАТ»

2.1. Загальна організаційно-економічна характеристика підприємства

Розглянемо організаційно-економічну характеристику підприємства.

Скорочене найменування: ПАТ "Вінницький ОЖК". Організаційно-правова форма: Публічне акціонерне товариство. ВАТ "Вінницький олійно-жировий комбінат" побудований в 1954 році. У липні Вінницький олійно-жировий комбінат збільшив виробництво в порівняльних цінах на 9,64%, або на 2,378 млн. гривень порівняно з липнем 2009 року до 27,047 млн. гривень. У  2009 підприємство закінчило зі збитками 11,244 млн. гривень, збільшивши виробництво в порівнянних цінах на 10,03%, або на 30,263 млн. гривень порівняно з 2008 роком до 331,991 млн. гривень.  Виробничі потужності комбінату дозволяють переробляти до 500 тонн олійних культур на добу.  Вінницький ОЖК входить до складу промислової групи "Віолія" (Вінниця), яка створена в 2006 році на основі агропромислового підрозділу компанії "КМТ".  До складу "Віолія" входить також Чернівецький олійножировий комбінат, 6 хлібоприймальних підприємств і елеваторів, 2 комбікормових заводи у Вінницькій, Тернопільській та Чернівецькій областях.  "Віолія" контролює близько 10% ринку рослинної олії в Україні.  Юридична адреса: Україна, 21006 м. Вінниця, Немирівське шосе, 26.  Голова правління: Чаленко Дмитро Андрійович.  Заступник голови правління:  Нечаєв Олександр Павлович. Форма власності: колективна .

 ВАТ „Вінницький олійножировий комбінат” входить до складу виробничого комплексу Промислової групи „VIOIL”.

Основні види діяльності:

      -         Переробка насіння олійних культур соняшнику, ріпаку, сої

      -         Виробництво нерафінованих і рафінованих дезодорованих рослинних олій

      -         Виробництво модифікованих жирів і саломасів

      -         Фасування рослинних олій

      -         Виробництво майонезу, вершково-рослинних масел

      Комбінат володіє товарним знаком та торговельною маркою ”Віолія”. Товарний знак і торгівельна марка зареєстровані в Держпатенті України.

Метою дiяльностi товариства є: - об'єднання майнових, виробничих, фiнансових та комерцiйних зусиль для одержання прибутку; - створення спiльними зусиллями учасникiв Товариства умов для найбiльш ефективного господарювання, нарощування виробничого потенцiалу та прибутку на основi формування стратегiї iнвестицiйної полiтики, постiйне оновлення та вдосконалення асортименту продукцiї; - впровадження нової технiки, технологiї, енерго- i ресурсозберiгаючих технологiй, прогресивних видiв тари i упаковки, механiзацiї виробничих процесiв, автоматизацiї виробництва та управлiння. Предметом дiяльностi ВАТ є : - заготiвля i переробка олiйних культур та олiйної сировини; - виробництво олiї рослинної, маргаринової продукцiї, мила, побiчних продуктiв; - виконання робiт промислового i непромислового характеру: перевезення пасажирiв та вантажiв автомобiльним транспортом комбiнату; - здiйснення торгiвлi, комерцiйної дiяльностi, маркетингу, посередницької, зовнiшньоекономiчної та iншої дiяльностi в межах передбачених чинним законодавством; - виробництво та реалiзацiя кисню, доставка кисню споживачам, технiчне посвiдчення кисневих балонiв; - зберiгання, використання, транспортування прекурсорiв; - товариство, вiдповiдно до мети своєї дiяьностi, здiйснює будь-якi види господарської дiяльностi, за винятком заборонених законодавством України. Виробничий комплекс "Комбiнату" складається з олiйноекстрацiйного, гiдрогенiзацiйного та миловарного заводiв. Пiдприємство iснує як окрема органiзацiйна структура. Дочiрнiх пiдприємств та фiлiй немає.

Основними постачальниками сировини для підприємства являються: - СУРП ЗАТ "КМТ" - м.Вінниця - ПП Компанія "Санфло" - м.Київ - ТОВ "Агріс" - м.Київ - ПП "Агромир" - м.Київ - ПП "Агромир" - м.Дніпропетровськ - ПП "Південне поле" - м.Одеса - ТОВ ПВКФ "Сяйво" - м.Ніжин - ПП МКС - м.Херсон - ТОВ УЗК - м.Київ - ПВКФ "Кондфри" - м.Київ При функціонуванні підприємства на давальницьких умовах, основні постачальники сировини одночасно є отримувачами продукції.

