Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гроші.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
174.59 Кб
Скачать

1)Походження та суть грошей.

Гроші-специфічний товар, що має властивості обмінюватися на будь-який інший товар, тобто є загальним еквівалентом. Причини виникнення грошей:розвиток обміну; суспільний поділ праці; розвиток відносин власності. Гроші мають не конкретну, а загальну споживну вартість, тобто здатні задовольнити будь-яку потребу людей, попередньо обмінявшись на відповідні блага. Отже, гроші стають абсолютним товаром, який протистоїть на ринку всім іншим товарам, стає мірилом вартості і безпосереднім втіленням багатства. Властивості грошей: загальна визначність; простота ідентифікації; стабільність купівельної спроможності; довговічність; повільність; портативність.

2)Форми грошей та їх еволюція.

Еволюція форм грошей відбувалася в напрямі від повноцінних грошей до неповноцінних, якими є сучасні гроші. Повноцінними були гроші, що мали внутрішню реальну вартість, адекватну вартості товару, який виконував функції грошей, чи вартості того матеріалу, з якого гроші були виготовлені, наприклад золоті чи срібні монети. Неповноцінними є гроші, які набувають своєї вартості виключно в обігу. Між періодами використання повноцінних і неповноцінних грошей знаходиться епоха використання змішаних форм. У цей період в одних країнах використовували повноцінні гроші, в інших - неповноцінні (паперові). Початковою висхідною формою повноцінних грошей були товарні гроші. Спочатку це були предмети першої необхідності - худоба, сіль, зерно, риба, хліб тощо як найбільш ходові товари. На зміну предметам першої необхідності в ролі грошей поступово прийшли предмети розкоші, передусім прикраси: намисто з черепашок, перли, хутра, інші дорогоцінні вироби. Це можна пояснити тим, що попит на предмети розкоші виявився більш динамічним, тривалим і об'ємним, ніж на предмети першої необхідності. Під впливом зазначених об'єктивних процесів відбувався стихійний відбір грошового товару з групи металів. Спочатку використовувалися звичайні метали - залізо, мідь, бронза та ін., що найчастіше вживалися людьми. Згодом цю роль почало виконувати срібло як благородний метал з високою питомою і сталою вартістю та здатністю до зберігання. Епоха паперових грошей – епоха грошей, що розвиваються на кредитних засадах. Це епоха і банківських грошей, що функціонують значною мірою на безготівкових засадах, грошей, які поступово трансформуються в електронні системи і знаки. Види грошей:

  • Готівка - представлена у вигляді грошових знаків (банкнот, купюр, монет) і використовується як засіб обігу та платежу.

  • Безготівкові гроші – це гроші, рух яких здійснюється шляхом перерахунків у кредитних установах з урахуванням взаємних вимог.

4)Основні теорії грошей.

Металева-представники Манн, Норе, Стаффорд. Визнавали лише металеві гроші з благородних мет. Стверджували що золото і срібло є грошима завдяки своїм прир.властивостям, а не розвитку відносин обміну. Номіналістична-Стюарт, Берклі. Вважали гроші суто умовними номінальними знаками, вартість яких не залежить від матер.змісту, а визначається лише найменуванням. Кількісна-Локк, Юм, Монтескє. Вартість грошей та рівень тов.цін визначаються кількістю грошей в обігу.

3)Функції грошей. Міра вартості-гроші забезпечують вир.та вимір тов., надаючи їм форму цін. Засіб обігу-гроші виконують роль посередника в обміні товарів. Засіб платежу-функція полягає в обслуговуванні погашення боргових зобов’язань між суб’єктами ек відносин. Засіб нагромадження-гроші є засобом збереження вартості. Світові гроші-обслуговують рух вартості у міжнар.ек.обороті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]