Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОД_УК_ЗАОЧ_УП.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
219.6 Кб
Скачать
  1. Подарункове та ексклюзивне пакування.

У рамках вивчення даної теми варто звернути увагу на особливості даних видів пакування. Подарункове й сувенірне пакування в практиці проектування споживчого пакування є специфічною областю дизайну. Ця специфіка пов'язана з характером її споживання (з нагоди ювілеїв, свят). Внаслідок цього потрібен особливий підхід до створення візуального образа подібного пакування: трактування форми, конструкції, вибір пакувального матеріалу, графічний дизайн. При цьому варто врахувати, що вартість подарункового й сувенірного пакування може становити 15-20% від сукупної вартості самого товару, звідси досить широкі можливості в оформленні пакування.

Важливо підкреслити деяку специфіку сувенірного пакування в трактуванні пластичної мови, її зв'язок з національним колоритом (етнографічні особливості, зв'язок із традиціями), що цікавить у першу чергу споживача. При розгляді цього матеріалу корисно звернутися до першоджерел народної творчості (вишивка, різьблення, кераміки, розпису по дереву).

  1. Виготовлення і вимоги до пакувального картону.

Пакувальним картоном називаються всі сорти картону, які підходять для виробництва складених коробок. Типова структура таких картонів має кілька шарів:

- крейдований - один або декілька (частіше два) шарів крейдування;

- верхній - один або кілька шарів якісної сировини;

- середній - досить товстий шар з дешевої сировини (макулатура, механічна маса, невибілена целюлоза, різні відходи виробництва);

- нижній - один або кілька шарів якісної сировини (вибілена целюлоза, невибілена целюлоза, древмаса, макулатура).

Загальне правило: якість сировини знижується зверху до середнього шару і збільшується від нього вниз.

Крейдовані сорта картону характеризуються більш інтенсивним відтворенням фарб і кращим глянцем при лакуванні. Для блістерної упаковки необхідний крейдований картон. Тришарове крейдування забезпечує особливу гладкість і прекрасні друкувальні властивості.

Чисто целюлозні картони мають високі механічні властивості: міцність і жорсткість. Картони з високим вмістом макулатури характеризуються меншою міцністю і жорсткістю. Для збільшення жорсткості, міцності та вологостійкості використовується целюлоза підвищеної міцності (крафт).

Для маленьких коробок зазвичай вибирають сировину з низькою щільністю та малою товщиною, для великої картонної тари - щільний, товстий картон.

  1. Виготовлення коробок з картону і гофрокартону.

Основні вимоги до складених коробок. Конструкції складених коробок. Стадії проектування складних коробок. Технологія виробництва складених коробок і картонної тари із суцільного склеєного картону, прокладок з паперового лиття та гофрокартону. Штанцювання. Висічка. Класифікація ножів для висічки. Ріцовка. Перфорація. Біговка. Штанцювальні форми. Штампи. Контрштампи.

  1. Технології та особливості друкування на картоні і гофрокартоні.

При виготовленні упаковки з гофрокартону в даний час використовуються дві технології нанесення зображення:

- прямий друк на гофрокартоні,

- попередній друк на папері з подальшим його кашируванням на гофрокартоні.

Процес перенесення фарби при друкуванні на гофрокартоні має ряд технологічних особливостей. Вони стосуються, насамперед, наступних параметрів друку: ступеня вбирання поверхні задрукованого матеріалу, гладкість поверхні, кількості фарби, її в'язкості, площі друкованих елементів, поверхневого натягу друкованої форми.

Головними факторами, що впливають на якість друку на гофрокартоні, є: рівність і міцність його лицьовій поверхні, здатність до поглинання типографської фарби, розмірна стійкість, стійкість до стирання.