На ринку олії України присутні 10 великих компаній, які контролюють близько 80% ринку, а решта 20% розділені між багатьма національними гравцями. Основними конкурентами ПАТ «Вінницький олійно-жировий комбінат» являються: ПАТ«Чернівецький олійно-жировий комбінат», ВАТ «Одеський олійно-жировий комбінат» та ВАТ «Харківський олійно-жировий комбінат». Взагалі конкуренцію на ринку олії можна охарактеризувати як жорстку, адже провідні гравці прагнуть закріпити своє положення за рахунок збільшення виробничих потужностей та поглинання більш дрібних гравців, що посилює боротьбу за сировину в галузі. В даній галузі здійснюється консолідація бізнесу, що в кінцевому рахунку призведе до зменшення кількості компаній, які діють в даній галузі. В свою чергу, ПАТ«Чернівецький олійно-жировий комбінат», враховуючи цю тенденцію, разом з ПАТ «Вінницький олійно-жировий комбінат», рядом заготівельних, збутових підприємств, а також власним автомобільним та залізничним парком об’єдналися в Промислову групу «Vioil», яка є єдиним переробником в Західній Україні, що надає їй ряд переваг.

Отже, проаналізувавши конкурентне середовище в даній галузі, варто зазначити, що ПАТ «Чернівецький олійно-жировий комбінат» разом з ПАТ «Вінницький олійно-жировий комбінат» входить в десятку лідерів в галузі, збільшує свої потужності, розвиває власні сировинні зони, має власних надійних постачальників, споживачів, а також, що є важливим, випускає не лише соняшникову олію, але й також її товари-замінники, такі як ріпакова та соєва олії. Проте варто зазначити, що конкурентна боротьба в галузі є дуже жорсткою, тому даному підприємству й надалі необхідно посилювати власні конкурентні позиції.

2.2 Маркетингові дослідження,які ведуться на пат «Вінницький олійно-жировий комбінат»

Маркетингова політика включає такі основні інструменти, які безпосередньо впливають на формування прибутку підприємства і при повному задоволенні потреб споживачів. Основні інструменти маркетингової політики підприємства можна згрупувати так (табл.2.1) «Інструменти маркетингової політики підприємства»

Таблиця 2.1

Інструменти маркетингової політики підприємства

Товарна політика

Цінова політика

Комунікативна політика

Розподільча політика

Проектування і розробка товару.

Планування продукції.

Дизайн товару.

Якість товару.

Диференціація товару.

Асортимент товару.

Номенклатура товару.

Формування цін на товар.

Система знижок і надбавок.

Умови поставки. товару і його оплата.

Кредити.

Диференціація цін.

Стратегія низьких цін.

Стратегія середніх цін.

Стратегія високих цін.

Система стимулюючих цін.

Реклама.

Характер носіїв реклами.

Стан заходів реклами.

Матеріальне стимулювання продажу.

Пряма реклама.

Розміщення реклами про товар.

Ефективність.

Спонсорство.

Поведінка на ринку.

Аналіз і вибір каналів реалізації товару.

Збут продукції.

Урахування місцезнаходження споживачів і ринку.

Якість зберігання готової продукції.

Вибір посередників організації з розподілу товарів.

Поставка продукції.

Дана таблиця демонструє заходи, спрямовані на постачання товару споживачам та взаємопов’язані між собою у процесі діяльності підприємства. Товарна і цінова політика підприємства зумовлює позиціювання підприємства на ринку, комунікативна забезпечує імідж товару і підприємства, а розподільча – зумовлює ефективність реалізації її продукції. Тобто інструментарій маркетингової політики підприємства працює на підвищення конкурентоспроможності підприємства та задоволення потреб споживача для того, щоб, врешті решт, отримати прибуток для подальшого свого розвитку. Зазначимо саме ті головні інструменти маркетингової політики, які присутні на ПАТ «Вінницький олійно-жировий комбінат» і зробимо висновки щодо повноти їх використання на даному підприємстві, тобто чи в повній мірі проводиться маркетингова політика на ПАТ «Вінницький олійно-жировий комбінат», а також визначемо головні недоліки маркетингової політики даного підприємства.

