Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2_rozdil.docx
Скачиваний:
65
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
45.92 Кб
Скачать

Аналіз загроз з боку конкурентних сил

Наслідки загроз

Руйнівні (Р)

Тяжкі (Т)

Легкі (Л)

Імовірність реалізації загрози

Висока (В)

ВР

Погіршення економічної ситуації

ВТ

Поява нових конкурентів

Зміни митних правил, збільшення ввізного мита

Збільшення цін на сировину постачальників

ВЛ

Середня (С)

СР Встановлення нового, більш раціонального обладнання;

СТ

Зміни у законодавстві

СЛ

Низька (Н)

НР

НТ Зміни у законодавстві

НЛ

Провівши аналіз загроз з боку конкурентних сил ми дійшли висновку, що у поле негайного реагування потрапляють загрози погіршення економічної ситуації і прихід сильних конкурентів.

Загрозу погіршення економічної ситуацію підприємство можне зменшити за рахунок зниження цін на товари, а також завдяки розширенню асортименту продукції, який би задовольняв різні соціальні групи населення.

Загрозу приходу в галузь нових конкурентів компанія може зменшити шляхом розширення частки ринку і покращення дизайну товару і бренду підприємства. Загроза підвищення митних правил і збільшення ввізного мита може бути частково знижена шляхом застосування стратегії диверсифікації та введення в асортиментний ряд товарів, які у меншій мірі піддаються цій загрозі.

Таблиця 2.4

Аналіз можливостей, що з’являються на ринку

Вплив можли

востей

Сильний (С)

Помірний (П)

Слабкий(Сл)

Імовірність використання можли востей

Висока (В)

ВС

Збільшення кількості друкованої реклами, великих кольорових плакатів, реклами на радіо, телебаченні

ВП

Створення нової продукції та її реклама на телебаченні

Проведення таких видів реклами, як: sales promotion; sampling;

ВСл

Середня (С)

СС Встановлення нового, більш раціонального обладнання;

Вихід на нові географічні ринки

СП

Створення в супермаркетах окремих віділів з продукцією олійно-жирового комбінату

Створення офіційного інтернет- сайту

ССл

Низька (Н)

НС

НП

НСл

Матриця можливостей показала, що у поле найбільш сприятливих можливостей потрапили: проведення таких видів реклами, як: sales promotion; sampling; збільшення кількості друкованої реклами, великих кольорових плакатів, реклами на радіо, телебаченні; створення нової продукції та її реклама на телебаченні.

Останнім етапом, який буде виконано для визначення вірної стратегії діяльності ПАТ "Вiнницький олiйножировий комбiнат" буде етап виокремлення можливостей, загроз, сильних та слабких сторін, які чинять одне на одного істотний взаємний вплив. Для цього ми побудуємо матрицю SWOT–аналізу,яка наведена у табл.2.5 «Комплексна оцінка можливостей і загроз із врахуванням сильних і слабких сторін»

Матриця SWOT – аналізу ПАТ "Вiнницький олiйножировий комбiнат"  дає змогу зробити висновки щодо стратегічних цілей компанії та визначити основні проблеми і завдання, що стоять перед керівництвом товариства, а також знайти шляхи їх вирішення з урахуванням наявних і передбачуваних ресурсів.

Отже, стратегія розвитку ПАТ "Вiнницький олiйножировий комбiнат" націлена на забезпечення конкурентоспроможності, сталої та ефективної роботи олійно-жирового комбінату у сучасних ринкових умовах. Для цього товариству необхідно виконати програми з модернізації, реконструкції та технічного переозброєння комбінату з впровадженням нових технологій. Звісно це потребує залучення значних капіталовкладень. І тому, діяльність ПАТ "Вiнницький олiйно-жировий комбiнат" повинна бути спрямована на залучення інвесторів та втілення ряду проектів, насамперед, на розширення асортименту продукції, і вихід на зовнішній ринок.

Провівши комплексну оцінку можливостей і сильних сторін підприємства дізнались, що:

  1. Встановлення нового обладнання призведе до ще більшого зниження цін на продукцію, що призведе до збільшення конкурентних переваг і збільшення попиту на товар

  2. Завдяки досвіду роботи в даній сфері та досвідченості кадрів можливий вихід на нові географічні ринки

  3. Завдяки створенню нової продукції,яка привабить споживача і ї реклами,яка б легко запам’ятовувалась, зявиться чіткий образ продукції, який зверне увагу споживача на продукт.

  4. Завдяки збільшенню кількості реклами продукції зникне така слабка сторона як низька поінформованість споживача про товари і збільшиться попит на продукцію

Також через те, що у даного підприємства існують і слабкі сторони та можливі деякі загрози, ми зробили аналіз цих загроз і дійшли висновку, що тільки одна загроза,а саме погіршення економічної ситуації, матиме руйнівні наслідки для ПАТ "Вiнницький олiйножировий комбiнат" . Інші загрози, такі як прихід сильних конкурентів, зміни митних правил, збільшення ввізного мита, збільшення цін на сировину у постачальника та зміни у законодавстві матимуть тяжкі наслідки, але їх можна уникнути.

Отож, провівши комплексну оцінку можливостей і загроз ПАТ "Вiнницький олiйножировий комбiнат" із врахуванням сильних і слабких сторін ми дійшли висновку, що дане підприємство функціонує досить добре і у нього є висока імовірність реалізації можливостей. Тому, нами була вибрана стратегія розвитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]