Товарна політика

Значна широта товарного асортименту для ПАТ «Вінницький олійно-жировий комбінат» є одним з обов'язкових умов успіху на ринку, оскільки, тільки розширюючи асортимент, можна повною мірою задовольняти споживчий попит різних сегментів ринку, залучити широке коло споживачів. Виходячи з цього, на підприємстві постійно оновлюється асортимент продукції, що випускається. Постійне оновлення дизайну товару, тобто розробка зручної, барвистої упаковки, різноманітна розфасовка призведе до збільшення конкурентних переваг даного підприємства.

Цінова політика

В Україні зберігається державне регулювання цін на продовольчі товари. Олійно-жирова галузь України -  єдина , яка демонструє такі темпи зростання  виробництва та експорту своєї продукції (олія, маргаринова продукція, жири спеціального призначення). Потреби внутрішнього ринку  в  олійно-жировій  продукції задовольняються  у повному обсязі згідно із заявками торгівлі. Цінова ситуація стабільна і не має різких  сезонних коливань. Олійний ринок не потребує адміністративного регулювання. Цінова політика ПАТ «Вінницький олійно-жировий комбінат» ґрунтуватися на постійному аналізі попиту з тим, щоб планувати асортимент своєї продукції, максимально відповідний купівельним можливостям споживачів. Разом з тим, відпускна ціна на продукцію буде визначатися виходячи з економічно обґрунтованих витрат на її виробництво, оптимального прибутку та обліку конкурентного оточення з поправкою на державне регулювання.

Комунікативна політика

Для ефективного функціонування ПАТ «Вінницький олійно-жировий комбінат» необхідна активізація застосування заходів комплексу стимулювання. Особливо це важливо в даний час, коли на українському ринку з'явилася велика кількість різноманітної продукції як вітчизняного, так і закордонного виробництва. У зв'язку з цим і ПАТ «Вінницький олійно-жировий комбінат» вдається до використання рекламних засобів. Такими рекламними засобами можуть виступати: реклама нової продукції на телебаченні, різноманітні друковані листівки, великі кольорові плакати, на яких буде зображено усі види продукції ПАТ «Вінницький олійно-жировий комбінат» , а також реклама на радіо,в газетах.

Розподільча політика

Успішний збут продукції ПАТ «Вінницький олійно-жировий комбінат» в області, а також майбутнє здійснення експортних поставок, має бути забезпечено за рахунок надання їй наступних споживчих властивостей:

1. Відносно невисокі ціни, які забезпечують конкурентоспроможність нової продукції.

2. Збільшений термін зберігання продукції, що досягається за рахунок використання сучасних технологій переробки олії та способів упаковки.

3. Збільшення обсягів реалізації виробів на 120-140% до 2011 року, що призведе до збільшення прибутку та розширення споживчих ринків.

Проаналізувавши вище подану маркетингову політику ПАТ «Вінницький олійно-жировий комбінат» ми зробили деякі висновки, а також виявили комплекс недоліків.

1. Перш за все слід відмітити, що підприємство не розробило чіткого образу своєї продукції, який би запам’ятовувався, тому і покупці будуть менше звертати на продукцію даного підприємства, що є значним недоліком маркетингової політики.

2. Негативним фактом є те,що на підприємстві рекламна політика взагалі не розвинена, продукція олійно-жирового комбінату не рекламується на телебаченні, досить мало друкованої реклами і великих кольорових плакатів з усіма видами продукції, на які б звертали увагу споживачів. Також потрібно удосконалити упаковку на зовнішній виглад продукції.

3. Відсутність планування та прогнозування на підприємстві.

4. Незадовільна робота з дебіторами. Потрібно налагоджувати контакти по наданню послуг щодо переробки олії майже в усіх регіонах України.

5. Неефективна політика щодо управління витратами, і як наслідок, зниження рентабельності

Позитивним є те,що з кожним роком збільшується асортимент продукції, яка має досить високу конкурентоздатність, якість, привабливий зовнішній вигляд і помірну ціну. Також наявність власних розробок спеціалістів заводу щодо рецептури та технології виробництва і як наслідок, зростання платоспроможності населення.

2.3 Проведення SWOT -аналізу та вибір маркетингової стратегії.

SWOT-аналіз – найпотужніший методологічний інструмент, що дозволяє здійснити повний аудит маркетингової і іншої діяльності компанії. Він дозволяє виявити сильні і слабкі сторони організації, можливості і загрози при проведенні стратегічного аудиту. Після проведення аудиту накопичується велика кількість інформації різного ступеня важливості і надійності. SWOT-аналіз очищає дану інформацію і виділяє найбільш важливі результати внутрішнього і зовнішнього аудиту.

Таблиця 2.2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]